Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Връчиха наградите "Варна" за 2023 г. (снимки)

Понеделник, 22 Май 2023 16:44
Източник: Moreto.net   

Скулпторът Живко Дончев получи голямата награда „Варна“ за цялостно творчество
Скулпторът Живко Дончев получи голямата награда „Варна“ за цялостно творчество и високи постижения в областта на пластичното и изящното изкуство, както и за подчертания му принос в естетизацията на Варна.

Още 16 индивидуални и 14 колективни награди „Варна“ за ярки постижения в сферите на културата, науката и образованието бяха връчени на официална церемония днес от кмета Иван Портних и председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов.

Двамата отправиха поздравления към отличените. Наградите се връчват традиционно в навечерието на 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Номинациите за наградите се правят от граждани, сдружения, неправителствени организации, колективи, които преминават през обществено обсъждане и се приемат от Общински съвет - Варна.

Носителите на награда „Варна“ по категории:

Голяма награда „Варна” – Живко Дончев

І. Литература – Няма номинации.

ІІ. Изобразителни изкуства

Мария Зафиркова – за нейна мащабна ретроспективна изложба, представяща живопис, графика, рисунки, инсталации

Екипът на Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна – за успешно осъществения художествен форум „Изкуството като противодействие“

ІІІ. Театър

Балена Ланджева – за силното актьорско присъствие и завладяващото изпълнение на ролята на Алиса в мюзикъла „Алиса в огледалния свят“ – 2022 г.

Екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна – за ярката интерпретация на комедията „Клетка за пеперуди“

ІV. Музика – Няма номинации.

V. Опера

Екипът на Държавна опера-Варна – за високите художествени постижения на балетната трупа в новите хореографски редакции на „Копелия“, „Лешникотрошачката“, „Лебедово езеро“ и „Жизел“ с успех на три континента

VІ. Танц – Няма номинации.

VІІ. Кино

Екипът на Регионален телевизионен център – Варна (документално кино) – за документалния филм „По стъпките на основателите. Заветът на братя Шкорпил“, посветен на 120 г. от създаването на Варненското археологическо дружество и опазването на културно-историческата памет на Варна

VІІІ. Архитектура

Екипът на архитектурно студио „STARH“ – за приноса му в популяризирането на съвременната архитектура на Варна на национално и международно ниво с реализираните през 2022 година сгради: Umani Hotel, Eos, Aquahouse Hotel&SPA.

IХ. Журналистика

Даниела Стойнова – за обществено значимата и ползотворна за варненци и институциите на Варна журналистическа работа чрез авторското радиопредаване “В ефир сте” по БНР-Радио Варна и кореспондентска дейност по програма „Хоризонт“ на БНР.

Румен Сарандев – за професионалната му работа на терен, отразяваща актуални обществени събития, вкл. бежанската вълна през 2022 г в Украйна, и за участието му в колективната изложба на варненските фоторепортери с нерепортажни фотоси Alter Ego („Другото Аз”)

Носители на награда „Варна“ в системата на предучилищното и училищното образование:

І. „Ученик на годината” в областта на общообразователната подготовка

Милица Иванова – ученичка от 12. клас в Първа езикова гимназия, носител на многобройни първи и втори места в престижни международни и национални програми. Четирикратен стипендиант на МОН по „Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби“.

Маргулан Исмолдаев – ученик от 12. клас в МГ „Д-р Петър Берон“, завоювал първо място с най-висок възможен резултат на Международната олимпиада по астрономия. Носител на десетки златни, сребърни и бронзови медали за физика, астрономия и астрофизика на национално и международно ниво.

ІІ. „Ученик на годината” в областта на професионалната подготовка

Васил Тодоров – ученик от 11. клас в СУ „Георги Бенковски“ – национален състезател по кикбокс, извоювал ІІІ място на Световното първенство през 2022 година.

ІІІ. „Учител на годината” в областта на предучилищното образование

Елица Стоянова – главен учител в Частно езиково училище и детска градина „Малкият принц“, отличена с престижната „Почетна грамота за цялостни постижения в преподавателската дейност“ от Българската асоциация на частните училища за 2022 година. Нейни ученици са носители на отличия от престижни състезания и турнири.

ІV. „Учител на годината” в областта на обслужващите звена – няма номинации.

V. „Учител на годината” в областта на основното образование

Иванка Петрова – старши учител по география и икономика в ОУ „Петко Рачев Славейков“ – Варна – учениците й са с многобройни отличия и ежегодни класирания на призови места на Олимпиадата по география и икономика, както и на географските фестивали.

Бистра Димитрова – старши учител, начален етап в ОУ „Захари Стоянов“ – проявява своя професионализъм в работата си с децата в множество училищни, национални и международни проекти, конкурси и инициативи, където учениците й традиционно печелят призови места и отличия.

VI. „Учител на годината” в областта на средното образование

Юлия Димитрова – старши учител по информатика и информационни технологии в МГ „Д-р Петър Берон“ – чрез дългогодишната си работа и висок професионализъм е допринесла за много върхови постижения на своите ученици в областта на състезателната информатика.

VII. „Учител на годината” в областта на професионалната подготовка

Красимир Кирилов – учител по кикбокс в СУ „Георги Бенковски“ – изявен професионалист с доказан принос в развитието на спорта.

VIII. „Колектив на годината” в областта на предучилищното образование

Детска градина № 40 „Детски свят“ с директор Ваня Димитрова – мисията на детското заведение е да приобщи децата със специални образователни потребности. Има реализиран авторски благотворителен спектакъл „Приказка за доброто“ в подкрепа на хората със синдром на Даун и ред други участия в национални и международни проекти.

Детска градина № 14 „Дружба“ с директор Елена Гаданчева – високо отличена от Държавната агенция за закрила на детето с плакет „Аз гарантирам щастливо детство“, с грамота от Президентството на Република България и с редица други престижни награди. Успешно утвърждава своя нов имидж на иновативна детска градина, със STEM среда, с клуб „Родители“, въвела медиацията за справяне с конфликти, работеща по многобройни национални и международни програми.

ІХ. „Колектив на годината” в областта на основното образование

ОУ „Панайот Волов“ с директор Йорданка Маринова – участва в редица национални и международни проекти, внедряващи иновативни модели на педагогическо взаимодействие. Колегията е носител на над 10 награди от престижни форуми, а отличията на нейните възпитаници са многобройни.

Х. „Колектив на годината” в областта на средно училищно образование

СУ „Климент Охридски“ с директор Петко Петков – постоянството във високите резултати на учениците са аргументи, свидетелстващи за високото качество на образователно-възпитателния процес в училището и последващата успешна реализация на младите хора. Учениците имат множество призови места на национални и международни състезания

ХІ. „Колектив на годината“ в областта на центровете за подкрепа за личностно развитие

ЦПЛР – Общински детски комплекс – Варна с директор Монка Николова – екипът чрез своя професионализъм е превърнал центъра в най-престижната институция за работа с деца и ученици в свободното им време. Многобройни са партньорствата и участията на колегията в национални и международни изяви, с обществени и училищни екипи, както и в градски събития и чествания.

Носителите на награда „Варна“ в сферата на науката и висшето образование са:

I. Хуманитарни науки

Индивидуална награда: Проф. д-р Златислав Стоянов, дмн – за цялостен принос в образователната, научноизследователската и обществена дейност в сферата на медицината, физиологичните и хуманитарни науки и здравеопазването.

Колективна награда: Медицински колеж към Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна с ректор проф. д-р Валентин Игнатов, дм – във връзка с 80-годишния юбилей и за изключителен принос в обучението и създаването на специалисти в областта на здравеопазването и здравните грижи.

II. Природни науки

Индивидуална награда: Капитан I ранг доц. д-р Недко Димитров – за издадената му монография „Управление на риска за сигурността в Центъра за компетентност КВАЗАР“.

Колективна награда: Научен колектив с ръководител доц. д-р Елица Петрова-Павлова – за изпълнението на проект „Насърчаване на технологичните иновации в мониторинга и моделирането на околната среда за оценка на рибни и нерибни ресурси“.

III. Обществени науки

Индивидуална награда: Проф. д-р Евгени Станимиров – за изключителен принос в научните изследвания и развитието на университетското образование и неговите перспективи. За издадените му книги „Многомерна стратегия за вашия бизнес” и „Белите петна в бизнеса“.

Колективна награда: Авторски колектив с ръководител проф. д-р Стоян Маринов – за монографичния труд на тема „Мониторинг на устойчивото развитие на морска туристическа дестинация“, публикуван на английски език в издателство Кеймбридж – Великобритания.

IV. Технически науки

Индивидуална награда: проф. д-р инж. Тодор Ганчев – за ключовата му роля при създаването на нови специалности в областта на изкуствения интелект, по които Технически университет – Варна обучава инженерни кадри за регионалната индустрия.

Колективна награда: творчески колектив с ръководител флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров – за изпълнение на проект „Научноизследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ – уникална научна платформа за изследване на световния океан“.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Култура
Днес в София филм фест Варна: "Прекрасни дни" и "Паднали листа"
Събота, 23 Март 2024 14:44
Филмовите продукции "Прекрасни дни" и "Паднали листа" ще могат да гледат днес жителите и гостите на морската столица. Двете ленти са част от днешната програма на "София филм фест Варна", която тече във...
Избрани пана от Третата национална изложба на българския комикс гостуват във Варна
Събота, 23 Март 2024 12:01
В Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, от 26 март до 15 април 2024 г. ще бъдат представени избрани пана от Третата национална изложба на българския комикс. Експозицията е част от проекта...
Кукленият театър кани днес малките варненчета на представлението "Трите феи"
Събота, 23 Март 2024 10:06
Държавен куклен театър - Варна кани най-малките зрители на морската столица на постановката "Трите феи". Началото е 11:00 часа, напомня Moreto.net. Сценарий и режисура на спектакъла е на Вера Стойкова....
Днес стартира 15-ото юбилейно издание на София Филм Фест във Варна
Петък, 22 Март 2024 14:15
Не пропускайте 15-тото юбилейно издание на София Филм Фест във Варна, който стартира тази вечер. Тази вечер специални гости на официалното откриване на 15-ти СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ във ВАРНА с филма „Клопка“...
Веселин Костадинов реди изложба живопис във Варна
Петък, 22 Март 2024 16:05
На Благовещение художникът Веселин Костадинов ще подреди изложба живопис в галерия „Академика“ на Икономически университет – Варна. Откриване: 17:00 часа, 25 март Веселин Костадинов е роден във Варна....
Людмил Ангелов и Ливиу Холендер с концерт във Варна
Петък, 22 Март 2024 15:03
Всеки от концертите в цикъла „Людмил Ангелов и приятели“ носи своята специфика и очарование и от тази концепция не прави изключение изисканият камерен концерт на 26 март в Държавна опера Варна, в който...
Президентът изрази съболезнования на близките на Алек Попов
Петък, 22 Март 2024 14:27
Държавният глава Румен Радев изразява съболезнования на семейството, близките и колегите на обичания български писател и уважаван член-кореспондент на Българската академия на науките Алек Попов, който...
Търси в новини:
1234567891011
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Най-четено от Култура 1 2 3
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
4.0 + 3.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook