Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Тази вечер: Емил Табаков дирижира варненската премиера на своя концерт за цигулка и оркестър със солист Светлин Русев

Петък, 25 Ноември 2022 09:10
Източник: Moreto.net   
Най-новата творба на големия български диригент и композитор Емил Табаков – Концерт за цигулка и оркестър, ще прозвучи за пръв път във Варна тази вечер, 25 ноември от 19.00 ч. на Основна сцена на Държавната опера във Варна. Солист ще бъде виртуозния цигулар Светлин Русев.

След световната премиера на произведението в Русе през 2021 г. и столичната премиера в началото на 2022 г., сега идва ред и на варненската премиера. За оркестъра на Държавна опера Варна е чест и радост да представи за пръв път в града Концерт за цигулка и оркестър от Емил Табаков, под диригентството на самия автор, при това в годината на неговия 75-годишен юбилей.

Емил Табаков създава своя Kонцерт за цигулка и оркестър специално за Светлин Русев и за Фестивалния оркестър на "Мартенски музикални дни" през 2019 г.:

“Този концерт за цигулка и оркестър бях написал за Фестивалния оркестър, с който свирим всяка година в Русе. Там има много мои съученици, както и много други възпитаници на Русенското музикално училище. Събираме се прекрасен оркестър, атмосферата е много хубава и когато пишех концерта, мислех за Светлин Русев, който винаги е наш солист“, обяснява композиторът.

И допълва: „Това е първият ми инструментален концерт, който е в четири части. Разбира се, че концертът е много виртуозен за цигулката, но както във всички мои инструментални концерти солиращата партия не е единствено изявена. Искал съм винаги да се получи равностойна игра между солиста и оркестъра. Във всичките ми концерти е така. За мен оркестърът е много важен инструмент. Така че, независимо, че концертът е за определен инструмент, оркестърът винаги е равностоен партньор, а не просто акомпаниращ солиста“.

В програмата на симфоничната вечер е предвидена и Седмата симфония на Лудвиг ван Бетовен. Нейната премиера през 1813 г., в подкрепа на австрийските и баварски войници, ранени в битката срещу Наполеон при Ханау, виенчани посрещнали с такъв ентусиазъм, че концертът, под диригентството на автора, бил повторен след 4 дни. Седма симфония получила своята висока оценка и от велики съвременници на Бетовен, които я възприели като „най-мелодичната и най-оптимистична” творба на композитора. Вагнер я нарекъл „апотеоз на танца” заради изобилието от ритми и танцувални асоциации, а финала Чайковски определя като „поредица картини, изпълнени с всеотдайно веселие, щастие и доволство от живота.”

ЕМИЛ ТАБАКОВ

Завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София със специалностите дирижиране при проф. Влади Симеонов, контрабас при проф. Тодор Тошев и композиция при проф. Марин Големинов. Лауреат е на национални и международни конкурси – и като контрабасист (София), и като диригент („Николай Малко“, 1977, Копенхаген). Диригентската му кариера започва от Русенската филхармония през 1976. Ръководи различни музикални институции: камерния ансамбъл "Софийски солисти" (1979-1988); Софийската филхармония (1985-2000); Белградската филхармония (1994-1999); Новогодишния музикален фестивал в НДК (1999 - 2004); Симфоничния оркестър “Билкент” в Анкара (2002 - 2008); Симфоничния оркестър на БНР (2008-2015). През 1997 г. е министър на културата на Република България в правителството на Стефан Софиянски.

Дирижира успешния музикален проект на "Мартенски музикални дни" в Русе - Фестивалния оркестър от възпитаници на НУИ "Проф. Веселин Стоянов". Често работи с оркестрите на Варненската и Пловдивската опера. Дирижира мащабния концерт в НДК по повод българското европредседателство през 2018 г.

Гостувал е с ръководените от него оркестри, а също и като гост-диригент в Германия, Англия, Дания, Швеция, Полша, Франция, Италия, Русия, Испания, Румъния, Австрия, Швейцария, Белгия, САЩ, Австралия, Канада, Япония, Южна Корея, Сингапур, Тайван, Еквадор, Колумбия, Куба, Бразилия, Израел, Холандия и други. Дирижирал е оперни спектакли в множество страни. Репертоарът на Емил Табаков включва голямо разнообразие от оперни и симфонични произведения от класиката, романтизма и съвременни автори. Осъществил е записи на повече от 250 симфонични и оперни произведения на компакт дискове за Балкантон (България), Елан (САЩ), Капричио Делта (Германия), Мега-Мюзик (България), Пентагон (Холандия), Гега Ню (България), Еми, Наксос.

Впечатляващо и мащабно е и композиторското творчество на Емил Табаков, безспорно един от най-забележителните български музиканти на нашето съвремие. Той е автор на 10 симфонии, концерти за оркестър, концерти за различни инструменти, Реквием по латински текст, камерни и солови произведения. Повечето от тях са написани по поръчка на международни фестивали и известни изпълнители. Издадени са на CD за звукозаписните компании Naxos, Гега Ню, Балкантон, Toccata Classics. Отличени са с национални награди и са често изпълнявани в България, Германия, Португалия, САЩ, Япония, Финландия, Франция, Австрия, Турция и други.

Големи музиканти са изпълнявали негови произведения - Патрик Галоа, Филип Бернолд, Жан Филип Колар, Тим Хю, Юри Башмет, Минчо Минчев, Светлин Русев и др.

СВЕТЛИН РУСЕВ

Участва като солист в „Мартенски музикални дни“, ненавършил 12 години. През 1991 г. постъпва във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж, в класа на Жерар Пуле, Деви Ерлих и Жан-Жак Канторов. През 1994 г. журитo на Висшата национална консерватория единодушно го награждава с Първа награда за цигулка и Първа награда за камерна музика. Светлин Русев е носител на множество международни награди, най-престижните сред които са от конкурсите в Индианаполис, Мелбърн и “Маргарита Лонг – Жак Тибо”.

През 2001 г. е отличен с Голямата награда, Специалната награда на публиката и Специалната награда за най-добра интерпретация на концерт от Й. С. Бах на Първия международен конкурс в Сендай, Япония. По време на изложбата „Мидем“ в Кан през 2000 г. е определен за „Класическо откровение“ на асоциацията „Адами“, а през 2001 г. е избран за спонсорство от фондация „Natexis-Banques Populaires“.

Той свири редовно като солист с различни оркестри от ранга на Националния оркестър на Франция, Филхармоничния оркестър на Френското национално радио, Сеулската филхармония, Филхармонията на Токио, Филхармонията на Сендай, Симфоничният оркестър на Индианаполис, Националния оркестър „Джордже Енеску“, Букурещ, Оркестъра на Румънското национално радио, Оркестър Ankara Presidential, Филхармонията на Йоханесбург и други оркестри в САЩ, Латинска Америка, Азия и Европа.

Светлин Русев е свирил на много от най-престижните концертни сцени по света: Болшой театър, Сънтори Хол, Sumida Triphony Center Hall, Център за изкуства – Сеул, зала „Плейел“, ЮНЕСКО, Театър „Шанз-Елизе“, Театър „Шатле“, Cité de la Musique, Театър „De la Ville“, Halle aux Grains de Toulouse, Arsenal de Metz, Национална концертна зала „Бела Барток“, Будапеща, Alte Oper – Франкфурт, Palais des Beaux Arts в Брюксел и много други.

От 2016 година е концертмайстор на Оркестъра на Романска Швейцария. Цигуларят е бил концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Френското национално радио от 2005 до 2017 г. и на Филхармонията на Сеул от 2007 до края на 2015 г. От септември 2008 г. е професор по цигулка във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж. Светлин Русев свири на цигулка Страдивариус „Camposelice“ от 1710 г., предоставена от Nippon.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Култура
Изпращаме Алек Попов в последния му път
Неделя, 24 Март 2024 09:22
От 15:30 часа днес, 24 март 2024 г. в църквата на Централните софийски гробища ще бъде изпратен най-превеждания български писател Алек Попов на неговото последно и необратимо пътешествие. Винаги верен...
Ученици от НУИ „Добри Христов“ Варна с голям концерт днес
Неделя, 24 Март 2024 09:00
Българската музика и танц ще бъдат във фокуса на днешния спектакъл на младите таланти от НУИ „Добри Христов“ Варна. Концертът е с начален час 11:00 и ще се проведе в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. „Аз...
Специална комедийна програма на 1 и 2 април във Фестивален и конгресен център
Четвъртък, 21 Март 2024 08:03
Със специална комедийна програма ще отбележат Деня на хумора 1 април варненската Арена на смеха "Българан" и Фестивален и конгресен център. "ЗА СНАХИТЕ И СВЕКЪРВИТЕ", на 1 април от 19.00 часа, зала 1 част...
Стартира София филм фест във Варна, какво още в програмата (снимки)
Събота, 23 Март 2024 09:02
15-тото юбилейно издание на София филм фест във Варна бе открито вчера в морската столица, предаде репортер на Moreto.net Специален гост на официалното откриване на фестивала във Варна бе режисьорът...
Варна: Нощно кино с режисьора Павел Веснаков
Събота, 23 Март 2024 15:55
Режисьорът на “Есента на демона” и “Уроци по немски” - Павел Веснаков е гост тази вечер на 15-ти София Филм Фест във Варна. Тази вечер, 23 март от 21:00 ч. във фоайето-етаж 2 на ФКЦ - Варна публиката...
Днес в София филм фест Варна: "Прекрасни дни" и "Паднали листа"
Събота, 23 Март 2024 14:44
Филмовите продукции "Прекрасни дни" и "Паднали листа" ще могат да гледат днес жителите и гостите на морската столица. Двете ленти са част от днешната програма на "София филм фест Варна", която тече във...
Избрани пана от Третата национална изложба на българския комикс гостуват във Варна
Събота, 23 Март 2024 12:01
В Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, от 26 март до 15 април 2024 г. ще бъдат представени избрани пана от Третата национална изложба на българския комикс. Експозицията е част от проекта...
Търси в новини:
1234567891011
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Най-четено от Култура 1 2 3
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.7 + 0.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook