Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

"Една фамилна история" събира в изложба във Варна три поколения артисти

Четвъртък, 10 Ноември 2022 09:38
Източник: Moreto.net   
"Една фамилна история" събира в мащабна експозиция три поколения артисти със свое знаково присъствие в историята и в днешните дни на визуалните изкуства в България - Юлий Минчев, Калина Тасева, Десислава Минчева и Сандро Арабян.

Откриването е на 11 ноември от 18:00 ч. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна. Експозицията ще може да бъде разгледана до 11 декември.

Изложбата ще бъде открита от изкуствоведа Румен Серафимов, който е и неин куратор.

След специалната покана от екипа на галерията за представяне на всички художници от семейството проф. Десислава Минчева е подбрала творби за изложба, която реди в мислите си от години насам.

Нарича я “Една фамилна история”, защото със събраните от ателиета и колекционери творби проследява пътя в изкуството на своите уважавани родители и на сина си, както и своето творчество.

Майка ѝ - голямата българска художничка Калина Тасева, която почина тази година на 94-годишна възраст и до последно не остави четките, е сред уважаваните имена в нашето изобразително изкуство, признат майстор на исторически и патриотични сюжети, на портрети, пейзажи и натюрморти.

Баща ѝ - графикът Юлий Минчев, е представен в експозицията с творби от различни периоди в неговото творчество - от изящните тушови рисунки през линогравюрите му до абстрактните графични произведения. Той също рисува до последните си дни, почива през 2006 г.

Самата Десислава Минчева приема продължаването на пътя на достойните си родители като своя мисия. Една от първите възпитаници на Светлин Русев, тя се налага през годините като великолепен майстор на рисунката, живописния портрет и пейзажа, а своите умения предава на студентите от Националната художествена академия, където е професор по рисуване.

В дните преди изложбата проф. Минчева се обръща назад към годините и търси отговори на важни въпроси за себе си и за изкуството:

“Защо съм художник? Вече забравих отговора на този въпрос. Но повече от 50 години рисувам съзнателно – значи това е най-важното за мен.Никога не ме е вълнувало дали съм модерна или не, дали се вписвам в променения свят или стоя извън него. Никога не съм си пожелавала повече от това, да имам възможност да правя нещата, в които вярвам и които искам. Никога не съм се чувствала прекалено толерирана или недооценена. Отдавна съм направила своя избор и само се надявам да не е бил погрешен. С Големите художници не се състезавам – прекланям се искрено пред тях. Състезавам се само със себе си. Иска ми се да скачам по-високо, но… природата ми е дала толкова. Щастлива съм, че не губя интерес към света, към хората и към природата. Не се страхувам (вече) да казвам думата „красота“. Тя, според мен, съществува – и в живота, и в изкуството. Картините, които правя, изразяват стремежа ми към нея, нека всеки я разбира, както иска. Мисля, че точно разместените пластове в живота ни, нарушената хармония и загубата на идеали ме карат още повече да изпитвам необходимост да създавам своя съвършен свят. И понеже идеалите по презумпция са недостижими и ако Господ разреши, може би ще имам oще път в преследване на нещата, които мечтая да мога да направя... един ден… дано!

Надявам се да приемeте картините ми непредубедено - точно така, както съм ги рисувала – без оглед на времето, в което живеем днес, без оглед на дребните и по-големите противоречия, съпровождащи ни във всеки един момент от битието ни. Мисля, че има неща, неподвластни на социум и конюнктура. Исках с помощта на натурата да създам друг, личен, иреален свят, по-дълбок и близък до архетипните понятия за човек и природа, без сюжет в истинския смисъл на думата, без ненужни подробности – само онова, което ме вълнува като изначална същност, обгърната от светлия воал на потъващата хуманност. Понякога се чувствам анахронична на времето си, но това съм аз.

Ненавиждам фалша. Както е казал Джером Джером: „Честността е най-големият лукс, който човек може да си позволи.“

Аз очевидно съм щастлив човек, на когото не му се е налагало да прави големи компромиси. Изисква известна сила на характера и търпение, но е възможно. Тръгнеш ли по пътя на отстъпване от собственото си АЗ, си загубен. Спираш да имаш достойнство. А изкуство, според мен, се прави от достойни хора. Моята теза е, че всеки трябва да прави това, в което истински и дълбоко вярва, без съобразяване с мода и правила. Откриеш ли кой си, заговориш ли на собствен език - имаш шанс.

Знам колко още имам да преодолявам и никога няма да се успокоя.”

Най-младият представител на фамилията - синът ѝ Сандро Арабян, работи в областта на фотографията и има подчертан интерес към улавянето на специални, гранични моменти от човешкия живот. В изложбата виждаме негови снимки на баба му, с която е имал много силна връзка, направени в последните ѝ години, сред които е и разтърсващата снимка на нейните изнемощели вече ръце, които обаче продължават да държат четката.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Култура
Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" на 29 юни във Варна
Четвъртък, 28 Март 2024 12:59
Осем града и нов албум с единайсет нови песни !УДИВИТЕЛНИ ВЪПРОСИТЕЛНИ? - това са предвидили музикантите за срещите си с публиката през юни и юли. Пилотният сингъл "Заедно сами" вече се завъртя в радио...
Гледаме продължението на „Светкавици“ на Радивое Андрич - София филм фест във Варна
Четвъртък, 28 Март 2024 11:52
Любимецът на българската публика ще представи продължението на своя хит „Светкавици“ днес (28-ми март) от 20:00 ч. в зала 2 на Фестивален и Конгресен Център Варна като част от програмата на София филм...
Книгата "Две личности-един идеал" представят във Варна
Четвъртък, 28 Март 2024 11:04
На 29 март 2024 г. от 17.30 ч. в Музея на Възраждането – Варна ще се състои представянето на книгата "Две личности-един идеал". Неин автор е Симеон Кулиш – историк, научен секретар на Тракийски научен...
Любо Нейков в комедията "Натюрморт със затлъстял племенник" на 2 април във Варна
Понеделник, 25 Март 2024 08:04
ДТ "Сава Огнянов" ще представи премиерата на пиесата "Натюрморт със затлъстял племенник" от румънския драматург Йон Сапдару на 2 април от 19.00 часа в зала 1 на Фестивален и конгресен център. Това съобщи...
„Невидимата нишка" - изложба на Стоилка Копаранова във Варна
Сряда, 27 Март 2024 17:23
Варненската галерия "Графит" представя „Невидимата нишка" - изложба пачуърк – картини и лампи на Стоилка Копаранова. Откриването е на 2 април (вторник) от 18:30 часа. Изложбата ще може да бъде разгледана...
Увеличава се финансирането за общинската администрация, културните институции и помощник-възпитателите
Сряда, 27 Март 2024 17:10
Министерският съвет прие решение за допълнително завишение на максималните коефициенти за съответните групи общини, които се използват при изчисляването на стандарта за средствата за заплати на служителите,...
Облицоват фасадата на новата част от театралния филиал във Варна
Сряда, 27 Март 2024 14:58
Облицоват фасадата на пристроената част към филиала на театъра, видя репортер на Moreto.net. В допълнителната пристройка ще се помещават камерна зала, балетна зала, репетиционни, гримьорни. Благодарение...
Търси в новини:
56789101112131415
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Най-четено от Култура 1 2 3
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
2.5 + 2.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook