Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Виолета Тончева представя книгата си „Пристрастно. Операта на Варна“

Юбилейно издание, посветено на 75-годишнината на Варненската опера

Вторник, 8 Ноември 2022 11:22
Източник: Moreto.net   
На 10 ноември от 17.00 на сцена "Ротонда" ще се състои премиерата на книгата „Пристрастно. Операта на Варна“ от Виолета Тончева, научи Moreto.net.

Редактор е Антоанета Добрева, коректор - Габриела Каменова, графичен дизайн - Георги Филипов, изд. ФИЛ 2022.

Това специално издание, част от програмата за отбелязване на 75-годишнината на оперния театър във Варна, и предишната книга на авторката с аналогично заглавие „Пристрастно. Театърът на Варна“, изд. ФИЛ 2018, посветена на 100-годишния юбилей на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, оформят своеобразен двутомник с фокус върху сценичните изкуства във Варна.

„Пристрастно. Операта на Варна“ документира естетическите стремежи и художествените постижения на Държавна опера Варна на базата на интервюта, които известната журналистка е правила с диригенти, режисьори, художници, хореографи, оперни и балетни артисти, оставили през последните 10 години своя авторски знак в историята на оперния театър. Трите раздела „Творците“, „Творческата лаборатория“ и „Рефлексии“ обговарят творческия процес от различни страни, за да го срещнат накрая и с аудиторията, заради която изкуството съществува.


АВТЕНТИЧНО И ЕМОЦИОНАЛНО СВИДЕТЕЛСТВО

Встъпителни думи към книгата от проф. Боянка Арнаудова, Doctor Honoris Causa на НМА „Проф. Панчо Владигеров“

Виолета Тончева, автор на книги и редица публикации за театър и опера, успешное реализирала нелеката задача да представи някои от най-значимите личности в историята на Варненската опера, чиито искрено споделени мисли и спомени са неоспорими, автентични свидетелства. Чрез тях и благодарение на лични и конкретни, вече дългогодишни наблюдения, Виолета Тончева съумява да очертае магистралните линии, акцентирайки върху някои художествени постижения от изминалото десетилетие.

Озаглавена „Пристрастно. Операта на Варна“, книгата е построена в триделна форма: Творците, Творческата лаборатория и Рефлексии. Впрочем това е конструкцията и на нейната книга за 100-годишнината на Варненския драматичен театър „Пристрастно. Театърът на Варна“. Очевидно замисълът е бил да се създаде юбилеен двутомник с ценна и богата информация, да се съхранят слово и мисъл на известни творци, вградили талант и майсторство в театралния и оперния живот на Варна.

Допада ми и подходът на автора да се притули зад въпросите, винаги дълбоко обмислени и съобразени с професията, индивидуалността и емоционалния профил на интервюирания, поради което в книгата няма незначителни или несъответни отговори. Всеки разговор е подготвен, подчинен на определена цел и обвързан с основната идея – историята се пише от самите творци, поради което и от въпросите,и от отговорите струи откровена любов и пристрастност.

Особено се открояват юбилейните разговори с двамата доайени на Варненската опера и дългогодишни художествени лидери – Борислав Иванов, диригент и директор, и Кузман Попов – главен режисьор, чиито принос, ерудиция и сила на духа В. Тончева добре познава. От колоритното и много емоционално слово на Борислав Иванов и Кузман Попов научаваме – и запомняме! – повече, отколкото от една прецизна, но суха историческа справка.

В първата част общуваме и с други именити творци на Варненската опера, като солистите Арсений Арсов и Линка Стоянова, големият български тенор Емил Иванов, постоянния гост-диригент Григор Паликаров, концертмайсторите Анна Фурнаджиева и Красимир Щерев, художничката Лора Маринова, балетната двойка Румяна Малчева и Денко Стоянов. Размисли за безпределния свят на изкуството поражда срещата с българските певци от съвременния оперен елит Красимира Стоянова, Владимир Стоянов и Милен Божков, които под диригентството на Павел Балев създават една от кулминациите на юбилейния оперен сезон – концертното изпълнение на „Отело“ отВерди.

В „Пристрастно. Операта на Варна“ закономерно присъства Петър Райчев - знаменит оперен певец със заслуги към българското оперно изкуство, основател на оперния театър в родния си град, заедно със сина си, младия тогава Руслан Райчев. В спомените на внука, наследил името на легендарния си дядо, оживяват събития от миналото, които ни доближават до човешката и творческа същност на Петър Райчев и Руслан Райчев.

Разделът завършва с Даниела Димова, която от 2010 година и до сега, цели 12 години, е директор на Театрално-музикалния продуцентски център Варна, обединил Държавната опера Варна и Драматичния театър „Стоян Бъчваров“. Вече доказан лидер,

тя не само познава сложните механизми на многофункционалния и тежък оперен институт, но е и визионер със силна интуиция и фантазия, които я превръщат от чудесен артист в много успешен директор.

Защото в трудното за нашата култура време тя опазва Варненската опера, организира интересни турнета и гастроли, осигурява финанси за разкошни постановки, реализира оригинални художествени концепции и не на последно място – привлича с постоянни ангажименти във Варна такива български оперни творци като маестро Павел Балев и режисьора Вера Немирова, които се изявяват предимно извън България. Благодарение на Даниела Димова добре балансираната репертоарна програма на Варненската опера, която включва и любимите шедьоври на операта, но и напълно неизвестни на публиката произведения, също мюзикъли, оперети и детски представления, придава колорит и притегателна сила на афиша.

В раздела „Творческата лаборатория“ се проследяват реализациите на шест знакови постановки. Осъществени от наши и чужди режисьори, диригенти, художници, те демонстрират разнообразието от стилове, постановъчни екипи и изпълнители.

След премиерната за България „Граф Ори“ – комична опера, един от последните опуси на великия Росини, читателят навлиза дълбоко в творческия процес на първите варненски постановки на „Джоконда“ от Понкиели и „Ромео и Жулиета“ от Шарл

Гуно. „Хофманови разкази“ от Офенбах, „Графиня Марица“ от Калман и „Дама Пика“ от Чайковски очертават художествените стремежи на Варненската опера, както и репертоарната политика, целяща не само да привлече публиката, но и да развие кaчествата и сетивата на изпълнителите, стимулирани от индивидуалния вкус и от въображението на интересни личности – диригенти и режисьори. Покрай всичко това читателят осмисля и факта, че във Варненската опера се съхраняват традициите, че е постигнат баланс на добрия вкус и високите естетически норми с предпочитанията на съвременната публика.

Особено ценен е индивидуалният подход на Виолета Тончева към всеки от събеседниците ѝ, предразположен деликатно към откровено споделяне на важни събития – не само в артистичен, но и в личен план, на възгледи, на световъзприемане.

Във финалните „Рефлексии“ са представени професионални оценки на музикални критици, отзиви на журналисти и мнения на публиката – отражение на това, което се наблюдава и изживява и от другата страна на сцената.

„Пристрастно. Операта на Варна“ е не само юбилейно издание на един престижен български оперен театър. Това е ценен труд, в който фактологията и историцизмът са реализирани посредством оригиналния изказ и личните емоции на избраните персонажи, които интересно и увлекателно подреждат пъстрата мозайка от пътя на Варненската опера. Създадена с чувство и отговорност, с журналистически професионализъм и нескрита любов към Варненската опера, книгата, убедена съм, ще се чете с лекота и интерес не само от „замесените“ в това дело, но и от широк кръг любители на великото изкуство Опера.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Култура
Облицоват фасадата на новата част от театралния филиал във Варна
Сряда, 27 Март 2024 14:58
Облицоват фасадата на пристроената част към филиала на театъра, видя репортер на Moreto.net. В допълнителната пристройка ще се помещават камерна зала, балетна зала, репетиционни, гримьорни. Благодарение...
Именитата пианистка Елена Башкиров идва от Берлин за първия си гастрол във Варна с концерт от Моцарт
Сряда, 27 Март 2024 14:33
Световно име в интерпретацията на Моцартовото наследство, забележителната пианистка Елена Башкирова ще е солист на концерта, с който се открива юбилейното ХХ издание на Европейския музикален фестивал Варна...
За първи път на българска сцена: Варненската опера представя мюзикълa „Дух“
Сряда, 27 Март 2024 12:28
С две предпремиери, на 5 и 6 април, Държавната опера във Варна ще представи най-новия си мюзикъл „Дух“, който се поставя за пръв път на българска сцена. Премиерата предстои в XV издание на Опера в...
Посланиние от Юн Фосе за Световния ден на театъра
Сряда, 27 Март 2024 09:38
По повод Световния ден на театъра послание от Юн Фосе - носител на Нобелова награда за литература, драматург, автор на над 30 книги (романи, разкази, поезия, есета, детски истории) и на 28 театрални пиеси....
27 март – Международен ден на театъра
Сряда, 27 Март 2024 07:48
Датата 27 март е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1961 година и тогава най-голямата международна организация за сценични изкуства – Международният театрален институт...
Радев: Българските артисти заслужават национална концертна зала
Вторник, 26 Март 2024 18:46
Българските артисти заслужават национална концертна зала, която да отговаря на висотата на таланта им – функционална и естетически издържана сграда, която да предоставя отлични условия, както за творците,...
В рамките на 15-и София Филм Фест във Варна до 30 март предстои да видите
Вторник, 26 Март 2024 16:43
София Филм Фест във Варна подарява на киноманите най-доброто от световното кино до 30 март. Отправете се на приключение с последния филм на Маргарете фон Трота с номинация за „Златна мечка” – „Ингеборг...
Търси в новини:
678910111213141516
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Най-четено от Култура 1 2 3
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.2 + 0.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook