Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Напусна ни големият варненски диригент Борислав Иванов

Събота, 22 Януари 2022 16:18
Източник: Moreto.net   
Сн.: ТМПЦ - ВАРНА
Големият варненски диригент маестро Борислав Иванов е починал рано тази сутрин в Москва.

Тъжната вест съобщи в профила си в социалните мрежи директорът на ТПМЦ - Варна Даниела Димова.

През 2021 г. оперните театри във Варна, Пловдив и София честваха тържествено 90-годишния юбилей на Борислав Иванов и неговите ненадминати 70 сезона на диригентския пулт. Той е дирижирал над 4500 спектакъла на 4 континента, от тях 2500 спектакъла и концерти в България и 2000 концерти и спектакли по света.

Борислав Иванов е роден във Варна. Завършва Първа мъжка гимназия, едновременно с това e извънреден ученик и в новосформираното Музикално училище в морския град. Открил за себе си веднъж завинаги света на класическата музика, той свири на цигулка, но неговото истинско призвание се оказва съдбата на диригента.


Дебютът му е през 1949 г., когато още като ученик в 7. клас на Първа мъжка гимназия му е поверено да ръководи хора и оркестъра на училището. След завършване на средното си образование, в продължение на една година, сам спечелва средства за следването си в Музикалната академия, където влиза през 1951 г. с изпит по цигулка и пиано (на което впрочем се научава да свири сам).

Професор Георги Златев-Черкин, композитор, педагог в българската Музикална академия и във Виенската консерватория забелязва таланта на Борислав Иванов и го записва в новосформирания, първи български хорово-диригентски клас на бъдещият професор Георги Димитров, известен като Класът на професорите.


След завършване на Консерваторията със специалност оркестрово дирижиране при Влади Симеонов, той работи в ДМТ „Стефан Македонски”, ръководи хорове, оркестри и опери в различни градове, в тандем с най-плодовития български оперен композитор Парашкев Хаджиев, осъществява премиери на най-известните му опери. И във Варна дебютът му като диригент е свързан с Парашкев Хаджиев и неговата опера „Имало едно време”.

Тук той натрупва богат диригентски, организационен и импресарски опит, включително като директор на Варненската опера и на ММФ „Варненско лято”. За неговото майсторство ласкаво се изказват световни музикални авторитети като композиторът Арам Хачатурян и диригентът Курт Мазур, а режисьорът Валтер Фелзенщайн го кани на стаж в Комише Опер в Берлин (1963).


Следват първите концерти в Ерфурт и Майнинген, участие в международен диригентски конкурс в Ливърпул (1964), където Борислав Иванов е единственият участник отвъд „желязната завеса” и единственият, който дирижира без партитура. 32-годишният българин заслужава най-високите оценки на британската музикална критика.

Вторият тласък в творческото развитие и международната кариера на Борислав Иванов идва след срещата с великия Херберт фон Караян, който характеризира дарбата на младия българин с думите: „Борислав Иванов притежава голяма музикалност.


Неговата мануална техника се отличава с прецизност, яснота, сигурност и рутина и това му позволява да интерпретира с голяма изразна сила”. Един от малцината щастливци, Борислав Иванов е допуснат до творческата лаборатория на може би най-големия диригент на XX век, при който усъвършенства своето майсторство, заслужавайки признанието Ученик на Херберт фон Караян.

По препоръка на Караян Борислав Иванов е поканен да дирижира Симфоничния оркестър на Берлин, на който впоследствие става и Генерален музикален директор – престижен пост, който заема цели 40 сезона.

Независимо от чуждестранните си ангажименти, Борислав Иванов работи и в родината си като директор в продължение на общо 30 години на оперите във Варна, Пловдив и София.


Организира стотици турнета, по време на които за пръв път звучи българска музика и за пръв път се представят български инструменталисти и певци в Германия, Франция, Дания, Белгия, Холандия, Португалия, Египет, Испания, Китай, Япония, Южна Корея, Мароко, Малта и др. Представя и подпомага международната кариера на оперни певци като Юлия Винер, Никола Николов, Гена Димитрова, Димитър Петков, Александрина Милчева, Анна Томова-Синтова, София Иванова, Орлин Горанов и др. С тях и с други изявени български солисти и музикални състави гастролира многократно в Испания, Италия, Германия, Полша, Русия, Египет, Франция, Белгия, Турция и др.


Борислав Иванов поставя началото на традицията на Вердиевия фестивал в Античния театър на Пловдив; в продължение на 30 години е арт директор на Оперния фестивал в Палма де Майорка, ръководи Оперния фестивал в Севиля, стои начело на Оперния фестивал на остров Родос, Гърция, участва също в оперните фестивали в Солотурн, Картуха, Естепона и др., журира международни конкурси в Италия, Германия, Гърция.

През 2021 г. оперните театри във Варна, Пловдив и София честват тържествено 90-годишния юбилей на Борислав Иванов и неговите ненадминати 70 сезона на диригентския пулт. Той е дирижирал над 4500 спектакъла на 4 континента, от тях 2500 спектакъла и концерти в България и 2000 концерти и спектакли по света.

Само с Берлинската филхармония има около 700 концерта и около 380 представления и концерти в Испания. Доказан творец от световен ранг, доайен на българските диригенти с най-много изяви на световните сцени, той има безспорен принос към българската и световната музикална култура. В момента е Артистичен консултант на Държавната опера в родния си град.


Награди: Орден за заслуги Първа степен на президента на Германия Рихард фон Вайцзекер; Златен медал за пропагандиране на италианската музика по света; Почетна Златна значка на „Аудиториум” в Палма де Майорка; „Златна лира” на СБМТД за изключителен принос в развитието и популяризирането на българското музикално изкуство. Почетен гражданин на Пловдив; Почетен гражданин на Варна; „Златен век“ на Министерството на културата за изключителен принос към българската култура; „Златно перо“ на Радио Класик ФБ и Галерия „Макта“ и др.

Moreto.net изказва искрени съболезнования на семейството, близките, колегите и приятелите на маестро Иванов!

Поклон пред паметта и таланта му!


Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Култура
Атонският монах пианист Авел ще посвети концерта си на паметта на патриарх Неофит
Събота, 16 Март 2024 08:46
Атонският монах пианист Авел ще посвети концерта си днес във Варна на паметта на починалия патриарх Неофит. Изпълненията ще започнат с едноминутно мълчание. Той ще представи своята солова програма с...
Варненската опера отдава почит на патриарх Неофит с „Дама Пика“ и „Упокой души его“ от Чайковски
Петък, 15 Март 2024 16:18
В Деня за национален траур, Варненската опера ще отдаде почит на Негово Светейшество покойния патриарх Неофит с музиката на Чайковски от „Упокой души его“ - онзи прочувствен хор от операта „Дама Пика“,...
Музейни турове във Варна показват развитието на българското визуално изкуство
Петък, 15 Март 2024 15:51
Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, предлага на 20 март на своите посетители специализирани беседи, в които те ще могат да се запознаят с постоянната експозиция и временните изложби...
Музикантите от Clavexperience откриват София Филм Фест във Варна на 22-ри март
Петък, 15 Март 2024 12:21
Този март честта да открият 15-тото издание на София Филм Фест във Варна имат неподражаемите момчета от Clavexperience. Непосредствено след прожекцията на „Клопка“ ще се отбележи началото на фестивала...
“ИЗПЕЙ МЕЧТАТА СИ С НАС”
Събота, 2 Март 2024 09:50
Проф. д-р Стефка Оникян, Моника Карагенова, Ангелина Милева и Ирина Будниченко Стефка Оникян е професор, доктор по музикознание и музикално изкуство в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“...
Мощна група от театрални звезди с морска премиера във Варна (видео)
Вторник, 12 Март 2024 08:17
„Пиесата, която се обърка“ - новият хит на Театър „Иван Димов“ в Хасково, има морска премиера на 19 март /вторник/ във Фестивален и конгресен център - Варна. Режисьор на спектакъла е Асен Блатечки. Автори...
Общината ще даде 50 000 лв. на телевизия да отразява спорта във Варна
Сряда, 13 Март 2024 12:33
Да бъдат отпуснати 50 хил. лева на телевизия, която ще отразява и популяризира спорта във Варна. Това реши Общински съвет при обсъждането и гласуването на бюджета на Варна за 2024 година, предаде репортер...
Търси в новини:
4567891011121314
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Най-четено от Култура 1 2 3
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
2.0 + 2.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook