Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Духовна загуба: Без "Варна Лит" тази година!

Петък, 14 Януари 2022 16:18
Източник: Moreto.net   

архив
Сн.: Moreto.net
Поради трудности около недостатъчното и късно финансиране на това културно събитие, организаторите са взели трудното решение международният литературен фестивал „Варна Лит“ да не се проведе през тази година, научи Moreto.net

Видимо от изказването основна причина е общинският фонд „Култура“ във Варна.

"Община Варна е наш основен партньор в реализирането на Международен литературен фестивал „Варна Лит“ и в разговор след края на четвъртото му издание ние поставихме на вниманието на общинското ръководство проблемите, свързани с реализирането на следващото пето издание. Поискахме възможност за разглеждане на проекта за МЛФ „Варна Лит 2022“ през есента. Това щеше да ни даде възможност да планираме международно и българско участие на високо ниво. Щеше да позволи наемането на по-големи пространства – миналата година станахме свидетели как залата в ГХГ “Борис Георгиев” не може да приеме всички желаещи да присъстват на срещите. Това се случи и на други събития от програмата на фестивала тогава. С бюджета, с който разполагаме не можем да си позволим наемането на пространства във Фестивален и конгресен център или в Летен театър.", споделят организаторите.

Безспорно липсата на Варна Лит 2022 - едно от най-новите и интересни културни събития във Варна, които даваха възможност и на младите да бъдат част от литературата, авторите, духовността, би било огромна загуба за Варна. Надяваме се нещо да се промени в цялата ситуация и най-после да се обърне внимание на качествените фестивали в този град.

Ето цялото съобщение:

Скъпи варненци, уважаеми съмишленици,



През изминалите 5 години фестивалът „Варна Лит“ се превърна в истински празник на литературата и другите изкуства, стана незаобиколимо събитие в календара на морската ни столица, набра популярност сред хора от всички възрасти и доби безспорен авторитет сред творците от различни сфери на изкуството и културата. Фестивалът допринесе за културния престиж на града ни, а със самото му провеждане в края на май и началото на юни се даваше и ранно начало на летния сезон на града. Миналогодишното издание на феста беше с мото „Герои сега“ и пожъна истински успех, но този успех бе постигнат въпреки съкратения бюджет в сравнение с предишни години, и то бюджет, предоставен едва 3 дни преди началото на фестивала.



Трудностите в организирането на нещо толкова мащабно и стойностно са немалко. Изисква се много ранна и добра подготовка – буквално с края на всеки фестивал трябва да започват поканите към творците и подготовката на следващото издание, за осигуряване участието на популярни и обичани творци от България и (особено) от чужбина. За да се осигури качествено присъствие на значими автори в класните стаи и като гости на фестивала, за да се наемат подходящи пространства и рекламни площи се изисква ранна подготовка. В същото време сроковете за кандидатстване и одобрение на проектите по фонд „Култура“ не позволяват сигурност в тази насока, а наш основен финансов инструмент са именно средствата от общинския бюджет. Ние правим всичко по силите си да привличаме спонсори, но както знаете сдружението-организатор не реализира печалби от билети по време на външните събития, всички събития са БЕЗПЛАТНИ и достъпни за всеки, срещите в училищата също не реализират приходи.



Община Варна е наш основен партньор в реализирането на Международен литературен фестивал „Варна Лит“ и в разговор след края на четвъртото му издание ние поставихме на вниманието на общинското ръководство проблемите, свързани с реализирането на следващото пето издание.

Поискахме възможност за разглеждане на проекта за МЛФ „Варна Лит 2022“ през есента. Това щеше да ни даде възможност да планираме международно и българско участие на високо ниво. Щеше да позволи наемането на по-големи пространства – миналата година станахме свидетели как залата в ГХГ “Борис Георгиев” не може да приеме всички желаещи да присъстват на срещите. Това се случи и на други събития от програмата на фестивала тогава. С бюджета, с който разполагаме не можем да си позволим наемането на пространства във Фестивален и конгресен център или в Летен театър.

За да организираме пето издание на МЛФ „Варна Лит“ с интересни теми и изключителни автори-носители на международни награди и издавани в милионни тиражи, е необходим по-голям и сигурен бюджет. Ние винаги осигуряваме средства и от частни дарители, но те са крайно недостатъчни.



В ситуацията, която остана непроменена към днешна дата, е невъзможно да отговорим на все по-големите очаквания на публика и творци и да запазим лицето на „Варна Лит“ такова, каквото го създадохме и тази година няма да кандидатстваме за финансиране от Фонд „Култура“ на Община Варна. Ето защо, поради изложените трудности около недостатъчното и късно финансиране на това културно събитие, а и след внимателно обсъждане между организаторите, взехме трудното решение международният литературен фестивал „Варна Лит“ да не се проведе през тази година.

Сърдечна благодарност на гостите-творци на МЛФ „Варна Лит“ в миналите издания и на вдъхновяващата варненска публика от целия екип на СНЦ „Международен литературен фестивал „Варна Лит“!

–––-

Основни цели на организаторите от СНЦ „МЛФ Варна Лит“ в реализирането на миналите четири издания на фестивала:

– Да реализира срещи на ученици от всички възрасти в община Варна с най-популярните чужди и български творци – писатели, поети, журналисти, актьори, музиканти.

– Да стимулира творческото мислене и изява на ученици и възрастни, да развива отношение към литературата и свързаните с нея изкуства.

– Да реализира богата и атрактивна външна програма с участието на гостуващите творци и да осигури БЕЗПЛАТЕН достъп на публиката до събитията с тях.

– Да обогати културната програма на морската столица на България и да допринесе за имиджа и популярността на града.


Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Култура
Облицоват фасадата на новата част от театралния филиал във Варна
Сряда, 27 Март 2024 14:58
Облицоват фасадата на пристроената част към филиала на театъра, видя репортер на Moreto.net. В допълнителната пристройка ще се помещават камерна зала, балетна зала, репетиционни, гримьорни. Благодарение...
Именитата пианистка Елена Башкиров идва от Берлин за първия си гастрол във Варна с концерт от Моцарт
Сряда, 27 Март 2024 14:33
Световно име в интерпретацията на Моцартовото наследство, забележителната пианистка Елена Башкирова ще е солист на концерта, с който се открива юбилейното ХХ издание на Европейския музикален фестивал Варна...
За първи път на българска сцена: Варненската опера представя мюзикълa „Дух“
Сряда, 27 Март 2024 12:28
С две предпремиери, на 5 и 6 април, Държавната опера във Варна ще представи най-новия си мюзикъл „Дух“, който се поставя за пръв път на българска сцена. Премиерата предстои в XV издание на Опера в...
Посланиние от Юн Фосе за Световния ден на театъра
Сряда, 27 Март 2024 09:38
По повод Световния ден на театъра послание от Юн Фосе - носител на Нобелова награда за литература, драматург, автор на над 30 книги (романи, разкази, поезия, есета, детски истории) и на 28 театрални пиеси....
27 март – Международен ден на театъра
Сряда, 27 Март 2024 07:48
Датата 27 март е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1961 година и тогава най-голямата международна организация за сценични изкуства – Международният театрален институт...
Радев: Българските артисти заслужават национална концертна зала
Вторник, 26 Март 2024 18:46
Българските артисти заслужават национална концертна зала, която да отговаря на висотата на таланта им – функционална и естетически издържана сграда, която да предоставя отлични условия, както за творците,...
В рамките на 15-и София Филм Фест във Варна до 30 март предстои да видите
Вторник, 26 Март 2024 16:43
София Филм Фест във Варна подарява на киноманите най-доброто от световното кино до 30 март. Отправете се на приключение с последния филм на Маргарете фон Трота с номинация за „Златна мечка” – „Ингеборг...
Търси в новини:
1234567891011
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Най-четено от Култура 1 2 3
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.8
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook