Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Дебют на маестра Николета Конти като симфоничен диригент тази вечер във Варна

Четвъртък, 2 Декември 2021 10:53
Източник: Moreto.net   
Голямото симфонично събитие на месец декември, в рамките на XXII Коледен музикален фестивал на Варненската опера, е концертът на 2 декември, под диригентството на познатата от световната оперна сцена, Маестра Николета Конти, и виртуозния цигулар Роман Федчук, който за трети път пристига във Варна със своята уникална „Гуарнери“ от XVII век, научи Moreto.net.

И двамата са добре познати на варненската публика, но в отделни изяви, докато сега те за пръв път ще ги аплодираме заедно на сцената.

Концертът е днес от 19.00 ч. в Държавна опера - Варна.

Маестра Конти, която неведнъж сме посрещали като диригент на оперни премиери и спектакли в Летния театър и на Основна сцена, сега е избрала именно Оркестъра на Държавна опера - Варна за своя дебют като симфоничен диригент.

С присъщия си изискан вкус тя е подбрала за концертната програма творби, които поставени една до друга, се открояват с ярките си характеристики. Ведрата Увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“ от В. А. Моцарт надгражда пантеистичната Симфония №4 в ла мажор, оп. 90, в която Ф. Менделсон дава израз на възхитата си от изкуството, природата и бита на Италия, затова и я нарича „Италианска“.

Обратът в звученето и драматургичната кулминация идва накрая с изключително сложния и експресивен Концерт за цигулка и оркестър в ре мажор оп. 77 от Й. Брамс.

„Ако сравним Моцарт и Брамс, Моцарт създава музика в реално време, докато Брамс работи продължително над своите концерти, за да постигне непозната дотогава наситеност и дълбочина на въздействието. Неговата музика е много немска, но в същото време в нея звучат мелодии, които променят и усложняват хармонията. Брамс обвързва класическата форма с нов тип експресия, насища ранния романтизъм със сложна хармония и издига музикалния език в нова необратима позиция. В този концерт доминира, разбира се, цигулката, но и оркестърът трябва да се справя с не по-малко трудни задачи при изработването на всеки детайл в партиите на отделните инструменти, които също имат солови изпълнения. Харесвам Брамс и съм радостна, че с Брамс и изключителния цигулар Роман Федчук дебютирам във Варна като симфоничен диригент“, усмихва се Маестра Николета Конти.

Роденa в Болоня, НИКОЛЕТА КОНТИ учи пиано, композиция и дирижиране в консерваторията „Джузепе Верди” в Милано и Музикалната консерватория „Джовани Батиста Мартини” в Болоня. Завършва музикална естетика, музикознание, литература и философия в Болонския университет. Усъвършенства диригентското си майсторство при Франко Ферара (Сиена), Леополд Hager (Залцбург), Ленард Бърнстейн, Сейджи Озава и Курт Мазур (Tanglewood). Маестро Ленард Бърнстейн я избира за свой асистент и я кани да направи своя диригентски дебют с оркестъра на Академия „Санта Чечилия”.

Николета Конти е носител на множество награди, сред които първа награда за камерна музика "Città ди Стреза" и наградата за диригенти „Николай Малко“ (Копенхаген). Тя е първата италианка, отличена с престижната награда за изкуства „Минерва”, а през 2006 е удостоена от президента на Италия с почетното звание „Кавалер на Република Италия” за успехите си с най-добрите оперни театри и фестивали като Ковънт Гардън, Театро Комунале във Флоренция, Театро Комунале в Болоня, Росини Opera Festival и Фестивалът на долината Itria.

Маестра Конти работи с Лучано Павароти, Ренато Брузон, Лео Нучи, Даниела Деси, Оркестър „Артуро Тосканини”, Оркестър на Арена ди Верона, Оркестъра на Tanglewood Music Festival, Оркестъра на регион Тоскана, Унгарския симфоничен оркестър, Камерния оркестър на Болоня, Филхармонията на Щутгарт и др.

С Оркестъра на Ковънт Гардън, заедно с маестро Антонио Папано, записва CD и филма „Тоска”, както и CD на „Трубадур” с Лондонския симфоничен оркестър. С „Мадам Бътерфлай” завоюва признание на Международния фестивал в Montepulciano, а неотдавна дирижира в Лисабон концерт с Ангела Георгиу.

Маестра Конти дирижира още Кралския филхармоничен оркестър на Холандия, Симфоничния оркестър на Израел, Хайдн Оркестър в Болцано, Верди Оркестър в Милано, Оркестъра на Театро Лирико в Каляри и др. През 2009 е поканена да дирижира годишния концерт за Европейския парламент. Редовно чете лекции в Италианския културен институт в Токио. През март 2010 е номинирана за поста Директор на оркестровата дейност в Музикалното училище „Mary Pappert” към Duquesne University в Питсбърг. През 2016 дирижира „Лучия ди Ламермур” за Opera Sai Company в Токио и поставя традицията на Международния майсторски клас за млади певци „Фиоренца Косото” в Болоня.

Сред многобройните си ангажименти като диригент, университетски преподавател, ръководител на майсторски класове и обществено ангажирана личност в родния си град Болоня, Маестра Конти намира време и за гастролите си като диригент на оперни спектакли във Варна. Във Варна, на 2 декември 2021 г., тя дебютира като симфоничен диригент в концерт с творби на Моцарт, Менделсон и Брамс със солист Роман Федчук. Преди това, по покана на Европейската музикална академия с президент Тедора Димитрова, тя участва в камерен концерт с Роман Федчук в Българския културен институт „Haus Wittgenstein“ във Виена”, a в Малеровия фестивал във Валенсия, Испания дирижира Деветата симфония на Г. Малер.

СИМФОНИЧЕН КОНЦЕРТ

2 декември 2021, 19.00, Държавна опера - Варна

Диригент Николета Конти

Солист Роман Федчук - цигулка

В програмата:

В. А. Моцарт – Увертюра от операта „Сватбата на Фигаро“

Ф. Менделсон – Симфония №4

Й. Брамс – Концерт за цигулка и оркестър

Оркестър на Държавна опера Варна

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Култура
Във Варна представят романа „Заплетеният случай на инспектор Иванов се заплита"
Сряда, 13 Март 2024 10:58
Поредната доза хумор, с инспектор Иванов, любимия герой на Деян Михайлов, отново ще ни събере в четвъртия ден от седмицата, за да отбележим появата на четвъртата му самостоятелна книга. „Заплетеният случай...
Във Варна октиват изложбата "Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки"
Сряда, 13 Март 2024 09:10
Днес във Варна ще бъде открита изложбата "Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки". Снимките и детските рисунки разкриват зловещото лице на войната в Украйна, показвайки...
Кино-концерт за легендарния музикант и архитект Димитър Ненов предстои във Варна
Вторник, 12 Март 2024 17:22
Музикално - документалният филм, посветен на българския интелектуалец Димитър Ненов (1901-1953), е осъществен по повод 120-годишнината от неговото рождение. Продукцията ще бъде представена на 26 март от...
Изложба-живопис „Посоки“ на Живка Маринова и Стилияна Узунова откриват във Варна
Вторник, 12 Март 2024 16:05
В средата на „женския“ месец март галерия Ларго ще представи една специална изложба. Съвместна изява ще имат две специални жени, чийто житейски път се преплита още от ранното им детство - Живка Маринова...
„Формата на нещата“ от Нийл Лабют с премиера тази вечер във Варна
Понеделник, 11 Март 2024 16:22
Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров“ ще представи първата си постановка за 2024 г. „Формата на нещата“ от Нийл Лабют. Премиерата е тази вечер, 11 март от 19 часа, а домакин е Градската художествена...
Книги: „Никога не ме лъжи“ е първокласен психологически трилър, който ще ви шокира и смрази
Понеделник, 11 Март 2024 15:30
С психологическия трилър „Прислужницата“ американската писателка Фрида Макфадън се превърна в едно от най-обсъжданите имена в криминалната литература за последните години. А докато почитателите ѝ...
Режисьорът на “Есента на демона” и “Уроци по немски” - Павел Веснаков гост на 15-ти София Филм Фест във Варна
Понеделник, 11 Март 2024 14:49
На 23-ти март от 21:00 ч. във фоайе-етаж 2 на ФКЦ - Варна публиката ще има удоволствието да гледа откъси от филмите на Павел Веснаков и да участва в разговора за творческия му път, предизвикателствата...
Търси в новини:
56789101112131415
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Най-четено от Култура 1 2 3
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
2.3 + 2.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook