Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Между фолклорната мистика и технологиите - изложба на Людмила Миланова във Варна

От 2 до 31 декември

Вторник, 30 Ноември 2021 15:12
Източник: Moreto.net   
Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна представя една изложба, която провокира вглеждането в два на пръв поглед противоположни свята - света на природата и света на техниката, научи Moreto.net.

Людмила Миланова, която учи и живее в Германия, търси връзката между тях през погледа на фолклорното съзнание и на съвременния прочит. Нарекла е проекта си: "Like eyes, like a mouth, like birds, like the sun" (Като очи, като уста, като птица, като слънце).

Самостоятелната изложба на живеещата в Германия българска художничка се открива на 2 декември с вернисаж от 15:00 до 19:00 в Градската художествена галерия. Изложбата ще бъде достъпна до 31 декември при спазване на противоепидемичните мерки.


Изложбата носи заглавието на главното произведение в експозицията: видео инсталация, която се състои от видео прожекция и кинетичен обект.

В нея се отразяват две контрастни перспективи върху природата: тази на природния феномен, който се възприема като чудо - нещо необяснимо, свързано с различни митологични разкази. Природата тук се разглежда като "одушевена" и се признава за независим, пълноправен субект. Контрастно на това разбиране се представя един друг, много по трезв поглед върху природата. Тук тя е фон и шаблон, по чийто образец човекът си изгражда собствена версия на биологичния свят - тази на технологията.

Наскоро проектът е показван в София, но в различен вариант.

“Специално за Варна сложих в центъра на изложбата видеото, което пресъздава или коментира по някакъв начин българския фолклор и митология", споделя авторката.

"Темата е природата и различните тълкувания на тази тема в инсталацията имат два главни аспекта. Единият е природата през очите на фолклорното виждане, в него са визуализирани природни феномени от България, които са обвити в някаква мистерия - като Рупите, Божиите очи, Караджов камък, събиранията на Бялото братство на Рилските езера и култът към слънцето. Интересуват ме ритуалите, свързани с природата", допълва тя.


Живея в чужбина и това, което прави впечатление, когато не си много често тук, е че България е пълна с мистика, хората много вярват в силата на природата, има безкрайно много места със силни енергии, и хората вярват, че те лекуват. Свързвам това фолклорно усещане много силно с България, като под фолклор имам предвид не само песните и носиите, а много повече устната народна традиция и ритуала.

Другата страна на моя проект е обърната към технологиите. По принцип често работя с техническо пресъздаване на природни феномени и процеси. Изкарвам ги от естествената им среда и ги пресъздавам или симулирам в рамките на изложбеното пространство и това за мен е постоянен творчески метод.

Например в този проект включих наблюденията си върху един върхов технически обект. Близо до Кьолн се намира Германският космически център и това, което привлече интереса ми към него, е излязлата новина, че там са направили най-голямото “слънце” на света. Копирали са Слънцето!

Стана ми много интересно как така хора ще твърдят, че са направили копие на Слънцето. Оказа се, че става дума за един голям технически конструкт със 150 електрически лампи, които произвеждат светлина и топлина. Направили са го, за да експериментират как се произвежда въглерод от слънчевото греене. Изображението, което използвах за визия на моя проект, е точно с тези лампи - слънце.”


Людмила Миланова учи в Академията за медийни изкуства в Кьолн от 2008 до 2011 г., след като завършва медийна теория в Кьолнския университет до 2006 г.

Нейните инсталации и видеа са отличени с множество стипендии и грантове, както и с международни изложби, сред които Берлин, Сеул, Киото, Ню Йорк, Ротердам и Москва.

В творчеството си тя се занимава с природни явления и технологии. Често интерес представляват ефимерни субстанции като мъгла, облаци, светлина или физическите закони на материалните неща. Творбите ѝ включват видео инсталации, кинетични скулптури, обекти, фотографии и перформативни елементи, които са резултат от взаимодействието на техника, наука и елементи на илюзия.

Проектът гостува във Варна с финансовата подкрепа на фонд “Култура” на Община Варна.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Култура
Режисьорът на “Есента на демона” и “Уроци по немски” - Павел Веснаков гост на 15-ти София Филм Фест във Варна
Понеделник, 11 Март 2024 14:49
На 23-ти март от 21:00 ч. във фоайе-етаж 2 на ФКЦ - Варна публиката ще има удоволствието да гледа откъси от филмите на Павел Веснаков и да участва в разговора за творческия му път, предизвикателствата...
Стилияна Узунова с изложба живопис „Пристан“ във Варна
Понеделник, 11 Март 2024 12:01
„Но ето, блесна за миг, сякаш далечна мечта... От бурята по-силен вик, а всъщност - светлина. И морето сякаш притихна, и корабът беше познат, намери своя пристан, в един по-добър свят.“ Иван...
"Опенхаймер" стана големият победител на 96-ите "Оскари"
Понеделник, 11 Март 2024 08:24
Със 7 статуетки "Оскар" филмът „Опенхаймер“ стана големият победител на 96-ите награди на Академията. Церемонията се проведе снощи в театър "Долби" в Лос Анджелис, а водещ бе комикът Джими Кимъл. „Опенхаймер“,...
Варненски журналист разрешава загадките на крими инспектор
Неделя, 10 Март 2024 15:35
“Заплетеният случай на инспектор Иванов се оплита”. Това е заплетеното заглавие на третата част от историите за популярния вече по света и у нас детектив Иван Иванов Иванов. Историите, излезли изпод...
Световната музикална сензация „Voca People“ тази вечер с концерт във Варна (видео)
Неделя, 10 Март 2024 09:46
Музикалната сензация, която покори целия свят - „Voca People“ ще гостува тази вечер, 10 март, във Варна, припомня Moreto.net. От 19 часа в Двореца на културата и спорта осем невероятно талантливи певци-комици,...
Другата история на Опенхаймер, която няма да спечели Оскар
Събота, 9 Март 2024 11:03
Успехът на филма „Опенхаймер“ хвърли светлината на прожекторите върху работата, извършена от учените в Ню Мексико при разработването на първата ядрена бомба. Но 80 години по-късно някои местни хора казват,...
Дора Делийска свири Григ във Варна
Петък, 8 Март 2024 16:47
Шуберт, Григ и Стравински в симфоничен концерт с маестро Дарио Мачелари 22 март, 19.00, Държавна опера Варна Диригент – Дарио Мачелари Солист – Дора Делийска, пиано Оркестър и на Държавна опера...
Търси в новини:
678910111213141516
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Най-четено от Култура 1 2 3
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.0 + 1.9
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook