Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Екстремният пианист Кай Шумахер утре във Варна за съвместен концерт с виртуозните саксофонисти от квартет „Сигнум”

Вторник, 21 Септември 2021 11:00
Източник: Moreto.net   
"Това, което искам да създам, е състояние на чувствено изобилие", споделя екстремният пианист Кай Шумахер, който идва във Варна за съвместен концерт с виртуозните саксофонисти от квартет „Сигнум”.

На 22 септември в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център - Варна публиката на морския град ще стане част от музикалното шоу на саксофонен квартет “Сигнум” и Кай Шумахер, в което пианото се превръща в звуково чудовище, а петимата музиканти преобръщат представите за класика.

Концертът ще открие Европейския музикален фестивал Варна 2021.

Петима музиканти със силно присъствие на европейската сцена откриват 18-ото издание на Европейския музикален фестивал Варна 2021 на 22 септември, сряда, в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Заедно с харизматичната четворка на саксофонистите от “Сигнум” варненската публика ще срещне още един забележителен артист - пианиста Кай Шумахер от Германия. Музикантите са обединени в премиерния проект “Goldberg nights”, вдъхновен от „Голдберг вариации” на Йохан Себастиан Бах, който миксира в един въздействащ спектакъл мистични и носталгични тълкувания на темата за нощта.

Кай Шумахер е екстраординерен пианист и признат композитор експериментатор, който се включва в проекта на саксофонистите със своя творба и с личното си сценично участие. За него критиката пише, че се наслаждава от пресичането на границите между класическата и популярна музика, като същевременно избягва изтърканото клише „кросоувър“. Кай учи в прочутия Folkwang University в Есен при проф. Тил Енгел. От 2009 г. той непрекъснато експериментира и комбинира привидно несъвместими елементи и постига изненадващи резултати. Неговите солови изпълнения са акт на чиста музикална и стилистична алхимия, поднасящи опияняващ микс от дадаизъм и танцувалност, авангард и поп култура, а понякога всичко това наведнъж.

Когато не е ангажиран с предизвикателствата на определен жанр, репертоарът на Кай Шумахер се фокусира върху американската клавирна музика от ХХ и XXI век. Дебютният му запис на монументалното произведение на Фредерик Ржевски „Обединените хора никога няма да бъдат победени“ (2009) е акламиран от списание Fono Forum като „пианистична сензация“ и избран за CD на месеца.

Във втория си албум, „Transcriptions“ (2012), той смело се обръща към музикалните герои от своята младост - Rage Against the Machine, Nirvana, Slayer и други - ремиксирайки ги и преобразявайки концертния роял в звуково чудовище, побрано в четири квадратни метра, в механичен инструмент за звукови ефекти, в комплект от подготвени перкусии. Третият албум „Безсъние“ (2015) е историята на една нощна одисея, едновременно успокояваща и обезпокоителна. Това са пет неспокойни „нощни химна", характеризиращи творбите на петима американски композитори, написани през последните 80 години.

В албума „Beauty in simplicity“ (2017) Кай Шумахер комбинира оригинални композиции за пиано със свои собствени аранжименти за „подготвено пиано“, за да създаде повтарящ се сет между медитация и маниакалност. Включвайки творби от три века - от Ерик Сати през Стив Райх до Moderat Minimal Music, той среща пионерите в класиката с Ambient, Techno и Post-Rock. „Rausch” (2019) е първият албум на Кай с изцяло собствени композиции. В него Шумахер се въздържа от използване на допълнителни звуци, всъщност електрониката липсва изцяло. Вместо това той използва своя собствена форма на „подготвено пиано“, манипулирайки механизма и струните на инструмента, за да получи необичаен набор от звуци. Кай Шумахер работи и като продуцент, редовно се изявява и като солист на различни оркестри в Европа, Азия, Северна и Южна Америка.

Преди да тръгне за България, Кай Шумахер разкри пред Нина Локмаджиева откъде черпи идеи за своя екстравагантен подход към пианото:

Вие миксирате класическата музика с хитовете на ХХ век. Това ли е прекият път към сърцата на публиката от ХХI век?

Всъщност не бих ги нарекъл "хитове". Това е музиката, която ми е повлияла в миналото или все още ми влияе днес. И това често не е музиката, която заема предните места в мейнстрийма. Като музикант общо взето не ме интересува дали е рок, техно, минимализъм или класика. Не става въпрос за жанрове, а за емоционален подход, който мога да намеря в много различни музикални стилове.

Прословуто е Вашето подготвено пиано - разкажете ни в какво превръщате обичайния концертен роял и какво постигате с тази метаморфоза?

Rausch! Rausch на немски може да означава много различни неща като опиянение, делириум или вълнение. Това, което искам да създам, е състояние на чувствено изобилие. Oбичам да играя с акустичното възприятие на публиката. Много хора са напълно изненадани, че всички тези различни звуци идват от вътрешността на пианото, но всъщност това не е нищо ново. Джон Кейдж постави винтове и гумички между струните още преди 70 години, за да промени звука на пиано.

Това, което правя, е да третирам рояла като един вид синтезатор, така че да имам отделни части на клавиатурата със собствено специфично звучене, което съм подготвил. Например едната ръка свири "барабани" и "синтетичен бас", докато другата ръка изпълнява някои перкусионни акорди и мелодични линии. Това, което се получава в крайна сметка, е доста близко до представата ми за акустично техно.

Във Варна, на Европейския музикален фестивал ще чуем и ваша авторска музика. Черпите ли за нея вдъхновение от минали времена?

Разбира се, аз съм вдъхновен от големите майстори от миналото, а също и от настоящето! Ако трябва да отбележа крайъгълните камъни, между които се развива моята собствена музика, бих казал, че това е странна смесица между Ерик Сати, Стив Райх, техно стил и построк, но с нотка меланхолия.

Имате специално отношение към музиката на Америка и към рока. Как преминава тяхната енергия във вашите творби?

Според мен много американски композитори на съвременна класическа музика имат по-широк кръгозор от европейските си колеги. Може би защото блусът, джазът и по-късно рок музиката винаги са били част от тяхната музикална традиция. Очарован съм от грубостта и дързостта на композитори като Джордж Ентайл или Хенри Коуел, които изпреварват своето време през 1920-те години. Да не забравяме Джордж Гершуин, който е изобретил трети поток извън класическата и популярната музика.

След това имаме Джон Кейдж, който предефинира цялата концепция за музика, която композиторите на минимализма като Стив Райх или Филип Глас правят по различен начин, като превръщат музиката в трансцендентно преживяване. Мисля, че това е наистина пънк отношение и искрено ми се иска да запазя малко от него в музиката си.

Началото на концерта на квартет “Сигнум” и Кай Шумахер е в 19:00 на 22 септември в Зала 1 на Фестивалния комплекс.

Европейският музикален фестивал Варна се организира от “Елит проджектс мениджмънт” и се реализира с финансовата подкрепа на фонд “Култура” на Община Варна.

Проект “Goldberg nights” се осъществява със специалната подкрепа на Националния фонд “Култура” и е колаборация между Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Мартенски музикални дни”. С него “Сигнум” ще гостува и в Русе на 21 септември, и във Велико Търново на 23 септември.

Билетите са на цени от 15 до 40 лв. и са в продажба в мрежата на Eventim, за Варна и в Билетния център и сайта на Фестивалния комплекс: https://bit.ly/3nMtDra.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Култура
Облицоват фасадата на новата част от театралния филиал във Варна
Сряда, 27 Март 2024 14:58
Облицоват фасадата на пристроената част към филиала на театъра, видя репортер на Moreto.net. В допълнителната пристройка ще се помещават камерна зала, балетна зала, репетиционни, гримьорни. Благодарение...
Именитата пианистка Елена Башкиров идва от Берлин за първия си гастрол във Варна с концерт от Моцарт
Сряда, 27 Март 2024 14:33
Световно име в интерпретацията на Моцартовото наследство, забележителната пианистка Елена Башкирова ще е солист на концерта, с който се открива юбилейното ХХ издание на Европейския музикален фестивал Варна...
За първи път на българска сцена: Варненската опера представя мюзикълa „Дух“
Сряда, 27 Март 2024 12:28
С две предпремиери, на 5 и 6 април, Държавната опера във Варна ще представи най-новия си мюзикъл „Дух“, който се поставя за пръв път на българска сцена. Премиерата предстои в XV издание на Опера в...
Посланиние от Юн Фосе за Световния ден на театъра
Сряда, 27 Март 2024 09:38
По повод Световния ден на театъра послание от Юн Фосе - носител на Нобелова награда за литература, драматург, автор на над 30 книги (романи, разкази, поезия, есета, детски истории) и на 28 театрални пиеси....
27 март – Международен ден на театъра
Сряда, 27 Март 2024 07:48
Датата 27 март е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1961 година и тогава най-голямата международна организация за сценични изкуства – Международният театрален институт...
Радев: Българските артисти заслужават национална концертна зала
Вторник, 26 Март 2024 18:46
Българските артисти заслужават национална концертна зала, която да отговаря на висотата на таланта им – функционална и естетически издържана сграда, която да предоставя отлични условия, както за творците,...
В рамките на 15-и София Филм Фест във Варна до 30 март предстои да видите
Вторник, 26 Март 2024 16:43
София Филм Фест във Варна подарява на киноманите най-доброто от световното кино до 30 март. Отправете се на приключение с последния филм на Маргарете фон Трота с номинация за „Златна мечка” – „Ингеборг...
Търси в новини:
1234567891011
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Най-четено от Култура 1 2 3
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.8 + 2.0
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook