Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Принц Виктор фон Изенбург и принцеса Агнес фон Изенбург очаровани от Варна и ММФ “Варненско лято”

Четвъртък, 9 Септември 2021 09:17
Източник: Moreto.net   
Сн.: Росен Донев
Принц Виктор фон Изенбург и съпругата му принцеса Агнес фон Изенбург, които са гости на Международния музикален фестивал “Варненско лято”, посетиха забележителностите на морската столица и концерт от бароковия модул на първия български фестивал.

В хотел “Графит”, където отседнаха, те споделиха пред медии, че са били очаровани от Варна и варненци. Били са на плажа, разхождали са се по улиците на града, оценили са вкусната храна и общуването с добронамерените хора на Варна.

“За пръв път сме в България - призна принцът, - и сме много приятно изненадани колко топло и приятелски бяхме посрещнати от хората тук. Маестро Марио Хосен - артистичен директор на ММФ “Варненско лято” и наш приятел, привлече нашето внимание към фестивала още миналата година, но за съжаление поради Covid кризата не можахме да дойдем, затова сме много щастливи, че тази година сме тук. Много сме впечатлени от постиженията на маестро Хосен и фестивалния екип и вярваме, че това е само началото на нещо голямо и че ще бъдем част от този процес. Идеята на маестрото да привлече съмишленици от чужбина повдига международното ниво на фестивала. Имате прекрасни условия във Варна - имате чудесното море, минералната вода, сърдечното отношение на хората. Това в комбинация с високопрофесионалните концерти може да привлече хората да се погрижат не само за своето тяло, а и за душата си. Вярвам, че хора като нас ще искат да дойдат във Варна и ще посетят концертите и фестивалите.”

Гостите са с прекрасни впечатления от културното наследство на българския град и как то е съхранено в Археологическия музей, от начина, по който е експонирано Варненското златно съкровище, от богатата колекция възрожденски икони и от начина на тяхното създаване.

Специално внимание отделиха на концерта на Доминик де Виленкур - френският виртуоз на виолончелото, който изпълни с бароков звук залата на Градската художествена галерия вчера вечерта. Маестро Виленкур избра изявата си на подиума на “Варненско лято”, за да направи професионален запис на своите два концерта - интеграл на сюитите на Бах за виолончело, който ще бъде издаден като негов следващ аудио диск.

Принц Виктор фон Изенбург сподели удовлетворението си от подкрепата, която от години предоставя на млади български музиканти, участници в майсторски класове във Виена, както и на гастроли на водещи български изпълнители като братя Владигерови. “Смятам, че младите български музиканти са много талантливи и ще се радвам да съдействам с подходяща платформа, която да подкрепи тяхната бъдеща международна кариера” - каза той. Принцът смята, че музикантите и композиторите трябва да се поддържат в търсенето на нови пътища към младата публика за представяне на симфоничната музика. Той обясни, че културните институти в Германия имат свои младежки формации, които привличат младите хора и поддържат основните оркестри.

Германският гост разказа за корените на своя род през вековете и за традициите на своите предшественици да подкрепят изкуствата, университетите, образованието, да съхраняват наследството на държавата и да се грижат за него. “От млад подкрепям музикантите - сподели той, - винаги съм се възхищавал на тяхната отдаденост да се посветят на музиката. Важно е хората като нас, които имат големи имения, да канят музикантите за концерти там. Това е традиция във Виена и тя продължава да се поддържа като начин да популяризираме музиката. Варна е следващата стъпка, и тук могат да се случват такива срещи.”

Със съпругата му са се запознали на концерт във Виена, където често пребивават. Тя е учила музика - флейта, а след това е завършила история на изкуствата. Принцеса Агнес фон Изенбург сподели, че тяхната романтична връзка се развивала бавно и постепенно във времето и сега за нея е удоволствие да бъде част от благородническата фамилия: “Възхищавам се от начина, по който те пазят традициите на семейството и на страната си, защото това съвпада с отношението към традициите в Южна Корея, откъдето е моят произход.”

Принц Виктор фон Изенбург и принцеса Агнес фон Изенбург отпътуваха от Варна днес, но вече гледат напред към следващата си визита в България идното лято.

Принц Виктор фон Изенбург е съосновател и меценат на Лятната академия във Виена, където всяка година над 15 български млади таланти се обучават с пълна стипендия. Първи и основен спонсор на академията. В продължение на няколко години принцът поема разходите по престоя във Виена на абсолютно всички български участници. Той е основател и на една от водещите дигитални платформи за класическа и джаз музика https://www.onepointfm.com

Германският благороднически род Изенбург, който води началото си преди повече от 10 века, е един от водещите родове в управлението на средновековната Свещена Римска империя и след войните на Наполеон от 1806 става част от Прусия и Австрия. Сред известните фигури в семейството са Имагина Изенбург-Лимбург (1255-1313), съпруга на немския крал Адолф, Дитер фон Изенбург (1412-1482) дук на Майнц и основател на университета в града, както и сестрата на принц Виктор фон Изенбург, Софи Йоана Мария, принцеса на Прусия.


Домакинството на гостуването на Принц Виктор фон Изенбург и принцеса Агнес фон Изенбург се осъществява с любезното съдействие на хотел “Графит” и ресторант "Морска тераса", партньори на ММФ “Варненско лято”.

ММФ “Варненско лято” продължава днес с втория концерт на Доминик де Виленкур от интеграла на сюитите на Бах за виолончело. Началният час на концертите е 19:00, а мястото е Градската художествена галерия.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Култура
Кукленият театър кани днес малките варненчета на представлението "Трите феи"
Събота, 23 Март 2024 10:06
Държавен куклен театър - Варна кани най-малките зрители на морската столица на постановката "Трите феи". Началото е 11:00 часа, напомня Moreto.net. Сценарий и режисура на спектакъла е на Вера Стойкова....
Днес стартира 15-ото юбилейно издание на София Филм Фест във Варна
Петък, 22 Март 2024 14:15
Не пропускайте 15-тото юбилейно издание на София Филм Фест във Варна, който стартира тази вечер. Тази вечер специални гости на официалното откриване на 15-ти СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ във ВАРНА с филма „Клопка“...
Веселин Костадинов реди изложба живопис във Варна
Петък, 22 Март 2024 16:05
На Благовещение художникът Веселин Костадинов ще подреди изложба живопис в галерия „Академика“ на Икономически университет – Варна. Откриване: 17:00 часа, 25 март Веселин Костадинов е роден във Варна....
Людмил Ангелов и Ливиу Холендер с концерт във Варна
Петък, 22 Март 2024 15:03
Всеки от концертите в цикъла „Людмил Ангелов и приятели“ носи своята специфика и очарование и от тази концепция не прави изключение изисканият камерен концерт на 26 март в Държавна опера Варна, в който...
Президентът изрази съболезнования на близките на Алек Попов
Петък, 22 Март 2024 14:27
Държавният глава Румен Радев изразява съболезнования на семейството, близките и колегите на обичания български писател и уважаван член-кореспондент на Българската академия на науките Алек Попов, който...
Лени Кравиц с концерт в Бургас през лятото
Петък, 22 Март 2024 12:54
Лени Кравиц обяви предстоящото си турне Blue Electric Light Tour за 2024, което ще дойде и в България. Концертът ще бъде на Морска гара в Бургас на 6 август, съобщават организаторите. Събитието се...
Почина писателят Алек Попов
Петък, 22 Март 2024 12:21
Почина писателят Алек Попов почина на 58-годишна възраст, съобщиха от Българската академия на науките, където той беше член-кореспондент. Той беше един от най-оригиналните и талантливи съвременни български...
Търси в новини:
1234567891011
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Най-четено от Култура 1 2 3
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.6 + 0.9
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook