Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Музиката на Барока - елегантният преход на ММФ “Варненско лято” към есента

Петък, 3 Септември 2021 18:54
Източник: Moreto.net   
На 7 и 9 септември в Градската галерия знаменитият виолончелист Доминик де Виленкур ще представи интеграл на виолончеловите сюити на Й. С. Бах.

На 8 септември в Зала 1 на Фестивалния комплекс за пръв път в България ще гостува един от ансамблите, които промениха отношението на съвременната публика към бароковата музика - “Кончентус Музикус” от Виена.

На 10 септември в Галерията ще бъде представена книгата “Барокова реторика” на проф. Росица Йорданова.

На 11 септември Фестивалният бароков оркестър под палката на маестро Владимир Кираджиев ще излезе на сцената в Аулата на Икономическия университет с програмата “Барок - Необарок”


През септември най-аристократичният модул на Международния музикален фестивал “Варненско лято” ще срещне почитателите на изящния звук с изкуството на елитни европейски изпълнители на старинна музика. В афиша блестят имената на великолепния виенски ансамбъл “Кончетус Музикус” и на големия виолончелист, носител на ордена на Почетния легион, Доминик де Виленкур, свой поглед към барока ще покаже концертът на Фестивалния бароков оркестър с диригент Владимир Кираджиев.

На 7 и 9 септември от 19:00 в Градската галерия знаменитият маестро на челото Доминик де Виленкур ще представи интеграл на виолончеловите сюити на Й. С. Бах. Френският изпълнител и композитор е концертирал в повече от 40 страни. Изпълненията му са образец за изтънченост, а собствените му произведения са инспирирани от традициите на Близкия Изток и Азия.

Професор в Парижката консерватория, артист и арт мениджър, който умее да създава забележителни преживявания за изпълнители и публика, Виленкур е известен в светското общество с организираните от него от 90-те години на ХХ век "Круизи на третото хилядолетие" – морски музикални пътешествия, събирали на борда на круизен лайнер едни от най-големите имена на световния музикален елит като Йехуди Менухин, Марсел Ландовски, Барбара Хендрикс, Жозе ван Дам, Тереза Берганца, Мерилин Хорн, Гидон Кремер, Квартет “Бородин”. Доминик де Вильонкур свири на скъпоценно виолончело „Галиано“ от 1754 г.

След Варна той ще гастролира с вдъхновяващото си изпълнение на Баховия интереграл на сюитите за виолончело в САЩ - Филаделфия.

На 8 септември от 19:00 в Зала 1 на Фестивалния комплекс за пръв път в България ще гостува “Кончентус Музикус” от Виена. Ако има няколко световни оркестъра, които направиха бароковата музика популярна в последните десетилетия на ХХ век и началото на ХХI век, виенчаните са един от тях. Да чуе и види на живо елитния бароков оркестър, е мечта на всеки почитател на старинната музика. Ансамбълът “Concentus Musicus” е основан през 1953 г. от световноизвестния диригент Николаус Харнонкур с идеята за ново разбиране на музиката на Барока чрез одухотворена и научно обоснована интерпретация. Музикантите свирят на оригинални старинни инструменти от епохата. Ансамбълът изнася концерти във Виена, в дворците Егенберг и Шварценберг. С възхищението на публиката идват и турнета из цяла Европа, САЩ, Япония и Австралия. От 2015 г. артистичен директор на ансамбъла е Стефан Готфрид. За варненската публика ще бъде привилегия да се докосне до изяществото на един от най-адмирираните барокови ансамбли в света.

На 11 септември от 19:00 Фестивален бароков оркестър под палката на маестро Владимир Кираджиев ще излезе на сцената в Аулата на Икономическия университет с програмата “Барок - Необарок”. Солистка е Софи Дерво - фагот. Ще прозвучат Концерт за фагот ми минор RV 484 на Вивалди, Увертюра - Сюита сол мажор на Телеман и популярната Музика на водата на Хендел. Съвременен поглед към барока ще бъдат вариациите на Александър Тансман на тема от Фрескобалди. Концертът ще бъде прекрасна възможност за познавачите да се срещнат с майсторството на един най-ценените в Европа български диригенти - маестро Кираджиев, който още от началото на промените у нас развива своята кариера в музикалната столица на света - Виена. Той е единственият българин, професор по оперно дирижиране в Университета за музика и сценични изкуства във Виена, първи гост-диригент в Opera na Zamku (Шчечин, Полша), постоянен участник в International Opera Music Festival в замъка Сигулда (Латвия).

Още по време на следването си в Софийската консерватория той се включва в майсторски класове при именитите Курт Мазур, Франко Ферара и Карл Остерайхер. Като наложил се оперен диригент, работи през годините с Анна Нетребко, Олга Перетятко, Асмик Григорян, Марсело Алварес, Майя Ковалевска, напусналия ни Камен Чанев, Таня Иванова. Очакваме неговия прочит на старинната музика, който ще бъде събитие за Варна.

Фестивалният бароков оркестър включва музиканти от 11 европейски страни – изявени солисти, които ще музицират заедно в този специално разработен за ММФ "Варненско лято" проект. Солистка в концерта за фагот и оркестър от Вивалди е младата французойка Софи Дерво, лауреат на престижни международни конкурси, сред които ARD Мюнхен и Beethoven-Ring в Бон.

Софи концертира като солист с Виенската филхармония, Симфоничния оркестър на Баварското радио, Симфоничния оркестър на SWR Щутгарт, Мюнхенския камерен оркестър, Виенски камерен оркестър, Konzerthausorchester Berlin, Националния оркестър на Лион и др. Изнася концерти в престижни зали като Музикферайн Виена, Берлинската филхармония, Парижката филхармония, Сантори Хол в Токио, Роял Албърт Хол в Лондон и Карнеги Хол в Ню Йорк. Преподавател е в Университета за музика и изкуства във Виена.

Концертът се осъществява в партньорство с Италианския културен институт.

Проницателно допълнение към темата на Бароковия модул ще бъде представянето на книгата “Барокова реторика” на проф. д-р Росица Йорданова на 10 септември от 19:00 в Галерията. Проф. Йорданова от години изследва ролята на музикалния и визуалния език като реторическа аргументация в историята на реториката и изкуствата на XVII век. Книгата вече се радва на заслужено признание в академичните среди и сега ще открие своята по-широка публика. Художественото оформление е на проф.

Владимир Иванов. Книгата излиза с финансовата подкрепа на Фонд „Култура”

на Община Варна.Билети за концерта на 7 септември: Купи билет Билети за концерта на 8 септември: Купи билет Билети за концерта на 9 септември: Купи билет Билети за концерта на 11 септември: Купи билет

ММФ „Варненско лято“ 2021 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално училище по изкуства „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център - Варна, и със съдействието на Градската художествена галерия "Борис Георгиев", Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и Фестивален и конгресен център - Варна, Queen Elisabeth Music Chapel.

С финансовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт - летище Варна, Гларус - крафт бира, Кока Кола, клуб Ментол, Международен театрален фестивал „Варненско лято", Фестивал Радар, Посолство на Република Словения в България, Италиански културен институт, Посолство на Република Австрия в България - Австрийски музикални седмици, Испански културен институт "Сервантес" и Посолството на Испания в България, хотел „Черно море", курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена", Grand Mall.

Медийни партньори: Генерален медиен партньор - Българска национална телевизия, Българско национално радио, Moreto.net, Ти Си Варна, АртВарна.


Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Култура
"Алиса в Огледалния свят" днес във Варна за международния ден на кукления театър
Четвъртък, 21 Март 2024 08:33
С мюзикъла "Алиса в Огледалния свят" днес във Варна ще бъде отбелязан днешният международен ден на кукления театър. Представлението, което е подходящо за деца над 5 години, а и за цялото семейство, ще...
Безпощадна дисекция на любовта, изневерите и брака в ОТБЛИЗО
Понеделник, 18 Март 2024 08:03
Хитовата постановка ще се играе във Варна на 25 март от 19.00 часа в зала 1 на Фестивален и конгресен център. Билети могат да бъдат закупени от касите на Театър Българан, Фестивален комплекс и онлайн...
Стефан Командарев започна снимките на най-новия си филм
Сряда, 20 Март 2024 16:00
Вчера в Димитровград стартираха снимките на най-новия филм на Стефан Командарев, Made in EU. По традиция беше отворено шампанско и екипът си пожела да заснеме достоен филм. „Пътят до снимки винаги...
Силен културен уикенд с концерт и световно кино ни очаква на 15-ия "София филм фест" във Варна
Сряда, 20 Март 2024 15:24
Обявяваме началото на филмовия фестивален сезон в морската столица с 15-ото издание на "София филм фест" във Варна, който стартира този петък. Официалното откриване с филма „Клопка" ще бъде на 22 март...
Минифестивалът „Литературен прожектор“ започва във Варна
Сряда, 20 Март 2024 13:19
Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ отбелязва 141-вия си рожден ден с началото на минифестивала „Литературен прожектор“, който изследва връзката между литературата, визуалните изкуства и пространствата....
Градската художествена галерия във Варна започва музейни турове
Сряда, 20 Март 2024 09:19
Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, предлага на 20 март на своите посетители специализирани беседи, в които те ще могат да се запознаят с постоянната експозиция и временните изложби...
Пищна празнична програма за Тодоровден ни събира в Екопарк Варна
Понеделник, 18 Март 2024 09:10
Екопарк Варна продължава традицията по честване на Тодоровден с конски впрягове и богата фолклорна програма. Празникът се организира съвместно с Община Варна. Откриването на празника във Варна ще бъде...
Търси в новини:
23456789101112
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Най-четено от Култура 1 2 3
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.3 + 1.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook