Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Спектакъл по текстове на Димитър Воев гостува тази вечер във Варна

Вторник, 31 Август 2021 14:50
Източник: Moreto.net   
Спектакъл по текстове на Димитър Воев гостува тази вечер, 31 август от 21.00 ч. на откритата сцена във вътрешния двор на Археологическия музей във Варна, съобщават организаторите за Moreto.net.

След спектакъла зрителите ща имат възможност да споделят своите впечатления и да поговорят с актьорите на по чаша вино.

"Част от колекция" е спектакъл, който "хваща" зрителя с вглъбеността, но и бунтарския дух на поетичното слово, с пламенното любовно чувство, но и острия сарказъм, с болката от самотата, но и с романтичният поглед към звездите. Богатството и дълбочината на поезията и музиката на Воев са поднесени с ирония на словото, красота на акустичните аранжименти (цигулка, пиано, китара, кахон, укулеле) и онези точно намерени моменти, когато актьорите слагат перука или друг реквизит и вече магията на театралността съвсем нахлува яростно в атмосферата на спектакъла.

Времетраенето на спектакъла е 1 ч. и 15 мин.

Билетите са в продажба онлайн на https://epaygo.bg/3463736714 или чрез заявка на телефонен номер 0899462275.

Режисьор на „Част от колекция“ е Иван Юруков (актьор от трупата на Народен театър „Иван Вазов“). Той и участва в спектакъла, заедно с колегите си Стоян Младенов (Малък градски театър „Зад канала“), Николай Димитров (Театър „София) и Милен Апостолов (театрален композитор и диригент).

Екипът на спектакъла се познава и работи заедно от години - част са от група "Терпентина", Николай и Стоян са били в един клас по Актьорско майсторство в НАТФИЗ - при проф. Снежина Танковска, а Иван е бил в НАТФИЗ по същото време, но в класа на проф. Стефан Данаилов. Всеки има своята лична история, свързана с творчеството на Воев и музиката на "Нова генерация".

Животът на спектакъла "Част от колекция" започва през февруари 2020 от една галерия в София с малко на брой зрители и много силни емоции.

Пандемията повлиява на плановете на екипа, но спектакълът се играе активно - предимно на открити сцени в различни градове в страната.

Редица вълнуващи срещи с публика е имало на необичайни места като Епископската базилика в Сандански, римските останки “Сексагинта Приста” в Русе, Ловешката средновековна крепост и др.

Във Варна спектакълът гостува за втори път.

Допълнителна информация:

Димитър Воев е роден на 21 май 1965 г. в София. Той е създателят, вдъхновителят и концептуалистът на рок-група “Нова генерация” и бе художествено явление и последователен новатор, и то не само в областта на музикалния авангард. След неочакваната му смърт (само на 27 години) в неговите ръкописи са открити стотици стихотворения, писма, прозаични игри, сценарии и дори преводи на поезия.

Текстовете му звучат, сякаш ги е писал днес, в опозиция на всички онези неприятни поводи, на които ежедневно ставаме свидетели в България. Текстовете му звучат също толкова актуално, колкото през края на 80-те.

Иван Юруков ще представи във Варна и своя режисьорски кинодебют – пълнометражния филм "До последния каприз". Това ще се случи на 29 август от 16 ч. в зала 1 на Фестивален и конгресен център - Варна в рамките на Международния филмов фестивал „Любовта е Лудост“.

За да създаде сценария за филма си, Иван Юурков се вдъхновява от книгата за живота на известния музикант Николо Паганини.

"До последния каприз" е филм откровение; това е една история за виртуозен цигулар, който се е оттеглил от големите сцени с една-единствена цел – да изсвири съвършено "Капризите" на Паганини за себе си, не за публиката. Той истински вярва в мотото "Стремежът към съвършенство е животоподдържащо условие. Постигнатото съвършенство е загуба на интерес към живота". Оръжие, заровено в земята, среща и преплита съдбата му с тази на момчета от едно планинско село. Тази среща ще преобърне живота им завинаги.

Частите от "24 каприза" на Паганини са изпълнени от световно известния цигулар Светлин Русев, който участва във филма като най-добрия приятел на един от главните герои.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Култура
Нови книги: "Лора, Яворов и аз"
Петък, 5 Април 2024 15:42
Спомените имат право на свое време, в което да достигнат до нас и да намерят полагащото им се място в историческата ни памет. В тази книга Петър Величков дава думата на Дора Конова, за да може най-сетне...
XX Европейски музикален фестивал: Музикалното семейство Лафчиева-Земцов за концерта си във Варна на 6 април
Четвъртък, 4 Април 2024 09:47
Първият от камерните концерти в ХХ юбилейно издание на Европейския музикален фестивал Варна, които ще бъдат на сцената на Градската художествена галерия, е на 6 април с гастрола на блестящите инструменталисти...
Приемат заявки за втория конкурс за комикс „Крайморска среща"
Петък, 5 Април 2024 10:48
От 5 април започва приемането на заявки за участие във втория конкурс за комикс „Крайморска среща", който е национален, съобщават от Фондация „Град и посоки“ Конкурсът се организира с цел насърчаване...
Програмата на Фестивалния и конгресен център във Варна от 5 до 11 април
Петък, 5 Април 2024 09:43
Програмата на Фестивалния и конгресен център от 5 до 11 април. Кинопремиерите през периода са: Испанската драма НА РЪБА, в ролите: Пенелопе Круз, Луис Тосар, Аделфа Калво; НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ: 2023,...
Творческа работилница „Природата е празник“ в Градската художествена галерия - Варна
Четвъртък, 4 Април 2024 18:11
Деца и тийнейджъри са поканени да се включат в творческа работилница, която ще се проведе в два поредни почивни дни - 13 и 14 април в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. Мотото на...
Радев поздрави големия български артист Христо Мутафчиев за 55-ата му годишнина
Четвъртък, 4 Април 2024 13:45
Държавният глава Румен Радев поздрави големия български артист и председател на Съюза на артистите у нас Христо Мутафчиев по повод 55-ата му годишнина. „Постигнатите от Вас успехи са плод на упорита...
Авторът на „Мамник“ отмени гостуването си във Варна по здравословни причини
Четвъртък, 4 Април 2024 12:52
Писателят Васил Попов, автор на книгите „Вълчи разкази“, „Мамник“ и „Пермафрост“, няма да гостува във Варна на 4 и 5 април, съобщават от Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“. Васил отмени планираните...
Търси в новини:
4567891011121314
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Най-четено от Култура 1 2 3
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.4 + 0.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook