Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Възгледи
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Новини

4-дневното юбилейно издание започва на 29 юли и ще представи елитни музиканти от Европа и САЩ в английския двор на Археологическия музей във Варна. Началният час на всяка фестивална вечер е 20:00. Своята 30-годишнина отбелязва през 2021 г. Международният джаз фестивал “Варненско лято
Новини

Хората, които са загубили обонянието си след заразяване с новия коронавирус, може да не го възстановят напълно до три години, твърди британски професор по ринология, цитиран от изданието "Дейли мейл". Това е един от най-често срещаните симптоми при досегашните варианти на новия коронавирус. Ня
Новини

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута ‘BBB’ с положителна перспектива, съобщава Министерство на финансите за Moreto.net Положителната перспектива отразява понижението на макроикономическите...
Новини - Култура

Варненските археолози обясниха какво се случва в центъра на града

Събота, 17 Юли 2021 10:19
Източник: Moreto.net   
(97)   (11)
Сн.: РИМ - Варна

През 2021 г. Регионален исторически музей – Варна извършва спасителни археологически разкопки на обекти на адреси ул. „Сан Стефано“ № 36, ул. Цар Иван Шишман“ № 12 и ул. „Цар Иван Шишман“ № 18.

На тези три парцела е предвидено да се строят жилищни сгради. Адресите попадат в границите на Архитектурен и археологически резерват „Одесос-Варна“ и според Закона за културното наследство (ЗКН) преди да се одобри архитектурният план на бъдещите сгради задължително трябва да се извършат спасителни разкопки.

Това съобщава Археологическият екип на РИМ - Варна поради големия обществен интерес към работата на в старата част на Варна, и по-специално в района близо до басейна на бул. „Приморски“.

Важно е да се знае, че спасителните разкопки в градска среда са с висока степен на техническа сложност, тъй като археологическите пластове и структури се откриват на много голяма дълбочина.

За този район на Варна това е дълбочина от около 3 до 4 м под нивото на съвременните улици. Самите структури се разкопават от там надолу. Работата в подобни изкопи трябва да се подчинява на изискванията за безопасност. Съответно много пъти археологическите проучвания се прекъсват, за да се излеят бетонни подпорни стени, които да предпазят профилите на изкопите (с височина 4 м, а понякога и повече) от срутване.

Може би вече си задавате въпроса какви са тези големи насипи и как археологическите пластове са попаднали толкова дълбоко под днешните тротоари и улици. Отговорите са поне два.

Първо, през османската епоха районът на стария град е интензивно обживяван. Останките от по-стари зидове са разбивани за да се преизползва строителният материал; строят се къщи; те на свой ред се разрушават; строят се нови… и така до края на XIX – началото на XX в.

Всичко това води до натрупване на нови и нови пластове върху тези от Античността и Средновековието. След Освобождението и по точно в края на XIX и началото на XX в. Варна започва да се модернизира, строят се нови сгради, изправят се улиците и т.н.

Едно от важните неща през този период е изравняването на терена – запълване на стари дерета и понижения в релефа. Така много места в центъра, които днес сме свикнали да възприемаме като равни, преди са били прорязани от дерета и долове. Процесът на изравняване води до изкуствено натрупване на земна маса и това е още една причина, поради която археологическите останки се оказват толкова дълбоко.

Освен премахването на земната маса, друг проблем при спасителните разкопки са старите основи на сгради от XIX и XX в. На ул. „Цар Иван Шишман“ № 18 например първо трябваше да се преборим с основите на досегашната къща с маза в парцела, а след това попаднахме на основите на друга къща, строена по-рано през ХХ в.

На ул. „Сан Стефано“ № 36 пък при започването на разкопките имаше малък двор. Непосредствено под повърхността му обаче бяха запазени основите на две леки постройки от 60-те години на миналия век, а под тях масивни основи на къща от първата половина на същото столетие.

Специално обръщаме внимание на тези останки, защото в последно време често минувачи решават, че „се рушат безценни римски зидове“. А всъщност въпросната зидария е на практика съвременна. На обектите, за които ви разказваме сега, открихме запазени зидове от ранновизантийската епоха много по-дълбоко, едва на 4 м под улицата. Що се отнася до римски зидове – все още не сме попаднали на такива.

Може би се чудите какво точно изследват археолозите при едни подобни спасителни разкопки?

Първото и най-важно нещо е, че археологическият екип трябва да събере много повече и много по-скучна научна информация от обекта от това, което би заинтересувало широката публика. Например, ние проучваме пластовете на насипите и събираме материалите от тях (най-вече счупена керамика). Често хората ни питат за какво събираме „тези боклуци“.

Отговорът е, че дори да няма зидове и други монументални структури, керамиката и другите масови материали ни помагат да се ориентираме кои развалини и кои насипи към кой исторически период се отнасят. Работата е направо детективска. Понякога няколко парченца от счупено гърне или няколко корозирали медни монети могат да се окажат безценни за археологическия анализ на обекта.

Второто много важно нещо в археологическата работа е документацията. Гледали ли сте „Индиана Джоунс“? Е, нашата работа дори не се доближава до това, което се показва във филма. В истинската археология документацията е безкрайно важна. Чертаят се профилите със съответните пластове, чертаят се всички архитектурни останки, рисуват се находките, всичко се описва, всичко се снима с фотоапарат и с дрон.

При това, тази наша работа се проверява на два пъти – от комисия от Министерството на културата и от Националния археологически институт с музей към БАН (второто се прави за всички разкопки в страната, ежегодно, публично и пред цялата археологическа колегия).

Третата много важна част от работата на археолозите е в т.нар. постекскавационен етап – т.е. обработването на всички открити материали след края на разкопките.

Това е „къртовска“ работа, която отнема много време и усилия. Едва когато цялата информация от теренната работа се комбинира с данните от обработката на материалите след края на разкопките, може да се направи цялостно осмисляне и анализиране на обекта. Тук идва отговорът на въпроса защо много археолози не бързат с медийните изяви.

Обикновено по време на самите разкопки, а нерядко дори в края им, анализът все още не е приключил и няма как да се направи завършено и смислено представяне пред широката публика.

Много хора питат какво е открито на трите обекта.

Засега информацията е непълна, защото на два от тях разкопките тепърва влизат в решаващата си фаза (т.е. достигнахме до археологическите пластове); а третият обект (на ул. „Цар Иван Шишман“ № 12) вече е завършен, но анализът на материалите и събраната информация все още не е приключил. На този последен обект не се откриха архитектурни останки.

Беше извлечена информация за стратиграфията, т.е. за различните пластове в насипите, като от тях бяха събрани фрагменти керамика. Тяхната обработка предстои. За наше съжаление, този обект се оказа от безинтересните в археологическо отношение парченца от „пъзела“ на Одесос и Варна.

На другите два обекта положението е по-обнадеждаващо, но все още е рано за сериозни изводи. На дълбочина от около 3 до 4 м и на двете места бяха разкрити останки от основи на сгради. За сега данните показват, че те са от Късната античност и Ранновизантийския период (IV – VI в.), но все още не може да се каже точно от какви сгради са. Рано е да говорим и за прецизна датировка. Точно на тези въпроси се надяваме да успеем да отговорим през следващите дни и седмици.

По време на разкопките на ул. „Сан Стефано“ № 36 открихме един частично запазен питос, който привлече доста обществено внимание. Тези големи яйцевидни съдове са били използвани масово през Античността и доста ограничено в Ранното средновековие за съхраняване на зърнени храни и вино. Вкопавали са ги в подовете на приземните етажи. Находката в началото стана повод за радост, защото по положението на питоса може на теория да се посочи подовото ниво на съответната разрушена сграда.

Скоро обаче стана ясно, че керамичният съд е бил изваден в миналото от автентичния си пласт и изобщо няма да помогне на анализа на обекта. Освен това горната му част е била фрагментирана при полагане на основата на една от съвременните постройки в парцела. Какво да се прави, в археологията рядко откриваме артефактите цели.

Какво става с откритата архитектура и с находките след края на разкопките?

Всички находки – както многобройните керамични фрагменти, така и по-специалните предмети, се отнасят в музея за съответните анализи и съхранение. Най-хубавите могат да намерят място в музейната експозиция. Що се отнася до съдбата на обекта, тя не се решава от археолозите. Ако оставите на нас, сигурно щяхме да превърнем Варна в един голям археологически музей на открито.

Археолозите в България обаче не са овластени да вземат подобни решения. Законът за културното наследство е предвидил специална процедура. Извършената археологическа работа се приема от комисия на Министерството на културата – т.нар. „Комисия по чл. 158а от ЗКН“. Тя е оглавявана от инспектор, а в нея влизат различни специалисти.

Комисията е тази, която решава какво трябва да се направи с откритите старини – дали ще бъдат запазени под основите на новата сграда, дали ще бъдат експонирани по някакъв начин, дали е нужна реставрация, дали архитектурният проект трябва да се модифицира и т.н.

Във Варна и района археологическото лято тепърва набира сила. Освен множеството спасителни обекти (те са повече от трите, които коментирахме досега) РИМ-Варна ще реализира и редица редовни разкопки на обекти, които вероятно са ви добре познати от минали години. Сред тях са Раннохристиянският манастир в м. Джанавара, крепостите Кастрици и Петрич кале и др.

Нещо много интересно – тази година ще има разкопки и на световноизвестния Варненски халколитен некропол.

(97)  (11)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .
Новини - Култура
Джаз фестивалът “Варненско лято” празнува 30 години
Събота, 24 Юли 2021 17:39
4-дневното юбилейно издание започва на 29 юли и ще представи елитни музиканти от Европа и САЩ в английския двор на Археологическия музей във Варна. Началният час на всяка фестивална вечер е 20:00. Своята...
“Атос” ще се представи като дуо тази вечер във Варна
Петък, 23 Юли 2021 13:41
Сред поредицата от елегантни камерни концерти на Международния музикален фестивал “Варненско лято" 2021 е и гастролът на формация “Атос", която като трио получава много суперлативи от критиката и любовта...
Празничен концерт край фонтана за Деня на Освобождението на Варна
Петък, 23 Юли 2021 12:36
По традиция за Деня на Освобождението на Варна (27 юли) Държавната опера в морската столица поднася на своите съграждани Празничен концерт край фонтана на централния площад „Независимост“, съобщават от...
Нов документален филм за Ейми Уайнхаус отбелязва 10 години от смъртта й
Петък, 23 Юли 2021 10:44
Семейството и приятелите на Ейми Уайнхаус разказват за живота ѝ в нов документален филм, отбелязващ 10 години от смъртта на певицата. Филмът разкрива трогателни истории за нейния път към световната...
Детско книжно парти ще зарадва с книжки и изненади варненските малчугани
Четвъртък, 22 Юли 2021 12:30
Как да стимулираме четенето сред децата, да ги откъснем от таблетите и компютрите, и да им покажем пътя на детската книжка от написването й до лавицата в книжарницата? Това ще разберем на специалното детското...
Откриват изложба "Песен на саламандър" в галерия "Ларго" във Варна
Четвъртък, 22 Юли 2021 10:52
Днес, 22 юли от 18:30 часа в Арт галерия "Ларго" на ул. Хан Крум №8 във Варна ще се открие самостоятелна изложба на един от любимите автори на галерията - пловдивския художник Александър Димитров, съобщава...
"Травиата" тази вечер на "Опера в Летния театър" във Варна
Четвъртък, 22 Юли 2021 09:13
Тази вечер, 22 юли от 21 часа в XII издание на Опера в Летния театър - Варна 2021 младото италианско сопрано с български произход Kристин Арсенова ще дебютира в ролята на Виолета от „Травиата“, продукция...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Женско списание Спешен зъболекар
Плодове и зеленчуци Пожарогасители
Vivaderma Clinic Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Слънчеви Очила Килими
Време за Култура Рекламирай ТУК
Градински мебели Нов тип бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Най-четено от Култура 1 2 3
Днес в афиша на Варна
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.3 + 0.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook