Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Рок откритията на „Откритие“

Вторник, 15 Юни 2021 12:42
Източник: Moreto.net   
„Откритие“ и рок музиката са свързани от самото начало на този най-стар оцелял български международен музикален поп§рок фестивал.

За това ще припомни и предстоящият концерт, посветен на неговата 30-годишнина.


През годините във фестивала са гостували много български и чужди рок музиканти, а някои от тях стартират успешната си кариера от сцената във Варна. През последните 3 години „Откритие“ посвети на рок музиката концертите „Рок акустик“ с идеята млади музиканти и групите да свирят свои авторски композиции в акустичен вариант.


Рок музиката присъства още в първото издание на „Откритие“, когато победител в конкурсната програма става тогава младият Господин Господинов – Гепи, вокалист на рок групата „Луд гидия“, а по-късно и на група „Стейн“.


Във второто издание на „Откритие“ през 1993 г. концерт изнасят Георги Минчев и Петър Гюзелев. Варна е вписана в кариерата на известния хърватски рок музикант Дино Йелусич, който след участието си в „Откритие“ става първият победител на Детската Евровизия през 2003 г. със своя авторска песен.


Днес Дино Йелусич е звезда в родината си като вокалист на прогресив рок групата AnimalDrive и участва в редица странични международни хард рок и метъл проекти с известни музиканти, сред които Джордж Линч и Джеф Скот Сото. През 2013 г. във фестивала участва италианската поп рок група LaCricca и печели международния конкурс за песен. Гост на фестивала е бил и Джон Лоутън с проект на д-р Милен Врабевски и Intelligent Music .


Историята на „Откритие“ пази спомени за участието на много от популярните български рок музиканти. Сред тях са Буги Барабата, Кирил Маричков,Валди Тотев, Вили Кавалджиев, групите „Конкурент“, „Ренегат“, „Симулант“, „Атлас”, „Б.Т.Р.” и много други.

В периода 2018-2020 г. концертният формат „Рок акустик“ предостави възможност на много български рок изпълнители да представят за първи път музиката си в акустичен вариант.


Повече от половината участници тези концерти са прогресиращи млади изпълнители, каквато е идеята на фестивала „Откритие“ от началото на неговото създаване. За изминалите 3 години във Варна гостуваха рок групите „Ренегат“, „Painout” и ‘Headmaster’, „Kashmir”, „Innerglow”, „L.S.D.D.”, „Фанданго“, „DoShoBand”, вокалистката на група „Sevi” Светлана Близнакова и др.. Техните изпълнения на живо са записани и многократно излъчвани в радио ефира.


В You_Tube канала на фестивала „Откритие” днес за свободно гледане е публикуван концерт от Rock Acoustic и от гостуването на група Б.Т.Р. от 2003г. :



Очаквайте повече информация за предстоящия концерт за 30-годишнината на „Откритие“. Той се реализира с подкрепата на Фонд „Култура“ на Община Варна.


Следете официалния сайт на фестивала

http://discoveryfest.com

Чрез официалния YouTube канал на фестивала и Facebook страницата се разпространяват кратките видео поздрави от участници в „Откритие“, които продължават да пристигат от цял свят.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Култура
Безпощадна дисекция на любовта, изневерите и брака в ОТБЛИЗО
Понеделник, 18 Март 2024 08:03
Хитовата постановка ще се играе във Варна на 25 март от 19.00 часа в зала 1 на Фестивален и конгресен център. Билети могат да бъдат закупени от касите на Театър Българан, Фестивален комплекс и онлайн...
Стефан Командарев започна снимките на най-новия си филм
Сряда, 20 Март 2024 16:00
Вчера в Димитровград стартираха снимките на най-новия филм на Стефан Командарев, Made in EU. По традиция беше отворено шампанско и екипът си пожела да заснеме достоен филм. „Пътят до снимки винаги...
Силен културен уикенд с концерт и световно кино ни очаква на 15-ия "София филм фест" във Варна
Сряда, 20 Март 2024 15:24
Обявяваме началото на филмовия фестивален сезон в морската столица с 15-ото издание на "София филм фест" във Варна, който стартира този петък. Официалното откриване с филма „Клопка" ще бъде на 22 март...
Минифестивалът „Литературен прожектор“ започва във Варна
Сряда, 20 Март 2024 13:19
Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ отбелязва 141-вия си рожден ден с началото на минифестивала „Литературен прожектор“, който изследва връзката между литературата, визуалните изкуства и пространствата....
Градската художествена галерия във Варна започва музейни турове
Сряда, 20 Март 2024 09:19
Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, предлага на 20 март на своите посетители специализирани беседи, в които те ще могат да се запознаят с постоянната експозиция и временните изложби...
Пищна празнична програма за Тодоровден ни събира в Екопарк Варна
Понеделник, 18 Март 2024 09:10
Екопарк Варна продължава традицията по честване на Тодоровден с конски впрягове и богата фолклорна програма. Празникът се организира съвместно с Община Варна. Откриването на празника във Варна ще бъде...
София Филм Фест във Варна: Гледаме "Отвлечен"
Вторник, 19 Март 2024 10:56
На 15-тото издание на София Филм Фест във Варна гледайте номинираният за „Златна палма“ в Кан, „Отвлечен“ на Марко Белокио на 26-ти март от 20:30 ч. в зала 2 на Фестивален и конгресен център – Варна. ОТВЛЕЧЕН Италия-Франция-Германия,...
Търси в новини:
23456789101112
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Най-четено от Култура 1 2 3
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
4.4 + 3.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook