Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Възгледи
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Новини

От 4 февруари по график се допускат присъствените учебни занятия за учениците от 5-и до 12-и клас, гласи заповед на здравния министър Ангелов. Със своята заповед министърът на здравеопазването удължава срока на въведените в страната временни противоепидемични мерки, считано от 1 февруари до ...
Крими

Близо 400 души и 253 моторни превозни средства са проверени в рамките на специализирана полицейска операция на 26 януари, съобщават от ОД на МВР - Варна за Moreto.net. Проверките са извършени в селата Синдел и Дъбравино, а в операцията участваха и контролни органи от ОДБХ – Варна, Регионална...
Новини

"Строгостта на мерките паднаха доста под 40%. Избора на тези мерки се формира на Тексаска скала, която разглежда различни социални дейности и техния индекс за риск от зараза. На най-ниската степен е да отвориш писмо, а на най-високата (девет) - да отидеш на бар. В деветките влизат религиозните ...
Новини - Култура

Международният музикален фестивал „Варненско лято“ – случилият се български фестивал през 2020

Сряда, 23 Декември 2020 08:57
Източник: Moreto.net   
(4)   (2)

В най-трудната за културата година Международният музикален фестивал „Варненско лято“ беше един от малкото големи фестивали в Европа, които имаха свое редовно издание.

Първият български фестивал успя да организира едно силно емоционално издание, което се запомни от благодарната публика с блестящи върхови изяви.

Най-дълголетният български фестивал – Международният музикален фестивал „Варненско лято“, завършва 2020 година с равносметка, отчитаща огромни предизвикателства, но и вдъхновяващи позитиви. Изданието надмина всички очаквания на специалисти и публика и стана едно от най-силните музикални събития в страната и на континента.

Организационният екип на фестивала, воден от артистичния директор проф. Марио Хосен, директора на дирекция „Култура и духовно развитие“ на Община Варна Антония Йовчева и началникът на отдел „Фестивали и проекти“ Десислава Георгиева, управляваше изключително гъвкаво промяната.На всички възможни нива се налагаха непрекъснати промени – и в програмирането, и в замяната на участници, и в логистиката, и в залите. Това се случи с цената на огромни усилия на целия екип и с подкрепата на приемащите културни институти - НУИ „Добри Христов“, ТМПЦ – Варна, Градската художествена галерия, Регионалния исторически музей, Двореца на културата и спорта – Летен театър и Фестивалния и конгресен център.

Равносметката е 36 проведени концерти и спектакли, 9150 продадени билети, 5 музикално-сценични премиери, 3 премиерни концерта, 14 изпълнители, които за първи път участват във фестивала. Има и нещо, което не може да се измери с числа – преданата любов на варненската публика, която в трудните условия още по-силно се влюби в изкуството на музиката и в своя обичан фестивал.Антония Йовчева, директор на дирекция „Култура и духовно развитие“ на Община Варна, споделя:

ММФ „Варненско лято“ е международната културна визитна картичка на Община Варна и отговорността към най-дълголетния фестивал в България е голяма. Благодарна съм, че имахме безрезервната подкрепа на кмета на Община Варна в лицето на г-н Иван Портних , имахме финансиране и публика, за да реализираме програмата на живо, което е нещо безценно и рядко във фестивалния свят към днешна дата. Като пряк зрител на цялата програма на Фестивала не мога да скрия изпълващото ме удовлетворение от аплодисментите на варненци, които тази година бяха силни, подкрепящи и изпълнени с благодарност. Благодарна съм и аз!

Десислава Георгиева, началник на отдел „Фестивали и проекти“ обобщава организационните предизвикателства пред „Варненско лято“ 2020:

Реализацията на изданието на ММФ „Варненско лято“ през тази сюреалистична 2020-та година приехме като дълг към музиката, публиката и артистите. Фестивалът е спирал за кратко в своята близо 95-годишна история по време на Втората световна война. Не можехме да позволим това да се случи през 2020 г. Успехът се дължи на неуморния екип, на възможността за реализация на много от събитията на открито и невероятната енергия на музикантите и публиката, която ни се довери и беше наравно с нас. Благодаря на всички, които бяха съпричастни и се гответе за ММФ „Варненско лято“ 2021!Знакови събития имаше в това „Варненско лято“. Самото начало беше едно от най-емоционалните откривания в цялата му 94-годишна история. Международният музикален фестивал „Варненско лято“ 2020 започна на открито, под небето в Летния театър, така както е било през 1926 г. на първото си издание под името Български народни музикални тържества. Това беше и първата фестивална проява в страната след извънредното положение през пролетта. Маестро Найден Тодоров зареди с нова енергия Варненската филхармония, а младата звезда Емануил Иванов доказа колко е заслужена наградата му от конкурса Бузони.

Премиерата на „Макбет“ беше грандиозен успех за ММФ „Варненско лято“ и Държавна опера – Варна с „Опера в Летния театър“.

Специалистите признаха, че това е спектакъл, достоен за сцената на всеки голям европейски оперен театър. Режисурата и визуалната среда на спектакъла се оказа лебедовата песен на една от огромните фигури на артистична Варна - Кузман Попов, който ни напусна през есента. Буря от овации заслужиха с изключителните си превъплъщения оперната дива Александрина Пендачанска в ролята на Лейди Макбет, световно признатият баритон Кирил Манолов, който беше един дълбоко драматичен Макбет, брилянтният тенор Иван Момиров като Макдъф и басът Деян Вачков като Банко.

Още редица събития във фестивалната програма поддържаха висок духа на артистичната общност и на ценителите в морския град.

Проф. Марио Хосен, артистичен директор на фестивала, в равносметка на ММФ „Варненско лято“ 2020:„Културата и изкуството са този сегмент от обществото, който го води напред, особено сега. Културата движи духа на едно общество. Тази година ние сме един от реализираните водещи фестивали в Европа. Нашите концерти винаги бяха препълнени, а от друга страна, нямахме случаи на епидемични гнезда, на негативен отенък върху нашите събития от каквато и да е гледна точка – здравеопазване, хигиена и каквото и да е било.

Ние показахме, че сме достоен пример за подражание и неслучайно генералният секретар на Европейската фестивална асоциация Катрин Девентер подчерта значимостта за обществото на рализираните водещи европейски фестивали, сред които и ММФ „Варненско лято“.

Един фестивал може да се реализира, когато екипът и хората, които се занимават с организацията и програмирането, вярват в традицията. Такъв беше опитът на 100-годишния Залцбургски фестивал и на „Варненско лято“, което догодина ще чества 95-годишнина.

2020 беше година на изпитания и много организационни екипи и обществени организации абдикираха поради невъзможността да се справят с пандемичния натиск, на който сме подложени всички.

Но нашият фестивал се откроява не само в българския, а и в европейския и световен контекст. Докато близо 80% от културните оператори по света отмениха или отложиха своите събития, ние бяхме едни от малкото, които реализираха програмата си. Нашият екип се оказа съвременно мислещ и адекватен при тези извънредни обстоятелства и оправда доверието на публиката си.През 1926 г. бащите на културата на Варна са създали фестивала с определена визия. Отстояването на тази визия толкова десетилетия ни даде моралния ангажимент „Варненско лято“ не само да оцелее, а да направи програма, която зарадва всички ценители на музиката. Мисля, че Варна трябва да се гордее, че успя да реализира толкова стойностна програма и то при такива тежки обстоятелства.

Бих посочил сред особено значимите събития на издание 2020 Международния симпозиум. При тази тежка ситуация и невъзможността или страха на голяма част от артистите да пътуват, ние успяхме да съберем част от младия музикален елит - културните посланици на България по цял свят. Мнозина от тях дойдоха специално във Варна, и то подготвени и щастливи да зарадват публиката. Това беше много силен акцент – присъствието на толкова много изпълнители от новото поколение от Европа и Америка. Тяхното послание беше много силно – младата генерация творци продължава да вярва в каузата, заложена в нашето изкуство от столетия – че музиката събира хората.

Културата дава и надежда. Освен че облагородява, освен че ни прави по-хуманни, тя ни дава възможност да комуникираме помежду си на едно друго измерение, в което можем да се абстрахираме от бариерите на социално положение, етнос, културна традиция. Всички тези бариери падат, когато хората са заедно на едно културно събитие. Тогава духът на посланието обединява – то е един мост между нашето ежедневие и космоса. Колкото и необичайно да звучи за хора, които не го разбират, именно изкуството и културата са допринесли световната цивилизация да стигне дотук. Благодарение на културата и на хуманизма, заложен в основата на политическата система, Европа живее в баланс и хармония.Ние, дейците на културата, подаваме ръка, за да се обединим в сегашните тежки времена. Всяко едно общество в света страда от тази изолация, на която сме подложени, но се надяваме тя да е за наше добро. Дали действията на политиците на световно ниво са най-правилните, ние не можем да преценим днес, но едно е сигурно - ние сме част от тези, които имат мисия да обединяват хората в такива времена. Точно затова добавям Международния симпозиум към знаковите събития на фестивала тази година, защото част от елита на младите български музикални творци, които се прибраха в България специално за концертите, доказаха, че животът продължава и че заедно сме по-щастливи.

Нашият дълг в момента е да носим светлина и надежда. Нашият екип направи възможното с тазгодишното издание на „Варненско лято“ да покаже, че в България има фестивален живот и че сме един от малкото големи фестивали в световен мащаб, които успяха да се справят с предизвикателствата на времето, в което живеем.

Цялото ни общество е в период на изпитание. Трябва да сме обединени, да имаме вяра в културните си ценности и да продължим делото, започнато от бащите на идеята „Варненско лято“.

ММФ „Варненско лято“ 2020 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“, ТМПЦ - Варна и със съдействието на Градската художествена галерия, Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и ФКЦ.

Сн.: Росен Донев

Сн.: Росен Донев

(4)  (2)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .
Новини - Култура
Кинофестивалът в Кан се отлага за юли
Днес, 28 Януари 2021 09:29
Кинофестивалът в Кан, най-значимият фест на киното в света, който по традиция се провежда през месец май, беше отложен за месец юли заради пандемията от новия коронавирус, обявиха организаторите, цитирани...
Виенската музикална традиция на 31 януари в продукцията „Варненско лято за деца"
Сряда, 27 Януари 2021 19:05
На 31 януари от 11:00 в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център започва артистичната година на детската програма на най-дълголетния български фестивал „Варненско лято“. Деца артисти от НУИ „Добри Христов“...
Американският филмов институт обяви 10-те филма на годината (видео)
Вторник, 26 Януари 2021 15:41
Американският филмов институт (АФИ) оповести избора си за филми на годината, като пет от десетте продукции са с преобладаващо афроамерикански актьорски състав и сюжет, съобщават Ройтерс и Асошиейтед прес. Годишният...
„Опашката“ - новият роман на Захари Карабашлиев
Вторник, 26 Януари 2021 15:04
След завладяващото пътешествие в миналото и престъпните измерения на съвремието в „Хавра” – носител на наградата Роман на годината на фонд „13 века България“ и Националната награда „Христо Г. Данов“ –...
Във Варна започна първа сесия за набиране на проектни предложения по фонд "Култура"
Вторник, 26 Януари 2021 11:45
Фонд "Култура" на Община Варна обявява първа сесия за набиране на проектни предложения, които ще се реализират в периода от 10 март до 1 юли 2021. Срокът за кандидатстване е до 25 февруари включително....
Варненски танцьори възраждат забравени български хора (видео)
Петък, 22 Януари 2021 15:21
Варненската танцова формация "Елбетица" е решила да възроди забравените български хора, споделят самите те за Moreto.net За тази цел водени от любовта към българския фолклор, таньорите от Варна са решили...
Насърчават финансово проекти, свързани с честването на „100 години Варна – курортен град“
Петък, 22 Януари 2021 14:31
Общинският фонд "Култура" ще подкрепи индивидуални артисти и организации в създаването на проекти, свързани с честването на „100 години Варна – курортен град“. Това е заложено в насоките за кандидатстване...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
Купува ниви !!! НАЙ-ДОБРИ ЦЕНИ !!! Област Варна.
"ГРАНДЕ ХАУС" ЕООД купува ОБРАБОТВАЕМА земеделска земя във всички Общини на Област ВАРНА на НАЙ-ДОБРИ ЦЕНИ. Приоритетни са следните Общини: * Община Вълчи дол. * Община Суворово. * Община Аксаково *...
Полезно
Женско списание Рекламирай ТУК
Спешен зъболекар Портална автоматика
Vivaderma Clinic Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Време за Култура Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Нов тип бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Най-четено от Култура 1 2 3
Анкета
Как се пазите от коронавируса?
Стоя си у дома.
Излизам, но използвам маска и ръкавици.
Излизам, но използвам маска.
Без маска, но се дистанцирам.
Не взимам специални мерки.
Няма вирус, конспирация е.
Днес в афиша на Варна
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.7 + 1.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook