Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

„Импресии в акварел“ – юбилейна изложба на Стела Кенфилд в Градската галерия във Варна

Сряда, 11 Ноември 2020 18:46
Източник: Moreto.net   
Пейзажи, натюрморти, сцени от градския живот и много любов към българската природа събира в експозицията българската художничка, която отскоро е отново тук след 40 години в Америка.

Светлина и радост от досега с природата излъчват работите на Стела Кенфилд, които от утре ще застанат пред ценителите в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, съобщават за Moreto.net от галерията.

Изложбата има юбилеен повод и събира най-новите акварели на авторката. Откриването е на 12 ноември от 17:00 в двора на Галерията с регулиран достъп до изложбените пространства при спазване на всички противоепидемични мерки. На открито ще бъдат изнесени два екрана, на които ще може да се видят моменти от творческия процес на художничката. Видеото ще покаже как се създава една от картините в експозицията.

Близо 40 години художничката живее в Америка – най-дълго на живописен остров на север от Сиатъл в щата Вашингтон, а напоследък в Калифорния. Завръщането й към родината започва преди няколко години, първо с летни ваканции, после със селска къща край Провадия, а от година насам и с почти трайно установяване.

Популярна маестра на акварела в САЩ, в последните години Стела Кенфилд провежда пленерни уъркшопи в своето село, на които американските художници са чести гости. Тези срещи я превръщат в посланик на красотата на българската природа, уловена не само от нея самата, а и от участниците в пленерите.

„Импресии в акварел“ е името на изложбата и то изразява напълно подхода на художничката. Още за нейния усет към природата открийте в отговорите й на въпросите на Нина Локмаджиева.

- Много точно име сте подбрали за Вашата пълна със светлина изложба. Кои места предпочитате да рисувате?

- Нарекла съм изложбата „Импресии в акварел“, защото рисувам импресионистично, и защото за мен най-вежното е да покажа емоцията, ипресията, която мястото, което рисувам, предизвиква у мен. Рисувам навсякъде из България, из Щатите също, но сега от март месец тази година съм тук и рисувам всичко, което ме докосне емоционално. Не съм тематичен художник – рисувам това, което в момента ме развълнува. Обечам много пленерното рисуване, много от картините в изложбата са пленерни работи.

- Какви акварели ще открием в колекцията в Градската художествена галерия на Варна?

- Най-разнообразни – пейзажи – селски, градски, морски, улични сцени с хора, архитектурни елементи от градската среда също с човешко присъствие – не обичам празни улици. И селската, и градска среда ме изкушават. Например Велико Търново често рисувам – водя там всяка година група американски художници, които идват тук на уъркшопи при мен. Пътувам с тях из България – в Несебър, в Балчик, във Варна, моето село Бързица рисуваме. Обичам да рисувам Бързица, защото моята къща е накрая на селото, има огромна поляна и от нея започва гората – то е едно кътче от рая.

- Не се ли чувствате самотно в това откъснато от градския живот село?

- Сама съм, защото загубих мъжа си преди две години, но не съм самотна – имам много приятели, които ме посещават, имам куче и коте. Имам моите гости от Варна и от Америка.

- Американците, които идват при Вас на уъркшопи, какво харесват в България?

- Всичко им харесва – първо природата, но и хората страшно им харесват, и умират за нашата кухня – за плодовете и зеленчуците ни. Те са много изненадани, когато дойдат тук – защото пропагандата е била както при нас – те са мислили, че всичко е било черно и бяло в социализма, а сега просто са очаровани. Радват се и на морето, и на планинаната, всичко толкова им харесва.. Всеки, който е идвал, после в Америка са го питали - защо в България. Те нямат представа от България, особено хората от Западното крайбрежие – те са толкова далеч от Европа. И когато дойдат тук, са просто очаровани.

- Нека задам и на Вас същия въпрос - защо България, защо Вие избрахте да бъдете сега в България?

- Да Ви кажа честно, аз вече 40 съм извън България и ако някой някога ми беше казал, че ще живея отново тук, нямаше да повярвам. Но нещата в живота се случват не както ние планираме, а така, както трябва. Когато дойдох с мъжа си преди години тук, на него много му харесва. Каза ми - нищо нямат тия хора, а ядат, пият и се смеят. В Америка имаш възможност да правиш пари, да имаш по-голяма къща, по-голяма кола - завърта те колелото на икономиката. В България и в Европа хората работят, за да живеят, а в Америка живеят, за да работят. Мъжът ми каза - защо да не идваме по един-два месеца, да рисуваш. Намерихме тази къща, месеците станаха три-четири, а сега вече и цяла година. В моята селска къща правя уъркшопите – тя е реставрирана в автентичен вид и много съм привързана към нея. Имам чувството че колелото се е завъртяло и е направило един пълен кръг. Обичам България, обичам мястото, където живея. Във Варна ми харесва да отида за малко. В града няма да живея повече. След красотата на село не можеш да се върнеш в града. Все повече хора осъзнават това и идват да живеят на село. Тук е моето късче от рая.

Изложбата на Стела Кенфилд ще бъде експонирана от 12 ноември в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна.

СТЕЛА КЕНФИЛД

Стела Кенфилд е родена във Варна. Завършва Спортна академия в София. Живее и работи пет години в Германия, а 1985 г. в САЩ. Първите тридесет години от живота си посвещава на спорта и постига значителни успехи като национален състезател по академично гребане. В Германия се занимава с керамика и това поставя началото на артистичната й кариера. Посвещава се на акварела. Работи с едни от най-добрите американски акварелисти, като Милфорд Зорнс, Серч Холербах, Карла О’Конър, Франк Уеб и много други. Преподава акварел, участва и журира изложби на организации в областта на изобразителните изкуства в САЩ, Европа и Азия. През 1998 г. открива собствена галерия в Купвил, щата Вашингтон, САЩ. През 2000 г. Стела Кенфилд основава „Звездна фондация на изкуствата”, за да подпомага деца, лишени от родителски грижи в България. Средствата се набират чрез организиране на курсове по акварел за художници от САЩ, които посещават пленери в България, Грузия, Чехия и Швейцария. От 2002 г. е канена ежегодно да преподава акварел в „Даниел Смит”, една от водещите компании в света за производство и продажба на художествени материали. Компанията закупува нейна творба за постоянната си колекция и разпространява нейното DVD „Разобличаване на мита за таланта” в магазинната си мрежа. Нейни картини й са собственост на частни, корпоративни и музейни колекци в Америка, Европа и Азия. Творчеството на художничката и приносът й в американското изкуство намират признание в книгата на Карлин Холман „Акварелът – дух на спонтанността”. Биографията й е включена в „Кой кой е в Америка” и „Кой кой е сред жените на Америка”.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Култура
Книги: Невероятният живот на Румен Златев и неговият сборник "Семки от живота", който той издаде на 78 години
Вторник, 26 Март 2024 14:27
В дълбините на човешките преживявания, където вълните на историята и личният опит се сблъскват, понякога се раждат истории, достойни за книги. Такъв е случаят с Румен Златев, чийто живот е толкова богат...
Гледаме "ЧУДОВИЩЕ" в програмата на София филм фест във Варна днес
Вторник, 26 Март 2024 13:23
Номинираният със Златна палма "Чудовище" гледаме днес от 18 часа във ФКЦ в рамките на София филм фест във Варна ЧУДОВИЩЕ / KAIBUTSU – Япония, 2023, 226 мин., Драма, Трилър Режисьор: Хирокадзу...
Какво можем да гледаме в Кукления театър във Варна тази седмица
Понеделник, 25 Март 2024 16:41
Програмата за тази седмица на Държавен куклен театър - Варна: 27-ми март, сряда, Международен ден на театъра, 19.00 ч. - "Пипи Дългото чорапче", за деца над 5 год. и за цялото семейство 29-ти март, петък,...
Изложба “Екология - Диалогия” откриват във Варна
Понеделник, 25 Март 2024 14:01
Изложбата “Екология - Диалогия” ще бъде открита тази седмица във Варна. 18:30 часа, 27 март, ReBonkers, Варна ул. "Барутен погреб" 4 “Екология - Диалогия” е пътешествие през кръговете на човешката...
„Мистерията на българските гласове“ съвместно с Quarto квартет на 3 април в София
Понеделник, 25 Март 2024 13:11
Мистерия от гласове и струни. Така можем да назовем чудото, което сътворява на сцената световноизвестният български женски хор „Мистерията на българските гласове“ съвместно с Quarto квартет с новите специално...
Изложба живопис на Веселин Костадинов откриват тази вечер във Варна
Понеделник, 25 Март 2024 09:56
Навръх Благовещение художникът Веселин Костадинов ще подреди изложба живопис в галерия „Академика“ на Икономически университет – Варна. Откриването е тази вечер, 25 март, от 17:00 часа. Веселин Костадинов е...
"Шошана" и "Присила" в днешната програма на "София филм фест Варна"
Неделя, 24 Март 2024 14:21
Филмовите продукции "Шошана" и "Присила" ще могат да гледат тази вечер жителите и гостите на морската столица. Двете ленти са част от днешната програма на "София филм фест Варна", която тече във Фестивален...
Търси в новини:
1234567891011
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Най-четено от Култура 1 2 3
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.2 + 0.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook