Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Напусна ни главният режисьор на Варненската опера Кузман Попов

Петък, 30 Октомври 2020 09:59
Източник: Moreto.net   
Сн.: Moreto.net
Напусна ни главният режисьор на Варненската опера Кузман Попов малко преди да навърши 78 години.

Скръбната вест съобщи директорът на ТМПЦ - Варна Даниела Димова във Facebook.

Днес, на 30.10.2020 нашият скъп колега и приятел, главният режисьор на Варненска опера Кузман Попов трябваше да навърши 78 години и да получи още едно отличие за последната си сценична рожба- “ Макбет” ( август 2020, премиера в Опера в Летния театър) за режисура и сценография... Не дочака денят, духът му литна в други светове само преди часове... Остави ни огромно творческо богатство, незабравимо личностно присъствие, отдаденост и най-високи стандарти в изкуството! Да е светъл пътят му към другите светове, завинаги ще е в сърцата ни и в театъра!

Напусна този свят след не дълго боледуване, в дома на дъщеря си Мариана в Хамбург, обгрижен от най-близките в семейството си. Изказвам най- дълбоките си съболезнования на съпругата му Руми и на Мариана!

Кузи, завинаги си в сърцата ни! Мир на душата ти!


Кузман Попов завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство в класа на проф. Филип Филипов и проф. Сашо Стоянов.

През 1971/72 год. специализира оперна режисура в Комише опер в Берлин и при проф. В.Фелзенщайн и Г.Фридрих.

След завръщането си в България е назначен за режисьор във Варненска опера.

В творческата биография на Кузман Попов фигурират реализациите на 10 драматични и над 100 оперни произведения, а също така и значителен брой музикални предавания в Българската национална телевизия.

С негови постановки на оперите "Симоне Боканегра", "Бал с маски", "Тоска", "Отело", "Травиата", "Макбет", "Аида" и др., Варненската опера успешно е участвала в Националните прегледи на оперното и балетно изкуство, където нееднократно печели награди и в международни музикални фестивали и е гастролирала на сцените в Испания, Италия, Гърция, Египет, Русия и др.

Кузман Попов е постановчик на операта "Травиата" специално за откриването на новия Оперен театър в Кайро, където поставя още "Трубадур" и "Бохеми".

През 1997 год. режисьорът гостува заедно с Пловдивска опера на сцената на Deutsche Oper в Берлин с постановки на оперите "Княз Игор" и "Ернани", а през 1998 год. в сътрудничество с известния сценограф Александър Василев поставя "Кармен" на сцената на Националната опера в Анкара.

Кузман Попов е реализирал свои постановки на сцените на оперите в България, Турция, Египет, Гърция, Башкирия, Македония и др.

Висока е оценката на българската и чуждестранна критика за творческите постижения на Кузман Попов, получил редица награди за своето майсторство.

За цялостното си творчество и принос в музикално-сценичното изкуство на България е удостоен двукратно с награда “Варна”.

Постановката му на “Едип цар” във Варненската опера е оценена като най-добрата оперна постановка за 1995 година.

Номиниран е два пъти за “Кристална лира”, а през 2002 г. е награден със “Златна лира” във връзка с юбилейната му 60-годишнина.

През 2017 г., по повод 75-годишния му юбилей и 50-годишната му творческа дейност, дългогодишният главен режисьор на Държавна опера Варна Кузман Попов бе отличен с най-високата награда на СБМТД "Кристално огърлие", също с Почетен знак с лента на кмета на Варна и Награда "Феникс" на Държавна опера Варна. През същата година, за забележителната си работа като режисьор и сценограф на операта "Норма" от Белини Кузман Попов бе отличен на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Култура
Изпращаме Алек Попов в последния му път
Неделя, 24 Март 2024 09:22
От 15:30 часа днес, 24 март 2024 г. в църквата на Централните софийски гробища ще бъде изпратен най-превеждания български писател Алек Попов на неговото последно и необратимо пътешествие. Винаги верен...
Ученици от НУИ „Добри Христов“ Варна с голям концерт днес
Неделя, 24 Март 2024 09:00
Българската музика и танц ще бъдат във фокуса на днешния спектакъл на младите таланти от НУИ „Добри Христов“ Варна. Концертът е с начален час 11:00 и ще се проведе в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. „Аз...
Специална комедийна програма на 1 и 2 април във Фестивален и конгресен център
Четвъртък, 21 Март 2024 08:03
Със специална комедийна програма ще отбележат Деня на хумора 1 април варненската Арена на смеха "Българан" и Фестивален и конгресен център. "ЗА СНАХИТЕ И СВЕКЪРВИТЕ", на 1 април от 19.00 часа, зала 1 част...
Стартира София филм фест във Варна, какво още в програмата (снимки)
Събота, 23 Март 2024 09:02
15-тото юбилейно издание на София филм фест във Варна бе открито вчера в морската столица, предаде репортер на Moreto.net Специален гост на официалното откриване на фестивала във Варна бе режисьорът...
Варна: Нощно кино с режисьора Павел Веснаков
Събота, 23 Март 2024 15:55
Режисьорът на “Есента на демона” и “Уроци по немски” - Павел Веснаков е гост тази вечер на 15-ти София Филм Фест във Варна. Тази вечер, 23 март от 21:00 ч. във фоайето-етаж 2 на ФКЦ - Варна публиката...
Днес в София филм фест Варна: "Прекрасни дни" и "Паднали листа"
Събота, 23 Март 2024 14:44
Филмовите продукции "Прекрасни дни" и "Паднали листа" ще могат да гледат днес жителите и гостите на морската столица. Двете ленти са част от днешната програма на "София филм фест Варна", която тече във...
Избрани пана от Третата национална изложба на българския комикс гостуват във Варна
Събота, 23 Март 2024 12:01
В Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, от 26 март до 15 април 2024 г. ще бъдат представени избрани пана от Третата национална изложба на българския комикс. Експозицията е част от проекта...
Търси в новини:
1234567891011
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Най-четено от Култура 1 2 3
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook