Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Академичният танцов театър на ВСУ „Черноризец Храбър“ бе удостоен със „Златна лира“

Сряда, 10 Май 2023 14:42
Източник: Moreto.net   
Великолепният концерт-спектакъл „Традиции в ритъм и творчество“, посветен на 25-годишнината на Академичния танцов театър „Черноризец Храбър“ изпълни до краен предел зала Конгресна на Двореца на културата и спорта във Варна снощи. Събитието, организирано съвместно с Община Варна в Деня на Европа, показа по блестящ начин, че съхранява и предава мисията на университета и целите, заложени от създателите на Академичния танцов театър – проф. д.ик.н. Анна Недялкова и проф. Петър Ангелов – да бъде пазител на българската традиция, творчество, знание, изкуство и култура. Над 350 артисти, обединени от любовта към българския фолклор и Варненския свободен университет, изправиха прекрасната публика на крака с впечатляващите си изпълнения.


Специални гости бяха Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“, Гласът на България Петя Панева и танцови състави от цяла България, чиито ръководители са възпитаници на специалност “Хореография” на ВСУ „Черноризец Храбър“ - ДФТА „Калинка Вълчева“ от град Тервел, ансамбъл „Балканска младост“ от Етрополе, Ансамбъл и клуб за народни танци „Българин“, Клуб за народни танци „Моряците“, Клуб за народни танци „Фолклорно веселие“. Вълнуващи бяха изпълненията и на представителния ансамбъл на Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна.

Академичният танцов театър на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ получи едно от най-високите отличия - „Златна лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Тя бе връчена за изключителен принос и високи художествено-творчески постижения и по случай 25-годишнината на състава от зам.-председателя на организацията Любчо Василев. „Чуват се гласове, че сценичното танцово изкуство е в застой или в упадък, но вие не им вярвайте, каза той на сцената и допълни, че българското фолклорно изкуство се развива със значими темпове и има високи резултати. България е раждала и ще ражда изключителни таланти, част от които се обучават във Варненския свободен университет. Професионалните фолклорни ансамбли очакват вашите млади хореографи и режисьори с нетърпение“, каза още той.

Академичният танцов театър получи и почетния знак на кмета на Варна. При връчването му Иван Портних благодари на ръководството на университета, че създава стотици професионално подготвени кадри, които се посвещават на съхранението и развитието на българския фолклор.

Президентът на ВСУ „Черноризец Храбър“ доц. д-р Красимир Недялков отличи от името на Настоятелството със златни плакети и грамоти 12 партньори и алумни възпитаници, които имат изключителен принос в издигането на престижа на висшето заведение като лидер в обучението по хореография и в утвърждаването му като културна организация.

Доц. д-р Ивайло Иванов, доц. д-р Катя Кайрякова и доц. д-р Мария Кърджиева получиха отличия от Варненския свободен университет за изключителния принос в изследването на традиционната танцова култура на българина и съвременната интерпретация на сценичното танцово изкуство, утвърждаване на специалността „Хореография“ и превръщането й в емблема на университета. Те бяха връчени от ректора проф. Петър Христов.


Академичният танцов театър бе удостоен с почетния плакет на Националното представителство на студентските съвети. Отличието бе връчено от зам.-председателя Доротея Николаева, студент в специалност „Архитектура“ на ВСУ „Черноризец Храбър“.

Асоциацията за професионално и разширено обучение по хореография в Република България връчи плакет и грамота за приноса и подкрепата на училищата с професионално и разширено обучение в областта на танцовото изкуство.

На събитието бе прочетено вълнуващо послание от проф. Петър Ангелов, който дълги години ръководи Академичния танцов театър и създаде авторски танци за него. Той отправи думи на благодарност към основателя на Варненския свободен университет и на Академичния танцов театър проф. Анна Недялкова. "Старали сме се да създадем добър модел на професионална работа и резултатите показват, че сме успели. Делото ми като творец и педагог е трайно и се развива", казва Ангелов. На студентите той пожела да бъдат новатори, за да ги обичат хората.

Академичният танцов театър е творческата лаборатория на студентите от специалност Хореография на Варненския свободен университет, в която те реализират своите проекти. Съставът е носител на престижни отличия и награди в академичната, културната и образователната сфера.

Заповядайте на Годишния концерт на специалност „Хореография“, който ще се проведе на 23 юни 2023 г. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Култура
Автокино тръгва на национално турне, започва на 12 април от Варна
Вторник, 9 Април 2024 09:28
На 12 април Автокино стартира за 9-а поредна година своето турне в 14 български града, като по традиция първите прожекции ще са във Варна. Желаещите ще могат да се насладят на филмите от автомобила...
Откриха изложба с фотографии на българските олимпийци по природни науки във Варна
Вторник, 9 Април 2024 08:32
17 пана със снимки от професионалната фотосесия на 14 български олимпийски отбора по природни науки с автор фотографът Костадин Кръстев-Коко наредиха пред зала "Пленарна" на община Варна. Ученическите...
Фотографът Ангел Ненов да бъде с номинация за награда „Варна“, настоява инициативен комитет
Понеделник, 8 Април 2024 15:34
Номинациите за награда „Варна“ да бъдат преразгледани, така че кандидатурата на фотографа Ангел Ненов да бъде сред тях. За това настояват съпругата му и инициативният комитет, предложил твореца за отличието....
Книги: "Личната секретарка на Чърчил" – световен бестселър, който се чете на един дъх
Понеделник, 8 Април 2024 14:14
Крими-историческият роман запознава читателите със забележителната героиня Маги Хоуп Световният бестселър „Личната секретарка на Чърчил”, превърнал авторката си Сюзан Елия Макнийл в литературна сензация,...
Майстора през нашите очи: Ученици редят изложба в Художествената галерия във Варна
Понеделник, 8 Април 2024 12:43
Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, представя постиженията на младите таланти от 9. 10. и 11. клас на Националното училище по изкуствата “Добри Христов” - Варна, които през тази учебна...
Афиш на Държавен куклен театър - Варна 13-25 април
Понеделник, 8 Април 2024 10:22
Предстоящи представления в Държавен куклен театър - Варна: 13-ти април, събота, 11.00 ч. - "Жабокът цар" 14-ти април, неделя, 11.00 ч. - "Пепеляшка" 17-ти април, сряда, 18.30 ч. - "Пипи Дългото чорапче",...
"Сиводрешко и Бързобежко" днес в кукления театър във Варна
Неделя, 7 Април 2024 08:31
"Сиводрешко и Бързобежко" ще могат да гледат днес най-малките зрители на морската столица в кукления театър. Представлението по едноименната поема на Леда Милева е с начален част 11:00. Спектакълът...
Търси в новини:
56789101112131415
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Най-четено от Култура 1 2 3
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.3 + 1.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook