Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Коментарите на Варненец

«789101112131415»

Трифон Зарезан е
2017-02-14 10:28:35
Коментар: Днес си е Трифон Зарезан!!! И е така от езически времена. Историята на празника: По това време на годината траките са празнували събуждането на пролетта. Съчетали са го с почитане на виното и лозята. Извършвани са възлияния, отзвук от които са ритуалните поливания на чуканите на лозите с вино. Заедно с религиозните ритуали са правили и шествия в които са участвали и покрити с животински кожи които да плашат и гонят зимата. По- късно са се доразвили в кукерски маски ( обичая още битува, макар и на леко изместена дата по причина кога е възприет някой от календарите.) Гърците са взаимствали тия обичаи от траките, както впрочем и цялата им култура и легенди, митове и герои. Всъщност границата между траки и гърци винаги е била размита, понеже дефакто те са един народ, по- късно разделен от това, че в териториите на сегашна Гърция са се нанесли и омешали с населението пришълци от Египет. Та от тия празници гърците започват да празнуват бог Дионис, от шествията полека-лека са завързали диалози (наречени трагодии), които са станали зачатъците на театъра. Традицията с шествията, маскиранията и пр се запазва по земите на Римската империя дори и след разпада и през късното средновековие, ренесанса и просвещението и чрез католицизма става основа на прочутите карнавали във Венеция и Рио. _____ Св. Валентин има своите религиозни основи от векове, само че се е отбелязвал значително по- скромно, даже скришно и далеч не от всички влюбени. Той почита канонизираният някак си за светец мъченик свещенник Валентин, който въпреки императосрската забрана продъллжил да бракосъчетава педерасти служещи в римската войска. В сегашния си вид той е градска легенда, подкладена през 1887г от търговците на пощенски картички в Чикаго, които са популяризирали християнския празник, за да им се раздвижат продажбите след голямото охарчване на населението по Коледа, който пък е изтъкнат като празник от Кока Кола. Аре, наздраве и да си обичате жените и приятелките всеки ден и без да е Валентин!!!
Румяна Бъчварова: Разпорежда се жълта степен на готовност за реагиране за всички структури на МВР
2016-12-21 01:48:03
Коментар: Няма данни за настроения на крайно десни и националистически организации за извършване на ответни действия, насочени към ислямски религиозни обекти, бежански центрове или отделни представители на българската мюсюлманска общност и чужди граждани. Tи тези глупости ги остави, ами кажи какво става със защитата на Българските граждани и редовни данъкоплатци!!! Тях кога е ащити държавата, че бабите и дядовците по селата не са бягали от никого, а са подложени на набези от мангалите и тормоз!!! Стига сте хрантутили кой от де завърне с месечен бюджет на глава колкото на петима пенсионери пенсиите!!! Тия хора, които държавата не защитава са работили и са осигурявани с десетилеия! Прииждещите нашественици ги е#и у мамата!!!
Няма да бутат остъклените балкони
2016-12-01 09:23:27
Коментар: Това с балконите беше зор на Лили Винетката, че да шантажира тия, които не се поддават на агитация за саниране. Подобни циркове и панаири дядо ми разправяше да са правени от комунистите, когато са агитирани хората за така оплютата колективизация на селското стопанство и насилственото вкарване на по- заможните в ТКЗС Аз, обаче имам един ВЪПРОС: Прокуратурата и ДНСК разрешиха ли проблемите с незаконните ромски къщи в Гърмен, в Максуда и на още хиляди места в страната, че опраха до балконите? Има ли яснота кой и как е дават разрешения за строеж край Шокъровият канал, като тия разрешения противоречат на градоустройствения план, и ако хората от вече узаконените постройки бъдат преместени принудително, данъкоплатците трябва да платят жилищата, в които да бъдат настанени?
Все повече богати французи напускат страната
2016-11-26 11:01:57
Коментар: Ше напускат, ами! То там стана арабски и негърски кенеф!!1
Русия ще глобява безработните за това, че са безработни с по 320 долара
2016-10-22 10:41:26
Коментар: В България товя няма и няма и как да стане понеже ще трябва да започнат да глобяват първо циганята. Второ и трето на ръка е, че всъщност няма работни места. Варна е зле, но е цвете в сравнение със северозападна България. От Свищов до сръбската граница работа имат едва 40% от работоспособните. И т в статистиката за неработещи влизат само тия, които са тука а не в чужбина, и които се водят на някакъв отчет. Тия, които са в чужбина са безотчетни и не влизат в статистиката, дори и да работят, както и тия, които просто вече не виждат сисъл да се регистрират като безработни. Е ко прайм?

«789101112131415»

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Сглобяеми къщи
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.6 + 1.0
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook