Регистрация
-0.1°C     Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Пауза: брой 26 / 11 - 17 май, 2012г.

Скулптурата на Тракийски конник е част от експозицията на Археологическия музей във Варна


Херосът става акцентът на новата зала за римска фигурална пластика

Варненският археологически музей, който в този момент обновява своята експозиция, получи ценно дарение - мраморна статуя на Тракийския бог конник. Това е втората по рода си изцяло запазена скулптура на божеството с такъв размер в България. Експертите я датират от края на II - началото на III век.
Скулптурата е дарена на музея от варненския бизнесмен Георги Бонин, популярна фигура в морските среди, ценител на историята и меценат.Той посочва причините да направи това дарение: „Първо, такъв тип скулптура на Тракийския конник е голяма рядкост и е най-добре да се види от повече хора. Второ, твърдо вярвам, че трябва да се дава положителен пример и дарителството може да има последователи. Иначе сега всички започнаха да си правят частни колекции. Убеден съм, че Варненският археологически музей заслужава да притежава тази скулптура и ще я представи достойно на своите многобройни посетители от цял свят. Досега беше известна само една подобна, за която се смяташе, че е единствена, и тя се съхранява в Националния археологически музей в София, сега вече и Варна има своя голям Тракийски херос.”

Античната творба е открита като отделни късове сред камъните и вехториите при инвентаризация преди продажбата на фамилната къща на баща му в село Брестовица, Пловдивско. Ценител на историята и меценат на изкуствата, Георги Бонин се обръща към експертите от Археологическия музей във Варна и те разпознават в тези отломки една почти цяла скулптура на Тракийския херос.

Първи впечатления
Научният сътрудник Александър Минчев, специалист по антична археология, е първият експерт, който се докосва до статуята:
„Това е изключително ценна придобивка за Варна и варненското музейно дело. Скулптурата на Тракийския бог конник е с височина почти един метър. Тя е една от само две изцяло запазени скулптури с такива размери, открити досега по българските земи. Има и отделни фрагменти от няколко такива скулптури, но тази, която постъпи в музея благодарение на щедрия жест на г-н Бонин, е действително най-хубавата, най-фино изработената. Тя е от бял полиран мрамор с леко идеализирани черти на конника, който носи усмивка, близка до известната на всички усмивка на Мона Лиза от по-късно време. Изработка е на действително голям скулптор, независимо от леко скъсените пропорции на фигурата и представя Тракийския бог на кон в галоп, над фигурата на бик. Заредена е с много движение и с много емоция. Това за мен е най-хубавото произведение от този тип религиозни паметници от края на II началото на III век, не само в България, а и изобщо на Балканите, където Тракийският конник е бил много разпространен.”


Статуята е ажурна и двустранно оформена. Гърбът също е старателно оформен – прическата на конника е много интересна, характерна е за историческия период, също както и облеклото. Тракийският бог е облечен в къса тоника, с развята хламида (наметка) и във високо вдигната си дясна ръка е държал копие, от което има следи по фигурата на коня.

„Култът към Тракийския конник има своите дълбоки корени още в зората на консолидирането на тракийската нация и на одриската царска династия през V век пр. Хр. – казва експертът, - но като иконография в този си вид в два основни варианта се появява именно в Одесос (Варна) и неговите най-близки околности – квартал Галата. Тук са намерени най-старите паметници на Тракийския конник, това са релефи, разбира се, които са от края на II или с по-голяма сигурност от I пр. Хр. Всъщност от тук към вътрешността на България, а след това по цялото Черноморие и Балканите, включващи съседна Гърция, Европейска Турция и най-източните части на Сърбия и Македония, както и Северна Добруджа той става най-разпространеното божество. Херос (герой) е гръцкото название. Намирани са много паметници, свързани с това божество, но това са предимно релефи и много малко скулптури, които са в малки размери. Големите релефи са също от Варна и Варненско и са свързани с големи тракийски светилища от III век."

Херосът
Интересното е това, че по принцип Херосът има основните функции на подземно божество. То е връзката на този свят с отвъдния, но на земята е имал също покровителствени функции в редица аспекти. Именно за това в древността в почти всяко селище той е имал свое собствено название, свързано с тези функции. Примерно в Одесос – в голямото светилище на Галата той е известен с името Херос Карабазмус. Повечето от тези епитети ние не можем да кажем какво означават, защото от тракийския език не е останало нищо почти като етимология, но знаем например, че в Галата има друго светилище, където той е известен под името Херос Перкос, а Перкос означава скала на тракийски. Това поне е известно и то явно е било свързано с построяването на храм на някаква скала, а може би и на самия нос Галата. Носът в древността се е вдавал много по-напред в акваторията на морето като една огромна бяла скала и е привличал вниманието на пътуващите кораби, както и на тези, които са минавали по наземния път, за да достигнат от Дунава до Византион (Цариград). Така че тази многофункционалност на божеството е една от причините за неговото масово разпространение във всички региони. Дори и на най-високите върхове в България има открити негови светилища.

Като конник Херосът почти винаги е изобразяван с копие в ръка, като воин или ловуващ. Не убиващ, а ловуващ. Това е свързано с тракийските религиозни представи, че след смъртта си воините отиват в един друг, по-хубав свят, където ще се занимават само с това, което им е било най-любимо - ловът. Но същесвременно ловът е и един символ на царската власт. Царският лов е изобразен в няколко от най-известните тракийски царски гробници – в Александрово, в сребърните апликации от Летница, от Луковит. Това е древна източна схема, която се възприема и от траките, защото е близко до техния натюрел” – пояснява Минчев.

Реставрацията
Скулптурата е намерена на парчета. Реставрацията е отнела повече от месец, тя е работа на реставратора на керамика и каменни паметници Янчо Илчев, който парче по парче връща нейния блясък. По нейните детайли е имало много отлагания от варовик, причинени от престоя в земята, с повреди по поритурата поради киселинността на почвата и това е изисквало много внимателно и прецизно като технология третиране, След това е слепена. Липсват само предните крака на коня, но самото оформление на скулптурата е направено толкова изкусно, центърът на тежестта така е изчислен, че това не пречи на вертикалното поставяне на паметника.

„Музеят осигури и специален постамент за Хероса, защото той без съмнение става акцентът в нашата зала за фигурална пластика от римската епоха – I – III век – посочва Александър Минчев. - Няма никакво съмнение, че той ще стане и един от постоянните акценти в експозицията на нашия музей и ще приврече вниманието не само на широката публика, но и на голям кръг специалисти от страната и чужбина."

Така Херосът ще се нареди до останалите много популярни акценти във Варненския археологически музей, най-известен от които несъмнено са златните предмети от Варненския халколитен некропол от средата на V хилядолетие пр. Хр. – това е нещо, с което музеят е известен в цял свят от десетилетия вече. Сред тях са и изящните златни обици с малки статуетки на богинята Нике и филигранна украса от края на IV, началото на III век пр Хр. И още – комплектът от златни и сребърни накити от V-VI век от Джанавара, които са уникални като група, както и великолепната ни сбирка от средновековни накити от XIII – XIV в., която е най-голямата в Европа от това време.
7
6
5
4
3
2
1
Брой: 26
11 - 17 май, 2012г.
седмично издание
Още от брой 26
"Да изчистим България за един ден"
Тези дни се заговори за една много благородна кауза, която bTV поде. Тя е озаглавена "Да изчистим България...
Весела среща на домашни любимци и техните стопани
Животните винаги са били важна част от живота на човека. Те го съпътстват от дълбока древност,...
Contempo 2012 - Варна 10-14 май 2012
Contempo 2012 ще се проведе в дните 10-14 май. В 4 дни ще бъдат представени творбите на близо 60 творци...
Скулптурата на Тракийски конник е част от експозицията на Археологическия музей във Варна
Варненският археологически музей, който в този момент обновява своята експозиция, получи ценно дарение...
Колко да се разкриваме пред другите?
От това да бъдеш искрен и да си себе си по-хубаво няма. Голям плюс е и да умееш да споделяш онова, което...
България ще участва на финала на еко-маратон Европа 2012 за първи път с енергийно ефективен автомобил
Отборите на Технически университет – София и Технически университет – Варна представиха официално енергийно...
Как да се защитим от кърлежи
Топлото време ни мами за разходки сред прохладата на гората, за пикници на сенчести полянки, бране на...
Най-невероятните оптични явления в природата
Природните явления, които се дължат на играта на светлината са наистина невероятни, а ефектите, оптическите...
Кактусите - бодливите красавци
Кактусите са голямо семейство покритосеменни растения, което произхожда от Северна и Южна Америка. Само...
Владеенето на втори език ни прави по-умни
Владеенето на два езика може да увеличи силата на мозъка, смятат учени от Северозапасния университет...
За да помним какво сме сънували...
Много често се събуждаме сутрин и се опитваме да си спомним какво сме сънували. Но спомените за съня...
Откриха нови страници от “Малкият принц”
В Париж са открити непубликувани страници от романа „Малкият принц” на Антоан дьо Сент-Екзюпери. Това...
Китайско зеле с тиквички, моркови и соеви кълнове
Зеленчуковите ястия са прекрасен начин да прочистим организма, да приемем повече витамини и минерали,...
7 дни в снимки - брой 26
04.05.12 Усърдна подготовка кипи в КК "Златни пясъци" край Варна за новия туристически сезон. Засега...
Премиерни филми във Варна
Четири са новите предложения в програмата на кината за тази седмица: Мъже от стомана Екшън САЩ,...
Пауза - брой 26 - 11 - 17 май, 2012г.
"Да изчистим България за един ден"
Весела среща на домашни любимци и техните стопани
Contempo 2012 - Варна 10-14 май 2012
Скулптурата на Тракийски конник е част от експозицията на Археологическия музей във Варна
Колко да се разкриваме пред другите?
България ще участва на финала на еко-маратон Европа 2012 за първи път с енергийно ефективен автомобил
Как да се защитим от кърлежи
Най-невероятните оптични явления в природата
Кактусите - бодливите красавци
Владеенето на втори език ни прави по-умни
За да помним какво сме сънували...
Откриха нови страници от “Малкият принц”
Китайско зеле с тиквички, моркови и соеви кълнове
7 дни в снимки - брой 26
Премиерни филми във Варна
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.8 + 0.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански   MyHoliday.bg   Приятели   Запознанства   Elmaz.rs   Моите пари  
Moreto.net в Google+ и Facebook