Регистрация
0.0°C     Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Пауза: брой 12 / 3 - 9 февруари 2012г.

Братя Шкорпил - създателите на българската археология


Ка
рел и Херман Шкорпил – двама са създателите на варненската, а и на българската археологическа наука въобще. Заслугите им не подлежат на съмнение. По-големия брат Карел открива и установява мястото и основните постройки в първата българска столица Плиска. Безспорен е и приносът на по-малкия брат Херман, който открива раннохристиянската базилика в Джанавара.

Двамата братя са чехи по произход, но до края на живота си остават големи приятели на страната ни. В България и във Варна идват от славянска солидарност, както по това време правят и Ярослав Вешин, Ян Мърквичка (чешки художници, които творят в България), Константин Иречек (чешки историк и български политик), Антон Новак (създател на Варненската Морска градина) и много други културни дейци, допринесли за културното развитие на страната ни.

Карел и Херман Шкорпил повлияват много на варненската културна общественост и за развитието на града.

За братя Шкорпил
Всички българи трябва да са благодарни за тяхната огромна народнополезна дейност. Потомци са на известен в Чехия род, който има родствена връзка със знатния род на Иречекови и Шафарикови. Павел Шафарик е автор на ценни изследвания върху славянския език, етнография и литература. А Константин Иречек е автор на „История на българите”.
Братя Шкорпил завършват основното си образование в Хрудин и Пардубице, а висшето си – в Прага. Херман постъпва в природонаучния отдел на Политехническия институт, а Карел Шкорпил завършва математика.

Карел Шкорпил е роден на 15 юни 1859 година, във Високе Мито. След като пристига в България, работи като гимназиален учител по математика, естествознание, технически науки и рисуване в Пловдив (1882-1886), в Сливен (1886-1888), Варна (1888-1890 и 1894 – 1915), Русе и Велико Търново (1890-1894). След пренсионирането си през 1915 година до смъртта си, той е директор на Варненския археологически музей. Освен това преподава в Морското машинно училище и Търговската гимназия (дн. Икономически университет). Умира на 85-годишна възраст на 10 март 1944 г. Погребан е в старата българска столица Плиска.


Херман Шкорпил е роден на 8 февруари 1858 година във Високе Мито. В България той пристига през 1880 година. Първоначално постъпва на работа в Пловдивската гимназия като преподавател. От там разбира, че ще се търси и преподавател по математика и физика и търси начин за брат си – Карел да дойде в България.

Със съдействието на Константин Иречек, двамата братя се събират в страната ни през 1882 година.
Приносът им за България
Многостранни хора, умни и способни да анализират всички епохи, те тръгват на обиколка в България. На катъри, коне, магарета, двамата братя обхождат страната и описват съвършено точно старините. Първите планове на старите столици са дело на Карел Шкорпил. Планът на Велико Търново, създаден от него се ползва и до сега.
Братя Шкорпил са оставили сведения и статии за всичко – не само за трите столици – Плиска, Преслав и Велико Търново. Те описват и прабългарските и средновековни християнски паметници, праисторически селища, тракийски могили, пишат за печата на княз Борис Покръстителя, открит във варненската местност Караач теке, за всички паметници около Варна и др.
Карел Шкорпил твърди, че цар Борис I е погребан край Варна и посвещава последните години от живота си в издирване на гроба му, за да го докаже, но не успява.


Приносът им за Варна
Заслугите, които имат братя Шкорпил за културното и общественото развитие на Варна не са никак малко.
Двамата братя основават Варненския археологически музей (1888) и Варненското археологическо дружество (1901). Карел е директор на музея от 1915 година до смъртта си. А 17 години Херман е несменяем председател на Варненското археологическо дружество, което развива огромна народнополезна дейност. Целта на дружеството е да се издирват, съхраняват и изучават паметниците на миналото, за да бъдат популяризирани сред населението. Всичко това се описвало в „Отчети” и „Известия” на Варненското археологично дружество, чрез които за първи път стават обществено достояние материали за Владислав Варненчик, за старата история на Варна, за Побити камъни и много други. Тези списания се разпращат не само в страната, но и в много дрги страни – Чехия, Полша, Русия и др. Братя Шкорпил са първите, които проучват и популяризират Римските терми от края на II и началото на III век във Варна.


Паметници във Варна
Две години, на входа на Археологическия музей във Варна, поради липса на средства, стоеше седнал сам паметника на Карел Шкорпил. Но през август 2009-та, до него застана и брат му – Херман Шкорпил. Фигурите са в същата композиция, както някога ги е уловил обективът на неизвестен фотограф. Снимката, по която са правени паметниците е открита в архивен албум на Мария Хермова, внучка на Карел Шкорпил.

Улицата, където се намира къщата, в която двамата са живели, носи тяхното име, а къща им, която Карел Шкорпил е проектирал сам, е най-старата на тази улица В тяхна чест е наречено и варненското село Шкорпиловци.
В местността Джанавара (Джанавар тепе) в кв. Аспарухово, днес се извисява каменен обелиск с името на Херман Шкорпил, рожденната му година 1858 и годината на смъртта – 1923. Той е погребан край раннохристиянската базилика по собствено желание.
Паметникът на Карел Шкорпил, се намира в градинката на Римските терми. Паметника представлява постамент с бюстов портрет - изработен в Прага от Татяна Константинова-Амортова. Когато на 23 май 1963 г, паметника бил открит оригиналния бюст бил от бронз. През 2003 година обаче, той е откраднат. Веднага след това община Варна възлага изработка на нов бюст на скулптура Киро Янев, който изработва бюста от рециклиран камък. На 23 май 2003 г, деня в който се навършвали точно 40 години от откриване на паметника, Киро Янев монтирал каменния бюст на старото му място върху празния постамент.


Много паметници на богатата духовна и материална култура на нашия народ са открити от братя Шкорпил. С дейността си в България те издигнаха за себе си най-големия и скъп неръкотворен паметник в съзнанието на народа, който почита делото им.
7
6
5
4
3
2
1
Брой: 12
3 - 9 февруари 2012г.
седмично издание
Още от брой 12
Братя Шкорпил - създателите на българската археология
Карел и Херман Шкорпил – двама са създателите на варненската, а и на българската археологическа наука...
Хайде да се усмихнем
За сега софийска област е водеща по брой усмивки на глава от населението в инициативата „Усмихни нататък”....
Изложба: "Растенията по българското Черноморие през последните 400 000 години"
Авторска постерна изложба на проф. дбн Мариана Филипова-Маринова ще бъде представена в сградата на Природонаучния...
Бъдете креативни с новата визия на Facebook Timeline
След като Facebook представи пробната версия на Timeline, мнозина потребители решиха да си го активитрат....
На всяка манджа... вино
Да си призная, преди време нищо не разбирах от вино. Дори не разбирах качествата на тази напитка и ми...
Интересни факти за човешкото тяло
Не става въпрос за съблазнителното женско тяло, нито за мускулестото мъжко, а за забележителните способности...
"Климатът" у дома
Почти 90% от денонощието, а през зимата дори повече, прекарваме в затворено помещение. Затова качеството...
Печен свински бут
Приготвянето на шпикован свински бут не е бързо занимание. Но подобно на всичко сготвено бавно и с мерак...
Откриха "близначката" на Мона Лиза
Художественият музей „Прадо” в Испания обяви сензационно откритие. При планови реставрационни дейности,...
Какво печелим, когато губим?
Това е част от диалектиката на живота – докато печелиш едно, губиш друго. И обратното, разбира се. Пропускането...
Свободното време е важно колкото работата
Наред с любовта, здравето, приятелството и семейството, свободното време също е много ценен фактор, на...
Премиерни филми във Варна
Три са премиерите в програмата на кината за тази седмица: Южнячки Драма САЩ, 2012 Участват:...
7 дни в снимки
27.01.12 Служители на БДЖ се опитват да размразят стрелките и релсите край гарата във Варна, които...
Албумите от брой 12
Растенията по българското Черноморие (албум)
Пауза - брой 12 - 3 - 9 февруари 2012г.
Хайде да се усмихнем
Изложба: "Растенията по българското Черноморие през последните 400 000 години"
Бъдете креативни с новата визия на Facebook Timeline
На всяка манджа... вино
Интересни факти за човешкото тяло
"Климатът" у дома
Печен свински бут
Откриха "близначката" на Мона Лиза
Какво печелим, когато губим?
Свободното време е важно колкото работата
Премиерни филми във Варна
7 дни в снимки
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.3 + 0.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net в Google+ и Facebook