Регистрация
0.1°C     Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Пауза: брой 3 / 2 - 8 декември, 2011

10 места, сякаш от друга планета


Някои от най-красивите места в света изглеждат така, сякаш принадлежат на друга планета. Тези места са малко и рядко срещани. Днес повечето от тях са под строг контрол, за да не ги загубим, поради липса на грижи.


Ако искате да знаете какво е усещането да бъдете на друга планета, може да посетите някои от тези места, ако имате възможност.

Прочетете и се насладете на вълнуващите снимки на едни от най-красивите места на Земята.


Кървавите водопади в Антарктика (МакМърдо, Антарктика)

Те се намират в района на сухите долини Макмърдо в Антарктика – едно от най-изолираните и най-суровите места в света. Нищо не може да оцелее в това място на минусови температури и ледени ветрове.

Един кървавочервен поток се стича от ледника Тейлър в езерото Бони, сякаш някой гигант е пробол ледника с копие и кървенето е от раната. Цветът на този необичаен водопад е предаден от високото наличие на железен оксид във водата, която периодично излиза от малки пукнатинки в ледника. Тя идва от езеро, отдалечено на няколко километра от водопада и покрито с 400 метра лед. Това езеро се е образувало след оттеглянето на морската вода, покривала сухите долини при настъпването на ледниковият период преди 5 милиона години. Нивото на океана тогава е било малко по-високо, отколкото сега. Солеността на водата в езерото превишава солеността на океана четири пъти, заради това, дори при минус 10 градуса по Целзий водата във водопада не замръзва.

Кървавият водопад е открит през 1911 година. Първите изследователи на Антарктика си обяснили необичайният цвят с червени водорасли, но по-късно е доказано, че цветът на водата придава железен оксид, който е в следствие на уникални метаболизми на микроорганизмите.

След анализ на химическия състав на водата от водопада, учените доказват, че езерото е обитавано от микроорганизми, които при липса на слънчева светлина, необходима за фотосинтеза и хранителни вещества, идващи отвън, те получават жизнена енергия възстановявайки разтворени сулфати до сулфити и тяхното последващо окисление на тривалентни йони желязо постъпващо във водата от дъното на почвата.

Двувалентните железни йони, които са краен продукт на метаболизма на бактериите, излизат от пукнатините на ледника, и когато започнат да си взаимодействат с кислорода във въздуха, придават на водопада кървавочервен цвят.


Варовикови тераси Памукале (Денизли, Турция)

Хиераполис, Турция е обновен древен град, който бил построен от римляните на върха на бял „замък”. Pamukkale означава „замък от памук” на турски, това е и името дадено на тези странни и прекрасни скални образувания и древни руини. Гледайки го, човек би си помисли, че се намира дълбоко в Антарктика. Толкова ослепително бяло.

Римляните са използвали града като лечебно място. Светът едва не губи това рядко чудо, заради занемаряването му, но за щастие местните жители са успели да възстановят каскадните басейни с лечебна цел. Водните струи, богати на минерални соли, падайки от голяма височина, създават причудливи, вкаменени и ослепително бели каскади. Наистина изглеждат като нещо от друга планета.


Калните вулкани в Азербайджан (Боздаг, Азербайджан)

Погледнати от въздуха, Калните вулкани в Азербайджан приличат на гигантски бълбукащ котел на някоя зла вещица. Тези вулкани превръщат брега на Каспийско море в едно много опасно място. На света съществуват 700 кални вулкана, като 300 от тях са разположени на каспийското крайбрежие в Азербайджан. Азербайджанските кални вулкани са подхранвани от огромен подземен резервоар и за разлика от много свои събратя никога не пресъхват. Калните вулкани изхвърлят не само кал, но газове – предимно метан, въглероден двуокис, азот. Въпреки опасността, хората от региона твърдят, че калта има лечебни свойства.

На територията на резервата освен калните вулкани има и над 6000 скални рисунки на първобитни хора. Те датират от 5000 до 40000 години изобразяват битки, хора, животни, лодки, звезди, планети и др.


Каменната гора край Лена (Сибир, Русия)

Едно от най-красивите природни чудеса на Русия, Каменната гора край река Лена са и едно от най-труднодостъпните места за туристи. Единствения начин да се достигнат е по самата река, а плаването става с малки лодки. Иначе могат да се видят и от въздуха, с хеликоптер. Гледката обаче спира дъха ви и ви оставя безмълвни. Все едно скалите са решили, че ще бъдат дървета и са се изправили до гората край реката. Каменната гора е не само красива, но и съдържа вкаменелости от различни организми, датиращи от камбрийския период през Палеозойската ера и доказателства на ранен живот.


Летящият гейзер (Невада, САЩ)

Летящият гейзер прилича на колоритна мини-планина от космически филм, стояща в средата на ранчо в Невада. Мястото, върху което се намира, е частно. През 1916 година тогавашните собственици са търсели вода с надеждата да създадат богато ранчо в този пустинен район на щата. Тогава сондата, която е пробивала земните недра, е попаднала на геотермален извор и това е резултатът - гейзер.

Обаче сегашният собственик на имота не се интересува от туризъм и е поставил ограда около мястото, за да държи посетителите надалеч.

Ярките оттенъци на скалите се дължат на минералите във водата, а натрупванията са оформили своеобразен кратер с височина 1.6 метра. Наличието на вода сред пустинята е превърнало региона в любим оазис за лебеди, патици и риби, които са се появили от хайвер, пуснат от човешка ръка във водата.


Националният монумент Девилс Постпайл (Калифорния, САЩ)

Намира се в планината Мамот в окръг Мейдера, Калифорния. Като извънземен пейзаж невероятните колони от базалтови скали изглеждат сякаш не на място, в сравнение с околностите, които някога са били част от Националният парк Йосемити. Тази странна формация се е образувала от поток от лава, който минал през река Сан Хоакин и от там се насочил към местността Постпайл. Горещата лава достигнала плътност от 400 стъпки и бавно и постепенно изстинала като оформила високи симетрични колони.

През далечните години структурата е разрушена почти два пъти. Веднъж по време на взривове за злато през 1800 г. и след това, когато е планирано изграждането на водноелектрическа централа на това място. Само намесата на влиятелни калифорнийци успяла да спре разрушението на изумителното творение на природата.

През 1911 по молба на Уолтър Л. Хубер е издаден указ за придобиване на статут на национален монумент и по този начин Девилс Постпайл е запазен до днес.


Остров Сокотра (Йемен)

Сокотра е островна група в Индийски окен, принадлежаща на Република Йемен. Най-големият остров от архипелага е остров Сокотира.

Сокотра се е отделила преди милиони години от континента Африка. Поради тази си изолация са се появили растения, уникални по своята природа. На острова се срещат 700 изключително редки животински и растителни видове, като 1/3 от тях съществуват единствено там.

Дърветата на острова изглеждат като огромни поставки за чадъри. Най-известното растение е Драконово дърво (Dracaena cinnabari).

Чувството за пълна откъснатост от света се допълва от факта, че първите магистрали на острова са направени едва преди няколко години, след като ЮНЕСКО обяви Сокотра за част от Световното природно наследство.
Местните жители са около 40 000 души, занимаващи се основно с риболов, животновъдство и земеделие.


Кристалната река (Каньо Кристалес) (Колумбия)

Реката Каньо Кристалес, се намира в Колумбия. Местните жители я наричат още „Реката на петте цвята” Тя извира от южната част на планинската верига Макарена и тече на изток до вливането си в река Гуяберо.

Кристалната река представлява поредица от бързеи, водопади, вирове и котловини. Водата в реката е толкова чиста, че дъното й може да е види дори и в дълбоките места.

Лятното слънце изсушава растение, наречено Macarenia Clavijera и реката придобива наситен червен цвят. В лоното на реката се различават пет цвята: синьо, зелено, жълто, черно и червено. Всички те са 'продукт' на жизнената дейност на многобройни водорасли и в зависимост от годишните времена, тяхната наситеност ту отслабва, ту се засилва. Тъй като истинската експлозия на цветове се наблюдава само през горещите месеци на годината, реката е отворена за посещения от юни до ноември. През останалото време е невъзможно да се достигнат бреговете й.


Езерото с медузите (остров Мечерчар, Палау)

Разположено на остров Мечерчар в архипелага Палау, езерото с медузите е още едно невероятно място, на което можете да се насладите. Преди доста време, водоема и е бил свързан с Тихия океан чрез подземен тунел, но след срив той е бил заличен и така медузите които били в тази част, останали затворени там, а поради липсата на естествени хищници, започнали да се размножават изключително бързо.

Езерото е на около 12 000 години и е практически пълно с безкраен брой медузи, от вида Златна медуза, които не жилят като нормалните и са безвредни за човешката кожа. В медузеното езеро не се допуска подводно гмуркане, а единствено със шнорхел, тъй като дори мехурчетата от кислородните бутилки могат да наранят нежните създания.

Налице е мистерия в езерото, обаче, през 1998 година медузите умират и езерото е с нулево население. А през 2000 година те мистериозно се появяват отново. Науката все още няма обяснение за това


Каменната вълна (Аризона, САЩ)

Каменната вълна може да се опише единствено като точно копие на някой извънземен пейзаж. Смята се, че кривите линии са се образували преди 190 милиона години от пясъчни дюни.
Достъпът до това уникално място е органичен. Позволено е едва на двадесет души на ден да ходят по деликатната повърхност.

Можете да се замаете от удивителните скали на Аризона само докато се взирате във фотографиите.

Странното е, че повечето американци не знаят за тях или не ги е грижа. По-голяма част от посетителите са от Европа.
Разгледай галерията:
7
6
5
4
3
2
1
Брой: 3
2 - 8 декември, 2011
седмично издание
Още от брой 3
Честваме годишнина от рождението на Вапцаров
Никола Йонков Вапцаров е световно признат поет, а стихотворенията му са преведени на повече от 70 езика...
На 4 декември отбелязваме Света Варвара
Света Варвара е родена в знатно семейство. Четем в житието й, че приема християнската вяра. Това ядосало...
5 декември - Свети Сава
5 декември източноправославната църква посвещава на светеца св. Сава Освещени. Според житието му свети...
Свети Никола - закрилникът на моряците
Никулден празнуваме на 6 декември, в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител...
Никулденски шаран със сини сливи
Едно предложение за празника на свети Николай, когато на масата задължително присъства шарана. Люспите...
Облечи се в: МЛЯКО
Материята QMilch е екологична и има много полезни за здравето свойства. Революция в дизайна на дрехи...
Защо забравяме?
Повечето неща, които минават през ума ни, няма нужда да се помнят дълго. Ако всичко, което погледнем,...
10 места, сякаш от друга планета
Някои от най-красивите места в света изглеждат така, сякаш принадлежат на друга планета. Тези места са...
Ричард Клайдерман: 35 години на световната сцена
С над 2000 концерта по целия свят, легендарният пианист е обиколил 70 пъти земното кълбо и е изминал...
Трите "К"-та
Бай Коце е охранител в Морската градина във Варна. За три години успял да привикне нейния обитател да...
Изложба: Знаковите места на Варна
Изложба-живопис на Костадин Петков - Коцето представя галерия "Актив арт" във Варна. Тя ще продължи до...
В кино афиша: Рокерски банди и Танцуващи крачета
Проповедникът с картечница, екшън, с участието на Джерард Бътлър, Мишел Монаган, Кати Бейкър, Мадлин...
7 дни в снимки
Ето какво се случи във Варна през последните седем дни (25.11.2011 - 01.12.2011) 25.11.2011 В...
Албумите от брой 3
102 години от рождението на Никола Вапцаров
10 места, сякаш от друга планета
Облечи се в: МЛЯКО
Изложба: Знаковите места на Варна
Катеричката Катя, Морската градина
Пауза - брой 3 - 2 - 8 декември, 2011
Честваме годишнина от рождението на Вапцаров
На 4 декември отбелязваме Света Варвара
5 декември - Свети Сава
Свети Никола - закрилникът на моряците
Никулденски шаран със сини сливи
Облечи се в: МЛЯКО
Защо забравяме?
Ричард Клайдерман: 35 години на световната сцена
Трите "К"-та
Изложба: Знаковите места на Варна
В кино афиша: Рокерски банди и Танцуващи крачета
7 дни в снимки
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.2 + 0.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net в Google+ и Facebook