Регистрация
-0.1°C     Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Пауза: брой 1 / 17-24 ноември, 2011

Българското Зелено сирене от Черни вит


Историята на българското зелено сирене „Черни вит” е многовековна.

То не отстъпва по нищо на сирената тип "Рокфор" и реално превръща България в една от трите Европейски страни, в който този тип плесенясало сирене може да се получи по естествен път.
Въпреки невероятните си качества, у нас то е слабо познато и днес се произвежда единствено и само в сърцето на Балкана - с.Черни вит, Тетевенско.

Влажният старопланински въздух, уникалните температурни разлика денем и нощем, създават идеални условия за узряване на българското зелено сирене. То е традиционен продукт за региона и за съжаление засега може да бъде опитан само ако някой реши да ви сподели своята лична трапеза.
Българското зелено сирене има характерен аромат и плътен, пикантен вкус, меко със зелена коричка и бяла вътрешност. Според чужденците е едно от 3-те най-добри сирена в Европа, според държавата това няма никакво значение.
Млякото, от което се произвежда продукта също е ключово. Пукне ли пролетта, пастирите подкарват овцете високо в планината и ги връщат чак през есента. През това време събират млякото, а самото сирене се съхранява в специални дървени качета, които престояват в планината на висока надморска височина, чак до началото на есента. Октомври е краят на пасищния сезон и тогава пастирите подкарват стадата надолу към селото. Сиренето също се прибира и складира на хладно в избите, а качетата се отварят и под въздействието на влажния въздух плесените спонтанно започват да се развиват.

Преоткриването
Явно хората от миналото не са били любители на рокфора, защото гледали да оползотворят черновитското сирене бързо, за да не придобие силно мухлясал вид - състояние, което смятали за отровно и по-скоро дефект, отколкото търсен ефект в производството на сирене. И така постепенно с годините, обезлюдяването, замирането на традициите и смяната на дървените съдове с пластмасови, този уникален за България продукт започнал да изчезва. През 2007 година, световната организация за бавно хранене Slow food, започва своята обиколка из България, в търсене на оригинални местни ястия. Така група италианци се озовават и в село Черни Вит. Докато разглеждали различни местни ястия, кметът на селото - Цветан Димитров, си спомнил, че някъде назад в детските си години е хапвал зелено сирене. Безуспешно почуквал от врата на врата, традицията отдавна била изчезнала от домовете на местното население.

"Който търси намира"
Кметът най-сетне открил малко парченце от сиренето, на над 1200 м надморска височина. Дядо Кольо и баба Ненка, които живеели вече над 80 години високо в планината, все още спазвали старинната технология с дървени качета. Така те съхранявали сиренето в нужната полувлажна среда, тъй като част от саламурата му се изпарявала през порите на дървото. Италианците обявили вкусът на българското зелено сирене за безпрецедентно на Балканите и поканили представители от селото да участват с нашенското зелено сирене във „Фестивала на сирената” в италианския град Бра заедно с още 2000 отбрани продукти от целия свят.

През това време кметът решил да опише в най-малки подробности, с помощта на последните производители на това сирене, стъпките по-които сиренето се получава. Освен климата, района, дървените качета, се оказало че специфичния вид на овцете дават уникален състав на млякото. Заради наситеният си вкус, който би попречил на усещането на други сирена, по време на фестивала, българското зелено сирене е представено последно. Но не и такава е оценката, която получило. Всички европейски експерти били единодушни, че качествата му са изключителни и било признато за едно от 10-те най-добри плесенни сирена в света и 3-те в Европа.

Държавата - убийца на българската традиция.
Желанието на кметът на селото да регистрира продукта като традиционен се сблъскало с европейския закон, според който за да се впише даден продукт като традиционен за държавата, той трябва да се е продавал минимум 25 години в България. Заедно с други производители в борбата с бюрокрацията се стига до обнародването на Наредба № 26 от 14 октомври 2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход. Тази наредба обаче не решава проблема на зеленото сирене и други продукти, чието производство налага отклонение от общите европейски норми. Парадоксално е, че ако българското зелено сирене получи френски или италиански лиценз, няма да има проблем с властите в България.

За да се регистрира сиренето, администрацията обяснява, че трябва да се изработи подробен проект с технологията и лабораторния анализ на храните. Също така рецептурник и списък с желаещи да го произвеждат. Желаещи в село Черни Вит не липсват, но без приходи от продажбите на това сирене те не могат да развиват подобен бизнес. "Като в параграф 22 започнахме се въртим в един омагьосан кръг – хем искаме да запазим традицията, хем нямаме достъп до пазара, за да докажем, че продуктът е традиционен, хем трябва да установим точната технология за производство", обяснява в интервю кметът на селото.


Slow food, които са спонсорирали и изследването на българското зелено сирене, все още се борят и опитват да узаконят уникалните български храни. В това число и опити за премахване на евроизискването за пазарна история. Ако успеем, производителите на зелено сирене ще могат да развиват бизнес, като правят уникален хранителен продукт. Това може да сложи и началото на кулинарен туризъм у нас, коментират от "Slow Food".

Има много български продукти, които се произвеждат вкъщи, но те могат да достигнат до пазара само с промяна в законодателството. За да стане това Министерството на земеделието трябва да подготви списък с традиционни български храни, които са изключително ценни и значими за България, но няма да достигнат чуждия пазар. За сравнение, в Италия има 4 хиляди такива продукта, в Германия – 3500, а във Франция 2700. До сега България е регистрирала само един подобен продукт – горнооряховския суджук. За съжаление, заради вътрешните неуредици по регламентирането на българското „зелено сирене” Европа също не може да го признае.
7
6
5
4
3
2
1
Брой: 1
17-24 ноември, 2011
седмично издание
Още от брой 1
Пауза :)
Всеки ден бързаме, да се събудим, да притичаме до банята, да стигнем до детската градина, училище, работа....
"Битката на народите" край Варна
Владислав III Ягело, наречен посмъртно Варненчик, е син на крал Владислав II от династията Ягело и съпругата...
Знаеш ли кои са: Най-отровните животни в света?
Няма съмнение, че светът е опасен. За да се справят с враждебността на нашата планета, някой организми...
С "Малък - голям" започва шестия сезон на „Нощно кино в четвъртък”
Предстоящата прожекция на 24 ноември 2011 г. ще открие шестия сезон на “Нощно кино в четвъртък” на варненската...
Коледните пости
Едно от най-честите ястия по време на пости е бобът. Макар понякога подценяван по съдържание на белтък...
Крем супа от тиква
Оранжевият цвят на тиквата се дължи на голямото количество каротин (провитамин А), който в някои сортове...
Добрите оферти във Варна
Няма нищо по-хубаво от топъл дом през зимата Камина за къща или уютна вила Произведена в България....
Българското Зелено сирене от Черни вит
Историята на българското зелено сирене „Черни вит” е многовековна. То не отстъпва по нищо на сирената...
Еволюция на мишката
С развитието на сензорните технологии мишката, каквато я познаваме, скоро може да остане в историята....
18 – 27 ноември - Киномания 2011, Варна
"Презареждане" - мотото на тазгодишния фестивал илюстрира въплътената в него нова енергия. Над 30 филма...
Аспиринът - нож с две остриета
Животът му започва някъде назад в миналото, като част от билките на лечителите - пудра от кора на върба,...
Есента като игра
Жълто, оранжево, кафяво, червено това са багрите на ранната есен, пише Наталия от женското онлайн списание...
Пауза - брой 1 - 17-24 ноември, 2011
Пауза :)
"Битката на народите" край Варна
Знаеш ли кои са: Най-отровните животни в света?
С "Малък - голям" започва шестия сезон на „Нощно кино в четвъртък”
Коледните пости
Крем супа от тиква
Добрите оферти във Варна
Българското Зелено сирене от Черни вит
Еволюция на мишката
18 – 27 ноември - Киномания 2011, Варна
Аспиринът - нож с две остриета
Есента като игра
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.1 + 0.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net в Google+ и Facebook