Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

3300 деца над допустимото са записани във варненските градини и ясли

В 68 % от групите не е спазено изискването за всяко дете да има осигурени 4 кв. м. площ

Четвъртък, 25 Април 2024 15:14
Източник: Moreto.net   
В детските градини и в яслите във Варна са записани около 3300 деца над допустимото. Това показва проучване на сдружение „Образователна общност – Варна“ и фондация „Калейдоскоп“, чиито представители представиха резултатите пред медии, предаде репортер на Moreto.net.

Изследването е проведено в края на миналата и началото на тази година и е насочено към проучване настоящата ситуация с броя места в детските градини. Получена е официална информация за 100 % от детския ясли и за 92 % от детските градини ( за пет градини няма данни).

Според наредбата за финансиране максимално допустимият брой деца за група в детска градина е 23, за яслени групи в детски градини – 18, за ясли - 16. Законът предвижда допустимо завишаване между 10 и 30 % при определени обстоятелства.

Според проучването средното завишение в групите в детските градини във Варна е 34 %, в яслените групи в детски градини – 64 % и яслите – 50 %.

В 68 % от групите не е спазено изискването за всяко дете да има осигурени 4 кв. м. площ в помещението за пребиваване.

В най – пренаселените групи в една група в детска градина има 14 деца над нормата или общо 37. В една яслена група в детска градина има 38 деца или 20 над норматива, а в една група в ясла има 27 деца или 11 над нормата.

От сдруженията предлагат няколко краткосрочни мерки за подобряване на ситуацията.

  • Прилагане на наредбата за компенсациите, която действа от 2021 година. Тя дава възможност на родителите, чиито деца не са приети, да получат компенсации.

  • Общината да започне да предоставя възможността за избор на родителите или детето им да бъде прието в градина в друг район, или да получат компенсация. В момента компенсацията за деца от 1 до 3 години е 457 лева, а за деца от 3 до 6 години е 510 лева. Средствата не се предоставят директно на ръка, а след като детето бъде записано в съответното детско заведение.

  • Сдруженията предлагат и решение за вече записаните деца извън района им по местоживеене. Да се предостави възможност за избор на родителите детето им да остане в същото детско заведение или да получат компенсация.

  • Предлага се още публичното предоставяне на информация по отношение на броя места, ясно да е посочен допустимият брой за прием, какъв е настоящият брой деца, информация за компенсациите.

  • Осигуряване на допълнителен педагогически персонал в сформираните наднормативни групи, предлагат още организациите.

    Сдруженията считат, че тези мерки трябва да бъдат въведени сега.

    Зам. - кметът по образованието Павел Попов заяви, че приветства подобни инициативи и ги приема като партньорски принос.

    „Политиката на Общината до момента е била проблеми от този род да не бъдат признавани. Не просто трябва да се намери място за всяко дете в градините, а качеството на образованието да бъде водещ принцип. За да се случи това, трябва да се спре пренаселването.“, каза Попов. По думите му основният проблем е начинът, по който е устроено финансирането на детските градини в страната. На практика стимулира приемът над нормата. Начинът на финансиране създава условия за препълване на градините. Да се промени това зависи от държавните органи.

    Зам. - кметът смята, че проблемът няма да може да се реши без приноса на частните предприемачи. Общината не може да построи ударно 50 % повече сгради. Трябва да се мисли и за публично – частно партньорство, коментира още Попов.

    По думите за миналата година има подадени едва две молби от родители, чиито деца не са приети, за компенсация. Той уточни, че от тази възможност могат да се възползват обикновено родители, които са посочили малко желани градини за прием и е станало така, че детето не е прието в нито една от тях. Когато са посочени 6 – 7 желания най – често се стига до прием, каза още той. Родители на деца, които са приети и записани в дадена градина, която не е по район и след това са се отписали нямат право да се възползват от компенсация, след като веднъж вече е имало прием и записване.

  • Новини - теми
    Последни новини
    Варна и Черноморие
    България
    По света
    Бизнес
    Наука
    Туризъм
    Спорт
    Здраве
    Образование
    Култура
    Истории
    Крими
    На фокус
    Изпрати новина
    Търси в новини
    Популярни теми
    Саниране
    Украйна
    АМ Хемус
    Дупката
    Ивицата Газа
    Шенген
    Хутите
    Стара Варна
    Гъбата
    Новини - България
    БАБХ извършва проверка след сигнал за открита батерия в козунак
    Събота, 4 Май 2024 09:31
    Във връзка със случая с открита батерия в закупен козунак, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) реагира незабавно и предприе необходимите мерки за установяване произхода на козунака. След...
    121 години от гибелта на Гоце Делчев
    Събота, 4 Май 2024 08:03
    Днес (4 май) се навършват 121 години от кончината на българския революционер Гоце Делчев. На този ден той пада убит след тежко сражение между неговата чета и османска потеря. Гоце Делчев е роден през...
    Велика събота е - православният свят очаква Възкресение Христово
    Събота, 4 Май 2024 07:44
    Днес е Велика събота - последният ден от Страстната седмица. Това е ден на благоговейна тишина. На Велика събота отбелязваме погребението на Божественото тяло и слизането в ада на Господа, Бога и Спасителя...
    Прогноза за времето - 4 май
    Събота, 4 Май 2024 06:29
    По Черноморието ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. На отделни места валежите ще са временно интензивни и придружени с гръмотевици, но до вечерта в повечето райони ще спрат. Ще духа слаб до умерен...
    Външно министерство с предупреждения за сънародниците ни в Грузия и Швеция
    Петък, 3 Май 2024 16:49
    Министерството на външните работи на България издаде две предупреждения за сънародниците ни в Грузия и Швеция. Заради продължаващите протести в Тбилиси се препоръчва на българите, посещаващи Грузия,...
    Евростат: България е с най-ниска продължителност на живота в ЕС през 2023 г.
    Петък, 3 Май 2024 16:07
    Средната продължителност на живота в България е най-ниска в целия Европейски съюз през 2023 г. Това сочат предварителните данни на Евростат. Средната продължителност на живота в България е била 75,8...
    Какво време ни очаква утре по Черномоерието?
    Петък, 3 Май 2024 13:50
    През следващото денонощие ще се задържи предимно облачно. По Черноморието ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. На отделни места валежите ще са временно интензивни и придружени с гръмотевици,...
    Главчев дава разрешението за „Мама и аз“ на ДАНС и прокуратурата
    Петък, 3 Май 2024 13:27
    Очаква се служебният министър-председателят Димитър Главчев да подаде сигнал в Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и прокуратурата по случая с "Многопрофилна болница за активно лечение "Мама...
    Търси в новини:
    1234567891011

    Изпрати новина

    Полезно
    Списание Hera.bg Спешен зъболекар
    Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
    Лазерна епилация Шофьорски курс
    Масивен паркет Сметка за ток
    Имоти във Варна Патенти
    Препоръчваме
    Дограми и фасади Климатици Варна
    Сметка за вода Пчелен мед
    Гаражни врати Промо Отопление
    Матраци и легла Ел. велосипеди
    Поръчка на храна Мека мебел
    Най-четени
     Всички теми
     Варна и Черноморие
     Най-четено от България 1 2 3
     По света
     Бизнес
     Наука
     Туризъм
     Спорт
     Здраве
     Образование
     Култура
     Истории
     Крими
     На фокус
    Анкета
    Къде предпочитате да отидете на ресторант?
    На крайбрежната алея
    На Морска гара
    На Аспарухов плаж
    В центъра на града
    В квартален ресторант
    Край морето, но извън града
    Далеч от Варна
    Не посещавам
     © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
    ПРИЯТЕЛИ: 
    1.4 + 0.9
    Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
    Moreto.net във Facebook