Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Коя е най-разпространената дрога във Варна?

Понеделник, 15 Април 2024 16:13
Източник: Moreto.net   
През 2023 г. 111 лица са хоспитализирани с психични/поведенчески разстройства след употреба на наркотични вещества във Варна. Това са случаи извън тези, свързани с острите интоксикации.

Марихуаната остава най-разпространената дрога сред всички възрастови групи. На второ място се нареждат стимуланти – основно метамфетамин и по-рядко екстази и кокаин. Сред подрастващите и младите пълнолетни добиват все по-голяма популярност канабиноиди, разпространявани под формата на етерични масла за електронни устройства за пушене („вейп“).

Това показват обобщените данни в информационния бюлетин на общинската дирекция „Превенции“, включващ обзор на тендециите, свързани с употребата на наркотични вещества през 2023 година.

Комбинираната употреба на наркотични вещества (марихуана, метамфетамини, синтетични канабиноиди) и алкохол продължава да бъде определящ фактор за настъпилите здравни последици. През миналата година се наблюдава при случаи на остри интоксикации хоспитализации в психиатричните клиники в УМБАЛ „Св.Марина“ – Варна. Повод са развити психични/поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на наркотични вещества.

За втора поредна година е висок делът на острите интоксикации, предизвикани от употреба на опиоиди (напр. Хероин). Причина може да е „трайното“ настаняване на фентанил и негови аналози на незаконния пазар в града.

Хоспитализации, свързани с употребата на наркотични вещества



Лекуваните за първи път в клиниките съставляват 35% от всички хоспитализации (намаление с 15% спрямо 2022 г.)

Психичните и поведенчески разстройства, дължащи се на комбинирана употреба на наркотични вещества (основно производни на амфетамина, канабис (марихуана), синтетични канабиноиди) „покриват“ над 75% от всички случаи.

Сред хоспитализираните има 10 лица между 14 и 17 години. Средната възраст на всички хоспитализирани пълнолетни е 32.7 години.

При децата, употребили наркотици, в 4 от общо 10 случая е установена психотична симптоматика, пряко свързана с употребата на наркотични вещества. Това не са лица, при които има съпътстващо, друго психично заболяване или т.нар. „двойна диагноза“. Става дума за група от психотични прояви, които се появяват по време на или непосредствено след употреба на психоактивни вещества, като най-често се наблюдават халюцинации, налудности, възбуда или ступор и абнормен афект, който може да варира от интензивен страх до екстаз.

Съотношението мъже/момчета : жени/момичета се запазва на 6:1. Пациентите на възраст над 30 год. съставляват близо 61% от всички хоспитализации. За сравнение - средната възраст на пълнолетните хоспитализирани лица през 2007 г. е била 26 г., а през 2019-та - 31.5 г.

Данните на МВР за незаконния пазар на наркотици



По данни на ОД на МВР най-често на незаконния пазар на наркотици в града се наблюдава канабис (марихуана), производни на амфетамина и хероин. През изтеклата година на уличния пазар са се появили нови видове аналози на синтетичния опиоид фентанил. Марихуаната на пазара е с български произход и се отглежда във външни насаждения или в закрити домашни оранжерии. Във Варна не се наблюдава предлагане на марихуана от чуждестранен внос. Продава се на цена от 20 лв. за един „кантарен“ грам, но реално този грам се разделя на четири, като всяка част се продава на цена от 5 - 7 лева.

През октомври 2023г. канабиноидът ННС (Хексахидроканабинол) e включен в забранителните списъци у нас, но въпреки това продължава да се търси от младите хора на територията на града, констатират от полицията.

Веществото се разпространява като пълнители за устройства за пушене („вейп“ устройства, електронни цигари), като цената варира от 45 до 120 лв. и зависи дали се продава отделна капсула или цялото устройство.

Матамфетаминът се произвежда в домашни условия от продукти, които се продават свободно в търговската мрежа. Цената на този вид наркотично вещество е за 0,10 – 0,13 гр. 10 /десет/ лева на дребно. Закупен на едро цената е 40 лева за кантарен грам.

Средната цена на улично ниво на хероина е 60 лв. за грам, на кокаин – 120 лв. за грам, амфетамин (прах) – 15 лв. за грам, екстази – 15 лв. за таблетка.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Варна и Черноморие
Един район във Варна без вода днес
Вторник, 23 Април 2024 10:50
Един район във Варна е без вода днес, 23 април, поради авария, съобщават от ВиК. Потърпевши са абонатите около Зеленчукова борса. Водоподаването ще бъде възстановено около 17.00 ч....
За по-красив град утре: Мащабна кампания за почистване на Варна на 27 април
Вторник, 23 Април 2024 09:49
С призива „Да почистим Варна заедно днес! За по-красив град утре!“ Община Варна приканва всички граждани, заедно със семействата си и представители на бизнеса да се включат активно в грижата за чистотата...
Във Варна на 100 деца се падат осем учители в детски градини
Вторник, 23 Април 2024 09:03
Общият брой на преподавателите в детските градини в 265-те общини на страната към учебната 2022/2023 е 19 747 души – с над 200 души по-малко в сравнение с предишната учебна година. Това показват данни...
Стартират проекти за 40 млн. лв. за обновяване на студентските общежития във Варна
Вторник, 23 Април 2024 07:50
Стартират проекти за близо 40 млн. лв. за подобряване на материалната база в студентските общежития на варненски висши училища. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време...
Най-важното от Варна във вчерашния 22 април
Вторник, 23 Април 2024 07:35
Ясно е кои ученици и учители са номинирани за награда „Варна“ Номинациите за присъждане на награда „Варна“ в системата на предучилищното и училищното образование утвърди ресорната комисия към местния...
Без ток във Варна и областта днес ще са...
Вторник, 23 Април 2024 06:48
Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, утре, 23 април, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: - от 09:00 ч. до 17:00 ч. - гр....
Прогноза за времето - 23 април
Вторник, 23 Април 2024 06:36
На 23 април слънцето във Варна изгрява в 6:13 часа и залязва в 20:01 часа. Продължителността на деня е 13 часа и 48 минути. Фазата на луната е един ден преди пълнолуние. Днес над Черноморието ще е предимно...
Откриха лаборатория за "Екология и зелена енергия" във варненско училище
Понеделник, 22 Април 2024 18:53
Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес. Това съобщи министърът на образованието и науката...
Търси в новини:
1112131415161718192021

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Най-четено от Варна и Черноморие 1 2 3
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.8 + 0.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook