Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Варненски ученици за любовта към философията и златните медали от олимпиада

Сряда, 10 Април 2024 15:20
Източник: Moreto.net   
Сн.: Moreto.net
Община Варна награди златните медалисти от националния кръг на олимпиадата по философия. Десетокласничката Ема Станкова и единайсетокласникът Ивайло Христов от МГ, които са първенци в своите възрастови групи, получиха почетни плакети от зам. - кмета Павел Попов, предаде репортер на Moreto.net.

Отличие бе връчено и на Палмира Дачева, която е учител по философия в МГ и има основна роля в подготовката на двамата ученици.

Преподавателката сподели, че това събитие на практика за първи път отчита резултатите на учителския й труд.

„Философията е короната на всички науки и дава духовното основание да живеем, да бъдем доволни и щастливи.“, каза учителката.

Ивайло Христов благодари на баща си, че още в по – ранна възраст го е запалил по философията.

„Философията ме привлече с това, че структурата на философията, както аз я разбирам, е подобна на чистата математика, както и формалната логика може да се разгледа като подобласт на философията. По – активно се занимавам с философия от миналата година, но започнах още от девети клас да се занимавам с философия.

Благодарение на г – жа Дачева научихме много важни неща за това как точно да структурираме текст, някои конкретни знания, които са жизнено важни за олимпиадата, особено за националния кръг.“, каза за Moreto.net Ивайло.

Ема започва да се занимава с философия в осми клас благодарение на г – жа Палмира Дачева.

„От малка се интересувам от хуманитарни науки, много обичам да пиша и да чета. Въпреки това влязох в МГ, защото природните науки също са много важни или поне така си мислех, че са по – важни от хуманитарните науки. Всъщност, след като започнах да се занимавам с философия, открих, че имат много общо. Особено математиката, логиката и философията. Помогнаха ми да се справям много по – добре в училище. Много ценя философията и това, че мога да се занимавам с нея, защото това е една среда, където безопасно мога да изкажа своето мнение, което е много важно за мен. Наградата ме стимулира да продължа напред и да се представям все така добре.“, каза Ема.

По думите на г – жа Дачева това съвсем не са първите медали, които възпитаници и нейни ученици завоюват на национален кръг на олимпиадата по философия.

На състезание участват от от 2013 година. В началото е била една възрастова група от 9 до 12 клас. От 2017 година почти всяка година има класирани по 4 – 5 човека от училището на финален кръг, а от 2018 до момента има общо девет медала. От тях шест са златни.

В национален мащаб вече няма друг преподавател, който всяка година да изпраща толкова свои възпитаници на национален кръг.

Подготовката включва три допълнителни часа седмично по национална програма за талантливи ученици.

„Малко са учениците, които изявяват желание да се занимават по задълбочено с философията. Те са около 10 – 15. Тази година имах две групи по седем човека. От тях 9 се явиха на областен кръг и пет се класираха за националния кръг.“, каза Дачева.

На националния кръг учениците решаваха тест с въпроси от история на философията и писаха есета. Всеки имаше възможност да си избере възможност да разсъждава по три фрагмента. От осми до десети клас избираха между части от „Наследството на Европа“ от Ханс-Георг Гадамер, „Духът на християнството и неговата съдба“ на Хегел и от Хераклит. Изборът на учениците от десети и единадесети клас беше между фрагменти от „Кризата на европейските науки и трансценденталната феномемология“ на Е. Хусерл, „Богословско-политически трактат“ на Б. Спиноза и от „Веселата наука“ на Фридрих Ницше.

Отличените с първо място есета са по фрагмента от Гадамер „Човечността на съществуването ни зависи в крайна сметка от това, доколко успяваме да се научим да виждаме заложените в нас граници спрямо същността на другите“ и по фрагмента от Хусерл „Науките се градят върху саморазбираемостта на жизнения свят и изхождайки от нея, се ползват за своите конкретни цели от онова, което конкретно им е необходимо. Но да се ползва жизненият свят по този начин не означава самият той да се изучава научно в собствения му начин на биване“.

Общо 72 ученици стигнаха до финала на 36-тата ученическа олимпиада, в която участваха общо 1 082 ученици от цялата страна.

Победителите ще бъдат включени в подготовка за излъчване на национален отбор, който ще участва в международната олимпиада по философия. България е инициатор и е сред основателите (заедно с Германия, Полша, Румъния и Турция) на тази международна олимпиада, която се провежда за първи път през 1993 година в България. След 2001 г. организацията на олимпиадата се поема от Международната организация на философските общества и днес в нея участват ученици от около 60 държави. През годините българските ученици са печелили златни, сребърни и бронзови медали.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Бивши служители на ДС: Управата на Варна трябва да привлече експерти в екипа си
Сряда, 24 Април 2024 15:34
Новото градско ръководство се нуждае от привличане на експерти в различните области. За момента се набляга на мениджърски опит без да е налице необходимата експертна подготовка. Това мнение изразиха членовете...
Европейският парламент прие преработен закон за подобряване на качеството на въздуха
Сряда, 24 Април 2024 15:21
Европейският парламент прие преработен закон за подобряване на качеството на въздуха. Ревизираният закон има за цел да намали замърсяването на въздуха в ЕС за чиста и здравословна околна среда за гражданите...
САЩ одобри пакет от чуждестранна помощ за 95 млрд. долара за Украйна, Израел и Тайван
Сряда, 24 Април 2024 15:07
Сенатът на САЩ одобри пакет от чуждестранна помощ на стойност 95 милиарда долара, който включва военна подкрепа за Украйна, Израел и Тайван. Очаква се президентът Джо Байдън да подпише закона в сряда. Във...
Предлагат забрана за рекламата на хазарта в медии
Сряда, 24 Април 2024 14:55
ГЕРБ-СДС и ДПС внасят промени в Закона за хазарта, забраняват рекламата в медиите. От двете политически сили предлагат дейности по регулиране на хазарта, на разпространението на рекламите, разпределението...
Мексико призна, че е "шампион" по производство на синтетични наркотици, включително фентанил
Сряда, 24 Април 2024 14:42
Мексико е "шампионът" в производството на синтетични наркотици, включително фентанил, призна ръководителят на Агенцията за криминални разследвания на страната по време на международни преговори, насочени...
Днес в Регионалната библиотека във Варна: Среща с илюстраторката Диана Нанева
Сряда, 24 Април 2024 14:29
Днес 24 април от 18.00 ч. в отдел „Изкуство” на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” илюстраторката Дияна Нанева ще представи първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска...
Български евродепутати призоваха ЕС да направи всичко възможно за освобождаването на заложниците на хутите
Сряда, 24 Април 2024 14:17
Български евродепутати призоваха върховния представител по външната политика Жозеп Борел да направи всичко възможно, за да бъдат освободени заложниците на хутите в Червено море, след които и двама българи. ...
УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна бе приета за официален член на Европейското дружество по костно-мозъчни трансплантации
Сряда, 24 Април 2024 14:06
Отделението по трансплантации към УМБАЛ “Св. Марина” - Варна вече е официален член на Европейското дружество по костно-мозъчни трансплантации. Членството в Европейската мрежа осигурява развитие в областта...
Търси в новини:

За повече новини може да посетите Архив новини

2021222324252627282930

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.3 + 1.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook