Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Европейски музикален фестивал: JP3 - Живко Петров трио, с премиера на “Beyond the Flesh” във Варна

Понеделник, 8 Април 2024 18:00
Източник: Moreto.net   
На сцената на Градската художествена галерия Варна на 13 април многобройните фенове на JP3 - Живко Петров трио - ще се срещнат с Живко Петров - пиано, Димитър Семов - барабани, и Димитър Карамфилов - бас, в премиерното за страната представяне на проекта “Beyond the Flesh”. Той е с композиции на Живко Петров към саундтрака на филма “Плът” на Дими Стоянович, който още не е излязъл по екраните. Концертът следва линията на Европейския музикален фестивал Варна да представя нова продукция - новосъздадена българска музика и нови проекти от международния подиум.

“Всяка среща с творчеството на Маестро Живко Петров е специално естетско изживяване, което вълнува и оставя ярка емоционална следа” - споделя директорът на фестивала Мария Кондова.

В дните на подготовката за концерта Живко Петров сподели пред Нина Локмаджиева:

Създавате Вашия проект “Beyond the Flesh” като продължение на работата си по саундтрака на филма “Плът” - дебюта на Дими Стоянович като режисьор. В него той разказва една дълбоко преживяна история, в която плътта е видяна като основен фактор на човешкото съществуване. Как предадохте усещането за нейния строеж, същност и смисъл със средствата на музиката?

Първо, искам да благодаря на Дими, че ме покани да направя музиката към неговия дебютен филм като режисьор и сценарист. След като прочетох сценария, аз си представих някакви неща, героите оживяха пред мен и започнах да пиша, но в крайна сметка, когато видях филма, смених изцяло музиката. Първоначалната идея беше да направя музика само за пиано, но решихме с Дими да включим JP3 - моите съмишленици Димитър Семов и Димитър Карамфилов, както и Христо Вичев, който се включи с неговите прекрасни китари и допълни с красив тембър музиката. Мисля, че се получи хубав продукт, хубава музика, защото отговорността в такъв филм е много голяма. Във филма се разказва как един японец пише книга за плътта.

Плътта е единственото нещо, по което можеш да разпознаеш как е преминал един човешки живот. И че няма нищо страшно, когато душата напусне тялото- плътта, и продължи да лети. Филмът е много дълбок, много тежък, бих казал. Всъщност преводачката от българска страна - малко отварям завесите - която превежда книгата от японски, се разболява от рак, докато превежда. Тя е доста горда жена, не очаква, както и никой не очаква такива неща да му се случат. Но когато накрая настъпва моментът, в който душата тръгва да напуска тялото, тогава тя се успокоява, разбира, че няма нищо страшно и че всъщност духът продължава да живее.

Написах доста музика - над 30-40 пиеси, но от нея във филма включихме само около час музика, което не е малко за един филм. Нетипично за другите филми, музиката заема голяма част от времето - има пиеси по 8-10 минути, в които японецът разказва за плътта, за душата, за смисъла.

Може ли да се каже, че музиката е едно от действащите лица в този филм?

Това ще го кажат зрителите и слушателите. Аз се надявам това да се случи. Разбира се, екипът е голям, всеки от нас искаше да се получи един хубав филм, смислен, който колкото и тежък да е, да представи живота такъв, какъвто е. Аз много се радвам, че Мария Кондова - директорът на Европейския музикален фестивал Варна, ни покани с триото да изсвирим тази музика, надявам се да се получи, в момента я преработвам специално за трио - за да звучи коцертно.

Това, което създадохте за “Плът” - първи Ваш голям проект за филм ли е?

Участвал съм в други филми, но с една-две пиеси, песни, така че и за мен е дебют като композитор да поема цял филм по този начин. Но мисля, че се получи. Определено ми беше трудно, защото аз съм романтик, обикновено драмата не е моят стил - не е близко да сърцето ми - винаги търся красивото у хората и в живота, но мисля, че се получи много добре.

Това, което ще чуем в концерта на 13 април във Варна като един остров ли ще бъде във Вашето творчество, което познаваме от Вашите албуми и проекти, или ще е продължение на определена линия?

Надявам се да бъде продължение, защото аз не мога да изляза от себе си, слава богу. И мисля, че ще чуете много красива музика. Надявам се варненци да я оценят, ние обожаваме Варна, факт е, че записваме отново част от музиката в Радио Варна, и сме благодарни.

Такъв универсален музикант като Вас, който и в класическата музика, и в джаза, плува в свои води, от какво се вълнува в момента?

Току-що завърших музиката към филма - преди месец-два, дори има още детайли, които изчистваме, за да бъде перфектно, за да можем да доставим удоволствие на нейно величество публиката. В момента пиша много различни проекти и съм затрупан от работа. С Белослава започнахме отново - нов проект с нея и JP3, има и гост, но няма да издавам, нека тя да разкаже.

С Хилда Казасян направихме трети пореден проект с Плевенската филхармония - посветен на музиката на Гершуин, Христо Йоцов създаде аранжиментите. Изключително сложна и красива програма стана. Отделно с триото работим по новия ни албум.

Подскажете нещо за новия албум.

Той ще бъде свързан с музиката към филма на Дими, но разбира се, включваме и някои нови пиеси, които не са в саундтрака на филма, не влязоха в него, но са свързани с филма, защото съм ги писал специално за него и сега ги работим с триото, за да прозвучат на концерта в рамките на Европейския музикален фестивал Варна. Нямаме търпение да споделим това, което сме направили, с варненската публика. Очакваме ви на 13 април в Градската художествена галерия на Варна.

13.04.2024, 19.00, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ Премиера

JP3 (Живко Петров Трио)

„Beyond the Flesh“

Музика от Живко Петров към саундтрака на премиерния филм на режисьора Димитър Стоянович „Плът“


Билети на касата на ФКЦ и онлайн - 30 лв.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Култура
„Цветовете на магията“ - изложба живопис на Димка Петрова във Варна
Петък, 26 Април 2024 08:07
„Цветовете на магията“, първата самостоятелна живописна изложба на художничката Димка Петрова, бе представена въве представена във варненската галерия „Графит“, където ще остане до 11 май. Откриването...
Община Варна организира информационна среща за проектите по фонд “Култура”
Четвъртък, 25 Април 2024 11:23
Община Варна организира информационна среща по повод обявената сесия за набиране на проекти по фонд “Култура”. Събитието ще се проведе на 26 април, петък, от 16:00 ч. до 17:30 ч. в зала “Пленарна” на...
Портрет на Густав Климт беше продаден за 30 милиона евро на търг
Четвъртък, 25 Април 2024 10:17
Портретът на госпожица Лизер, картина на млада жена, останала недовършена поради смъртта на Климт, дълго се смяташе за изгубена. Портрет на млада жена от Густав Климт, който дълго време се смяташе за...
Милчо Талев открива изложба „Забравени пейзажи“ във Варна
Четвъртък, 25 Април 2024 09:52
От 25 април галерия "Ларго" ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев. Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени...
"Граф Монте Кристо" на сцената на Летен театър - Варна през юни
Понеделник, 22 Април 2024 08:14
Младежки театър "Николай Бинев" ще представи на 27 юни в Летен театър - Варна "Граф Монте Кристо" по едноименния роман на Александър Дюма - баща Билетите са в продажба на каси Българан, Дворец на културата...
Днес в Регионалната библиотека във Варна: Среща с илюстраторката Диана Нанева
Сряда, 24 Април 2024 14:29
Днес 24 април от 18.00 ч. в отдел „Изкуство” на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” илюстраторката Дияна Нанева ще представи първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска...
Седем награди за "Златното ключе" на Сия Папазова
Сряда, 24 Април 2024 11:03
Възпитаниците на Детско-юношеския театър „Златното ключе“, с художествен ръководител Сия Папазова, дългогодишен драматург на Варненския драматичен театър, спечелиха седем награди в XXIX Национален конкурс...
Галерия "Арт Маркони": Изложба живопис на Ренета Павлова
Вторник, 23 Април 2024 14:36
25.04 – 15.05.2024 г. „Няма синьо без жълто и без оранжево” /Ван Гог/ Изложба живопис на РЕНЕТА ПАВЛОВА 18.30 часа 25.04./четвъртък/ 2024 г. Варна, ул. „Охрид” 22, галерия „Арт Маркони” ...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Най-четено от Култура 1 2 3
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.6 + 0.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook