Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Европейската прокуратура поема "Пфайзергейт"

Понеделник, 1 Април 2024 14:42
Източник: News.bg   
Висши европейски прокурори разследват твърдения за престъпни действия във връзка с преговорите за ваксини между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и главния изпълнителен директор на Pfizer, пише "Политико".

Следователи от Европейската прокуратура (EPPO) през последните месеци поеха работата от белгийските прокурори, разследващи Фон Дер Лайен за "намеса в публични функции, унищожаване на SMS, корупция и конфликт на интереси", показват правни документи, видяни от "Политико" и говорител на прокуратурата в Лиеж. Въпреки че прокурорите на EPPO разследват предполагаеми престъпления, все още никой не е обвинен във връзка със случая.

Първоначално разследването беше започнато от белгийските съдебни власти в град Лиеж в началото на 2023 г. след наказателна жалба, подадена от местния лобист Фредерик Балдан. По-късно към него се присъединиха унгарското и полското правителство - въпреки че последното е в процес на оттегляне на жалбата си след победата на изборите на проевропейската коалиция, водена от Доналд Туск, каза говорител на полското правителство пред POLITICO.

Жалбата на Балдан беше съсредоточена около предполагаема размяна на текстови съобщения между Фон Дер Лайен и шефа на Pfizer Алберт Бурла в навечерието на най-голямата сделка за ваксини в ЕС в разгара на пандемията Covid-19, в афера, наречена "Пфайзергейт".

New York Times, който първи разкри за размяната на съобщения, докато двамата лидери са уговаряли условията на сделката, започна паралелно дело срещу Комисията, след като тя отказа да разкрие съдържанието на съобщенията след искане за достъп до документи.

Новината, че Европейската прокуратура в момента разследва случая, рискува да подложи на допълнителен контрол ролята на президента на Комисията в сделката за ваксини, чиято приблизителна стойност е над 20 милиарда евро. Европейската прокуратура ръководи общоевропейски разследвания на финансови престъпления и на теория може да конфискува телефони и други подходящи материали от офиси на Комисията или в други страни в Европа, като родната Германия на Фон Дер Лайен.

Развитието идва в деликатен момент председателя на ЕК, докато тя се готви за втори мандат начело на изпълнителната власт на ЕС.

Комисията засега отказва да разкрие съдържанието на текстовите съобщения или дори да потвърди съществуването им.

Сделката, договорена в разгара на пандемията през 2021 г., първоначално се разглеждаше като триумф за Фон Дер Лайен. Но самото количество закупени ваксини оттогава повдигна вежди, като POLITICO разкри в края на миналата година, че има най-малко 4 милиарда евро пропилени дози. Оттогава договорът за ваксината с Pfizer е предоговорен.

Активисти за прозрачност и някои политически опоненти се опитаха да окажат натиск върху Комисията да обсъди случая, но Фон Дер Лайен досега избягваше да говори за него. В отговор на директен въпрос, зададен й от POLITICO относно изчезналите текстови съобщения, Фон дер Лайен каза : "Всичко необходимо за това беше казано и разменено. И ще чакаме резултатите."

През 2022 г. EPPO обяви, че разглежда по-общо доставките на ваксини в ЕС, но това е първият път, когато службата е изрично свързана с "Пфайзергейт".

Случаят, който сега се разглежда от EPPO, обединява няколко различни правни, политически и финансови аспекти - и се пресича със съдебни дела, които фармацевтичният гигант Pfizer заведе срещу Унгария и Полша.

Миналата година Балдан, 36-годишен белгийски лобист с връзки със скептично настроената към ваксините група Bon Sens, подаде наказателна жалба в Белгия във връзка с ролята на Фон Дер Лайен в преговорите за ваксината с Pfizer за това, което той твърди, че са актове на "намеса в обществени функции, унищожаване на SMS-и, корупция и конфликт на интереси", според правна информация, предоставена от неговия адвокат.

Добавянето на европейски правителства към неговата жалба добавя тежест към това, което иначе би могло да се разглежда като личен кръстоносен поход. Унгария, водена от Виктор Орбан, твърд противник на Фон Дер Лайен, също подаде жалба във връзка с ролята на президента на Комисията в преговорите за ваксина с Pfizer, според двама запознати със случая, говорещи при условие за анонимност поради чувствителност.

Полша подаде собствена жалба миналия ноември, потвърди говорител на полското правителство. Въпреки това, след избирането на Туск през декември, "новото правителство работи да оттегли Полша от тези процедури", каза говорителят.

Подробностите по случая не са публични, но вътрешни лица казаха, че макар жалбата, подадена от Унгария, да е различна от тази на Балдан, тя се съсредоточава върху същата размяна на текстови съобщения. В същата насока е и жалбата на Полша, казаха двамата запознати с подробностите по случая.

Както Унгария, така и Полша също са съдени от Pfizer за пропуснати плащания за дози ваксини след спиране на доставките, цитирайки свръхпредлагането и финансовото напрежение от войната в Украйна.

Служител на Европейската комисия каза, че Комисията не е знаела за възможни процедури, освен от статии в пресата.

Унгарското правителство не отговори на искане за коментар. Pfizer и EPPO отказаха коментар.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - По света
Войници на месомелачката на Русия - 50 000 потвърдени мъртви
Сряда, 17 Април 2024 14:04
Броят на жертвите на руските военни в Украйна вече надхвърли границата от 50 000 души, твърди BBC. През вторите 12 месеца на фронтовата линия - докато Москва прокарваше така наречената си стратегия...
13 загинали и над 60 ранени при руска ракетна атака в Чернигов
Сряда, 17 Април 2024 13:33
Руска ракетна атака уби най-малко 13 жители, рани 61 и повреди сгради и общинска инфраструктура в северния украински град Чернигов, съобщиха местни власти. Докато Русия продължава да атакува украинските...
Компенсацията на туристите в евакуираните хотели заради пожарите на Родос е добра практика
Сряда, 17 Април 2024 10:42
Програмата „Седмица на Родос“, която представлява финансова подкрепа за безплатно настаняване на засегнатите от пожарите на острова туристи през юли миналата година, е един добър пример за това как може...
Забрана на тютюнопушенето за младото поколение прие британският парламент
Сряда, 17 Април 2024 10:17
Планът на британския премиер Риши Сунак да забрани на лица под 15 години да купуват цигари премина първото си парламентарно гласуване във вторник, въпреки че десетки негови съпартийци гласуваха против. Планът...
Извънредна среща на върха на ЕС заради Близкия изток
Сряда, 17 Април 2024 09:18
Лидерите на страните от Европейския съюз се събира днес и утре на извънредна среща в Брюксел. Фокусът на срещата е ситуацията в Близкия изток и войната в Украйна, както и отношенията между ЕС и Турция. Ще...
Дубай под вода след проливни дъждове (видео)
Сряда, 17 Април 2024 09:03
Дъжд отприщи огромни наводнения в Дубай, пътищата се превърнаха в реки, а придошлите води заляха домове, улици, молове и предприятия. Шокиращо видео показа асфалта на международното летище в Дубай –...
ЕС и САЩ разширяват санкциите срещу ИРАН
Сряда, 17 Април 2024 07:52
Санкциите срещу Иран от страна на ЕС и САЩ заради нападението с дронове и ракети срещу Израел ще бъдат разширени. Късно снощи след края на извънредната среща на външните министри от ЕС, първият дипломат...
17 април в историята
Сряда, 17 Април 2024 07:05
1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски разкази в двора на Ричард II. Изследователите...
Търси в новини:
1011121314151617181920

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 Най-четено от По света 1 2 3
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.4 + 0.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook