Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Броят на жертвите при нападението в концертна зала в Москва нарасна до 140

Сряда, 27 Март 2024 17:43
Източник: Moreto.net   
Броят на загиналите при нападението в концертната зала "Крокус сити хол" в Москва миналата седмица нарасна до 140, след като друга жертва почина в болница, съобщиха руски официални лица, цитирани от "Асошиейтед прес".

Този човек е един от петимата, които все още са хоспитализирани в „изключително тежко състояние“ и лекарите „направиха всичко възможно“, за да ги спасят, заяви руският здравен министър Михаил Мурашко.

Общо 80 души, ранени при атаката, остават в лечебни заведения, допълни служителят, а други 205 са потърсили извънболнична медицинска помощ.

Масовото убийство в петък вечерта в Crocus City Hall, обширно място за пазаруване и развлечения в северозападните покрайнини на Москва, беше най-смъртоносната терористична атака на руска земя от близо 20 години. Най-малко четирима въоръжени мъже с автоматични пушки стреляха по хиляди посетители на концерта и подпалиха залата.

Филиал на групировката "Ислямска държава" пое отговорност за насилието, докато американското разузнаване заяви, че има информация, потвърждаваща, че групата е отговорна. Френският президент Еманюел Макрон каза, че Франция също разполага с разузнавателни данни, сочещи „организация на ИД“ като отговорна за атаката.

Федералната служба за сигурност на Русия или ФСБ съобщи, че е арестувала 11 души в деня след атаката, включително четирима заподозрени въоръжени нападатели. Четиримата мъже, идентифицирани като граждани на Таджикистан, се явиха в московски съд в неделя по обвинения в тероризъм и показаха следи от жесток побой. Единият изглеждаше едва в съзнание по време на изслушването.

Руските официални лица обаче настояват, че Украйна и Западът са имали роля , твърденията, които Киев категорично отрича. Украинският президент Володимир Зеленски обвини руския си колега Владимир Путин, че се опитва да нагнети ярост, докато силите му се бият в Украйна.

Шефът на ФСБ Александър Бортников също твърди, че западните шпионски служби може да са замесени. „Смятаме, че радикални ислямисти са подготвили акцията, а западните специални служби са я съдействали, а украинските специални служби са имали пряко участие в нея“, каза Бортников, без да дава подробности.

Той повтори твърдението на Путин, че четиримата стрелци са се опитвали да избягат в Украйна, когато са били арестувани, представяйки го като доказателство за предполагаемата намеса на Киев.

Но това твърдение беше леко подкопано от авторитарния президент на Беларус Александър Лукашенко, който каза във вторник, че заподозрените са се отправили към Украйна, защото се опасяват от строг контрол на границата с Беларус.

Групировката "Ислямска държава", която загуби голяма част от територията си след военните действия на Русия в Сирия след 2015 г., отдавна е насочена към Русия. През октомври 2015 г. бомба, поставена от ИД , свали руски самолет над Синайската пустиня, убивайки всички 224 души на борда, повечето от които руски летовници, завръщащи се от Египет.

Групата, която действа главно в Сирия и Ирак, но също и в Афганистан и Африка, също така е поела отговорност за няколко атаки в неспокойния Кавказ и други региони на Русия през последните години. Тя е вербувала бойци от Русия и други части на бившия Съветски съюз.

В понеделник Путин предупреди, че може да последват още атаки, като се твърди, че е възможно западно участие. Той не спомена предупреждението за възможна предстояща терористична атака, което САЩ споделиха поверително с Москва две седмици преди нападението.

Три дни преди атаката Путин осъди известието на посолството на САЩ от 7 март, призоваващо американците да избягват тълпи в Москва, включително концерти, наричайки го опит да се изплашат руснаците и да се „изнудва“ Кремъл преди президентските избори.

Бортников каза, че Русия е благодарна за предупреждението, но го определи като много общо.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Без вода във Варна днес
Петък, 26 Април 2024 12:53
Няколко района ще останат без вода днес във Варна: - Без вода до около 15 часа ще бъдат абонатите в района на базар " Орехчето" в кв. "Младост". - Поради предизвикана авария от частна фирма без вода...
ЦИК заличи регистрацията на партия „АТАКА“ в изборите
Петък, 26 Април 2024 12:41
ЦИК заличи регистрацията на партия „АТАКА“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г. Причината е, че при извършена проверка...
Апелативен съд – Варна потвърди задържането на обвиняем за грабеж на дамска раница
Петък, 26 Април 2024 12:28
Апелативен съд – Варна потвърди задържането под стража на обвиняем за грабеж на дамска раница, извършен с употреба на сила и при условията на опасен рецидив. От престъплението в Белослав е пострадала жена....
Българските иновативни училища могат да влязат в мрежата на ОИСР
Петък, 26 Април 2024 12:14
Българските иновативни училища могат да влязат в мрежата на ОИСР. Това стана ясно по време на среща на министъра и образованието и науката проф. Галин Цоков и д-р Андреас Шлайхер, директор на дирекцията...
Биляна Якова отговори на изнесената срещу нея информация от общинската администрация
Петък, 26 Април 2024 11:59
Ръководителят на първа фаза на проекта „Интегриран градски транспорт“ Биляна Якова излезе с позиция до медиите по повод изнесената информация на брифинг на кметската администрация. Тогава пред медиите...
ИТН внася в прокуратурата доклада от комисията за митниците
Петък, 26 Април 2024 11:46
Докладът на временната комисия за разследване на корупционните схеми в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев ще бъде внесен в прокуратурата от името на парламентарната група на "Има такъв...
На първо четене: Забраняват рекламата на хазарт в медиите
Петък, 26 Април 2024 11:17
Днес парламентът прие с пълно единодушие на първо четене промени в Закона за хазарта. Законопроектът забранява реклама във всички видове медии. Законопроектът забранява реклама в телевизии, в медии,...
Кои общинските спортни обекти във Варна ще работят по майските празници
Петък, 26 Април 2024 11:10
Във връзка с предстоящите официални празници и почивни дни през месец май от Общинско предприятие „Спорт“ информират, че спортните игрища на територията на ОСРК „Младост“, ОСК „Морска градина“ и плувен...
Търси в новини:
345678910111213

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.9 + 1.0
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook