Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Защо продажбите на луксозни автомобили бият рекорди в Украйна, въпреки войната

Вторник, 5 Март 2024 10:07
Източник: Moreto.net   
Миналата година в Украйна бяха регистрирани рекордни продажби на луксозни чужди автомобили. Някои премиум марки попадат в топ 10 на най-продаваните коли, което не беше така дори в мирно време. А броят на Tesla в Украйна се е увеличил почти 10 пъти спрямо 2021 г.

Такъв бум в търсенето на скъпи автомобили във воюваща страна на пръв поглед изглежда поне странно. Но има обяснения за това, пише медията strana.best.

Преди войната карах Фолксваген, но сега минах на Рейндж Роувър

Според Министерството на икономиката средната цена на автомобилите, внесени от чужбина през 2023 г., се е увеличила с 20% - до 1,56 милиона гривни. Този ръст се дължи главно на увеличаване на потока от премиум автомобили.

Дори и сега, въпреки блокадата, на украинско-полската граница са подредени автовози с мерцедеси и БМВ-та, което откровено изненадва поляците: казват те, кой във воюваща страна купува толкова скъпи неща.

Според компанията Autoconsulting продажбите на BMW са се увеличили в сравнение с 2021 г. от 2962 единици на 4263 (т.е. един път и половина). Тази марка заема пето място сред колите, продавани в Украйна.

Продажбите на Mercedes (2601 през 2023 г. срещу 2987 през 2021 г.) и Lexus (1892 през 2023 г. срещу 1858 през 2021 г.) формално не са се променили много. Но всъщност, ако вземем предвид, че милиони хора са напуснали чужбина и значителна част от територията на страната е завзета от Русия, дори тези цифри са сериозно увеличение. В същото време същият Mercedes миналата година зае 7-мо място сред най-продаваните автомобили в Украйна (през 2021 г. беше едва 13-то).



Причините за бума са няколко
. Първо, още през 2022 г. започнаха да се появяват слухове, че премиум автомобили се доставят през Украйна за Русия, където след въвеждането на санкциите спряха вноса на луксозни автомобили от Европа и САЩ.

По едно време при една от тези доставки беше хванат бизнесмен от Лвовска област, който се опари, защото поиска от държавата и ДДС за „износ“ на скъпи коли.

Тази схема обаче не проработи масово дълго. Международните производители на автомобили, заедно с Всеукраинската асоциация на вносителите и дилърите на автомобили, незабавно проведоха своето разследване и шоурумите започнаха да предприемат мерки за спиране на „изтичането“ на автомобили. Например, те са се насочили към клиенти, които са купили много коли.

Второ, много бизнесмени и украинци, които имаха спестявания, най-накрая решиха да не отлагат покупката на колата на мечтите си. Казват, че има война и не се знае какво може да се случи утре, така че защо да не си купите добра кола точно сега. Освен това мнозина спряха да инвестират в недвижими имоти, където приходите паднаха рязко след мащабната инвазия. И те похарчиха „допълнителните“ пари за луксозни коли. Много бизнесмени правят същото, които са спрели да инвестират в разширяване на бизнеса поради неясни перспективи и сега предпочитат да харчат пари лично за себе си.

Киевският предприемач Андрей, който има няколко търговски обекта на пазарите в столицата, тази година закупи ново BMW X5 на стойност над 100 хиляди долара.

"Взех го на лизинг, дадох го на Land Cruiser Prado и купих кола с още по-висок статус. Мечтаех за такава от дълго време, но винаги спестявах, мислех, че предпочитам да инвестирам в развитието на бизнеса. Сега Практически не разширявам веригата магазини, не е ясно дали има някаква перспектива, но тези магазини, които имаме, работят добре, така че реших да дам пари за нова кола“, разказва ни Андрей.

Трето (и това е основното), се появи категория нови кандидати за луксозни автомобили - хора, чието благосъстояние се е увеличило значително от началото на войната.

"Преди войната един човек караше скромен Фолксваген. И тогава той влезе в трафика, появиха се пари, той реши да надстрои колата, купи Range Rover. И има много от тях", казаха ни в една от колите представителства в Киев.

Според служителите на салона автомобилите масово се актуализират до нещо „по-прилично“, по-специално от силите за сигурност.

Освен това в страната се появи цяла прослойка хора, които драстично забогатяха от войната. Включително и корупционни схеми за доставки на армията. Те също са голяма категория купувачи на луксозни коли. И други скъпи неща.

Например, един от търговците на луксозни часовници коментира за медията " Страна", че през последната година продажбите му са счупили рекорди за цялото съществуване на бизнеса.

Въпреки това, според Autoconsulting, през януари тази година е имало неочакван спад в продажбите на премиум автомобили. Луксозните марки изпаднаха от топ 10 на най-продаваните автомобили. Да кажем, че BMW падна с 9 позиции наведнъж - от 5-то място на 14-то (продажбите спаднаха с почти 44%), Mercedes - с 11 позиции (от 4-то място на 15-то, в продажбите - минус около 49%), Lexus се премести от 12-то място до 13-то място (с ръст на продажбите от 56%). Но продажбите на Audi скочиха: през месеца от декември 2023 г. до януари 2024 г. продажбите на тези автомобили се увеличиха с рекордните 1336%, което позволи на марката да се издигне в топ 10 от 31-ва позиция на 12-та.

Тоест спадът в продажбите на премиум автомобили е свързан не толкова с намаляването на търсенето им, а с проблемите с наличността на автомобили в складовете в началото на годината. Тези, които притежават автомобили, продължават да увеличават продажбите. Ето защо, както прогнозират експерти, бумът на луксозните чужди автомобили може скоро да се възобнови.

Невероятни продажби на Tesla

В Украйна има бум не само на обикновените луксозни автомобили, но и на електрическите. Френският Le Figaro наскоро писа за невероятния ръст на продажбите на автомобили Tesla във воюваща страна.

Изданието цитира „феноменална“ статистика: ако през 2021 г. в Украйна са регистрирани 8,5 хиляди коли на Илон Мъск, то в началото на 2023 г. - вече над 46,8 хиляди, а в края на ноември миналата година - 83,1 хиляди, т.е. довоенно време се наблюдава увеличение от почти 10 пъти.

Според Autoconsulting през 2022 г. в Украйна са закупени около 1700 автомобила Tesla, което е 3,5 пъти повече от мирната 2021 г. А миналата година продажбите надхвърлиха 7,6 хиляди коли.

В същото време, според Института за изследване на автомобилния пазар, повечето транзакции се отнасят до Tesla, внесени наскоро от чужбина, въпреки че сегментът за препродажба на вътрешния пазар също е доста активен (около 3,5 хиляди автомобила).

Рекордният ръст на продажбите на Tesla в Украйна беше потвърден в специализирани автокъщи. Ръководителят на отдела за продажби на TeslaPark Андрей Тараненко казва, че търсенето на Tesla наистина е много високо. Според него основната причина за бума е рязък срив на цените. Всъщност сега е трудно дори да се класифицира Tesla като сегмент от луксозни автомобили, въпреки че преди това те се смятаха за първокласни.

"Още през 2022 г. Tesla Model 3 не по-стар от пет години (нови коли от тази марка не се продават в Украйна - Ред. ) струваше около 33 хиляди долара. А сега можете да го купите за 23 хиляди, тоест минус 10 хиляди годишно.В сравнение с предвоенните времена цената падна с 15 хиляди долара“, казва Тараненко.

Институтът за изследване на автомобилния пазар казва, че в Украйна можете да намерите Tesla от 16-20 хиляди. И например Tesla Model S падна в цената през изминалата година с почти 30 хиляди долара - от 54 хиляди на 23,5 хиляди. Tesla Model X, който преди това струваше повече от 90 хиляди долара в Украйна, сега се продава за 37,5 хиляди, след като падна в цената с рекордните 52 хиляди.

Защо цените на Tesla се сринаха? Има няколко причини

Първо, Tesla (както и други електрически автомобили) от Китай се изляха в Украйна. Преди това те се доставяха главно от САЩ. Но наскоро Поднебесната империя започна да издава субсидии на купувачите на електрически автомобили. И веднага се появи схема: гражданите започнаха да купуват електрически коли, да получават пари от държавата и веднага да ги продават. Нашите посредници започнаха да търсят елитни „стари нови“ автомобили от Китай. И в резултат Украйна беше наводнена с Tesla.

Второ, както казва Тараненко, на вътрешния пазар беше внесено такова количество Tesla, че започна голям дъмпинг на цените. В момента има най-малко 2 хиляди коли в продажба, а дилърите са готови да раздават колите евтино, само за да си върнат вложените пари.

Трето, вътрешният пазар за препродажба расте. През 2023 г. в сравнение с 2022 г. вътрешните препродажби на такива автомобили са се увеличили повече от два пъти: от 1,5 хиляди на 3,2 хиляди. Много шофьори се наситиха на луксозни електрически автомобили, които всъщност имат много оплаквания, така че решиха да се отърват от тях и също са готови да отидат за отстъпка.

Teslas се купуват главно от жители на частни къщи, които могат да си позволят да инсталират зарядни устройства точно в двора и по този начин да спестят от зареждане (те ги таксуват на същата цена като електричеството за населението). Тези, които са експериментирали с Tesla във високи сгради, са установили, че зареждането може да бъде проблем, тъй като в Украйна няма много станции за бързо зареждане, а тарифите там са доста високи. А разходите за поддръжка на електрическа кола поради зареждане вече са доста сравними с бензинова кола. Освен това услугата Tesla не е достатъчно развита в Украйна.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Бизнес
3,3 на сто годишна инфлация през февруари, кои цени поскъпнаха
Четвъртък, 14 Март 2024 13:59
Месечната инфлация е 0.3%, а годишната инфлация е 3.3% у нас.. Инфлацията е измерена чрез ИПЦ, като месечната инфлация се отнася за февруари 2024 г. спрямо предходния месец, а годишната инфлация е за февруари...
Приходите от нощувки в област Варна се увеличават с 26.5%
Четвъртък, 14 Март 2024 12:06
През януари 2024 г. в област Варна са функционирали 127 обекта с 10 и повече легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване, с 5.1 хил. стаи и 11.2 хил. легла в тях. В...
Вносът на оръжие в Европа почти се удвоява, Франция изпреварва Русия като вторият по големина износител в света
Четвъртък, 14 Март 2024 11:39
Голяма част от ръста на вноса на оръжия от европейските страни между 2019 г. и 2023 г. се дължи на масивните трансфери на оръжия в Украйна през 2022 г. и 2023 г., според скорошно проучване. Европейските...
Социалният министър: Минималната заплата няма да бъде замразена
Сряда, 13 Март 2024 17:24
Не се предвижда замразяване на минималната работна заплата. Това заяви министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, цитирана от БНР. В момента според Кодекса на труда минималната работна...
Безплатни кемпер спотове за първото издание на Къмпинг фестивала Explore the world 2024 в Бургас
Сряда, 13 Март 2024 15:15
Безплатни кемпер спотове, състезания, викторини и много награди могат да очакват всички посетители на първото издание на Къмпинг фестивала Explore the world 2024. Той ще се проведе на 27 и 28 април на...
Общината ще даде 50 000 лв. на телевизия да отразява спорта във Варна
Сряда, 13 Март 2024 12:33
Да бъдат отпуснати 50 хил. лева на телевизия, която ще отразява и популяризира спорта във Варна. Това реши Общински съвет при обсъждането и гласуването на бюджета на Варна за 2024 година, предаде репортер...
Кралица Камила вече е кукла Барби
Сряда, 13 Март 2024 09:52
Кралица Камила вече е кукла Барби. По време на приема на Жените по света във вторник в Бъкингамския дворец, 75-годишната кралица Камила получи уникална кукла Барби, направена по нейно подобие, дори облечена...
През 2023 г. износът на стоки от България за ЕС намалява с 9.0%
Вторник, 12 Март 2024 17:03
През 2023 г. износът на стоки от България за ЕС намалява с 9.0% спрямо 2022 г. и е в размер на 55 142.5 млн. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Франция,...
Търси в новини:
678910111213141516

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Най-четено от Бизнес 1 2 3
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.3 + 0.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook