Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Показаха най-бързия дрон с камера в света (видео)

Четвъртък, 29 Февруари 2024 12:32
Източник: Moreto.net   
Дронът може да ускори два пъти по-бързо от F1 автомобил и има максимална скорост от над 346 км/ч. Red Bull Drone 1 е ръчно пилотиран дрон с изглед от първо лице (FPV). Той може да ускори до 299 км/ч само за 4 секунди, повечето коли от F1 ускоряват от 0 – 97 км/ч за приблизително 2,6 секунди.

Създателите на дронове издигнаха инженерството „Направи си сам“ на следващото ниво с първия дрон, способен да се справи с болид от F1 на пистата. Ето как са го създали.

Преди десетилетие, когато беше на около 25 години, Ралф Хогенбирк – известен още като Шаги – за първи път влезе в света на дроновете. Тогава за него това е хоби наред с работата в офиса. Но тъй като технологиите за дронове бързо се развиха, същото се случи и с участието на Хогенбирк. От изграждането на дронове до състезанието в Drone Racing League до евентуалното заснемане на Red Bull Valparaíso Cerro Abajo през 2020 г., кариерата на Хогенбирк набира скорост.



Сега, заедно с целия екип на Dutch Drone Gods, той надмина всичко, като изгради персонализиран FPV (изглед от първо лице) дрон, който всъщност може да лети по-бързо от новата F1 кола на Red Bull, RB20, около цяла Гран при обиколка на британската писта Силвърстоун . Вижте как е построен дронът и невероятния му полет около пистата във видеото по-горе.

Предизвикателствата по пътя към изграждането на такъв самолет бяха монументални. Екипът трябваше да се увери, че може да се съревновава с болид от Формула 1 в неговото ускорение и забавяне в завоите, да опакова батерия, която да може да лети около 5,8-километрова верига, плюс да се увери, че може да се справи с продължителна мощност, без да избухне в пламъци. О, и тогава имаше само последното предизвикателство да се научите как да управлявате напълно нов дрон и да сте в крак с многократен световен шампион във F1.

Ралф Хогенбирк, ракетният дрон и Макс Верстапен

От замисъла до старта, ето какво е необходимо, за да стартира проектът, разказва Ралф Хогенбирк:

- От известно време работите тайно по този проект. Как се появи?

- Започна преди около година, когато Red Bull се свързаха с мен, казвайки „Хей, имаме тази идея…“ Те обмисляха това известно време, идеята да имат дрон, който може да следва болид от Формула 1 през цялата обиколка. Скоростта никога не е била проблем, има дронове, които могат да се справят по правата, но завоите са проблем.

- Това трябва да е наистина вълнуваща поръчка, но и наистина сложна. Какви бяха първите неща, които обсъдихте с вашия екип?

- Двамата ми колеги и аз веднага започнахме мозъчна атака: „Какво можем да направим? Как трябва да изглежда този дрон? Какво е направено преди? Знаехме за няколко опита за изграждане на бързи дронове, които развиваха около 370 км/ч, но всички те бяха много тънки ракети и бяха направени да се движат бързо само веднъж. Бяха супер леки с малки батерии и без записващо оборудване. Това нямаше да работи за нас. Това означаваше, че знаехме, че скоростта е възможна, но не знаехме дали е възможно да добавим снимачно оборудване и също така да дали можем да се справим със завоите. Въпросът беше: "Как бихме контролирали нещо подобно във въздуха?"

- Как предишните проекти на дронове повлияха на вашите?

- Първоначалната ни мисъл беше, че аеродинамиката е най-големият фактор в това, а не непременно теглото. Знаехме, че ако можем да направим нещо, което е супер-аеродинамично и супер-ефективно, можем също така да направим батериите да издържат по-дълго. Втората тактика беше да не се стремим към максимална скорост, а да се фокусираме и върху издръжливостта. От батерията до двигателите до витлата, искахме всичко да работи точно под границите си, така че да е много ефективно и да не надвие дрона.

- Взехте ли някакви дизайнерски насоки от F1 колите на Oracle Red Bull Racing?

- Не, те се държат толкова различно. Може би има някои общи аеродинамични аспекти като дизайн или форма, но това е толкова специфична машина, че няма много от кола от Формула 1, което да е приложимо.

- Каква част от хардуера е нов и колко адаптиране на съществуващи компоненти?

- Електрониката и двигателите са доста стандартни, готови компоненти, но разговаряхме с доставчиците с молба за най-новия им неиздаван хардуер. Например имахме нужда от нещо, което може да поеме повече обороти на двигателя и те го имаха, след това цялата външна структура на самия дрон беше проектирана от нулата от нас. Направихме много 3D печат, както за прототипиране, така и за крайния продукт. И има някои въглеродни CNC неща, които също направихме сами.


- Не можете да обсъждате конкретни компоненти, но можете ли да споделите някои статистически данни за този дрон?

- Да, така че максималната скорост е 350 км/ч, ускорение от 100-300 км/ч само за две секунди (повечето коли от F1 ускоряват от 0 – 60 мили/ч [97 км/ч] за приблизително 2,6 секунди). Това генерира 6G при максимално натоварване, със средно 2-3G, действащо върху тялото от карбон, стъклени влакна и 3D полимер. Теглото очевидно беше важно и успяхме да го свалим до под 1 кг. Бих искал да получа възможностите на камерата, за да мога да предавам на живо, но все още работи добре с камера 4k60fps / 5k30fps с 10-битови цветове.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Наука
Союз МС-25 се скачи с Международната космическа станция
Вторник, 26 Март 2024 07:49
Космическият кораб "Союз МС-25", който бе изстрелян на 23 март следобед от космодрума в Байконур, се скачи с Международната космическа станция, съобщава "Интерфакс". По пътя към космическата станция...
Американският частен спускаем апарат на Луната изгасна окончателно
Понеделник, 25 Март 2024 14:40
"Одисей" - първият частен спускаем апарат, кацнал на Луната, изгасна окончателно след около месец престой на естествения спътник на Земята, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на американската компания...
Русия изстреля космически кораб към МСК с трима космонавти (видео)
Неделя, 24 Март 2024 08:35
Русия изстреля космическия кораб "Союз МС-25" с руски, беларуски и американски космонавт на борда. Изстрелването беше излъчено на живо от космодрума Байконур в Казахстан. Космическият кораб се отправи...
Технически проблем отмени изстрелването на "Союз МС 25" (видео)
Четвъртък, 21 Март 2024 17:52
Засечен теч от един от резервоарите за течен кислород прекрати изстрелването на космическия кораб "Союз МС 25". Ракетата-носител ''Союз-2.1а'', към която е прикрепен пилотираният космически кораб "Союз...
Комбинираното лечение на Merck за рак на белия дроб се провали в проучване в късен стадий
Четвъртък, 21 Март 2024 16:17
Merck каза в четвъртък, че комбинация от две от неговите лекарства за рак не успя да постигне основните цели на проучване в късен етап, оценяващо го като първоначално лечение за вид рак на белия дроб. Това...
Първият човек с имплантиран чип в мозъка игра шах онлайн (видео)
Четвъртък, 21 Март 2024 11:37
Компанията за мозъчни чипове Neuralink на Илон Мъск предава на живо как първият им пациент с имплантиран чип играе шах онлайн. Ноланд Арбo, 29-годишният пациент, който беше парализиран под раменете...
Ден на отворените врати в НИМХ - Варна на 22 март
Сряда, 20 Март 2024 18:17
Ден на отворените врати ще се състои в Института по метеорология и хидрология - Варна на 22 март, научи Moreto.net Поводът е професионалните дни на НИМХ, 22-ри март „Ден на водата“ и 23-ти март „Световен...
Nvidia представи най-новия си чип с изкуствен интелект
Вторник, 19 Март 2024 15:17
Nvidia представи най-новия си чип с изкуствен интелект (AI), който е 30 пъти по-бърз при някои задачи от своя предшественик. Фирмата има 80% пазарен дял и се надява да затвърди своето господство. В...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Най-четено от Наука 1 2 3
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.3 + 0.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook