Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Девня в топ 10 на общините с най-висока средна заплата, Варна - на 17-о място

Сряда, 7 Февруари 2024 14:27
Източник: Moreto.net   
Индустриални общини за поредна година са лидери по заплати в страната. Това показват данните от анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), публикуван днес.

ИПИ открива петата година на инициативата за разпространение, визуализация и анализ на общински данни „265 истории за икономика” с карта на заплащането по общини през 2022 г.

Данните показват средната брутна месечна заплата на наетите по трудово и служебно правоотношение лица в частния и обществения сектор в 265-те общини в страната.

От ИПИ уточняват, че отново публикуват по-дълъг ред данни (за периода 2018-2022 г.), което дава възможност за проследяване на динамиката през последните пет години.

Най-високата средна брутна месечна заплата на наетите лица в България за 2022 г. е в община Челопеч (3 398 лв.). На второ място е средната заплата в община Козлодуй (2 949 лв.), а на трето място е изненадата тази година – община Кнежа (2 813 лв.).

Първите три места се заемат от общини, в които са позиционирани водещи компании от добивната индустрия, енергетиката, селското стопанство и преработката на маслодайни култури. На четвърта позиция е Столична община (2 475 лв.), следвана от общините Раднево (2 450 лв.), Пирдоп (2 440 лв.) и Гълъбово (2 260 лв.). Топ 10 се допълва от общините Девня (2 156 лв.), Панагюрище (2 050 лв.) и Божурище (1 925 лв.).

За поредна година прави впечатление, че най-високите средни заплати са в малки общини, на чиято територия оперират големи компании, които формират значителна част от трудовите доходи в района.

В топ 10 преобладават общините от Средногорието, които имат силна добивна и свързана с нея преработваща промишленост, както и общините, които приютяват най-големите енергийни компании в страната.

Интересен е пробивът в топ 10 на община Кнежа, където има силно развито зърнопроизводство, и в която е базиран най-големият производител на слънчогледово олио в страната – стопански дейности, които отчитат много силни финансови резултати през 2022 г., коментират от ИПИ.

Сред големите областни центрове най-високите средни възнаграждения са в Столична община – 2 475 лв. (4-то място в страната), община Варна – 1 642 лв. (17-о място в страната) и община Пловдив – 1 584 лв. (22-ро място в страната).


Отново наблюдаваме силно представяне на индустриалните общини в периферията на трите водещи икономически центъра.

В топ 25 по заплати в страната влизат: 1) общините Божурище, Елин Пелин, Костинброд и Ботевград от широката периферия на София; 2) общините Девня и Белослав в непосредствена близост до Варна и 3) общините Марица и Куклен до Пловдив.

Положителните процеси от последните години водят до ръст в средната заплата във всяка община в страната в периода 2018-2022 г.

Средната заплата на наетите лица в 215 общини в страната бележи ръст между 40% и 70% за четири години. В големите общини (Столична, Пловдив и Варна) ръстът на възнагражденията е над 50% в периода 2018-2022 г.

За община Варна ръстът на средната брутна заплата в периода 2018 - 2022 г. е 52,7%, показва карта за ръста на заплатите за посочения период.

Най-висок ръст се наблюдава в общини, които не са били сред лидерите по възнаграждения, но през последните години са привлекли нова инвестиция или съществуващи компании са се разраснали и са подобрили значително своите резултати. Такива са примерите на общините Кнежа, Брезник и Куклен. В района на Крумовград също се наблюдава сериозен ръст на възнагражденията.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Бизнес
Джеф Безос отново е най-богатият човек в света
Вторник, 5 Март 2024 12:09
Джеф Безос си върна титлата на най-богатия човек в света, изпреварвайки Илон Мъск, показва индексът на милиардерите на Bloomberg. Нетното състояние на основателя на Amazon е 200 милиарда долара, докато...
Нищо излишно: носи само дрехите, които обичаш
Вторник, 5 Март 2024 11:40
Да освободиш и подредиш пространството, в което живееш, не само повишава качеството на живот, но често е първа стъпка от мечтана промяна. Когато броят на вещите е сведен до най-любимите и най-необходимите,...
Китай ще „трансформира“ икономиката си, постави си амбициозна цел
Вторник, 5 Март 2024 11:00
Китай ще се стреми да постигне икономически растеж от около 5% тази година и работи за трансформиране на модела си на развитие, ограничаване на свръхкапацитета в промишлеността, намаляване на рисковете...
Защо продажбите на луксозни автомобили бият рекорди в Украйна, въпреки войната
Вторник, 5 Март 2024 10:07
Миналата година в Украйна бяха регистрирани рекордни продажби на луксозни чужди автомобили. Някои премиум марки попадат в топ 10 на най-продаваните коли, което не беше така дори в мирно време. А броят...
Страните от ЕС се споразумяха за пестене на газ
Вторник, 5 Март 2024 07:52
Страните от Европейския съюз постигнаха вчера политическо споразумение за продължаване на пестенето на природен газ. Споразумението е по препоръка на Европейската комисия. Мерките по пестене трябва да...
Отпускат 88 млн. лв. за заетост и обучение на безработни
Понеделник, 4 Март 2024 19:01
88 милиона лева са предвидени в държавния бюджет за 2024 година за така наречените активни политики на пазара на труда - това предвижда проектът на Националния план за действие по заетостта, който предстои...
Apple отнесе 1,8 млрд. лв. глоба от ЕК
Понеделник, 4 Март 2024 17:11
Европейската комисия наложи глоба от 1,8 млрд. евро на компанията Apple. Причината е злоупотреба с господстващо положение на пазара за разпространение на приложения за стрийминг на музика за потребителите...
Създават регламент за добив на диворастящи гъби, трюфели и плодове у нас
Петък, 1 Март 2024 18:40
Със съвместни действия ще направим възможен добива на недървесни горски продукти през новия сезон. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните д-р инж. Мирослав Маринов по време на среща с...
Търси в новини:
910111213141516171819

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Най-четено от Бизнес 1 2 3
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.4 + 0.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook