Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

СЗО: Случаите на рак се очаква да нараснат с повече от 20% в Европа до 2045 г.

Петък, 2 Февруари 2024 14:38
Източник: Moreto.net   
Новите прогнози бяха публикувани преди Световния ден за борба с рака на 4 февруари и подчертават „нарастващото бреме“ на рака и необходимостта от справяне с неравенството в рака, според IARC, агенцията за борба с рака към Световната здравна организация (СЗО).

Смята се, че броят на новите случаи на рак в Европа ще нарасне с 22,5 процента през следващите две десетилетия, според нови оценки на Международната агенция за изследване на рака (IARC).

Това е така, тъй като броят на диагностицираните ракови заболявания нараства с 55 процента в световен мащаб между 2022 г. и 2045 г., от приблизително 19,9 милиона случая на рак през 2022 г. до 30,9 милиона случая през 2045 г.

Сред факторите, които допринасят за нарастването, са застаряването на населението, тютюнът , алкохолът и затлъстяването, както и замърсяването на въздуха , каза агенцията. В момента около един на всеки пет души развива рак през живота си, докато около един на всеки девет мъже и една на всеки 12 жени умират от него. С нарастването на заболеваемостта от рак, смъртността от рак също ще се увеличи от приблизително 9,7 милиона души през 2022 г. до 16,6 милиона души в световен мащаб през 2045 г.

Броят на смъртните случаи, причинени от рак в Европа, може да нарасне с 32%, според новия анализ.

Често срещани ракови заболявания в Европа и различия в лечението



В Европа най-разпространеният вид рак е ракът на гърдата, следван от рака на простатата и дебелото черво, според оценките за 2022 г. на IARC, агенцията за рака на СЗО. В България най-разпространения рак е този на простатата.

Най-честите причини за смърт от рак в ЕС са ракът на белия дроб, колоректалния рак и ракът на гърдата, според данни на ЕС.

„Във време, когато финансирането на здравеопазването е подложено на нарастващ натиск в цяла Европа, рискуваме да отменим десетилетия напредък за подобряване на здравето и благосъстоянието на милиони хора“, каза в изявление д-р Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа.

„Докато излизаме от пандемията COVID-19, моето послание към всички – както политици, така и граждани – е, че се нуждаем от повече, а не от по-малко здраве“.

Нов доклад на Съюза за международен контрол на рака (UICC), също публикуван тази седмица, установи, че в Европа има големи неравенства по отношение на достъпа до грижи за рак.

Хората с нисък социално-икономически статус в Швеция, например, са изложени на по-висок риск от смърт от рак в сравнение с тези, които са по-привилегировани, каза UICC.

В Португалия около 30 процента от най-честите причини за рак са свързани с консумацията на тютюн.

„Въпреки напредъка, който е постигнат в ранното откриване на ракови заболявания и лечението и грижите за пациентите с рак, съществуват значителни различия в резултатите от лечението на рак не само между регионите с високи и ниски доходи в света, но също така и в рамките на отделните държави“, според Кери Адамс, ръководител на UICC.

„Където живее някой не трябва да определя дали живее. Съществуват инструменти, които позволяват на правителствата да приоритизират грижите за рака и да гарантират, че всеки има достъп до достъпни и качествени услуги. Това не е само ресурсен въпрос, а въпрос на политическа воля”.

Сред мерките, които UICC призова, включват увеличаване на финансирането за различията в рака, включване на раковите услуги в националните ползи за здравето и прилагане на общи програми за скрининг на рака.

Разлики между страните с високи и ниски доходи



Новите оценки на Глобалната ракова обсерватория на IARC откриха големи неравенства между по-развитите и слаборазвитите страни.

В страни с висок индекс на човешко развитие (ИЧР), показател, базиран на образование, очаквана продължителност на живота и доходи, една от 12 жени ще бъде диагностицирана с рак на гърдата, докато една от 71 жени ще умре от него.

Но в страните с нисък HDI само една от 27 жени е диагностицирана с рак на гърдата, но една от 48 жени умира от него.

„Жените в страните с по-нисък HDI са с 50% по-малка вероятност да бъдат диагностицирани с рак на гърдата, отколкото жените в страните с висок HDI, но въпреки това те са изложени на много по-висок риск от смърт от болестта поради късна диагностика и неадекватен достъп до качествено лечение“, каза Isabelle Soerjomataram, заместник-ръководител на отдела за наблюдение на рака на IARC.

Като цяло прогнозният брой нови случаи на рак в страните с нисък HDI ще се увеличи със 107 процента между 2022 г. и 2045 г., докато прогнозният брой случаи на рак в страните с висок HDI ще се увеличи с 36 процента.

„Диагностиката, лечението и оцеляването не трябва да зависят от това къде сте родени или колко доходи печелите. Победата над рака трябва да бъде начинание на цялото общество, което обединява всички части на здравната система по целия път на грижа“, добави Клуге.

Проучване на СЗО в 115 държави междувременно показа, че мнозинството от страните не финансират адекватно услугите за рак като част от здравното покритие, като експертите призовават за големи инвестиции за справяне с различията между държавите.

IARC по-рано подчерта, че оценките трябва да се тълкуват с „предпазливост“ поради ограниченията на данните за рака в световен мащаб, „особено в страните с ниски и средни доходи“.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Здраве
Проф. д-р Димитър Райков е новият Ректор на Медицински университет-Варна
Петък, 8 Март 2024 08:40
Проф. д-р Димитър Райков, д.м.н. е новият Ректор на Медицински университет – Варна с мандат 2024 – 2028 г. Той бе избран от члeновете на Общото събрание на Университета на 7 март 2024 година с мнозинство....
Омбудсманът пита МЗ ще има ли пак проблеми при антибиотиците с е-рецепта от 1 април
Четвъртък, 7 Март 2024 12:48
Омбудсманът Диана Ковачева сезира министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, защото в институцията отново постъпват жалби и сигнали на обезпокоени пациенти, лекари и магистър-фармацевти, че от...
Мобилен пункт очаква днес кръводарители пред община Варна
Четвъртък, 7 Март 2024 08:13
Община Варна се включва днес, 7 март, в организирането и провеждането на акция по кръводаряване сред своите служители. От 8:00 до 18:00 ч. пред сградата на Общината ще бъде разположен мобилен пункт на...
Акция по кръводаряване утре пред Община Варна
Сряда, 6 Март 2024 15:03
Община Варна ще се включи в организирането и провеждането на акция по кръводаряване сред своите служители. На 7 март, четвъртък, от 8:00 до 18:00 ч. пред сградата на Общината ще бъде разположен мобилен...
Мъж се ваксинира 217 пъти срещу COVID-19 по „лични причини“
Сряда, 6 Март 2024 12:24
62-годишен германец се е ваксинирал 217 пъти срещу COVID-19 в рамките на 29 месеца, показва проучване, публикувано в списанието Lancet Infectious Diseases. Свръхваксинираният германец не е показал никакви...
Едно от семействата на разменените бебета осъди болница "Шейново"
Вторник, 5 Март 2024 15:12
Едно от семействата на разменените бебета в столичната АГ болница "Шейново" осъди лечебното заведение. Софийският градски съд постанови обезщетение от 100 000 лв. Решението не е окончателно и може да...
Служители в Тубдиспансера във Варна не са получавали заплати за 3 месеца
Вторник, 5 Март 2024 14:52
Служителите в „Специализирана болница за активно лечение по пневмо – фтизиатрични заболявания – Варна“ не са получавали заплати от три месеца. Персоналът очаква възнаграждения за октомври, ноември и декември...
Отпускат помощи за лечение на 151 варненци
Вторник, 5 Март 2024 13:10
Еднократни помощи за лечение ще бъдат отпуснати на 151 варненци. Това реши ресорната комисия към местния парламент, предаде репортер на Moreto.net. Сумата, която ще бъде разпределена между нуждаещите...
Търси в новини:
89101112131415161718

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Най-четено от Здраве 1 2 3
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.1 + 0.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook