Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

За високи постижения на млади българи връчиха награди на фондация „Еврика“

Сряда, 31 Януари 2024 15:37
Източник: Moreto.net   

Награда „Еврика“ за млад мениджър – на Костадин Недев
Наградите „ЕВРИКА“ се връчват за тридесети и четвърти пореден път за млад мениджър, тридесет и трети за млад фермер и млад изобретател и двадесет и осми за постижения в науката. Те се присъждат на млади хора за техните значими постижения в науката, за изобретения с голяма обществена значимост, за постижения в управлението на стопански организации, както и за най-високи резултати в развитието на селскостопански дейности. Наградите са ежегодни и чрез тях се цели стимулиране на най-добрите постижения в съответната област и широко популяризиране сред обществеността на най-талантливите и способни млади хора, на тяхната дейност и успехи, за налагане на техния пример сред младото поколение. Ограничителното условие е кандидатите за наградите „ЕВРИКА” да не бъдат по-възрастни от 35 години. Кандидатите за носители на наградите са излъчени от обществени и стопански организации, научни звена и университети, от неправителствени организации и медии, а окончателният избор се извършва от специализирани комисии във всяка област. За поредна година вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на церемонията по връчване на годишните награди на фондация „Еврика“.

За 2023 година награди "Еврика" получават:

Награда „Еврика“ за млад изобретател – на Мартин Ралчев



Наградата „Еврика“ се присъжда на Мартин Ралчев като съавтор в три защитени патенти за изобретения, както следва:

„Двуосен магниточувствителен сензор, съдържащ елементи на Хол“, регистрирано като патент от Патентното ведомство на Република България на 17.07.2023 г. Принос на изобретението е широкият температурен обхват на функциониране, необходим за целите на високоточната и слабополевата магнитометрия. Сферата на приложимост е роботиката и мехатронните системи с изкуствен интелект; квантовата комуникация; 3D роботизираната медицина и минимално инвазивната хирургия, включително лапароскопията; безконтактната автоматика; контролно-измервателната технология; автомобилната промишленост; енергетиката; навигацията; биомедицинските изследвания; военното дело и сигурността; контратероризма и др.

„Робот за почистване на подови повърхности“, регистрирано като патент от Патентното ведомство на Република България на 15.08.2023 г.

„Робот за UV – дезинфекция“, регистрирано като патент от Патентното ведомство на Република България на 16.01.2023 г.

Тези две изобретения се отнасят до модификации на иновативни роботи за почистване на подови повърхности с ултравиолетови лъчи, приложими за автоматизирано биологично обеззаразяване на жилища, офиси, училища, университети, изследователски центрове и научни лаборатории, хирургични зали, инфекциозни болници, изолатори, обществени и производствени сгради, хотелски стаи и комплекси, летища, казарми, домове за възрастни хора и приюти и всички други помещения и зони, изискващи високоефективно общо почистване и дезинфекция в съчетание с екологичен ефект. Роботът е апробиран в училища и болници в Ковид-отделения.

Мартин Ралчев е роден през 1995 г. Средното си образование завършва през 2014 г. в Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“, гр. София. През 2018 г. се дипломира като бакалавър в Технически университет – София, специалност „Електроинженер“, а през 2020 г. като магистър в същия университет и специалност. По време на следването си придобива допълнително сертификати за правоспособност, умения и внедряване на опит след преминати курсове на обучение към: Siemens на тема „DESIGO Room Automation“; „АСАП“ ЕООД на тема „Работа в екип“; Институт по системно инженерство и роботика“ на БАН и GK Norge AS на тема „Норвежкият опит за устойчива енергетика и околна среда в България“.

Награда „Еврика“ за млад мениджър – на Костадин Недев



Костадин Недев е основател на образователен стартъп и платформа за технологично обучение „Млад изобретател“. Това е иновативна образователна платформа, която има за цел да подготви децата за професиите на бъдещето и да разкрие изобретателя във всяко дете. Костадин и екипа му са разработили собствен софтуерен кит, софтуер, с който може бързо и лесно да се програмира от абсолютно начинаещ и образователна методика, базирана на обучение на пилоти – изтребители. Те са убедени, че всяко дете има различен технологичен талант и са насочили всички усилия към намирането и развитието на този технологичен талант у всяко дете.

Мисията на „Млад изобретател“ е да превърне децата от консуматори на технологии в генератори. Платформата е насочена основно към ученици и студенти, но всеки с желание да създава е добре дошъл. Стремежът е освен знания в областта на инженерните науки и устойчивото развитие, да се изграждат най-вече нови умения у младите новатори и те да намират техническо решение на лични, социални и глобални проблеми. В „Млад изобретател“ се изучават инженерни технологии под формата на реални, физически проекти. В процеса на обучение се създават най-различни изобретения от коледни светлини до напълно функционални роботи. Проектите могат да бъдат лесно програмирани със средата за програмиране Ардуино.

Костадин Недев е роден през 1992 г. По образование е военен летец-пилот, а по душа е социален предприемач. Има дългогодишен опит в компютърните науки и програмирането. Завършил е ППМГ „Васил Левски“, град Смолян, както и ВВВУ „Георги Бенковски“, град Долна Митрополия. Следва обучение в Полската Военновъздушна академия, а в периода 2017 – 2019 г. завършва курс по лидерство по програмата за лидери в авиацията „Сребърни криле“ на ВВС на САЩ в Авиобаза Кълъмбъс, Мисисипи. През 2021 г. се дипломира като магистър по специалност Хардуерни и софтуерни системи“ на ПУ „Паисий Хилендарски“.

Награда „Еврика“ за постижения в науката – д-р Десислава Гергинова





Гл. ас. д-р инж. Десислава Гергинова получава съвместната награда на Фондация „Еврика” и Съюза на учените в България за отличната защита на дисертационен труд на тема „ЯМР метаболомика на пчелен мед и вино”.

Целта на дисертацията на Десислава Гергинова е да се създадат нови методи за откриване и доказване на фалшифицирането на различни видове храни чрез ЯМР метаболомика. Основен предмет на изследванията са пчелен мед и вино от различни географски региони. В резултат на изследването са установени оптималните условия и параметри за анализ на пчелен мед и вино. За пръв път е доказано наличието на редуциращия монозахарид хиновоза в пчелен мед, както и наличието на значителни количества трехалулоза в мед от безжилни пчели. Проведени са голям набор от хемометрични анализи, които позволяват да се докаже ботаническият произход на пчелния мед и държавата, производител на виното. Установено е, че виното от типични български сортове се характеризира с по-високо количество захари и висши алкохоли, в сравнение с вина от чуждестранни сортове грозде. Чрез протонни ЯМР спектри са създадени методи за доказване на разреден мед и вино. За пръв път, чрез ЯМР метаболомика са определени профилите на два вида борово сладко и медовина.

Д-р Десислава Гергинова е родена през 1992 г. Завършва средното си образование през 2011 г. в Професионална гимназия по екология и биотехнологии „Проф. д-р Асен Златаров“, град София, със специалност „Екология и опазване на околната среда“. През 2016 г. завършва ХМТУ в София, като инженер-химик с бакалавърска степен по „Неорганични химични технологии“. През периода ноември 2013 – януари 2014 г., Десислава Гергинова е стажант в Център по ЯМР спектроскопия (ЦЯМРС) на Института по органична химия с център по фитохимия, Българска академия на науките (ИОХЦФ- БАН) по програма „Студентски практики“ на МОН, под ръководството на проф. дхн Светлана Симова.

Награда „Еврика“ за млад фермер – на Даяна Димитрова



Даяна Димитрова е родена през 1991 г. в град Димитровград. Обучава се задочно в Аграрен университет – Пловдив, специалност „Растителна защита“. Има завършени курсове на обучение по „Общо животновъдство“, „Екология и опазване на околната среда“ и „Агроекология“, а така също притежава и сертификат за работа с препарати за растителна защита. През 2019 г. печели награда за пчелар на местно ниво от КРИБ – Хасково. През 2023 г. участва в Първия национален студентски конкурс „Фермерството и младите хора“, организиран от Български фермерски съюз, където печели първо място със своето есе.

Своята история като фермер, Даяна Димитрова започва през 2012 г., когато се регистрира като земеделски производител и успешно реализира проект по програма „Млад фермер“ за трайни насаждения и пчелни семейства. След това последователно печели и успешно финализира няколко проекта по пчеларската програма за оборудване. Заедно с родителите си успяват да достигнат до отглеждането на 150 пчелни семейства и 40 дка трайни насаждения в стопанството в село Бряст. В тези начални години на бизнеса, за Даяна няма нищо по-хубаво от работата й, да бъде сред градините и пчелина си, да вдъхва мириса на прясно окосена трева, да види развитието на новия живот, който е създала и отгледала с двете си ръце и жуженето на пчелите.

През пролетта на 2018 г. Даяна Димитрова се запознава със своя съпруг и заедно започват нов етап в своето фермерско развитие. В началото отглеждат 200 дка земя, 20 броя овце и около 50 крави. Наемат земя под наем и и разполагайки с два Булгара ТК80, една малка балировачка, стара брана плуг и пръскачка, използвайки собствени средства, много труд и кредити , започват да сбъдват мечтите си. В момента стопанството в с. Ябълково, община Димитровград отглежда около 140 крави, юници и телета, 85 броя овце и 800 дка земя. Успяват да закупят около 40 дка собствена земя, а другата е под наем. Разполагат със собствен сграден фонд, фандрома, нов трактор, пръскачка, комбайн, култиватор. Успяват да изградят доилна зала и хранеща пътека. Работата във фермата е почти изцяло механизирана. Във фермата в с. Ягодово заедно с Даяна работят нейният съпруг, брат му и техните родители. Културите, които отглеждат са ечемик, пшеница, царевица, царевица за силаж, слънчоглед и люцерна. Имат сключени договори с мандра за предаване на кравето и овчето мляко.

Въпреки трудните години, Даяна Димитрова обожава работата си, която я зарежда и придава смисъл на дните й. Надява се и нейните деца да продължат тази дейност и занапред.

От миналата година Даяна Димитрова е управител и един от съдружниците в „СДМ АГРО“ ООД. Фирмата е насочена изцяло в зърнопроизводството и обработва земи, също на територията на село Ябълково.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Наука
Първият пациент с чип в мозъка се е възстановил напълно и може да управлява мишка с мисълта си
Вторник, 20 Февруари 2024 15:31
Първият пациент с имплантиран мозъчен чип от Neuralink изглежда се е възстановил напълно и може да управлява компютърна мишка, използвайки мислите си, съобщи основателят на стартъпа Илон Мъск, цитиран...
Коя е най-ярката и най-гладна черна дупка, откривана някога (видео)
Вторник, 20 Февруари 2024 15:06
Най-яркият обект, откриван някога, е видян в далечната Вселена. Това е квазар - яркото ядро ​​на галактика, която се захранва от огромна черна дупка с около 17 милиарда пъти масата на нашето...
Европейската комисия започна официално производство срещу TikTok
Понеделник, 19 Февруари 2024 15:44
Европейската комисия откри официално производство, за да прецени дали TikTok може да е нарушило Законодателния акт за цифровите услуги в области, свързани със защитата на малолетните и непълнолетните лица,...
Големи компании използват AI, за да следят служителите си
Неделя, 18 Февруари 2024 15:40
Cтoтици xиляди cлyжитeли нa oгpoмни ĸoмпaнии ĸaтo Ѕtаrbuсkѕ, Dеltа Аіrlіnеѕ, Т-Моbіlе, Сhеvrоn, Nеѕtlе или АѕtrаZеnеса ca пoд нaблюдeниe. He oт ĸaмepитe в oфиcитe им, a oт aлгopитми, ĸoитo...
Говежди ориз - растителна алтернатива на месото?
Петък, 16 Февруари 2024 12:43
Представете си, че ядете вкусна, подхранваща купа говежди ориз. Не, не говеждо с ориз — говежди ориз. Това е, което екип от южнокорейски изследователи се надяват да постигнат с техния новоразработен хибриден...
Учените създават нов синтетичен антибиотик, ефективен срещу резистентни на лекарства супербактерии
Петък, 16 Февруари 2024 12:14
Новият антибиотик е ефективен срещу мултирезистентни щамове бактерии в лабораторията, но са необходими допълнителни тестове, за да се определи дали действа при хора. Изследователи в Съединените щати...
"Прогрес МС-26" излетя към Международната космическа станция (видео)
Четвъртък, 15 Февруари 2024 08:29
Транспортния товарен кораб "Прогрес МС-26" бе изстреляна от космодрума Байконур с Ракетата-носител "Союз-2.1а" в 05:25 българско време, съобщава "Интерфакс". Корабът ще достави до Международната космическа...
"Куиз в музея" за ученици: Познавате ли историята на Варна
Сряда, 14 Февруари 2024 13:30
По повод националният празник на 3-ти март, Освобождението на България от османско робство, Музей за нова история на Варна, заедно с Учебният музей при РИМ-Варна отправят предизвикателство към учениците Съберете...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Най-четено от Наука 1 2 3
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.1 + 1.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook