Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Срива ли се ИТ секторът? Ще останат ли програмистите без работа? Замества ли ги изкуствен интелект?

Събота, 27 Януари 2024 08:14
Източник: Moreto.net   
Последните няколко месеца ни заливат заглавия и интервюта, които чертаят края на ИТ сектора. И докато ТикТок “звезди” и други инфлуенсъри повтарят “Казах ли ви?”, “Тея ИТ нищо не създават”, “Изкуственият интелект ще ги остави без работа”, компаниите тихо и кротко се преструктурират и подготвят за новата ИТ революция, която ChatGPT и Midjourney започнаха.

2023-та беше белязана от голям брой освободени ИТ специалисти, особено в САЩ. До голяма степен очакванията на компаниите за ръст в продажбите подлъгаха ИТ сектора да наема с цел да се застрахова, за да не изпусне нови проекти. Така след рязкото затягане на лихвените проценти банките спряха да дават евтини кредити, фирмите решиха да ограничат инвестициите и някои от ИТ компаниите останаха с неизпълнени прогнози за приходи в размер на стотици милиони.

И въпреки всичко, дори след това свиване, все още сме залепени за телефоните си, нови приложения продължават да излизат и да улесняват живота ни, банки и болници увеличават софтуерните системи, с които оптимизират процесите си. А и да не забравяме, вече получаваме и плащаме глобите към КАТ онлайн.

Дълго време имаше шега из ИТ средите, свързана с думите на бивш премиер на България, че няма да останат пастири по полето от толкова ИТ специалисти. И докато животновъдите не страдат от липса на хора, знайни и незнайни медии пишат силни заглавия, че ИТ сектора се срива. Цитират се стотици бройки освободени хора и за всичко това се обвинява вездесъщият изкуствен интелект на ChatGPT и подобните. И постепенно се формират 4 заблуди:

Заблуда 1 - ИТ секторът приключи - ИТ секторът може да приключи напълно, само ако електричеството изчезне завинаги. Докато разчитаме на смартфони, работим на компютри и благодарение на софтуерни решения увеличаваме с пъти производителността и ефективността на единица човек, този сектор ще расте с двуцифрени стойности. И ако сме свикнали всяка година оборотите и наетите да се увеличават със средно 25%, то увеличението през 2023 година за България е само 13% (в период на рецесия), което не е постигнато от нито един сектор за последните 30 години.

Попитахме изпълнителния директор на американската софтуерна компания “ZAKARI LLC” Матю Лорензен относно състоянието на IT сектора. Ако се чудите защо сме се допитали до чуждестранна фирма, “ZAKARI LLC” има офис и във Варна и е активен работодател на ИТ специалисти в града:

Смятате ли, че има свиване на ИТ пазара, и ако е така, колко дълго очаквате да продължи то? Имало ли е такива ситуации преди?

“Определено има някакво здравословно свиване, но нищо страшно. Компаниите просто освобождават място за новите таланти. Такива спадове са традиционни за всяка индустрия през 6-7 години и не виждам нещо сензационно в тези естествени процеси.

Очаквам още в края на 2024 да се върнем към ръста от последните години, вече получаваме индикации от клиенти за нови проекти, приложения и заявки за интеграция на изкуствен интелект. Това ще отвори нови позиции за хора с желание за развитие.”




Заблуда 2 - Изкуственият интелект ще замени програмистите - Не, той ще увеличи скоростта на работа на програмистите и те ще създават повече и по-сложни неща за по-малко време. Това автоматично ще им дава повече лична свобода, ще намали себестойността на прости сайтове, онлайн магазини и приложения за крайния потребител.

Страхът от иновации е явление от поне 150 години насам. Шивачите са се чувствали застрашени от шевната машина, работниците във фабрики - от автоматизираните поточни линии, а през 80-те години се наблюдава “компютърофобия” и много смятат, че персоналните компютърни устройства ще са края на хиляди професии.

Вместо това, всяка от тези новости води до нови професии, за тези, готови да се адаптират. Изкуственият интелект е далеч от това да замести професията програмист, той разширява възможностите и открива нови пътища за иновации и ефективност.

Ето какво е мнението на Даниел Пак, CTО в продуктовата софтуерна компания BeProduct, която също е активен участник в местния бизнес и пазар на труда:

Какво прави един програмист наистина ценен служител за една компания и трябва ли ИТ специалистите да се чувстват застрашени от AI?

“Логическото мислене, адаптивността и любопитството. Без тези три качества програмист не се става. Може да нямаш умения по математика, английският ти да е на средно ниво, но не си ли любопитен как нещо работи и как да се направи по-добре нямаш бъдеще в ИТ.

Изкуственият интелект няма да замени никого. Той ще даде добавена стойност, ще ускори създаването на продукти, ще улесни девелъпърите в рутинни и ежедневни операции. Но умението да мислиш логично ще остане патент на човека още дълги години.”

Заблуда 3 - Заплатите ще спаднат драстично - Заплатите за 2023 са се увеличили с 28% средно за сектора. Все по-голям брой фирми предпочитат да инвестират много повече в един специалист, който показва желание, постоянство, талант и работна етика, вместо в трима, които упорито тъпчат на едно място.

Интервю с Анна Гулстранд, Head of HR към шведската компания Mentimeter.

- С колко ще спаднат заплатите в ИТ сектора?

-“Подобно на цените на недвижимите имоти, заплатите на ИТ специалистите ще растат. Пазарът го налага. ИТ секторът ще дава все повече добавена стойност, която ще се отразява на нови работни места и увеличено възнаграждение. Това е интелектуален труд, който с годините увеличава все повече стойността си.”




Заблуда 4 - Няма начин начинаещ да влезе в ИТ сектора скоро - Времена като тези са най-подходящите за начало на нова кариера. Ако до преди година се наемаха всички, които излизаха на пазара, то сега компаниите търсят талант, мотивация и постоянство. Фирмите са готови да инвестират в по-малък брой кандидати, които да станат дългосрочно част от екипа, вместо прелитащи служители, сменящи месторабота през месец-два за 100 лв. по-висока заплата.

Какво мисли Дмитри Головатский, CEO на Flex Bricks Software:

- Какво искате да видите в автобиографията на един Junior програмист, за да го привлечете в екипа си?

“Искам да видя желание и постоянство - 2-3 собствени проекта, които колкото и да са малки, показват стремеж за развитие. Искам да видя интересни идеи, решения, подходи. За хората, влизащи в сектора, освен качествено образование, което благодарение на центрове като Адванс Академи получават, е нужно да покажат и желание да учат и да опитват. Това са причините един кандидат да бъде предпочетен пред друг. В момента е идеалното време да се учиш, да се упражняваш и след 8-9 месеца да си готов за отворени позиции.”

След 12 месеца ИТ секторът ще е отново на пълни обороти, ръстът ще е отново 25% и гладът за кадри ще е все по-сериозен. Но след 12 месеца ще е късно да стартираш обучението си. Придобий нужните умения и знания сега и ще бъдеш сред първите, които ще яхнат новата вълна.

За качествен старт в това ново начинание ти препоръчваме курсовете на Advance Academy. През февруари стартират:

JavaScript Development - ниво Junior

Manual QA - ниво Junior

JAVA Development - ниво Junior




За повече информация: www.advanceacademy.bg

Email: office@advanceacademy.bg или на телефон: 0889990030

Със съдейстивето на Аdvance Academy

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Наука
"Куиз в музея" за ученици: Познавате ли историята на Варна
Сряда, 14 Февруари 2024 13:30
По повод националният празник на 3-ти март, Освобождението на България от османско робство, Музей за нова история на Варна, заедно с Учебният музей при РИМ-Варна отправят предизвикателство към учениците Съберете...
Ново устройство позволява на мъж с протезната ръка да усеща температура (видео)
Понеделник, 12 Февруари 2024 13:22
Ново устройство дава възможност на човек с ампутация да усеща температура с протезна ръка. Технологията е стъпка към протезни крайници, които възстановяват пълен набор от сетива, подобрявайки както тяхната...
Астрономи откриха неизвестен досега източник на звезден прах
Събота, 10 Февруари 2024 14:10
Международен екип от астрономи откри неизвестен досега източник на прах във Вселената - спицифичен вид свръхнова, която взаимодейства с газ от обкръжението си, съобщи сайтът на в. "Индипендънт". Звездният...
Вигра може да намали риска от Алцхаймер при мъжете, установи ново проучване
Четвъртък, 8 Февруари 2024 15:25
Мъжете, на които са предписани лекарства за еректилна дисфункция като виагра и сиалис, са с 18% по-малко застрашени от развитие на болестта на Алцхаймер, установи ново проучване. Констатацията дава...
NASA в последен етап за изстрелване на модул към Луната
Четвъртък, 8 Февруари 2024 11:31
Текат последни етапи на подготовка за изстрелването на лунната мисия IM-1. Като част от инициативата на НАСА CLPS (Commercial Lunar Payload Services) и кампанията Artemis, SpaceX се насочва не по-рано...
Meta ще маркира изображения в онлайн платформите си, създадени с изкуствен интелект от други компании
Вторник, 6 Февруари 2024 19:02
Компанията Meta, която е собственик на социалните мрежи Facebook, Instagram и Threads, ще започне да открива и маркира изображения, генерирани чрез технология за изкуствен интелект на други компании през...
Изследване: Хората с бръчки изглеждат ненадеждни и по-малко приятни
Вторник, 6 Февруари 2024 15:35
Да остаряваме грациозно означава да приемем бръчките, които животът е издълбал върху лицата ни, и да открием красотата в проявената мъдрост. Дали обаче останалите хора мислят така? Изследователи установиха,...
Руски космонавт счупи рекорда за най-продължителен престой в Космоса (видео)
Неделя, 4 Февруари 2024 14:42
Руският космонавт Олег Кононенко постави световен рекорд за най-продължително общо време, прекарано в Kосмоса, надминавайки своя сънародник Генадий Падалка, който регистрира повече от 878 дни, съобщи Роскосмос....
Търси в новини:
23456789101112

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Най-четено от Наука 1 2 3
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.7 + 1.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook