Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Кой е Сам Алтман? От отпадането от колежа до създателя на феномена ChatGPT на чатбота на OpenAI

Петък, 24 Ноември 2023 10:06
Източник: Moreto.net   
Отстраненият лидер на създателя на ChatGPT OpenAI Сам Алтман се завръща в компанията, която го уволни в края на миналата седмица, последната част от сагата, която шокира индустрията за изкуствен интелект.

Името му се появява в заглавията по света заради драматичното му уволнение от основаната от него компания OpenAI. Това може би се дължи на факта, че през изминалата година Сам Алтман, бащата на ChatGPT, се превърна в най-горещото лице в света на изкуствения интелект или AI. Но неговата известност не е нищо ново: той е в центъра на вниманието на Силициевата долина вече близо две десетилетия.

Алтман влезе в света на технологиите като току-що напуснал колеж през 2005 г. В същия дух като Стив Джобс, Бил Гейтс и Марк Зукърбърг, тогава двайсетгодишният мъж напусна дипломата си по компютърни науки в Станфордския университет, за да основе компания, която позволи потребителите да споделят геолокацията си, наречена Loopt.

Без академични ангажименти и бъдещето на Loopt в ръцете си, Алтман се присъедини към Y Combinator (YC) - основен ускорител на технологични стартиращи компании, който също помогна за стартирането на Airbnb, Reddit, Dropbox и Coinbase - което му помогна да стартира звездна слава.

Looptd успя да набере над 30 милиона долара (28 милиона евро) в рисков капитал, преди да бъде широко възприет от компании като Apple и Blackberry. След седем години Loopt не успя да процъфти и американската финансова технологична и банкова холдингова компания Green Dot Corporation изкупи начинанието за над 40 милиона евро.

Базираната в Сан Франциско OpenAI заяви в изявление късно във вторник: „Постигнахме принципно споразумение Сам Алтман да се върне в OpenAI като главен изпълнителен директор с нов първоначален борд“, съставен от бившия съизпълнителен директор на Salesforce Брет Тейлър, бившия министър на финансите на САЩ Лари Главният изпълнителен директор на Summers и Quora Адам Д'Анджело.

От флопа до върха



Въпреки провала, Loopt позволи на Altman да си направи име в Силиконовата долина. И две години по-късно той беше избран за наследник на президента на Y Combinator, американския компютърен учен Пол Греъм.

Три години по-късно Алтман се събра с шефа на Tesla Илон Мъск, съоснователя на LinkedIn Рейд Хофман и други спонсори през 2015 г., за да основат съвместно OpenAI, компания за изследване и внедряване на изкуствен интелект (AI), която имаше за цел да насърчава и развива „приятелски AI в начин, който е от полза за цялото човечество“.

През 2016 г. Алтман за първи път обяви, че OpenAI изгражда общ изкуствен интелект (GAI) - AI, който съответства на човешкия интелект - известен като GPT-1.

През ноември 2022 г. OpenAI стартира - за изненада на собствените си служители - ChatGPT, един от най-напредналите AI модели до момента: чатбот, способен да генерира текст при поискване с помощта на усъвършенстван AI, сценарии, текстове, истории и презентации.

Стартирането на ChatGPT - което едновременно очарова и ужаси милиони - бързо изведе Altman на преден план на общественото око. Това също предизвика призиви към него да се срещне с политици и законодатели, за да работят по безопасността на ИИ и работата по привеждане в съответствие.

Бъдещето на AI



Алтман каза, че най-новите и най-модерни версии на ChatGPT ще бъдат въведени много постепенно, за да накарат хората, институциите и политиците да се запознаят с него, „да мислят за последиците, да усетят технологията, да придобият усет за това, което може да направи и може“ не правя", каза той.

Той смята, че революцията, предизвикана от "общия изкуствен интелект" (AGI), е "неудържима".

В есе, озаглавено „Законът на Мур за всичко“, Алтман пише, че технологичният прогрес, който AGI ще донесе през следващите 100 години, „ще бъде много по-голям от всичко, което сме направили, откакто за първи път контролирахме огъня и изобретихме колелото“.

Уволнен от OpenAI, нает от Microsoft



През ноември 2023 г. светът на изкуствения интелект беше шокиран, тъй като Олтман беше изгонен от борда на OpenAI, който твърдеше, че той „не е последователно откровен в комуникацията си“ с борда на директорите, който загуби доверие в способността му да ръководи OpenAI.

В следващите дни повече от 700 от 770 служители на OpenAI са подписали писмо, заплашващо да напуснат компанията, ако той не бъде възстановен, според Financial Times, цитирайки хора, запознати с въпроса.

Алтман бързо беше нает от Microsoft, която вече беше инвестирала милиарди в OpenAI, за да ръководи „нов изследователски екип за напреднали AI“.

AI оракулът е известен и с алтруистичните си начинания. 38-годишният мъж показа подкрепата си за универсален базов доход, политика, която ще осигури гарантиран минимален доход на всички граждани, и критикува неравенството в доходите в технологичната индустрия.

Защо е уволнен?



Часове преди изненадващото отстраняване на Сам Алтман от собствената му компания, няколко служители на OpenAI изпращат писмо до борда на директорите. В него те предупреждават за голямо откритие в областта на изкуствения интелект, което според тях може да застраши човечеството.

Официално OpenAI отказва коментар по темата, но един от служителите, пожелал да остане аноминен, признава за вътрешно съобщение до служителите за проект, наречен Q* (или Q Star), и писмо, изпратено до борда на директорите.

Въпросното писмо, според източници на агенция "Ройтерс", е сред факторите довели до неочакваното уволение на Алтман, което хвръли компанията в хаос.

За разлика от калкулатора, който може да решава ограничен брой операции, общият изкуствен интелект може да обобщава, да учи и да разбира.

Q* изглежда като комбинация между два термина в компютърните науки:

А* (a star) е алгоритъм за търсене на най-оптималния път между начална и крайна точка в една структура от данни(например, избира отговора, намирайки най-късото разстояние, най-бързото време, и др.).

Q-learning е друг термин, който обозначава модел на самообучение чрез проба-грешка. Моделът се тренира да имитира начина, по който децата се научават на нови умения. Добрите действия се награждават и подкрепят, а лошите действия се наказват.

"Q" обозначава "качеството" на взетото решение.

* обозначава "оптимален избор".

Ако наистина има пробив в смесването между двата модела, теоретично той би могъл да се използва за създаване на изкуствен интелект, който се самопоправя и да се учи сам, използвайки системи, базирани на ясни правила - математика или логика.

Възможно е новият модел да може сам да оценява колко близко е до правилния отговор и да използва тази информация, за да стига до верния резултат по-бързо и с по-малко стъпки.

Именно за мощта и потенциалната опасност на изкуствения интелект предупреждават част от екипа на OpenAI в писмо до борда на директорите непосредствено преди Сам Алтман да бъде освободен.

Източниците на „Ройтерс“ така и не посочват конкретните рискове, но темата отдавна се коментира сред учените.

Едно от опасенията е какво ще се случи, ако технологията "поумнее" до такава степен, че прецени, че унищожаването на човечеството е в неин интерес.

В писмото се съобщава още, че е сформиран екип от учени от различни звена, който трябва да проучи оптимизирането на моделите, базирани на изкуствен интелект, така че в даден момент те да могат да разсъждават и потенциално да вършат научна дейност.

Преди седмица, на среща на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Сан Франциско, Алтман обяви, че се очертава голям напредък в областта на изкуствения интелект.

Ден по-късно бордът на директорите уволни Сам Алтман, отбелязва „Ройтерс“ в заключение.

Изненадващото отстраняване на Алтман на 17 ноември хвърли OpenAI в хаос.

Решението на борда беше взето с подкрепата на един основните двигатели зад ChatGPT Иля Сутскевер. Впоследствие той се извини за решението и се включи в писмото на служителите с призив за връщане на Алтман начело на компанията.

Какво е проект Q*?



Някои служители в OpenAI смятат, че Q* може да се окаже пробив в търсенето на т.нар. изкуствен общ интелект (AGI).

Такова е и мнението на един от служителите на компанията, който говори пред „Ройтерс“.

OpenAI определя общия изкуствен интелект като автономни системи, които надминават хората в повечето икономически значими задачи.

Източник, пожелал анонимност, разказва, че новият AI-модел е успял да реши отделни математически задачи, които имат само един верен отговор.

Математическите умения на алгоритъма все още са на нивото на материала, преподаван в основното училище. Самият факт, че се справя с подобни задачи обаче, кара разработчиците да са много оптимистични за бъдещия успех на Q*.

Агенция „Ройтерс“ отбелязва, че екипът не е имал възможност независимо да провери възможностите на проекта.

С възможности на нивото на човешкия интелект

OpenAI вече направи революция в масовата употреба на ChatGPT – езиков модел, базиран на изкуствен интелект, който убедително възпроизвежда човешко слово и може да води диалог.

Изследователите обаче смятат, че математиката е лимитът на развитието на генеративния изкуствен интелект, върху който е базиран ChatGPT.

Моделът е добър в писането и превода на езици. Той прогнозира следващата дума на база на статистическите данни, но отговорите на един и същ въпрос могат да варират в широки граници и да дадат грешни отклонения - т.нар. "халюцинации".

Овладяването на математиката, където верният отговор е само един, предполага, че изкуственият интелект ще има по-големи способности за разсъждение, наподобяващи човешкия интелект.

За разлика от калкулатора, който може да решава ограничен брой операции, общият изкуствен интелект може да обобщава, да учи и да разбира.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Наука
Отличиха ученици за проекти в областта на изкуствения интелект
Четвъртък, 14 Декември 2023 14:40
Ученици и учители от 5 училища в страната получиха отличия за участието си в есенното дигитално предизвикателство на сайта prepodavame.bg и Yettel по време на онлайн церемония вчера. Наградени бяха 3 екипа...
За първи път: Варненец е един от членовете на борда на Европейския съвет по иновации
Петък, 15 Декември 2023 08:58
За първи път в историята, варненец е член на борда на Европейския съвет по иновации (EIC), научи Moreto.net Димитър Василев Иванов е български предприемач, инвеститор и филантроп с над 15 години опит...
Amazon дарява 1 млн. долара на българския INSAIT
Четвъртък, 14 Декември 2023 15:50
Amazon Web Services дарява 1 млн. щатски долара на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Средствата се предоставят...
Представиха първия в света шлем, който може да чете мисли (видео)
Сряда, 13 Декември 2023 19:06
Представиха изкуствен интелект, който може да чете мисли и да преобразува мозъчните вълни в реч. Иновативната технология е изобретена от учени от Австралия, пише Дейли мейл. За целта се използва шлем,...
Турският орган за наблюдение на конкуренцията започва разследване на Meta Platforms
Вторник, 12 Декември 2023 15:51
Бордът по конкуренцията на Турция заяви във вторник, че е започнал разследване на Meta Platforms за възможно нарушение на закона за конкуренцията чрез свързване на нейните социални медийни платформи Threads...
SpaceX отлага изстрелването на мистериозния космически самолет X-37B за американската армия
Вторник, 12 Декември 2023 13:25
SpaceX отложи следващото изстрелване на своята ракета Falcon Heavy поне до вторник вечерта, забавяйки последната мисия на мистериозен космически самолет, който остава един от най-завладяващите проекти...
„Времеубежище“, Ваня Григорова, ChatGPT, баджи - какво още търсиха българите в Google през 2023 г.
Понеделник, 11 Декември 2023 16:32
Google публикува днес своя традиционен годишен списък с най-търсените думи, който предоставя уникален поглед върху най-значимите тенденции в България през изминалата година. Голям брой земетресения бяха...
Страните от ЕС постигнаха споразумение относно Закона за изкуствения интелект
Събота, 9 Декември 2023 09:38
Държавите-членки и Европейският парламент постигнаха предварителна сделка относно Закона за изкуствения интелект, първият опит в света за регулиране на бързо развиващата се технология по всеобхватен, основан...
Търси в новини:
89101112131415161718

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Най-четено от Наука 1 2 3
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.7 + 2.1
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook