Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Втори тур: Варна избира кмет

Неделя, 5 Ноември 2023 07:14
Източник: Moreto.net   
Втори тур на избор за кметове на общини, кметства и райони се провеждат днес в България.

За разлика от първия тур този път освен с хартиени бюлетини ще можем да гласуваме и с машина.

Жителите на морската столица ще гласуват днес с една или две бюлетини в зависимост от района, в който живеят. Освен бюлетината за кмет на община, живущите в районите "Одесос", "Приморски" и "Младост" и ще избират и кмет на район.

До втория тур за кмет на Община Варна достигнаха Иван Портних от ГЕРБ и Благомир Коцев от "Продължаваме промяната - Демократична България".

За кмет на район "Одесос" на балотаж днес са Биляна Раева от ГЕРБ и Цветнен Цветков от "Продължаваме промяната - Демократична България".

За кмет на район "Приморски" балотажът е между Николай Желязков от "Продължаваме промяната - Демократична България" и Людмила Колева - Маринова от ГЕРБ.

За кмет на район "Младост" на балотаж са Евгени Дянков от ГЕРБ и Христо Христов от "Алтернативата на гражданите".

Изборният ден вече започна в 7.00 часа и ще приключи в 20.00 часа, като при наличие на чакащи хора пред секциите, които желаят да упражнят правото си на глас, изборният ден може да бъде удължен до 21.00 ч., припомня Moreto.net.

Над 387 000 са избирателите от Варненска област. Над 281 000 са избирателите във Варна, които могат да упражнят правото си на глас в 409 секции. Варненци ще могат да гласуват и с машини в 395 секции.

По данни на Областна администрация в 10 от общините във Варненска област се провежда втори тур от местните избори за кметове на общини, кметове на райони (във Варна) и кметове на кметства.

В балотажа няма да вземат участие общините Дългопол и Суворово, където още на първи тур избирателите са направили своя категоричен избор.

За вота на избирателите на втори тур ще се явят двама кандидати за кмет на община Аврен – досегашният Емануил Манолов и претендентът Симеон Костадинов. Надпревара за кметския стол ще има и в две кметства на общината, в селата Бенковски и Дъбравино. Общият брой на СИК в община Аврен остава 17, както и на първия тур.

Само едно кметство от територията на община Аксаково организира балотаж, и то е в с. Любен Каравелово. Избирателите ще могат избират между двама кандидати и да упражнят своето право в 3 СИК.

И в община Белослав ще има 3 СИК, едната от които подвижна. Те ще бъдат на разположение на гласоподавателите в с. Езерово.

В две села от община Бяла – Господиново и Попович ще има балотаж. Във всяко село ще има По една СИК.

Без промяна за втория тур на местните избори остава организацията на територията на община Варна.

Вече е известно, че за кметския пост във финалната надпревара участват Иван Портних и Благомир Коцев.

Три са районите във Варна, в които по двама кандидати участват на балотажа – р-н Младост (Евгени Дянков и Христо Христов), р-н Одесос (Биляна Раева и Цветнен Цветков) и р-н Приморски (Николай Желязков и Людмила Колева – Маринова).

В две кметства от района – в селата Константиново и Тополи ще има балотажи. Общият брой на СИК за цялата община Варна остава 409 – както на първи тур. В тази бройка влизат 2 подвижни СИК, а 9 са разположени в лечебни заведения, в социални домове и в Затвора Варна.

Само 1 ще бъде СИК в с. Млада Гвардия, община Ветрино. На балотажа се явяват двама претенденти за кмет на това кметство.

Запазва се броят на СИК и на територията на община Вълчи дол. В 25 СИК и в 1 подвижна СИК гласоподавателите от района ще избират на втори тур между досегашния кмет Георги Тронков и претендентът Калоян Цветков.

Балотаж между двама кандидати ще има и в с. Кипра, община Девня, а изборният процес там се организира в 1 СИК.

Избирателите от с. Старо Оряхово, община Долни чифлик също ще гласуват на втори тур. Ще избират между двама кандидати, а гласуването ще става в 3 СИК.

Без промяна остава организацията за втория тур на местните избори в община Провадия. Общо 46 са СИК на територията на цялата община. 1 от тях е подвижна, 1 ще бъде в болницата и 1 в социален дом. Вече е известно, че на балотаж за кметския пост в Провадия отиват Анатоли Атанасов и Димо Димов.

В 7 села от региона ще има втори тур на избора за кмет на кметство. Това са селата Градинарово, Добрина, Житница, Петров дол, Снежина, Храброво и Черноок. Истински прецедент на балотажа възникна в с Добрина, където изборът ще е между трима кандидати – Веселин Савов, Васил Василев и Теодора Янкова. Последните двама имат абсолютно еднакъв процент /30,51%/ от вота на избирателите на първия тур.

Право да гласуват имат български граждани, които са навършили 18 години, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода, съгласно Изборния кодекс.

Право на глас имат и български граждани с адресна регистрация по постоянен и по настоящ адрес на територията на страната поне шест месеца преди изборния ден. Условието е поне единият от адресите да е на територията на съответната община или кметство, където ще гласуват.

При гласуване по настоящ адрес е необходимо избирателят да е заявил желанието си до 14 октомври пред съответната община или кметство.

Право да гласуват в местните избори имат и граждани на държава членка на ЕС, които не са български граждани. Те трябва да имат навършени 18 години, да не са поставени под запрещение и да не изтърпяват наказание лишаване от свобода, да имат статут на продължително или постоянно пребиваващи в България, удостоверен с валиден документ, да не са лишени от правото да гласуват в държавата членка, на която са граждани.

Адресът им на пребиваване на територията на страната трябва да е валиден най-малко шест месеца преди датата на изборите. Освен това те трябва да са подали декларация в общинските администрация по адреса на пребиваване не по-късно от 18 септември или да са вписани в избирателните списъци по адрес на пребиваване.

Българските граждани с двойно гражданство, които нямат настоящ адрес извън страната, могат да гласуват в местните избори, ако отговарят на условията в Изборния кодекс.


Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Избори
Портних: Оставяме Общината в чудесно финансово състояние и със солидна основа за работа
Понеделник, 6 Ноември 2023 15:03
Над 120 предложения за над 300 млн. лева е подала Община Варна до момента за новия програмен период. В ход са редица проекти, свързани с инфраструктурата, културата, образованието и спорта. Осигурено е...
Окончателно: Благомир Коцев е новият кмет на Варна
Понеделник, 6 Ноември 2023 07:27
Благомир Коцев от "Продължаваме Промяната - Демократична България" е новият кмет на Варна. Това сочат резултатите при 100% обработени данни. Коцев е получил почти 10 хиляди гласа повече от вече бившия...
Каква е била избирателната активност във Варна на втория тур
Понеделник, 6 Ноември 2023 18:01
30.65% е била избирателната активност към 20.00 часа в община Варна на втория тур на местните избори на 5 ноември. Това показват окончателните данни, публикувани в сайта на Централната избирателна комисия. Правото...
Оспорват изборните резултати за кмет на варненския район „Аспарухово”
Понеделник, 6 Ноември 2023 17:10
Днес в Административен съд – Варна бяха образувани две дела по жалби на кандидати за кмет на Район Аспарухово, община Варна. Жалбоподателите – Красен Серафимов от ПП-ДБ и Сергей Христов от "Възраждане"...
Щабът на Ваня Григорова ще оспорва избора на Васил Терзиев за кмет на София
Понеделник, 6 Ноември 2023 16:58
Щабът на Ваня Григорова ще оспорва избора на Васил Терзиев за кмет на София. "Надеждата остава жива, а свободата е на една ръка разстояние - от 3000 до 5000 гласа. Ще бъда първата, която ще поздрави...
Шарен общински съвет очаква новия кмет на Варна (инфографика)
Понеделник, 6 Ноември 2023 15:31
Новият кмет на Варна Благомир Коцев ще работи с шарен общински съвет, припомня Moreto.net Местният парламент във Варна включва 51 съветници от 12 формации. ПП ГЕРБ - 8 "ПП - ДБ" - 8 "Възраждане"...
ГЕРБ загуби балотажите и за трите районни кмета във Варна
Понеделник, 6 Ноември 2023 08:30
Кандидатите за районни кметове на ГЕРБ във Варна, които стигнаха до балотаж, не успяха да се спечелят позицията. В район Одесос районен кмет ще бъде Цветнен Цветков от "Продължаваме промяната - Демократична...
Иван Портних: Бизнесът си купи кмет (видео)
Обновена
Понеделник, 6 Ноември 2023 13:50
Иван Портних даде пресконференция с част от екипа си за приключилите местни избори във Варна. Той благодари на всички, които въпреки предизвикателствата са дали подкрепата си за ГЕРБ. Оставяме Общината...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.0 + 1.1
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook