Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Инструментът за снимки на Google Pixel за промяна на лицето разпалва дебат за манипулирането на AI

Понеделник, 23 Октомври 2023 17:59
Източник: Moreto.net   
Камерата никога не лъже. Освен, разбира се, че го прави - и като че ли все по-често с всеки изминал ден.

В ерата на смартфоните дигиталните редакции в движение за подобряване на снимките са станали нещо обичайно, от усилване на цветовете до промяна на нивата на светлина, съобщава euronews. Сега нова порода инструменти за смартфони, захранвани от изкуствен интелект (AI), добавят към дебата за това какво означава да снимаш реалността.

Най-новите смартфони на Google, пуснати миналата седмица, Pixel 8 и Pixel 8 Pro, отиват крачка по-далеч от устройствата на други компании. Те използват AI, за да променят изражението на хората на снимките.

Това е преживяване, което всички сме имали: един човек в групова снимка отклонява поглед от камерата или не успява да се усмихне. Телефоните на Google вече могат да преглеждат вашите снимки, за да смесват и съпоставят минали изражения, като използват машинно обучение, за да поставят усмивка от различна тяхна снимка в картината. Google го нарича Best Take.

 Устройствата също позволяват на потребителите да изтриват, преместват и преоразмеряват нежелани елементи в снимка – от хора до сгради – „запълвайки“ останалото пространство с така наречения Magic Editor. Това използва това, което е известно като задълбочено обучение, на практика алгоритъм за изкуствен интелект, който разработва какви текстури трябва да запълнят празнината, като анализира околните пиксели, които може да види, използвайки знания, които е събрал от милиони други снимки.

Не е необходимо да са снимки, направени на устройството. С помощта на Pixel 8 Pro можете да приложите така наречения Magic Editor или Best Take към всякакви снимки във вашата библиотека Google Photos.

„Отвратителен и страховит“

За някои наблюдатели това повдига нови въпроси за това как правим снимки.

Новата AI технология на Google е описана по различни начини от технически коментатори и рецензенти като потенциално „отвратителна“ (The Verge), „зловеща“ (Tech Radar) и имаща потенциала да „представи сериозни заплахи за (вече крехкото) доверие на хората в онлайн съдържанието“ (Cnet).

Андрю Пиърсол, професионален фотограф и старши преподавател по журналистика в Университета на Южен Уелс, се съгласи, че манипулирането на AI крие опасности.

„Една проста манипулация, дори по естетически причини, може да ни отведе по тъмен път“, каза той.

Той каза, че рисковете са по-големи за тези, които използват AI в професионален контекст, но има последици, които всеки трябва да вземе предвид.

„Трябва да сте много внимателни относно „Кога прекрачвате границата?“.

„Доста тревожно е сега, когато можете да направите снимка и да премахнете нещо незабавно от телефона си. Мисля, че се движим в това царство на един вид фалшив свят.“

Говорейки пред BBC, Айзък Рейнолдс от Google, който ръководи екипа, разработващ системите за камери на смартфоните на фирмата, каза, че компанията приема сериозно етичните съображения за своите потребителски технологии.

Той бързо отбеляза, че функции като Best Take не са „фалшиви“ нищо.

Качеството на камерата и софтуерът са ключови за компанията, която се конкурира със Samsung, Apple и други - и тези функции на AI се разглеждат като уникална точка за продажба.

И всички рецензенти, които изразиха загриженост относно технологията, похвалиха качеството на снимките на камерата.

„Най-накрая можете да направите този кадър, където всеки е както искате да изглежда – и това е нещо, което не сте успели да направите на нито една камера на смартфон или на която и да е камера, точка“, каза Рейнолдс.

„Ако имаше версия [на снимката, която сте направили], където този човек се усмихваше, ще ви я покаже. Но ако нямаше версия, в която се усмихваше, да, няма да видите това“, обясни той .

За г-н Рейнолдс окончателното изображение се превръща в „представяне на момент“. С други думи, този конкретен момент може да не се е случил, но това е картината, която сте искали да се случи, създадена от множество реални моменти.

"Хората не искат реалността"



Професор Рафал Мантиук, експерт по графики и дисплеи в университета в Кеймбридж, каза, че е важно да се помни, че използването на AI в смартфоните не е за да направи снимките да изглеждат като реални.

„Хората не искат да улавят реалността“, каза той. „Те искат да заснемат красиви изображения. Целият тръбопровод за обработка на изображения в смартфоните има за цел да произвежда добре изглеждащи изображения – не истински.“

Физическите ограничения на смартфоните означават, че те разчитат на машинно обучение, за да „попълнят“ информация, която не съществува в снимката.

Това помага за подобряване на увеличението, подобряване на снимки при слаба светлина и – в случая на функцията Magic Editor на Google – добавяне на елементи към снимки, които или никога не са били там, или замяна на елементи от други снимки, като например замяна на намръщено лице с усмивка.

Манипулирането на снимки не е нещо ново - то е толкова старо, колкото и самата форма на изкуство. Но никога не е било по-лесно да увеличите реалното благодарение на изкуствения интелект.

По-рано тази година Samsung беше критикуван за начина, по който използва алгоритми за дълбоко обучение, за да подобри качеството на снимките, направени на Луната със своите смартфони. Тестовете установиха, че няма значение колко лошо изображение сте направили в началото, то винаги ви дава използваемо изображение.

С други думи - вашата снимка на Луната не е непременно снимка на Луната, която гледате.

Компанията признава критиките, заявявайки, че работи за „намаляване на всяко потенциално объркване, което може да възникне между акта на правене на снимка на истинската Луна и изображение на Луната“.

Относно новата технология на Google, Рейнолдс казва, че компанията добавя метаданни към своите снимки - цифровия отпечатък на изображение - използвайки индустриален стандарт, за да сигнализира, когато се използва AI.

„Това е въпрос, за който говорим вътрешно. И говорихме дълго. Защото работим върху тези неща от години. Това е разговор и ние слушаме какво казват нашите потребители“, казва той.

Google е уверен, че потребителите ще се съгласят - функциите на AI на новите му телефони са в основата на рекламната му кампания.

И така, има ли граница, която Google не би прекрачила, когато става дума за манипулиране на изображения?

Г-н Рейнолдс каза, че дебатът за използването на изкуствения интелект е твърде нюансиран, за да се посочи просто линия в пясъка и да се каже, че е твърде далеч.

„Когато навлизате по-дълбоко в изграждането на функции, започвате да осъзнавате, че една линия е нещо като прекалено опростяване на това, което в крайна сметка се оказва много сложно решение за всяка функция“, казва той.

Въпреки че тези нови технологии повдигат етични съображения за това какво е и какво не е реалност, професор Мантиук каза, че трябва да вземем предвид и ограниченията на нашите собствени очи.

Той каза: „Фактът, че виждаме резки цветни изображения, е защото мозъкът ни може да реконструира информация и да изведе дори липсваща информация.

„Така че може да се оплаквате, че камерите правят „фалшиви неща“, но човешкият мозък всъщност прави същото нещо по различен начин.“

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Наука
A1 има най-бързата мобилна мрежа в България според Ookla®
Понеделник, 6 Ноември 2023 13:38
Мобилната мрежа на А1 е най-бързата в България според Ookla® Speedtest ™. Телекомуникационният оператор предлага най-високи скорости на сваляне и качване на информация, което осигурява на потребителите...
Мъск представи конкурент на ChatGPT
Понеделник, 6 Ноември 2023 16:32
Стартъп компанията на милиардера Илон Мъск, "Екс.Ей Ай" (X.AI), отправя предизвикателство към "ЧатДжиПиТи (ChatGPT) със собствен чатбот - "Грок", съобщиха световните агенции. Първоначално "Грок" е...
Amazon и Meta дадоха обещания за "честна конкуренция"
Събота, 4 Ноември 2023 11:21
Собствениците на Amazon и Facebook Meta доброволно се ангажираха с промени в своите платформи за търговия на дребно, за да помогнат за „защитата на честната конкуренция“, обяви Британският орган за конкуренция...
3D моделиране и принтиране за деца: Пътешествие с Пес Патрул
Вторник, 31 Октомври 2023 17:00
Представете си свят, в който любимите приключения на децата в Пес Патрул не са само на екрана, а оживяват и могат да бъдат докоснати. Това е реалността с 3D моделирането и принтирането - новаторска технология,...
Европейците ще плащат за Facebook и Instagram без реклами
Понеделник, 30 Октомври 2023 17:39
"Мета" (Meta) обяви днес, че ще предложи от ноември платени абонаменти за европейци, за да използват "Фейсбук" (Facebook) и "Инстаграм" (Instagram) без реклами, предаде Франс прес. Така социалните мрежи...
Интернет стана на 54 години
Неделя, 29 Октомври 2023 08:14
Творението, което промени световната култура – Интернет, има за рожден ден 29-ти октомври. “ Интернет е демократизиращ елемент – всеки има глас. Вече няма път назад. Не можем да го изключим. Интернет-епохата...
Вижте кои са участниците на Powers Summit - “Власт, чувай” 2023
Петък, 27 Октомври 2023 11:39
Министър председателят на България, министри, лидерските екипи на парламентарно-представените партии и водещите представители на бизнеса в страната са потвърдили участието си в “Българския Давос” - Власт,...
Китай изстреля Shenzhou-17 към космическата станция Tiangong (видео)
Четвъртък, 26 Октомври 2023 15:38
Китай днес изстреля космическия кораб Шънчжоу-17 (Shenzhou-17) от космодрума Цзюцюан в северозападен Китай, съобщават China Global Television Network и Reuters. Ракета носител Long March-2F, носеща космическия...
Търси в новини:
1314151617181920212223

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Сглобяеми къщи
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Най-четено от Наука 1 2 3
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.4 + 1.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook