Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Можела ли е мантинелата на Аспарухов мост да издържи удара на камиона? (доклад)

Институтът по пътна безопасност е направил анализ по снимки от интернет

Понеделник, 26 Октомври 2020 13:17
Източник: Moreto.net   
От Института по пътна безопасност изпратиха до медиите доклад относно зачестилите инциденти с товарни моторни превозни средства и по-конкретно инцидента, при който камион падна от Аспарухов мост преди дни.

От Института са възложили на международен одитор по пътна безопасност да извърши анализ на пътните условия, при които е настъпил тежкия инцидент на Аспарухов мост на 22.10.2020 г.

Прави впечатление обаче, че докладът е изработен изцяло по снимков материал от Google Street View, както и по снимки от медиите, а експерт не е присъствал на място за оглед.

Под доклада стои името на инж. М. Стелиянов, със следните професионални квалификации и компетенции:
- Одитор по пътна безопасност - Queensland University of Technology (CARRS-Q);
- Обследване и отстраняване на "Черни точки" - Queensland University of Technology (CARRS-Q);
- Разследване и реконструкция на катастрофи - Society of Automotive Engineers - Australasia;
- Водещ Одитор - системи за управление на здравето и безопасността при работа ISO 45001:2018;
- Водещ Одитор - системи за управление на качеството ISO 9001:2015.

Поместваме втората част от доклада, която дава отговор на някои важни въпроси, поставени в медийното пространство, касаещи състоянието на мантинелата и била ли е способна да издържи на удара с ТМПС (Товарно МПС)

• Какво е било състоянието на мантинелата?

Физическото състояние на двувълнесто преградно съоръжение към момента може да бъде оценено само по снимков материал. Това само по себе си е крайно недостатъчно за задълбочена инженерна оценка.

Важно е да бъде посочено, че по време на експертизата, която ще бъде направена, инспекторите трябва да се съсредоточат върху взаимовръзките между всички елементи на съществуващата обезопасителна система. А не само върху настоящето състояние на стоманата и нивото на корозия. Това е само един от елементите на предстоящия анализ.

Т.е. системата трябва да бъде анализирана в цялата си пълнота.

Задълбочено трябва да бъдат разгледани:

○ Изпълнението на предписания метод за анкетиране в на вертикалните стоманени колони в бетоновата основа.

○ Състоянието на анкерите и ниво на корозия.

○ Пукнатини на бетоновата основа, които биха допринесли за понижена якост на основата, а от там и повишена скорост на отскубване на основата на двувълнесто преградно съоръжение.

○ Свързаност и продължителност на системата.

С помощта на Google maps към Септември 2019 г. са наблюдавани множество неизправности (фиг.4а; фиг.4б и фиг.4в), които не отговарят на изискванията за поддръжка на този тип съоръжение, в частност:

 не е спазена зоната за динамична дефлекция на двувълнестата предпазна преграда при комбинираните метални стълбове за осветление и тролейбусно захранване. При стандартни тестови условия съгласно NCHRP 350, в зависимост от типа на стоманената вертикална колона, динамичната дефлекция варира между 1,0м и 1,2м;

 челните атакувани анкери не са капосвани в пълнота от наличната бетонова среда, в която са инсталирани. По тези причини, поради недостатъчната бетонова покривка и проникване на влага, металните анкери са корозирали. В процеса на корозия се получава разширение на метала, а в следствие на тези вътрешни напрежения се появяват пукнатини в бетоновата основа. Това води до отхлабване на якостта на захващане (анкетиране);

 нерегламентирана локално повишена скованост на еластичната система.

При удар 'в' и 'около' тези локални места има вероятност за неконтролируемо пренасочване на МПС загубило контрол.

Фиг.4а) Неизправности съществуващата обезопасителна система - септември 2019 г.

Фиг.4б) Неизправности съществуващата обезопасителна система - септември 2019 г.

Фиг.4в) Неизправности съществуващата обезопасителна система - септември 2019 г.

• Можела ли е мантинелата да издържи на удара с ТМПС?

Краткият отговор на въпроса е НЕ. Двулъчевата предпазна преграда не е способна да удържи тежки моторни превозни средства!

Двулъчевата предпазна преграда (i.e. W-beam) е предназначена за безопасно удържане и контролирано пренасочване на МПС с маса до 2т. под удар от 25° при 100км/ч!

Това разбирасе е при контролирани тестови условия, при които степента на задържане е TL-3 с енергия на удара от порядъка на 156kJ по MASH, или степен на задържане N2 по EN1317-2. При полеви условия енергията при удара би могла да достигне по-високи нива.

Следователно изборът на тази система е неправилен за приложение в средата която тя се намира!

Това становище трябва да бъде разбрано в контекста на характеристиките на настоящия трафикопоток в сравнение с характеристиките на трафикопотока от '80г. на 20 век*, т.е.:

○ висок обем;

○ висока динамичност;

○ висок процент на ТМПС;

○ висока хетерогенност като цяло, която поражда разлика в избора на скорости за движение.

Същевременно влошаващото се състояние на инфраструктурата е добре познато на всички участници в движението.

Ако факторите по-горе са били адекватно оценени от отговорните длъжностни лица съгласно съвременните методологии за оценка на риска, системата е трябвало да бъде заменена със съвременна система, способна да обезпечи нуждите на трафикопотока.

Особено важно е да се посочи, че ТМПС е загубило контрол в близост до разширителната фуга в моста (фиг.5а; фиг.5б и фиг.5в), при която се наблюдава неадекватна защита от предпазната двулъчева преграда. Причина за това е нейната прекъснатост.

Фиг.5а) Локация на разкъсването на предпазната преграда - октомври 2020 г.

Фиг.5б) Прекъснатост на предпазната преграда - септември 2019 г.

Фиг.5в) Прекъснатост на предпазната преграда - септември 2019 г.

Както може да бъде видяно от видео материала излъчен в медиите по-долу (фиг.6) не е налична никаква дефлекция на мантинелата, намираща се от южната страна на мостовата фуга. Т.е. тази предпазна преграда не е допринесла за удържането на ТМПС поради липса на свързаност. Това е груба грешка на екипите, отговорни за поддържане на изправността и работоспособността на системата.

Фиг.6) Липса на дефлекция на мантинелата, намираща се от южната страна на мостовата фуга - октомври 2020 г.

В допълнение, разследващите органи и инспекторите обследващи случая трябва да обърнат особено внимание на детайлите около основата на последната вертикална стоманена колона и нейните четири анкера!

Както ясно се вижда на фиг.7а всички останали основи притежават пълен комплект гайки, които осигуряват анкетирането на системата в принадлежащата и основа. НО при последната основа на системата тези крепежни елементи липсват. Винтовото съединение не е заснето (фиг.7б)! Но по долния гръбен ръб на двулъчевата хоризонтална греда ясно се виждат пластичните деформации (фиг.7б). За тях е характерно, че се получават под динамичното въздействие на точкова сила - удар.

Екипът отговарящ за поддръжката на съоръжението трябва да демонстрира ясно, че целостта и функционалните характеристики на тези елементи за били в изправност по време и преди контакта на ТМПС с предпазното съоръжение.

Фиг.7a) Крепежни елементи - септември 2019 г.

Фиг.7б) Пластичните деформации по долния гръбен ръб на двулъчевата хоризонтална греда - септември 2019 г

• Мантинелите на Аспаруховия мост стандартни ли са?

Да, мантинелите на Аспаруховия мост са стандартни! Но този въпрос не изчерпва предоставянето на безопасност от тези и подобни съоръжения.

Използването на "стандартни системи" не гарантира сигурност само по себе си!

Въпрос: А модификациите, изпълнени по преградните обезопасителни системи по националните ни пътища, стандартни ли са? Сертифицирани ли са, и от кого?

Сравнително често се задава въпроса в медийното пространство "съществува ли предпазно преградно съоръжение, което да удържи ТМПС"?

Този въпрос е нагледен редовно след подобните тежки ПТП, както тази при АМ "Тракия" от средата на Юли 2020г., а също така при трагедията при град Своге в края на Август 2018г.

Нека бъде ясно, такива системи съществуват и инженерите са във състояние да удържат ТМПС на пътното платно. С други думи в състояние сме да предотвратяваме нелепа смърт.

За тази цел системите трябва да бъдат:

○ проектирани,

○ инсталирани и

○ подържани от професионалисти със специфични компетенции, а не от общопрактикуващи СМР изпълнители.

В тази връзка трябва да бъде ясно, че проектантите трябва задълбочено да разбират резултатите върху безопасността и операционните характеристики при комбиниране на различни дизайнерски (проектантски) елементи, при различни обстоятелства. Основно задължение на проектантите да документират и информират съответните заинтересовани страни за потенциалните последици при по-ниски решения от оптималните! Всички компромиси, между "идеалните" условия и практически осъществимите, трябва да бъдат проследими в документацията на изпълнението на строителн- монтажните работи. А отговорните за поддръжката екипи имат пряката отговорност да подържат системата в цялата и пълнота!


Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Варна и Черноморие
Пространство ReBonkers представя „ЗЕМЯ”- текстилна изложба на Албена Будинова
Днес, 19 Април 2024 07:49
Често разглеждаме природата като нещо отделно от човека. Противопоставяме тази неестествено състрадателна цивилизация на природната жестокост, но нима тя не се формира като отговор именно на естествените,...
Най-важното от Варна във вчерашния 18 април
Днес, 19 Април 2024 07:34
Готвят мащабно почистване на Варна на 27 април Това ще е първата от поредица подобни инициативи, в които ще бъдат включени сметопочистващата фирма и районни администрации. Ще могат да участват и граждани. 2...
Без ток днес във Варна и областта ще бъдат...
Днес, 19 Април 2024 06:53
Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, днес, 19 април, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: В периода 15.04.2024 - 19.04.2024...
Прогноза за времето - 19 април
Днес, 19 Април 2024 06:35
Днес облачността над страната ще е значителна, с по-съществени разкъсвания по поречието на р. Дунав. Около обяд в Рило-Родопската област ще започнат валежи, които до вечерта ще обхванат по-голямата част...
Без ток утре във Варна и областта ще са...
Четвъртък, 18 Април 2024 17:32
Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, утре, 19 април, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: В периода 15.04.2024 - 19.04.2024...
Община Варна с предписания за премахване на паната по панорамния път за Златни пясъци
Четвъртък, 18 Април 2024 17:21
Община Варна е издала предписания за премахване на паната край панорамния път за Златни пясъци. Те са поставени от различни собственици. Това каза кметът Благомир Коцев, предаде репортер на Moreto.net. Един...
Кметът: Голяма част от ремонтите във Варна приключват до края на май или юни
Четвъртък, 18 Април 2024 16:50
До края на май или юни се очаква да приключат голяма част от ремонтите по общинската инфраструктура във Варна. Това заяви пред медии кметът Благомир Коцев, предаде репортер на Moreto.net. Дейностите...
Приключи строителството на новия мост между Царево и Ахтопол
Четвъртък, 18 Април 2024 16:38
Завърши строителството на новия мост на пътя Царево - Ахтопол. От 14.00 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение за всички моторни...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Най-четено от Варна и Черноморие 1 2 3
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.9 + 1.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook