Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Болниците са относително готови за пандемията, липсата на кадри основен проблем

Петък, 18 Септември 2020 13:39
Източник: Moreto.net   
Сн.: Moreto.net
Болниците са относително готови да се справят с пандемията от КОВИД-19 през есенно-зимния период. Липсата на кадри и намаленото финансиране са основните проблеми, които седят пред лечебните заведения, а решаването им е от първостепенно значение за нормалното им функциониране. Това показват основните изводи от анкетата на „Индекс на болниците“, която бе подготвена с експертното съдействие на МУ-Варна. Тя бе проведена в края на август и началото на септември сред членовете на петте болнични асоциации – Асоциация на университетските болници, Националното сдружение на областните болници, Националното сдружение на общинските болници, Националното сдружение на частните болници и Българска болнична асоциация. В анкетата взеха участие 55 болници от цялата страна или 20% от всички 278 болници за активно лечение. Измежду тях 85% са многопрофилни, а 13% - специализирани. Според формата на собственост - 15% са държавни, 31% са общински, 25% са смесени (държавна и общинска собственост), 29% са частни.

Финансирането

91% от болниците изпитват финансови затруднения след настъпването на пандемията. Най-голям е този проблем – 100%, при общинските и областните болници. В по-малка степен той засяга изцяло държавните и частните лечебни заведения.

Очакванията на мениджърите за финансовото състояние на болниците не е оптимистично. 43% от тях смятат, че в бъдеще то ще се влоши, а 24% - че може да се подобри. Останалите не очакват промяна. Най-спокойни за финансовото бъдеще изглеждат държавните болници - 50% сред тях смятат, че то ще се подобри.

Материална обезпеченост

Лечебните заведения за болнична помощ се чувстват относително спокойни относно оборудването, с което разполагат, за да посрещнат пандемията през есенно-зимния период. 78% от болниците декларират, че разполагат с достатъчно дезинфектанти и предпазни средства. Отново по-положително настроени са държавните и частните лечебни заведения. По-притеснени за това дали количествата ще им стигнат са областните и общинските болници.

Като цяло болниците не изпитват недостиг от лекарства и апаратура. По-големи са потребностите в това отношение на областните и частните болници. Половината от частните болници смятат, че имат нужда от още техника, а една трета - от още медикаменти за интензивните отделения. При областните болници тези числа съответно са 29% и 21%.

Кадрова и структурна обезпеченост

Липсата на медицински специалисти е много голям проблем за лечебните заведения. 62% от мениджърите смятат, че болниците, които ръководят, не разполагат с достатъчно медицински персонал в момента. Проблемът е по-голям за публичните болници – 71% от общинските и областните лечебни заведения, както и 62% от държавните, декларират, че изпитват дефицит в това отношение, докато липса на кадри има в 44% от частните болници.

Най-голям е недостигът при болниците от медицински сестри. 87% от отговорилите нямат нужните специалисти по здравни грижи. Най-голяма е липсата на медицински сестри при общинските болници – 100% от тези лечебни заведения заявяват, че имат този проблем, и най-малка при частните болници – 75% от тях смятат, че нямат достатъчно от тези кадри.

Липсата на инфекционисти и реаниматори също е голяма. Близо 90% от болниците в анкетата разполагат с нула до двама инфекционисти, а 27% с нула до двама реаниматори. Най-голяма нужда от реаниматори смятат, че имат държавните болници – 62% от анкетираните, и областните – 57%. При инфекционистите най-голяма е потребността сред областните – 86%, и частните – 56%.

54% от болниците разполагат с инфекциозно отделение или такова, което е пригодено за пациенти с КОВИД. 71% от болниците са категорични, че нямат резерви от медицински персонал, а 64% нямат резерви от отделения, които биха могли да трансформират.

Нагласи към пациентите с К-19

24% от болниците признават, че не биха се съгласили да лекуват пациенти с КОВИД, ако нещата през есенно-зимния период се усложнят. Най-голяма част от тях са частни лечебни заведения. Все пак мнозинство от лечебните заведения - 76%, са с обратната нагласа. Изцяло без негативни нагласи към лечението на пациенти с КОВИД са единствено областните болници. Две трети от болниците не изключват и съпротива от персонала, ако се наложи да се приемат пациенти или още пациенти с КОВИД.

Решенията

По-добро финансиране на болничната помощ е сред основните решения, което са посочили мениджърите. Осигуряването от НЗОК на финансиране в размер на 100% от прогнозния бюджет за 2020 г. е решение на проблемите за 82% от анкетираните болници. Целево финансиране от МЗ за лечението на инфекциозните отделения е приоритет за 69% от болниците, а за пациенти с КОВИД – за 56%. Сред останалите решения, които мениджърите са посочили е осигуряване на допълнителни предпазни средства и дезинфектанти (60%), провеждане на задължителен PCR на всеки пациент преди хоспитализация (49%). Едва 35% смятат, че командироване на медицински специалисти от други лечебни заведения би могло да помогне, а 20%, че обучението на наличния медицински персонал за лечение на пациенти с КОВИД-19 може да помогнат. Осигуряването на още медицински персонал е решение за 49% от болниците изобщо, но тежестта му не е пропорционално за всички видове лечебни заведения. Подобна мярка очакват най-вече областните (57% от тях), и общинските лечебни заведения (53% от тях).

В обобщение

Самооценката за готовността за лечение на КОВИД-19 през есента и зимата е средна към добра. 36% от лечебните заведения оценят готовността си да се справят с есенно-зимния период като средна, а 36% като добра. 13% от болниците оценяват готовността си като слаба и 7% - като много добра. Сред болниците, които имат най-големи притеснения за това как ще се справят с КОВИД през зимата, са общинските и частните болници. По-уверени във възможностите за справяне с КОВИД изглеждат държавните и областните лечебни заведения.


Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Здраве
Аджибадем Сити Клиник Варна зарадва бягащи жени от 5kmrun
Петък, 15 Март 2024 08:05
Бягащи момичета и жени ще се прегледат безплатно в Аджибадем Сити Клиник тази пролет. Акцията отбеляза 8 март – Международен ден на жената след финала в Морската градина. Варненската клиника си партнира...
От днес: 14 дни самоизолация за заразените с Covid-19
Петък, 15 Март 2024 15:13
От днес влиза в сила правилото, че заразените Covid-19 се самоизолират за период до 14 дни по преценка на лекуващия лекар. Контактните им хора ще се поставят под медицинско наблюдение за срок от 10...
Отбелязваме Световния ден на съня
Петък, 15 Март 2024 07:47
На днешния 15 март отбелязваме Световния ден на съня, той се отбелязва всяка година в петък преди пролетното равноденствие. Чества се от 2008 г. по инициатива на Световната асоциация за профилактика на...
14 март - Световен ден за борба с бъбречните заболявания
Четвъртък, 14 Март 2024 11:11
В Световния ден за борба с бъбречните заболявания нефролози от УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна напомниха важността на ранната диагностика и превенцията На 14 март, когато международната общественост отбелязва...
МЗ: Здравните досиета са защитени и няма опасност от теч на лични данни
Сряда, 13 Март 2024 18:32
Здравните досиета са защитени с квалифициран електронен подпис и няма опасност от теч на лични данни. С това становище излязоха от Министерството на здравеопазването във връзка изявлението на Българския...
Детската смъртност по света достига исторически минимум, сочи нов доклад на ООН
Сряда, 13 Март 2024 16:45
Броят на децата, починали преди петия си рожден ден, е достигнал исторически минимум, намалявайки до 4,9 милиона през 2022 г., според последните оценки, публикувани днес от Междуведомствената група на...
Лекарският съюз: Има опасност от изтичане на лични данни на пациенти
Сряда, 13 Март 2024 12:21
Българският лекарски съюз (БЛС) смята, че има опасност от изтичане на лични данни на пациентите ако достъпът до здравното им досие става чрез т.нар. сдвояване, посредством QR код. За опасенията си с позиция...
Денков: Над 50 лекарства за сърдечни заболявания ще станат безплатни
Сряда, 13 Март 2024 11:27
56 лекарства за хипертония, аритмия и други подобни заболявания ще се поемат изцяло от Здравната каса и ще бъдат безплатни за пациентите. Включени са всичките лекарствени форми, които се намират в аптечната...
Търси в новини:
345678910111213

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Най-четено от Здраве 1 2 3
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.2 + 0.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook