Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Екопарк Варна

Университетската ботаническа градина в град Варна е първият Eкопарк в страната, хармонично съчетаващ в себе си изкуствени и естествени екосистеми. Паркът е разположен на площ от 360 дка. Арборетумът включва повече от 300 вида екзотични дървета...
Новини

Министерството на здравеопазването публикуват информация какво трябва да знаят родителите на деца, посещаващи детски заведения и училища в условията на COVID-19. В детската ясла/детската градина на детето ми има положително за COVID-19 дете. Трябва ли да изследвам детето си? Подлежи ли то на карантина? Продължава ли детската градина да работи? Мога ли да ходя на работа, в случай, че детето ..
Новини

Министерският съвет одобри проект на Закон за българския жестов език. Чрез него се цели признаване на жестовия език като естествен самостоятелен език, както и осигуряване на условия за ефективно включване на глухата общност в България във всички сфери на обществения живот....
Новини от Варна, региона и света

KAT връчи 42 358 електронни фиша връчиха по границите

Петък, 14 Август 2020 12:11
Източник: Monitor.bg   
(14)   (3)
Сн.: Moreto.net

Общо 42 358 електронни фиша връчиха полицаите на ГКПП-тата в страната от началото на юни тази година, когато започнаха проверките за неплатените им задължения. Тяхната обща стойност, която се очаква да влезе в държавната хазна, възлиза на 5 923 337 лв., стана ясно от справка на Пътна полиция за „Монитор“.

Връчените електронни фишове на място не подлежат на мигновено заплащане. Водачите имат право писмено да възразят или обжалват чрез декларация към директора на съответната структура на МВР. В 7-дневен срок от получаването на електронния фиш може да се направи писмено възражение пред шефа на структурата. Директорът разглежда възражението и преценява доказателствата в 7-дневен срок от постъпването му. Издаденият електронен фиш се анулира, ако от събраните доказателства е установено, че моторното превозно средство е било обявено за издирване или нарушението е извършено с моторно превозно средство със специален режим на движение.

Гражданите могат и да обжалват фиша чрез подаване на заявление в 14-дневен срок от получаването му (или ако е направено възражение, което впоследствие е било отхвърлено, до 2 седмици след съобщаването на отказа за анулиране на фиша).

Ако пък шофьорите решат да не обжалват, те могат да се възползват от 30% отстъпка от размера на глобата ако тя бъде заплатена в рамките на две седмици от връчването на фиша.

Системата за проверка за невръчени фишове и непогасени глоби бе въведена на общо 9 ГКПП-та у нас. Началото бе поставено на 1 юни тази година, когато нововъведението бе изпробвано единствено на ГКПП Калотина. От 17.06.2020 г. то действа и на пунктовете Силистра, Кулата, Гюешево, Капитан Андреево, Лесово, Маказа и двата моста на Дунав. Освен да връчват невръчени електронни фишове за скорост на водачите, полицаите на входовете и на изходите от страната следят стриктно и за глоби, непогасени след срока за обжалване и този за доброволно заплащане. Сама по себе си процедурата не е нова и протича като стандартна проверка на пътя. Разликата тук обаче е, че при установяването на просрочени санкции нередовните водачи се отбиват встрани, като им се предоставя възможността да заплатят задълженията си до 2 часа. Те могат да направят това чрез въведените терминални устройства ПОС на пунктовете или чрез онлайн административния портал на МВР.

От тази опция са се възползвали над 22 хил. водачи, които са заплатили милион и половина лева чрез ПОС терминал и 352 070 лв. онлайн. ГКПП Калотина при РДГП Драгоман пък е пунктът, на който са заплатени най-много документи – 5036, в размер на 386 099 лева. Въпреки че на проверка минават и пътниците, на тях единствено им се връчват електронни фишове. Полицаите не изискват от тях плащане на просрочени задължения към КАТ.

Системата по границите има и директно обвързване с органите на НАП. Това позволява да се направи справка в системата на агенцията и да се уточни дали в действителност глобата е платена, ако има разминаване между данните на Пътна полиция и твърденията на водачите, като процедурата отнема не повече от 5 минути.

От МВР заявиха, че не водят статистика относно гражданите, отказали да погасят просрочените си задължения. В началото на въвеждането на проверките по границите обаче те съобщиха, че повечето водачи са добросъвестни, като в 99% от случаите при които има неплатени глоби, те се заплащат в двучасовия срок след проверката.

Ако санкциите не бъдат заплатени, полицаите отнемат свидетелството за управление на МПС на провинилия се водач и се спира от движение автомобилът, ако шофьорът е и негов собственик. Така той ще се наложи да използва алтернативен транспорт – автобус, влак, такси, или да се придвижи пеш.

От ведомството бяха категорични, че по този начин не се нарушават по никакъв начин правата на хората за свободно придвижване. „Отнемането на книжката е регламентирано в закон и прилагането му не зависи от волята на полицаите. Те са длъжни да вземат документа, ако глобата е просрочена. Освен право на свободно на придвижване гражданите имат задължението и да спазват законите“, обясни през юни бившият вече министър на вътрешните работи Младен Маринов.

Въведената система по границите дава добър резултат относно събираемостта на глобите, става ясно от справката на МВР. Основната цел за въвеждането й обаче е намаляването на травматизма на пътя, като минимализира чувството за безнаказаност.

От вътрешното министерство посочиха, че противно на притесненията от някой, че подробните проверки за задължения ще утежни ситуацията на вход и на изход от страната, създадената организация осигурява безпрепятствено преминаване на държавната граница.

На всички ГКПП е предоставена възможност за заплащане на дължимите глоби безкасово чрез терминални устройства ПОС от участници в движението по пътищата, преминаващи през ГКПП на Република България, които имат изискуеми задължения по влезли в сила административнонаказателни документи, заявиха още от МВР.

Проверяваме за фишове онлайн, плащаме електронно

В резултат на реализираната и внедрена в експлоатация надстройка от 26.06.2020 г. в Портала за електронни административни услуги на МВР (ПЕАУ) е създадена възможност гражданите да могат да извършват справка за невръчените им наказателни постановления (НП) и електронни фишове, съобщават от МВР.

Чрез услугата „Проверка на задължения по ФИШ/АУАН/НП с възможност за плащане“ при въвеждане на номер на свидетелство за управление на МПС (СУМПС) и ЕГН/ЛНЧ гражданите може да проверяват чрез интернет както за неплатени задължения, така и за наличие на издадени, но невръчени неплатени наказателни постановления и/или електронни фишове. При наличие на връчени и влезли в сила административнонаказателни документи, по които се дължи глоба, се визуализира списък с неплатените задължения с осигурена възможност за заплащане на дължимите суми директно през ПЕАУ.

Създадена е и организация на територията на страната във всяко РУ на МВР денонощно да може гражданите да извършват справки за невръчени и неплатени глоби по ЗДвП и КЗ и да имат възможност да платят глобите по ЗДвП чрез терминално устройство ПОС, съобщават от Министерството на вътрешните работи. В тази връзка се наблюдава тенденция все повече граждани да предприемат действия за погасяване на задължения по влезли в сила административнонаказателни документи.

Тарикати топят жените си - пестят контролни точки

Правото на обжалване на електронни фишове дава вратичка за провинили се на пътя тарикати. Масово шофьори с нарушения приписват летенето със скорост над разрешената на своите половинки, съобщават източници на „Монитор“.

В жалбите си, които подават към структурите на Министерството на вътрешните работи, те посочват, че връченият им фиш трябва да бъде анулиран, тъй като моторното превозно средство, хванато в нарушение, е било управлявано не от тях, а от гадже или съпруг/а в момента на заснемане от камерите на пътя. Това става чрез писмена декларация, подадена в 14-дневен срок от връчването на наказателното постановление. В нея се посочват данни за лицето, карало колата в момента на нарушението, както и копие на книжката му. Издава се нов фиш на посочения като нарушител, а старият се анулира.

Така тарикатите спасяват контролните точки в синия си талон и се възползват от тези на своята половинка в случаите, в които тя не сяда често зад волана.

(14)  (3)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .
Новини от Варна, региона и света
Семинар "Образование в Холандия" 2020 във Варна
Днес, 24 Септември 2020 08:30
UNIFY е единственият специализиран консултант за образование в Холандия и тази есен ще проведе на живо семинар "Образование в Холандия 2020". Събитието ще се проведе Петък, 25 Септември 2020 в Галерия...
91 проверени под карантина днес във Варна и областта
Днес, 24 Септември 2020 19:13
Днес във Варна и областта са проверени 91 души за спазване на наложената им задължителна домашна карантина, съобщават от полицията за Moreto.net. Проверките са извършени по адреси на лица, поставени...
76-годишен блъсна мотоциклетист във Варна
Днес, 24 Септември 2020 19:01
76-годишен шофьор е блъснал мотоциклетист при пътен инцидент станал вчера около 9:25 часа на кръстовището на бул. "Трети март" и ул. "Мургаш" във Варна, съобщиха за Moreto.net от полицията. 76-годишният...
Кралев се надява от 1 октомври състезанията на закрито да са пред публика
Днес, 24 Септември 2020 18:48
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев проведе среща с представители на федерациите по волейбол, баскетбол, хандбал, хокей на лед, футзал и водна топка, на която обсъдиха нужните противоепидемични...
Отново блъснат на пешеходна пътека във Варна
Днес, 24 Септември 2020 18:37
Пореден случай на блъснат човек на пешеходна пътека бе регистриран във Варна съобщиха от полицията Moreto.net Инцидентът е от вчера, 23 септември около 6:50 часа сутринта на кръстовището на ул. "Отец...
70 учители с COVID-19 в страната, шестима от тях във Варна
Днес, 24 Септември 2020 18:25
По информация от регионалните управления на образованието от началото на учебната година до днес 81 ученици и деца (0,01%), посещавали училище или детска градина, са с положителни проби за COVID-19, съобщават...
Стикер „Национално меню“ ще привлича туристите към българската кухня
Днес, 24 Септември 2020 18:17
Представители на профилирани гимназии и средни училища, обучаващи в професионално направление „Туризъм“, от цялата страна, взеха участие в работната среща по изпълнение на проект „Професионална селекция...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
Нощувки-ТОП Център-ВИНС-х-л Черно Море-ОБщината-СПОРТНА
СТАИ на 2минути до ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ-ВИНС -3 минути до хотел ЧЕРНО МОРЕ- ОБЩИНАТА-5мин пеша до -МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ-ВОЕННО-МОРСКО У-ЩЕ- - СПОРТНА ЗАЛА почивка всички удобства и условия!!!- от...
Полезно
Женско списание Безплатни курсове
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Време за Култура Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Нов тип бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Днес в афиша на Варна
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.2 + 0.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net във Facebook