Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

ЕК не иска държавна помощ да попада в офшорни дружества

Вторник, 14 Юли 2020 17:30
Източник: Money.bg   
ЕК препоръчва да не се предоставя финансова подкрепа на дружества, които имат връзки с офшорните зони. Препоръката се отправя към държаните членки и е във връзка със списъка на ЕС за юрисдикциите, неоказващи съдействие за данъчни цели.

Такава препоръка за ограничения следва да се прилага и за дружества, които са били осъдени за тежки финансови престъпления, като финансови измами, корупция, неплащане на данъчни и социалноосигурителни задължения.

Целта на днешната препоръка е да се предоставят насоки на държавите членки за това как да бъдат определени условията за финансова подкрепа, които предотвратяват злоупотребата с публични средства, и за укрепване на гаранциите срещу данъчни злоупотреби в целия ЕС, в съответствие със законодателството на ЕС. Като координират ограниченията за финансова подкрепа, държавите членки ще предотвратят също появата на дисбаланси и нарушения в рамките на единния пазар", се посочва в препоръката на ЕК.

Държавите членки следва да информират Комисията за мерките, които ще въведат, за да се съобразят с днешната препоръка, в съответствие с принципите на ЕС за добро управление.

В безпрецедентна ситуация, при която огромни суми държавна помощ се предоставят на предприятията в контекста на пандемията от коронавирус, е недопустимо дружества, получаващи публична подкрепа, да участват в практики за избягване на данъци, включващи данъчни убежища, според изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестегер.

Това би представлявало злоупотреба с националните бюджети и бюджета на ЕС в ущърб на данъкоплатците и системите за социална сигурност. Затова и с тази препоръка се цели именно явлението компании с офшорни сметки, да се ползват от държавна подкрепа.

Припомняме, че тази сутрин канцлерът на Германия Ангела Меркел предупреди, че не е ясно дали евролидерите ще постигнат споразумение за 750-те милиарда евро фонд за възстановяване на икономиката от пандемията.

В коментар Паоло Джентилони, комисар по въпросите на икономиката, заявява, че тези, които умишлено заобикалят данъчните правила или извършват престъпна дейност, не следва да възползват и от системите, които се опитват да заобиколят. "Трябва да защитаваме нашите публични средства, за да могат те действително да подкрепят честните данъкоплатци в целия ЕС."

Целта на днешната препоръка е да се предостави на държавите членки модел, съобразен със законодателството на ЕС, за това как да бъде предотвратено използването на публична подкрепа за схеми за данъчни измами, отклонение от данъчно облагане, избягване на данъци, изпиране на пари и финансиране на тероризма. Комисията им препоръчва да бъдат включени определен брой условия, с които да обвържат отпускането на финансова помощ, както е готова да обсъди с държавите членки техните конкретни планове.

Освен това Комисията препоръчва да бъдат предвидени изключения от тези ограничения, но строги, и тези изключения да предвиждат, че съответните дружества плащат подходящ данък поне в една от страните членки за последните три години или ако действително развива стопанска дейност в държава от списъка.

На държавите членки се препоръчва да въведат и подходящи санкции, включително за предоставяне на невярна или неточна информация.

Припомняме, че след избухването на скандалите с къщите за гости и Апартаментгайт у нас през 2019 година главният прокурор Сотир Цацаров изиска от ДАНС информация за всички банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности и недекларирани по съответния ред. Въпреки че ДАНС увери, че ще работи в най-кратки срокове, резултати от проверката или от доклада не бяха изнесени публично.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
ПП и ДБ подписаха споразумение за общо участие на изборите 2 в 1
Днес, 23 Април 2024 17:51
Лидерите на коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) – Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов подписаха споразумение за общо участие на предсрочните избори...
Евродепутаите одобриха нови фискални правила на ЕС
Днес, 23 Април 2024 17:39
Евродепутатите одобриха преработка на фискалните правила на ЕС, като ги направи по-ясни, по-благоприятни за инвестициите, по-добре съобразени със ситуацията във всяка страна и по-гъвкави. Новите правила,...
Без ток във Варна и областта утре ще са...
Днес, 23 Април 2024 17:29
Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, утре, 24 април, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: - от 08:30 ч. до 14:00 ч. -...
АЕЖ иска МВР да публикува всички видеозаписи от инцидента с Димитър Стоянов
Днес, 23 Април 2024 17:16
Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България настоява Министерството на вътрешните работи да публикува всички видеозаписи от инцидента с журналиста Димитър Стоянов в понеделник вечер. МВР...
Mорето изхвърли мъртъв делфин на варненския плаж
Днес, 23 Април 2024 17:04
Умрял делфин е изхвърлило морето на плажната ивица пред варненско заведение. Това става ясно от бюлетина на РИОСВ за приети сигнали от граждани на „Зелен телефон“ или поща през месец март, научи Moreto.net. При...
Божков и длъжностни лица от Държавната комисия по хазарта отиват на съд
Днес, 23 Април 2024 16:47
Днес Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) по досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на изнудване, длъжностни...
Варненски музеи с лятно работно време от 1 май
Днес, 23 Април 2024 16:35
От 1 май на лятно работно време преминават следните музеи и обекти в системата на Регионалния исторически музей (РИМ) - Варна: - Археологически музей Работно време: 10:00 – 17:00 часа, без...
Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава утре
Днес, 23 Април 2024 16:21
Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание в сряда, 24 април 2024 г., от 14.00 ч. в Гранитна зала в сградата на Министерския съвет при следния дневен ред: 1. Проект на Постановление...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook