Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

За първи път във Варна откриват паралелка за обучение на дрогеристи по австрийска програма

Четвъртък, 11 Юни 2020 08:25
Източник: Moreto.net   
Варна е единственият град в България, освен София, в който ще има специализирана паралелка за обучение на дрогеристи по австрийска програма. Първите 13 ученици ще стартират обучението си от новата учебна 2020/2021 година в ПГХХВТ „Д. И. Менделеев“. Курсът ще е 5 годишен, от 8-и до 12-и клас, и част от системата на дуалното образование. В 11-и и 12-и клас учениците ще преминават практика в магазините на dm България – компанията, благодарение на която новата професия беше въведена у нас. Те ще работят на трудов договор и ще получават възнаграждение за труда си.

Повече за новата професия и обучението по нея ни разказват Руслан Скулев, директор на ПГХ и ХВТ „Д. И. Менделеев“, където ще бъде сформирана варненската паралелка и Евелина Великова - управител на dm България.



Руслан Скулев, директор на ПГХ и ХВТ „Д. И. Менделеев“

- Г-н Скулев, с какво паралелката за „дрогеристи“ е по-различна от другите в гимназията?

Паралелката за „дрогеристи“ или както е официалното наименование "Koнcyлтaнт пo ĸoзмeтични, пapфюмepийни, биoлoгични пpoдyĸти и битoвa xимия" е различна с това, че е интердисциплинарна. В учебната програма силно са застъпени биология, ботаника, предприемачество и химия. Освен това подробно ще се изучава не само съставът на козметични, биологични и химични продукти, но и какво е тяхното въздействие върху човешкото тяло. Това означава, че тя е някъде по средата между паралелките по химични технологии и медицина изучавани в гимназията.

- Защо бихте предложили на един ученик да се запише в тази паралелка?

За мен едно от най-големите предимства на тази паралелка е възможността учениците бързо да се реализират на пазара на труда като високо квалифицирани специалисти. При нас те ще усвоят такива умения и знания, които ще им позволят да са конкурентоспособни не само в България, но и в чужбина. За това много полезна е и подкрепата на dm, тъй като компанията е доказала, че умее да развива своите служители. Партньорите ни в обучението на дрогеристи имат традиции в дуалното обучение и това е много полезно. Надявам се, че и други работодатели ще се убедят в предимствата на тази форма на обучение и ще започнат да работят с училищата и да „отглеждат“ кадрите, които ще им помогнат да развият бизнеса си все по успешно.

- Наложи ли се преподавателите да преминат специална подготовка?

Нашите колеги вече са готови да започнат да преподават на бъдещите дрогеристи, тъй като имаме и предишен опит с обучението по тази специалност. От една година ние обучаваме 20 служители на dm от Североизточна България по вътрешен проект на компанията. От dm ни предоставиха учебници, по които се учи в Австрия, а ние осигурихме добре подготвени преподаватели и базата на гимназията, което включва и нашите лаборатории, където тестваме и анализираме различни препарати, хербарии, тинктури и козметични продукти. Тази комбинация от австрийския опит и нашата подготвеност и база ни дават увереност, че стартът на паралелката за дрогеристи ще е много успешен.

- Как се стигна до това Варна да е единственият град извън София, в който ще има паралелка за „дрогеристи“?

За мен голямото предимство на нашата гимназия е гъвкавостта – ние работим в тясно сътрудничество с бизнеса и разкриваме специалностите, от които фирмите реално имат нужда. Целта ни е, когато един ученик завърши гимназията да има възможност да работи по специалността си, дори и да не продължи в системата на висшето образование. Затова работим с бизнес организации като австрийското търговско представителство, БСК, съюза на хлебарите и сладкарите, асоциации на млекопреработватели, камарата на туристическите агенции във Варна и много други. Така успяваме да отговорим на реалните нужди на бизнеса и вярвам, че това е наклонило везните в наша полза.

- Какъв е интересът към новата паралелка и очаквате ли, че местата ще се запълнят?

Вече имах обаждания от родители, които разпитваха за новата паралелка, което показва, че хората вече са чули за нея и я приемат като една от възможностите за образование на децата им. Сигурен съм, че през следващите години интересът към обучението за дрогеристи ще расте, така както се случи с паралелка „Оптика“ и други нови дисциплини, които въведохме в повереното ми училище ПГХ и ХВТ „ Д. И. Менделеев“ - Варна.



Евелина Великова, управител на dm България

- Г-жо Великова, бихте ли ни разказали повече за професия „дрогерист“?

„Дрогерист“ е професия, която в немскоезичния свят - Германия, Австрия и Швейцария, съществува от десетилетия. Нейното развитие е свързано с нарастването на популярността на специализирани вериги за търговия с дрогерийни стоки като нашата и разширяването на асортимента в тях. Първоначално в тези магазини са се продавали основно изсушени билки и подправки. В по-ново време асортиментът се разширява и се предлагат козметични продукти, почистващи препарати, различни храни и така нататък. Това налага в магазините да има специално обучени хора и се появява професията дрогерист.

През годините тази професия се утвърждава като базова за сектора на търговията с дрогерийни стоки и е една от основните причини хората да пазаруват в специализирани магазини като нашите. Там, където има обучен дрогерист клиентът може да получи изключително компетентна консултация, тъй като не само ще научи какво съдържа даден продукт, но и как различните съставки се отразяват на тялото и помагат за решаването на конкретен проблем. Именно това е и целта на дрогериста – да даде най-добрия съвет, а не просто да реализира продажба. Например, колкото и да е модерно, наш колега няма да препоръча крем за лице на водна основа за грижа през зимата.

- Как се стигна до въвеждането на тази професия в България?

Ние работим за въвеждането на тази професия още от 2016 г., водени от два мотива. Първият е да предоставим на хората страхотно обслужване, каквото биха получили в Германия, Австрия или Швейцария. Вторият е, че като добър работодател, ние подкрепяме професионалното развитие на нашите служители. Затова преди 4 години стартирахме обучения за дрогеристи. Тогава малка група от наши служители, които владеят немски език премина тежък едногодишен курс в Австрия. След завършването на курса, те получиха австрийска диплома, която им дава право да практикуват в страната. Уверявам ви, че това не е никак лесно и българската група беше една от малкото, в които не само, че нямаше скъсани, но и всички колеги преминаха финалните тестове с отлична оценка. Целта на обучението беше австрийският модел и придобитите знания да се пренесат в България и колегите ни да предадат наученото и да са ангажирани във вътрешнофирмените обучения.

Като следваща стъпка, решихме да дадем възможност на колкото е възможно повече наши служители да преминат през това обучение. Затова през 2017 година влязохме в партньорски отношения с Професионалната гимназия по екология и биотехнологии в София и заедно разработихме курс за обучение на дрогеристи като използвахме както опита на хората от гимназията, така и австрийската програма, по която се обучаваха колегите ни. През първите две години 40 наши колеги успешно преминаха курса, а до няколко дни ще завършат още 70, обучавани в професионалните гимназии по химични технологии в София, Варна, Бургас и Плевен.

След като се уверихме, че в България има страхотни възможности за подготовка на дрогеристи, се стигна и до логичния финал на проекта - включването на професията в системата на дуалното обучение. Така българските ученици могат да получат знания и умения, каквито имат връстниците им в Германия и Австрия и ще бъдат много по-конкурентни на пазара на труда.

За нас това е естествено развитие на подкрепата ни за тази форма на образование, тъй като dm България вече има голям опит в подготовката на ученици в дуална форма по професии като „Търговия“ и „Логистика“, тъй като сме част от австрийския проект за дуално обучение още от старта му през 2015 година. След няколкогодишни усилия от наша страна професията беше одобрена от Националната агенция за професионално образование и обучение и Министерство на образованието под официалното наименование "Koнcyлтaнт пo ĸoзмeтични, пapфюмepийни, биoлoгични пpoдyĸти и битoвa xимия" и от следващата учебна година, 2020/2021, стартира обучението по нея.

- Какво ще учат учениците?

Дрогеристът е един от ключовите компоненти за успеха на нашия бизнес модел, който предоставя на хората пазаруване в големи и удобни магазини, огромно разнообразие от стоки и компетентна консултация. Затова dm дрогеристите трябва да притежават познания по химия, ботаника и фармакогнозия, стокознание, фармакология, токсикология и козметика. Причината е, че всеки специалист в тази професия трябва да знае съставките на всеки продукт. Именно тези дисциплини му носят знанията за тях.

Работата с хора е друго ключово умение, което се развива най-вече с практика. Тя изисква да си гъвкав, креативен, да можеш да измисляш нови варианти за действия. Придобиването на практика от бъдещите специалисти ще става възможно с прилагането на австрийския модел след старта на обучението по професията в избраните специализирани гимназии като още в 11-и и 12-и клас под формата на дуално обучение те ще могат да работят във вериги магазини на намалено работно време с подписани трудови договори.

Голямото предимство на професията е, че тя се получава в рамките на средното образование. Няма следващо ниво на подготовка, като това е стандарт в Австрия и Германия, което позволява на експертите да могат да следват след това други специалности, било то "Фармация", "Икономика" и т.н.

- Защо избрахте Варна да е единствения град извън София, в който ще има паралелка за дрогеристи?

Основната причина е, че ние вече имаме изключително ползотворно партньорство с ПГХХВТ „Д. И. Менделеев“. В гимназията се обучават наши служители, които всеки момент ще получат дипломите си. Във Варна открихме страхотни преподаватели и модерна материална база, което е много важно за обучението. Освен това ръководството на гимназията в лицето на директора г-н Скулев прояви изключителна гъвкавост за формирането на паралелката и показа разбиране за нуждите на бизнеса.

- Какво ще могат да работят и да учат децата след като завършат?

Учениците, завършили специалност „дрогерист“ имат изключително богат избор от възможности за развитие на кариерата си. Те могат да работят в специализирани магазини за дрогерийни стоки като нашите. Разбира се, децата ще получат достатъчно знания и умения, за да се реализират успешно, в който и да е сектор на търговията на дребно.

Опитът в страни като Австрия показва, че знанията, които получават им дават много добра основа за кандидатстване и в медицински висши заведения, по-конкретно в специалност „Фармация“, и впоследствие да работят като фармацевти. Учениците имат възможности за кариера и в сектора на производството и търговията на козметични продукти и дори на био храни и хранителни добавки. С други думи, обучението за дрогеристи дава една много добра основа, а как това ще бъде използвано зависи от всеки отделен човек.

Информационна кампания

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Образование
Министърът на образованието отчете свършеното за 9 месеца (видео)
Неделя, 17 Март 2024 10:52
Увеличение на възнаграждението на учителите, обявени конкурси за директори в 276 общински училища, разработена Визия за Стандарт за управление на качеството в училищното и предучилищното образование и...
Избраха нови директори в 200 училища в страната
Петък, 15 Март 2024 16:04
200 училища имат избрани директори след конкурсите, проведени по новите правила на Министерството на образованието и науката. Това показват обобщените данни от всички регионални управления на образованието...
Голям интерес към Кандидатстудентска борса – Варна 2024
Петък, 15 Март 2024 14:46
При голям интерес протича провеждащата се днес "Кандидатстудентска борса – Варна 2024". Събитието се провежда днес в "Юнашкия салон" в морската столица. В него по традиция участват всичките шест висши...
Кандидатстудентска борса ще се проведе днес във Варна
Петък, 15 Март 2024 08:40
Кандидатстудентска борса – Варна 2024 ще се проведе днес, 15 март, от 10:00 часа до 16:00 часа в Юнашкия салон. Във форума ще участват всичките шест висши училища в града - Висшето военноморско училище...
Нов прием за подготвителна група в ЧОУ „Монтесори Варна”. Вече и Детска къща „Монтесори” за най-малките
Сряда, 13 Март 2024 08:07
ЧОУ „Монтесори Варна” се превърна в еталон за образователен стандарт сред родителите, които са избрали алтернативен метод на обучение, съчетан с високи академични резултати и свободна от агресия среда. ЧОУ...
Нова съвместна магистърска програма между ТУ – Варна и Стопанската академия в Свищов
Четвъртък, 14 Март 2024 15:03
Нова съвместна магистърска програма между Технически университет – Варна и Стопанска академия „Д. Ценов“, гр. Свищов Ректорите на Технически университет – Варна – проф. д-р Драгомир Пламенов и на СА „Д....
„Децата и наркотиците: истина и легенди“ на среща с родители в Механотехникума във Варна
Сряда, 13 Март 2024 15:27
Опита на майка и съдия, и този на бивш зависим и настоящ консултант споделиха Светослава Колева и Валентин Русимов с родители на ученици от Професионалната техническа гимназия във Варна. Информацията,...
Таксите за студенти и докторанти в държавните висши училища да отпаднат още тази година
Сряда, 13 Март 2024 14:19
Таксите за обучение на студентите и докторантите държавна поръчка да отпаднат още през тази академична година. Това реши правителството с предложените промени в Закона за висшето образование. Целта е...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Най-четено от Образование 1 2 3
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
2.2 + 2.1
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook