Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

"Хюриет": Ердоган планира промяна на статута на "Света София"

Събота, 6 Юни 2020 11:14
Източник: Vesti.bg   
"Изгответе и представете проучване по въпроса за повторното отваряне на "Света София" за богослужения", е заявил Ердоган според вестника.

урският президент Реджеп Тайип Ердоган е поискал от свои партийни сътрудници да проучат как може да бъде променен статутът на храма "Света София" в Истанбул, съобщава в. "Хюриет", цитиран от БТА.

Абдулкадир Селви, автор на вестника, известен като близък до правителството, пише днес, че въпросът е бил поставен на обсъждане по време на заседанието по-рано тази седмица на централния изпълнителен комитет на управляващата Пария на справедливостта и развитието (ПСР).

"Изгответе и представете проучване по въпроса за повторното отваряне на "Света София" за богослужения", е заявил Ердоган според публикацията.

Авторът на материала обръща внимание, че досега президентът отклоняваше призивите за връщане на статута на джамия на храма с отговора: "Нека първо да напълним другите джамии".

Въпреки това в предишни години има няколко провокации по темата от страна на Ердоган:

През 2017 г. турските власти организираха рецитиране на Корана в храма. Тогава това решение разгневи тези, които се опасяват, че президентът Реджеп Ердоган се опитва да превърне храма отново в джамия.

През 2018 г. Ердоган отново провокира с четене на Корана в „Св. София“. Турският лидер призова присъстващите да се присъединят към него, докато тихо рецитираше първите редове от Корана, посвещавайки молитвата на „душите на тези, които ни оставиха това в наследство (сградата на храма), особено на завоевателите на Истанбул (Константинопол)“.

Още през 2013 г. пък депутат от опозиционната Партия на националистическото действие (ПНД) в Турция е внесъл в парламента проектозакон, предвиждащ храмът "Света София" в Истанбул, който сега функционира като музей, да бъде преустроен в действаща джамия.

Според Селви има няколко причини за положителното отношение в момента на президента към тази стъпка.

На първо място това е подкрепата на гражданите от всички политически партии за четенето на Корана в храма по повод годишнината от завладяването на Константинопол в края на май.

Друг фактор е безпокойството във връзка с реакцията на Атина на тази проява и желанието на Анкара да демонстрира, че този подход е неприемлив, посочва още той.

В момента прависти обсъждат въпроса с анулирането на указа, с който основателят на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк превръща в музей "Света София" през 1935 г., пише още "Хюриет".

Храмът "Света София" е построен през шести век като християнска църква. От изграждането си през 537 г. до 1453 г., когато Османската империя завладява града, "Света София" е била източноправославна катедрала и седалище на Константинополската патриаршия. След превземането на Константинопол храмът е превърнат в джамия, а през 1935 г. е обявен за музей и е прекратена религиозната му употреба.

"Света София" е смятана за един от символите на православието и на Византия и намеренията за обратното ѝ превръщане в джамия са чувствителна тема, особено в Гърция.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Замразените руски активи в Швейцария продължават да спадат
Днес, 23 Април 2024 14:12
Замразените в Швейцария руски активи възлизат на 5,8 милиарда швейцарски франка (6,36 милиарда долара) и продължават да спадат, предаде Ройтерс. Обявената сума се отнася за края на 2023 г. и е доста под...
Пускат фонтаните във Варна до средата на май?
Днес, 23 Април 2024 14:00
Фонтаните във Варна би трябвало да заработят до средата на месец май. Съоръженията следва да бъдат разконсервирани, както и да им бъде извършена нужната профилактика и ремонтни дейности. Това става ясно...
Археолози смятат, че са открили вилата на Октавиан Август
Днес, 23 Април 2024 13:48
Археолози от университета в Токио откриха това, което смятат, че е вила, принадлежаща на римския император Гай Юлий Цезар Август (роден като Гай Октавий) на северната страна на Везувий, според публикация...
Предимно слънчево утре по Черноморието
Днес, 23 Април 2024 13:36
През нощта на места, главно в западните и северните райони все още ще има превалявания. Над останалата част от страната облачността ще се разкъса. Вятърът ще отслабне и ще бъде от изток и югоизток. Минималните...
Снимат филми за живота около влажните зони от Дуранкулак до Казашко
Днес, 23 Април 2024 13:23
Започват снимки на пет късометражни филма за живота около влажните зони „Езеро Дуранкулак“, „Шабла-Езерец“, „Казашко“ и „Ятата“, както и за устойчивите практики за икономическо развитие на тези райони....
Проучване: Над 60% от родителите у нас подкрепят задължителните ваксини
Днес, 23 Април 2024 13:09
УНИЦЕФ и МЗ проучват нагласите на родителите и личните лекари към Националния имунизационен календар. Необходимо е да се увеличат усилията за изграждане на капацитет за междуличностно общуване и изграждане...
Внесоха обвинителния акт срещу шофьора, причинил смъртта на Ани и Явор
Днес, 23 Април 2024 12:56
Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) за причинена смърт по непредпазливост при управление на моторно превозно средство. Според обвинителния акт на 08.05.2023...
Премиерът Главчев и министър Гвоздейков обсъдиха подготовката на изборите
Днес, 23 Април 2024 12:36
Министър-председателят Димитър Главчев и министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков обсъдиха дейностите във връзка с подготовката на изборите за Народно събрание и за членове на Европейския...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
4.5 + 2.9
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook