Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Преглед на печата - 6 юни

Събота, 6 Юни 2020 08:06
Източник: News.bg   
24 часа: Еднокрак съгражданин на Брендо арестуван за склада с 327 кг кокаин в София

Мъж от Тополовград е вторият арестуван за кокаиновото депо в Студентски град, където бяха намерени 327 кг от най-скъпата дрога. Това стана ясно в петък, когато Софийският градски съд остави Манол Николов за постоянно в ареста, където е и първият задържан Николай Петров.

Случайно или не, от Тополовград е и кокаиновият крал Евелин Банев-Брендо, който е осъден за трафик на наркотици в Италия, Румъния и България, но избяга и сега се издирва с червена бюлетина от Интерпол. Вторият арестуван, Манол Николов, е с ампутиран крак. Изгубил крайника си след тежка катастрофа преди повече от 20 г.

Тетрадка със знаци, цифри и имена издала Николов, че има общо с 327-те кг кокаин в Студентски град. Тя е намерена в ателието, наето за склад, и била с почерка на Николов. Той си водил записки - описвал стоката, която е съхранявана в депото за наркотици, както и тази, която е изнасяна от жилището. На хартиените листове били описани и щампите от заловения кокаин. Сред маркировките са "Асо спатия", буква М, три малки кръга със сочеща нагоре стрелка, както и череши с цифри.

Сега: Българската проверка по "Барселонагейт" е прекратена

Българската прокуратура е отказала да образува разследване по преписката за "Барселонагейт". Това показва проверка на "Сега" в електронния регистър на преписките. Постановлението за отказ е от 12 май. Мотивите за прекратяването на преписката по скандала, в който е замесено и името на премиера Бойко Борисов, остават неясни. В четвъртък "Сега" потърси говорителя на спецпрокуратурата Кирил Пейчинов. Той обеща да провери, но след това повече не отговори на телефона си.

Въпросната преписка беше образувана в края на февруари, след като прокуратурата се сезира сама по публикацията в испанския вестник "Ел Периодико", свързана с имоти и фирми в Барселона, които испанските власти проверяват за пране на пари. Изданието публикува три страници разследване, в което се твърди, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът Бойко Борисов има отношение към "международна схема за пране на пари", през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми - Numin Invest SL и Emma BGS SL. Двете дружества са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева.

Монитор: За последните 2 години: Двоен скок на жалбите за дискриминация

921 са жалбите, постъпили от граждани в Комисията за защита от дискриминация през миналата година. Те са почти двойно повече спрямо оплакванията през 2017-а, когато са били едва 535, а през следващата година броят им е достигнал 600. Това става ясно от доклада на Комисията за защита от дискриминация за 2019 г. Тя е рекордна както от гледна точка на постъпилите жалби, така и на издадените решения за различен вид дискриминация, коментираха от КЗД пред "Монитор".

Сериозен ръст има и в самосезиранията на комисията, става ясно още от доклада. През 2017 г. те са били само 2 на брой, през 2018 г. - 286, а през изминалата година броят им е скочил до 601.

Увеличението на жалбите показва, че обществото е станало по-чувствително към актовете на дискриминация и тя е станала по-разпознаваема, се посочва в доклада.

Капитал: Божков засили атаката си срещу Борисов и Горанов

Сериалът с контраатаката на Васил Божков срещу правителството и по-специално срещу финансовия министър Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов продължи с нов епизод. В предишните доскорошният почти монополист в хазарта използваше предимно комикси и инфографики във facebook, за да разкаже своята версия за част от отношенията си с ГЕРБ през последните няколко години. Днес той изпрати до няколко политически партии и посолства копие от сигнала си до прокуратурата, в който обвинява трима представители на властта - премиера, финансовия министър и председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова в това, че са злоупотребили със служебно положение, изнудвали са го и са получавали подкупи.

Сигналът на Божков беше публикуван от "Бивол". В него има и неизвестни досега на публиката моменти.

Стратегията на Васил Божков, който за пет години е спестил над половин милиард лева такси към държавата, до момента е сравнително ясна. С всичките си действия през последните седмици - твърденията, които споделя и намеците, които прави, той се опитва да завлече заедно със себе си колкото е възможно по-високопоставени представители на властта. От правителството доскоро отказваха да коментират каквото и да е с аргумента, че това е част от защитата на обвинения в различни престъпления Божков. Това безспорно е така, но неговите твърдения са толкова сериозни, че липсата на отговор, или каквато и да е адекватна реакция от властта поставя много въпросителни.

Дума: Петиция настоява за изцяло нова обществена поръчка за детската болница

Бъдещата Национална детска болница ще се строи наново в рамките на вече сключения договор с консорциума около "Главболгарстрой". Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол. В същото време в момента се събират подписи за изцяло нова обществена поръчка за проектиране и изграждане на бъдещата болница.

Стана ясно още, че събарянето на съществуващата сграда ще започне до няколко месеца. Припомняме, че до решението за изцяло нов строеж се стигна след поредица от протести и петиции и след среща на премиера Бойко Борисов с гражданско движение. Самият Ананиев продължава да смята, че скелето от 1992 година може да бъде основа на съвременна детска болница. Но, по думите му, "поради общественото недоволство на не толкова голям брой хора", премиерът е решил в рамките на сключения с изпълнителя договор, да се разруши съществуващият строеж и да се направи нова сграда.

До края на юни ще се сформира т.нар. обществен съвет, за който настояват протестиращите граждани. За целта е необходимо да се излъчат представители от страна на гражданската инициатива "За истинска детска болница", от страна на фирмата-изпълнител и от страна на медицинската и проектантската общност.

Именно от "За истинска детска болница внесоха днес събраните за каузата 6046 подписа в Народното събрание и още един комплект с копия - в Министерския съвет.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
95% от неработещото осветление във Варна се дължи на кражба на кабели, борят посегателствата
Днес, 28 Март 2024 15:51
250 хил. лева е бюджетът, за поетапна подмяна и ремонт на уличното осветление във Варна. 95% от неработещото осветление в града се дължи на кражба на кабели, стана ясно по време на работна среща с представителите...
Стартира футболна лига за ветерани 40+ във Варна
Днес, 28 Март 2024 15:38
Аматьорската минифутболна лига - Варна стартира нова инициатива. На 27 и 28 април започва уикенд лига за ветерани. В нея ще участват само играчи, които са навършили 40 години. Двубоите ще се играят на...
Хранителна добавка за понижаване на холестерол е разследвана за смъртни случаи и над 100 хоспитализирани
Днес, 28 Март 2024 15:25
Японски производител на лекарства, чиито хранителни добавки са в центъра на нарастващ страх за здравето в Япония, съобщи за още два смъртни случая, потенциално свързани с хапче, което понижава холестерола....
Утвърдиха състава на Експертния съвет към фонд „Култура"
Днес, 28 Март 2024 15:13
Временните и постоянни членове на Експертния съвет на фонд „Култура" избра Общински съвет на днешното си заседание, предаде репортер на Moreto.net. Постоянни членове ще са Даниела Димова и Евгений Станимиров....
Нови разписания на няколко линии на градския транспорт във Варна от 1 април
Днес, 28 Март 2024 15:02
Няколко автобусни линии на градския транспорт във Варна ще бъдат с променено разписание, съобщават от "Градски транспорт" - Варна Считано 01.04.2024 г. за подобряване транспортната свързаност и обслужването...
Предимно слънчево утре по Черноморието
Днес, 28 Март 2024 14:49
Утре по Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от западната четвърт. Максималните температури ще бъдат между 21° и 24°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението...
Обвиняемият за убийството на Митко от Цалапица отказа да обжалва задържането си в ареста
Днес, 28 Март 2024 14:37
Основният обвиняем за убийството в Цалапица Рангел Бизюрев се отказа да обжалва задържането си в ареста. Това съобщи новият му адвокат Делчо Джубелиев пред "Нова телевизия". Срещу Бизюрев е повдигнато...
33-годишна родилка, приета в тежко състояние, почина в болница в Кърджали
Днес, 28 Март 2024 14:26
Във връзка с оповестен случай на починала 33-годишна бременна жена ИА „Медицински надзор“ информира, че се е самосезирала и е започнала извънредна проверка на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ АД – Кърджали и...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.3 + 0.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook