Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

12 млрд. евро за България. ЕК предлага фонд от 750 млрд. евро за възстановяване на икономиката

Четвъртък, 28 Май 2020 09:14
Източник: Свободна Европа   
България би могла да получи 11.7 млрд. евро под формата на безвъзмездна помощ и кредити от Европейския съюз (ЕС) през следващите две години, за да се справи с икономическите поражения, причинени от пандемията от коронавирус. Това става ясно от предложение на Европейската комисия (ЕК) за създаване на фонд за възстановяване на европейската икономика в размер на 750 млрд. евро, който ще бъде набран чрез заемане на общ дълг на световните пазари.

Общият бюджет за България е 15 млрд. евро, но тъй като помощта ще минава през европейски програми, ще е необходимо национално съфинансиране от 3.3 млрд. евро, за да може страната да получи достъп до европейската солидарност.

Проектът за спасителен фонд, наречен “Следващо поколение ЕС”, беше представен от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен на извънредна сесия на Европейския парламент в Брюксел в сряда. Тя обясни, че парите ще бъдат инвестирани във възстановяването на общия пазар, изграждането на климатично неутрална икономика, цифровизация и технологии, включително 5G и изкуствен интелект, в по-социална Европа, с по-голяма тежест в света.

500 милиарда от парите от фонда ще бъдат разпределени между страните членки като безвъзмездна помощ, а 250 милиарда - под формата на кредити. Миналата седмица Франция и Германия предложиха фонд от грантове в размер на половин трилион евро, който е почти изцяло заимстван от Еврокомисията. Срещу идеята за вземане на дълг се обявиха Нидерландия, Австрия, Швеция и Дания, които искат подпомагането да става само с кредити.

ЕК прогнозира свиване на европейската икономика със 7.2% през тази година в резултат на кризата, настъпила заради пандемията от коронавирус. Една от най-засегнатите икономики в ЕС се очаква да бъде българската, която също ще се свие със 7.2 на сто. От обявяването на световната епидемия от COVID-19 в света са регистрирани над 5.5 млн. случая на заразени, 1.4 милиона от които в Европа. Починалите са над 350 000, включително повече от 162 000 европейци. Можете да следите на картата развитието на пандемията в света.

Кой колко ще вземе

Според първоначалното разпределение на парите за възстановяване Италия ще е най-големия получател на средства, тъй като е най-силно засегнатата от коронавируса страна. За нея са предназначени общо 153 млрд. евро. Следва Испания със 149.3 млрд. евро. Франция ще получи 38 милиарда, а Германия - 28 милиарда. Най-големият получател в Източна Европа е Полша с 37 млрд. евро безвъзмездна помощ и 26 млрд. под формата на кредити. Бюджетът за Румъния е 33 млрд., а за Гърция - 43.5 млрд. евро. Процентно обаче най-много спрямо БВП ще получи Хърватия (€15 млрд.) - 22%, следвана от България с 19%.

Водещи критерии за разпределянето на средствата са размерът на брутния вътрешен продукт и очакваните щети върху икономиката.

“Утре цената на бездействие в тази криза ще бъде далеч по-скъпа за нас. Важното е тук да поставим заедно основите на нашето бъдеще", каза Фон дер Лайен пред европейските депутати, като призова да се загърбят предразсъдъците.

Първите средства могат да дойдат още преди края на годината, ако бъде одобрено предложението за актуализация на настоящия европейски бюджет с 11.5 млрд.евро.

За какво ще се харчат парите

Европейската комисия предлага три приоритетни направления, в които средствата от спасителния фонд могат да се инвестират в странте членки. Те са свързани преди всичко с постигането на климатична неутралност на икономиката, намаляването на вредните емисии и замърсяващите производства, в социални политики за заетост и за позеленяване на земеделието чрез кохезионния фонд и програмата за селските региони.

Освен това се предвижда подкрепа за фирмите, които са заплашени от фалити, както и за реализирането на инвестиционни проекти. Създава се и нова здравна програма, която ще позволи да се подсили готовността за кризи, капацитета на болниците, превенцията за заболявания и научните изследвания.

Как ще се връщат парите

Фон дер Лайен предлага парите, които Еврокомисията се надява да заеме при изгодни условия, благодарение на високия си кредитен рейтинг, да бъдат връщани през европейския бюджет. За целта тя предлага временно да бъдат увеличени собствените приходи на ЕС чрез въвеждането на допълнителни европейски данъци.

Като примери тя посочи облагането на големите технологични гиганти, включването на корабоплаването и авиацията в търговията с въглеродни емисии и облагането на вноса на стоки, произведени чрез замърсяващи технологии. Комисията се надява чрез тях да си докарва по 35 млрд. евро годишно, с които да обслужва новия дълг.

Връщането на кредитите се планира да започне след 2027 г. и да приключи до 2058 г., се казва в предложението на ЕК.

Общите разходи на ЕС

Заедно с фонда беше представен и проект за европейски бюджет за 2021-2027 г. в размер на 1.1 трилиона евро - по-малък от отхвърления по-рано проект, но по-голям от максимално предложения от страните членки 1.095 трилиона евро.

Предстои спасителният пакет на Европейската комисия да бъде обсъден от Европейския парламент и от страните членки. За да стане той факт е необходимо единодушието на 27-те държави, а за приемането на новите европейски данъци трябва и ратификация от националните парламенти на страните членки.

Урсула фон дер Лайен съобщи, че заедно с вече одобрените 540 млрд. евро кредити и европейския бюджет, ЕС планира да вложи през следващите седем години 2.4 трилиона евро във възраждането на своята икономика.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Бизнес
България се нареди до новаторите и лидерите в производството на висококачествени зеленчуци
Неделя, 11 Февруари 2024 12:52
Земеделието в контролирана среда, като ефективен начин за производство на пресни плодове и зеленчуци във все по-урбанизирания свят, отново бе във фокуса на най-голямото световно изложение в сектора - FRUIT...
Понижение на цените на основните зърнени стоки по световните борси
Събота, 10 Февруари 2024 13:10
Цените на повечето основни зърнени стоки по световните борсови пазари се понижават през седмицата, отчитат експертите на Софийската стокова борса. Тази седмица цената ФОБ (FOB - Free On Board - на...
Държавната консолидационна компания с ново ръководство
Петък, 9 Февруари 2024 16:19
След организиран и проведен конкурс за органи за управление и контрол, в изпълнение на Закона за публичните предприятия и Правилника за неговото прилагане, бе избран нов експертен управленски екип в Държавната...
Pinterest последва Snap с публикуване на разочароващи приходи
Петък, 9 Февруари 2024 14:51
Приходите за четвъртото тримесечие на Pinterestt не достигнаха прогнозите на анализаторите, след като партньорът на социалните медии Snap Inc. страда от бавни продажби. Продажбите са нараснали с 12%...
Вносът на стоки в България от трети страни намалял с близо 20%
Петък, 9 Февруари 2024 11:40
През 2023 г. износът на стоки от България за трети страни намалява с 2.9% в сравнение с 2022 г. и е на стойност 31 385.5 млн. лева, показват данните на НСИ. Основни търговски партньори на България...
МВФ: Конфликтът в Червено море все още не е засегнал световната икономика
Петък, 9 Февруари 2024 11:01
Конфликтът в Червено море все още не е засегнал световната икономика. Това заяви изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ Кристалина Георгиева в интервю за The Washington Post. Тя...
Quality Assurance: Необходимост за бизнеса и възможност за нова кариера
Сряда, 7 Февруари 2024 13:00
Чували ли сте за Quality Assurance (Софтуерно тестване)? Ако технологичният свят и промените в него ви интригуват, то най-вероятно сте. Това е една от най-младите, но и най-търсени професии в IT сектора...
The Martini празнува своя 20-годишен рожден ден с поредица от гост-бармани и коктейлни вечери
Вторник, 6 Февруари 2024 16:36
Зa своя 20-годишен юбилей в The Martini са се постарали да зарадват своите най-верни приятели с поредица от 4 коктейлни вечери, през които бивши и настоящи бармани на заведението ще предложат своя авторски...
Търси в новини:
89101112131415161718

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Най-четено от Бизнес 1 2 3
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.4 + 0.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook