Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

За парите и щетите от кризата с Covid-19

Неделя, 17 Май 2020 12:49
Източник: БНР   
"Голяма част от щетите, които се нанесоха на икономиката на България не са в изразходването на парите, а кои са действията, които спъват икономиката в това време. Не знам дали правилно бяха преценени усилията през тези два месеца и дали не прекалихме с мерките, а аз смятам - да, прекалихме, което има често икономически измерения". Това каза пред БНР депутатът от БСП Антон Кутев. Според него създадената временна парламентарна комисия за проучване на разходите на публични средства, свързани с преодоляването на последствията от разпространението на Covid-19, трябва след около месец да разшири обхвата си на действие и да се занимава и с медицинските, и с управленските аспекти на кризата.

Кутев определи някои от ограничителните мерки, въведени с извънредното положение в страната, като излишни и пресилени:

"Не видях никакъв смисъл да се затворят парковете, беше пресилено поставянето на КПП-тата на градовете. Със сигурност нямаше да разпусна парламента, защото НС е управляващият орган в една парламентарна република и е основен коректив на всяко действие".

Той посочи, че не отрича здравните противоепидемични мерки, а се противопоставя на опита на щаба и министър-председателя да плашат хората:

"Работата им е да осигурят предпазни мерки за докторите, защото до средата на април те нямаха предпазни средства. Те това не свършиха. Когато си в криза, трябва да я управляваш и да показваш на хората, че знаеш какво трябва да направиш и имаш планова, а не да ги плашиш и да казваш да си стоят вкъщи. Добре, тя кризата мина, но сега започва икономическата. Хубаво, стояхме си два месеца вкъщи, сега кой ще плаща заплатите?".

В предаването "Неделя 150" Кутев коментира намаляването на ДДС за ресторантьорите, като заяви, че БСП отдавна предлага намаляване на този налог:

"Нашите предложения в новия законопроект бяха да се намали ДДС за храните и лекарствата, защото ресторантьорите са бизнес, а ние сме били винаги против цялото подпомагане на бъде само на бизнеса. Трябва да развържем кесията на държавата, за да стигнат парите до хората и да се повиши потреблението. Затова предлагаме да се намали ДДС на ключовите продукти, които ползват бедните хора, за да може те да усетят възможности за увеличаване на потреблението".

Антон Кутев одобри идеята за пряка държавна намеса в бизнес сектора на пазара на горивата, като се създаде държавно предприятие „Държавна петролна компания“, което да има собствени бензиностанции и складови бази в цялата страна. Той запита дали е възможно и създаване на държавна банка и предположи, че тя ще бъде доста силна и ще има съпротива от честните банки.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков коментира пред БНР, че към момента на началото на кризата никой не е знаел какво ще се случи и не определи като късмет това, че България премина през този период на заплаха от сериозна зараза с малко жертви. Той изтъкна, че ген. Венцислав Мутафчийски е героят в тази криза и призова да пазим авторитета на лекарите.

По думите на Биков икономическите щети в България заради пандемията са най-вече в следствие на факта, че българската икономика е тясно свързана с европейската и световната:

"Дори да работеше тук всичко, пак щяхме да имаме тези проблеми днес, защото икономиката ни е свързана с тези в Европа и в света".

По темата с ДДС за ресторантьорите Тома Биков изрази мнение в подкрепа на тази мярка и заяви, че не е разнобой в редиците на управляващите това, че финансовият министър Владислав Горанов и председателката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова са на друго мнение:

"Това е мярка за облекчаване на този бизнес, който безспорно е най-пострадал от кризата. Държавата ги затвори и те добросъвестно спряха работа и в България нямаше нелегални кръчми".

Биков обясни, че падането на ДДС е кризисна мярка, която върви с увеличаването на минималния осигурителен доход за работещите в бранша, защото много често се осигуряват на минимална работна заплата:

"Сега от 610 лева тя се увеличи на 800 лева, което е мярка в полза на работниците в сектора. Тази мярка не цели да понижи цените в заведенията и те няма да паднат. Данъчните облекчения се правят за бизнеса, а не за социално слабите - за тях има социални мерки. Затова, когато говорим за понижаване на ДДС на лекарствата, говорим за подпомагане на фармацевтичния бизнес, който в тази криза не пострада. Нека, ако някой не може да си купи лекарства, той да бъде подпомогнат, затова част от най-важните лекарства се покриват от Здравната каса".

Според Тома Биков тази мярка е възможност за изсветляване на ресторантьорския бизнес.


Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Бизнес
Социалният министър: Минималната заплата няма да бъде замразена
Сряда, 13 Март 2024 17:24
Не се предвижда замразяване на минималната работна заплата. Това заяви министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, цитирана от БНР. В момента според Кодекса на труда минималната работна...
Безплатни кемпер спотове за първото издание на Къмпинг фестивала Explore the world 2024 в Бургас
Сряда, 13 Март 2024 15:15
Безплатни кемпер спотове, състезания, викторини и много награди могат да очакват всички посетители на първото издание на Къмпинг фестивала Explore the world 2024. Той ще се проведе на 27 и 28 април на...
Общината ще даде 50 000 лв. на телевизия да отразява спорта във Варна
Сряда, 13 Март 2024 12:33
Да бъдат отпуснати 50 хил. лева на телевизия, която ще отразява и популяризира спорта във Варна. Това реши Общински съвет при обсъждането и гласуването на бюджета на Варна за 2024 година, предаде репортер...
Кралица Камила вече е кукла Барби
Сряда, 13 Март 2024 09:52
Кралица Камила вече е кукла Барби. По време на приема на Жените по света във вторник в Бъкингамския дворец, 75-годишната кралица Камила получи уникална кукла Барби, направена по нейно подобие, дори облечена...
През 2023 г. износът на стоки от България за ЕС намалява с 9.0%
Вторник, 12 Март 2024 17:03
През 2023 г. износът на стоки от България за ЕС намалява с 9.0% спрямо 2022 г. и е в размер на 55 142.5 млн. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Франция,...
Илон Мъск каза, че ще отвори кода на чатбот Grok
Вторник, 12 Март 2024 10:32
Илон Мъск каза, че xAI, неговата стартираща компания за изкуствен интелект, ще отвори своя чатбот Grok с отворен код. Мъск съди производителя на ChatGPT OpenAI и неговия главен изпълнителен директор Сам...
НСИ: Броят на хотелите се увеличава, заетостта намалява
Понеделник, 11 Март 2024 13:20
Местата за настаняване с 10 или повече легла се увеличават с 5.1% през януари тази година спрямо същия месец 2023-а. Броят на леглата в тях също се увеличава - с 5.9%. През първия месец от годината...
Биткойнът прескочи нивото от $70 000 и отбеляза нов връх
Понеделник, 11 Март 2024 10:28
Биткойнът успя за първи път да преодолее нивото от 70 000 долара, като достигна нов исторически ценови връх - почти 71 300 долара. Основната криптовалута повиши стойността си с почти 160% през последните...
Търси в новини:
345678910111213

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Най-четено от Бизнес 1 2 3
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook