Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Пандемията доведе до глобален спад в замърсяването на въздуха

Понеделник, 6 Април 2020 09:42
Източник: Агенция Кросс   
Намаляването на трафика, спирането на индустрията и другите икономически дейности рязко понижи в пъти нивата на азотен диоксид, като това даде възможност да погледнем как би изглеждал света без толкова усилено замърсяване на въздуха.

Това показват сателитни снимки от Европейската космическа агенция.

Според експерти внезапното спиране на икономически дейности представлява „най-мащабният експеримент досега" по отношение на намаляването на индустриалните емисии.

Данни от спътника на Sentainel-5P на ESA показват, че през последните шест седмици нивата на азотен диоксид (NO2) в градовете и индустриалните клъстери в Азия и Европа са в пъти по-ниски в сравнение със същия период на миналата година.

Азотният диоксид се произвежда от автомобилни двигатели, електроцентрали и други промишлени процеси и се смята, че обостря респираторни заболявания като астма.

Макар и да не е парников газ, замърсителят произхожда от същите дейности и индустриални сектори, които са отговорни за голям дял от въглеродните емисии в света и водят до глобално затопляне.

Пол Монкс, професор по замърсяване на въздуха в университета в Лестър, прогнозира, че ще има важни уроци, които човечеството сега трябва да научи. „В момента по невнимание провеждаме най-мащабния експеримент, виждан някога", каза той. „Ето идеален пример за това какъв може да бъде нашият свят в бъдеще, ако успеем да преминем към нисковъглеродна икономика?".

„Изглежда напълно вероятно намаляването на замърсяването на въздуха да бъде от полза за най-уязвимите хора, например тези, страдащи от астма", каза той. „Това може да намали разпространението на болестта. Високото ниво на замърсяване на въздуха засилва поемането на вируси, защото то понижава имунитета".

Освен чисто здравословните ефекти на чистия въздух, той може да послужи и като тласък за развитието на селското стопанство, защото замърсяването прекъсва и намалява растежа на растенията.

Световната здравна организация описва NO2 като „токсичен газ, който причинява значително възпаление на дихателните пътища" при концентрации над 200 микрограма на кубичен метър. Частиците от замърсяване също могат да бъдат добра среда за развитие на патогени, както и да изострят съществуващи хронични заболявания.

СЗО сега проучва дали частиците на замърсяване във въздуха могат да спомогнат за по-бързото разпространение на коронавируса.

Един от най-големите спадове на нивата на замърсяване може да се забележи над град Ухан, в централен Китай, който беше поставен под строга карантина в края на януари. Градът с 11 милиона души служи като основен логистичен център и е седалище на стотици фабрики, доставящи части за автомобили и друг хардуер за световни марки автомобили.

Според НАСА нивата на азотния диоксид в източен и централен Китай са били с 10 до 30 процента по-ниски от нормалните.

Нивата на NO2 спаднаха драстично и в Южна Корея, която дълго време се бори с високите емисии заради големия си набор от електроцентрали, работещи на въглища, но и заради близките промишлени съоръжения в Китай.

Промените над Северна Италия са особено поразителни, тъй като димът от гъсто разположените фабрики се вижда дори от Алпите в края на долината По, което прави това място най-замърсените в Западна Европа.

Откакто страната е под карантина от 9 март, обаче, нивата на NO2 в Милано и други части на Северна Италия паднаха с около 40 процента. „Това е напълно безпрецедентно", каза Винсент-Анри Пеух, директор на атмосферната агенция "Коперник". „В миналото сме виждали големи промени от ден или повече заради времето. Но никога не съм виждал такова нещо", допълва Пеух.


Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Бизнес
С 11.7% нараснали разходите на работодателите за труд
Петък, 22 Март 2024 12:39
През четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо четвъртото тримесечие на 2022 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 11.7% (по предварителни данни), съобщават...
Милиардер от въглища строи най-голямата централа за чиста енергия в света
Четвъртък, 21 Март 2024 15:52
Пет пъти по-голям от Париж. Вижда се от космоса. Най-голямата енергийна централа в света. Достатъчно електричество за захранване на Швейцария. Мащабът на проекта, превръщащ участъци от безплодна солена...
Броят на работещите във Варна намалява
Четвъртък, 21 Март 2024 15:40
Намалява броят на работещите във Варна и областта. Това сочат данните на Националния статистически институт, предоставени на Moreto.net. Броят на заетите лица е намалял за година с 0,4%. През 2023 г....
ЕС се готви да наложи мита върху вноса на зърно от Русия и Беларус
Вторник, 19 Март 2024 11:09
ЕС се готви да наложи мита върху вноса на зърно от Русия и Беларус, за да успокои фермерите и някои държави членки, съобщи в. "Файненшъл таймс", позовавайки се на свои източници. Брюксел отдавна се...
Apple преговаря с Google за използване на изкуствения интелект Gemini в iPhone
Понеделник, 18 Март 2024 11:31
Apple води преговори за използването на изкуствения интелект (AI) на Google Gemini в iPhone, съобщи Bloomberg, цитирайки хора, запознати със ситуацията. Apple също наскоро проведе дискусии с подкрепения...
Германия раздаде хиляди евро премии на работещи заради инфлацията
Неделя, 17 Март 2024 18:39
Заради инфлацията повечето работещи в Германия получиха еднократни необлагаеми премии - но съвсем не в еднакъв размер. Мнозина вече са ги получили, други ги очакват до края на годината. Става дума за...
9 навика, с които несъзнателно саботирате успеха си
Неделя, 17 Март 2024 18:20
Уcпexът мoжe дa бъдe нeщo тpyднo пocтижимo - тoвa e, ĸъм ĸoeтo вcичĸи ce cтpeмим, нo пoняĸoгa caбoтиpaмe caми ceбe cи бeз дopи дa гo ocъзнaвaмe. Toзи caмocaбoтaж чecтo e peзyлтaт oт...
Атрактивна оферта за 6 месеца на морето с Lidl
Петък, 15 Март 2024 10:00
Искаш ли тази година да бъдеш на морето 6 месеца? Отговорът за много хора е „да“, но остава въпросът „Как да си го позволя?“. Lidl има отговор на него: като станеш сезонен служител в магазините на веригата...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Най-четено от Бизнес 1 2 3
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.2 + 0.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook