Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Заведения

От днес се разрешават посещенията в закрити площи на - ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафе-сладкарници, детски и спортни съоръжения на закрито, увеселителни и игрални зали, с изключение на дискотеки, нощни барове и пиано барове...
Новини

Още след първия по-сериозен дъжд, който падна след пускането на новото кръгово във Варна, част от платната му за движение се наводниха, показват снимки в социалните мрежи. Наводнено е платното по продължение на ул. "Девня" се вижда от снимките и разпорстранените клипове....
Новини

Мажоритарният собственик на "Явор"АД, "Интерком Груп"ООД придоби парцел с големина 3324 кв. м в близост до едноименния пазар в ж.к. Чайка, Варна. Явор АД ще извърши цялостното менажиране на проекта – проектиране, продажби, строителство. В момента се проектират разпределенията на апартаментите...
Новини от Варна, региона и света

За работодатели: Как се кандидатства за помощ по схемата "60/40"?

Вторник, 31 Март 2020 17:46
Източник: Свободна Европа   
(0)   (6)
Сн.: Moreto.net

В понеделник Министерският съвет одобри постановлението за подкрепа на работниците в засегнатите от кризата, свързана с пандемията от коронавирус, български предприятия.

От 13 март в България е обявено извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Затворени са всички училища, университети, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове. Отменени са всички културни и спортни събития.Настъпването на болестта бързо превзема целия свят, както се вижда на тази карта в реално време.

Схемата, която стана известна като „60 на 40“, ще даде възможност държавата да поеме 60 % от осигурителния доход на работниците, а работодателят ще трябва да изплаща останалите 40 %.

Ето отговор на някои от често задаваните въпроси, които може да ви бъдат от полза.

Мога ли да поискам компенсации?

Кандидатстването по схемата, обявена от правителството ще може да бъде извършвано от два типа работодатели. Едните са тези, чиито фирми са затворени в следствие на заповеди за ограничаване на дейности, издадени от държавата.

Другата група е на тези, които могат да докажат спад в приходите си за март 2020 г. от поне 20 %, спрямо март 2019 г.

Вариант 1

В първата група попадат търговия на дребно в молове (без търговия на храни, лекарства, цигари), някои видове пътнически транспорт, хотелиерство, ресторанти и заведения за бързо обслужване, питейни заведения, киносалони, туроператори, организиране на конгреси и търговски изложения, частни детски градини, театри и друга артистична и творческа дейност, култура, спортни и други дейности, свързани с развлечения и отдих, поддържане на добро физическо състояние.

От работодателите от тази група не се изисква да доказват намаляването на приходи поради извънредното положение, а само заповед за спиране на работата.

Вариант 2

Втората категория са работодатели от всички сектори на икономиката, с някои изключения, които заради извънредното положение цялостно или отчасти са преустановили дейността си, или са освободили отделни работници.

Мерките ще могат да бъдат прилагани и за всеки, при който се установи преминаване на непълно работно време, като при подобен случай компенсацията се изплаща пропорционално на неотработеното време, но за не повече от четири часа.

Всяка от тези фирми трябва да докаже 20 % спад на приходите си. За фирмите, които са учредени преди 1 март 2019 г. спадът ще се отчита спрямо приходите за същия календарен месец през 2019 г.

При условие, че фирмата е създадена след 1 март 2019 г. спадът на приходите за предходния месец се преценява спрямо усреднените приходи за януари и февруари 2020 г.

Колко плаща държавата?

Схемата предвижда разпределение между държавата и работодателя в съотношение 60 % към 40 % от осигурителният доход на работника, който ще продължава да дължи данък върху доходите. Размерът на компенсацията, който ще се поема от държавата, е 60 % от осигурителния доход за месец януари 2020 г.

Кандидатстването ще се извършва месец за месец, а работодателите могат да поискат средства само за част от служителите си. Те не са длъжни да поискат част от заплатите на работниците им да бъдат изплащани от държавата, нито са длъжни, в случай, че кандидатстват, да поискат това за всички свои служители.

Къде и кога трябва да кандидатствам?

Исканията ще бъдат разглеждани от Агенцията по заетостта (АЗ). Кандидатстването може започва от вторник, 31 март, а процедурата по обработване на документите може да продължава до 7 дни. След одобряването на парите те ще бъдат превеждани в срок до 5 дни.

Заявленията за изплащане на средствата ще се подават в дирекция „Бюро по труда“, на чиято територия е мястото на работа на работниците и служителите, за които се заявява изплащане на компенсации.

Документите могат да бъдат изпращани и по електронен път чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ), подписани с квалифициран електронен подпис. Съществува и опция за изпращане на препоръчано писмо с обратна разписка чрез лицензираните пощенски оператори.

Необходимите документи можете да намерите и свалите от тук.

Какво трябва да изпратя?

Пакетът от документи, които работодателите трябва да изпратят включва:

Заявление за изплащане на компенсации, в което трябва да са включени Декларация за запазване на заетостта, Декларация, съдържаща данни за платежната сметка на работодателя и Декларация за намаляване на приходите от продажби.

Списък на работниците и служителите, за които се подава Заявлението за изплащане на компенсации

Има ли допълнителни условия?

Да, има. Едно от ключовите условия към всички работодатели, които кандидатстват за изплащането на 60 % от осигурителния доход на работниците им, е те да запазят работните места на работниците и служителите за период, не по-малък от периода, за който получават компенсации. През този период те ще трябва да заплатят пълния размер на трудовото възнаграждение на работниците за съответния месец и дължимите осигурителни вноски.

В случай, че едно от тези условия бъде нарушено, или ако работодателят не изплати 60 % от заплатата на работника, то той ще дължи парите, получени от държавата.

Също така компенсациите ще се изплащат, когато работата е преустановена за целия период или за част от периода на извънредното положение, но за не повече от 3 месеца.

Кой не може да кандидатства?

По схемата „60 на 40“ не могат да кандидатстват компаниите от секторите "Селско, горско и рибно стопанство", "Финансови и застрахователни дейности", "Държавно управление", "Образование", "Хуманно здравеопазване и социална работа", "Дейности на домакинства като работодатели, недиференцирани дейности на домакинства по производство на стоки и услуги за собствено потребление", както и "Дейности на екстериториални организации и служби".

Не могат да кандидатстват също и фирми, обявени в несъстоятелност, или такива, които се намират в производство по несъстоятелност или ликвидация. Друго условие е работодателите да нямат задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски.

До кога е срокът?

Засега няма обявен краен срок. Пред Свободна Европа от Министерството на труда и социалната политика коментираха, че тепърва процедурите ще бъдат прецизирани, както и се очаква обанородването им в Държавен вестник.

(0)  (6)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .

Новини от Варна, региона и света
Нов проект на "Явор" АД в жк. "Чайка", Варна
Днес, 1 Юни 2020 08:30
Мажоритарният собственик на "Явор"АД, "Интерком Груп"ООД придоби парцел с големина 3324 кв. м в близост до едноименния пазар в ж.к. Чайка, Варна. Явор АД ще извърши цялостното менажиране на проекта – проектиране,...
Служители на НСО спасиха бедстващи рибари край Варна
Днес, 1 Юни 2020 17:06
Служители на Националната служба за охрана спасиха двама бедстващи рибари край бреговете на комплекс „Сандрово“ край Варна, научи Moreto.net На 31 май 2020 г., неделя, около 18.30 часа дежурните служители...
Турция отвори Капалъчаршъ
Днес, 1 Юни 2020 16:53
Турция отвори ресторанти, кафенета и емблематичния пазар Капалъчаршъ. Също от днес може да се посещават паркове, плажове, библиотеки и музеи, а милиони хора се върнаха на работа. Остават затворени...
На екран или хартия – откъде децата учат по-добре?
Днес, 1 Юни 2020 16:40
Малките деца разбират по-добре текста, когато го четат на хартия, а не на екран, съобщи в. "Дейли мейл". Специалисти направиха два теста за разбиране с повече от 1100 деца на 10 години в Норвегия. За...
Природният газ поевтинява с 9,04%
Днес, 1 Юни 2020 16:28
Ценовото решение беше оповестено от председателя на Комисията доц. Иван Иванов чрез онлайн излъчване на интернет страницата на регулатора. В решението на Комисията утвърдената цена на природния газ...
АИКБ искат ясно законодателство при криза подобна на COVID-19
Днес, 1 Юни 2020 16:14
Асоциацията на индустриалния капитал в България настоява за изработване на законодателство и алгоритъм на действие при кризи от мащаба на COVID -19, научи Moreto.net Необходим е широк обществен дебат,...
КЗП: В туристическия сезон ще следим търговците да спазват обещанията към клиентите си
Днес, 1 Юни 2020 15:59
“Ситуацията в туризма е действително много тежка, защото това е един бизнес, който напълно спря и ще е необходимо време, за да тръгне отново, но и да набере скорост – и в буквалния, и в преносния смисъл.”...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Женско списание Безплатни курсове
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Време за Култура Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Wi-Fi конвектори
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Днес в афиша на Варна
Изложба живопис "Надежда" - Ивайло Евстатиев

Галерия „Арт Маркони”
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.6 + 0.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net в Google+ и Facebook