Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Как да почистим автомобила и велосипеда си в условията на коронавирус?

Сряда, 1 Април 2020 16:44
Източник: Moreto.net   
Както СЗО и редица изследвания нееднократно потвърдиха, COVID-19 може да живее по повърхностите няколко дни. Затова дезинфекцията на най-експлоатираните от тях е повече от необходима – телефон, брави на входната врата и др.

Личният автомобил и велосипед също имат повърхности, които имат нужда от специално внимание. Чистото не означава дезинфекцирано, затова трябва да положим усилия за местата от колата и велосипеда, които докосваме най-много.

Преди да започнем с чистенето, трябва да се уверим, че има отворен прозорец или врата. Това е златното правило за всяко почистване, тъй като някои препарати отделят опасни газове.

Дезинфекцията започва преди всичко с щателно чистене по начин, по който обикновено чистим колата си. Едва след като няма мръсотия, можем да продължим с дезинфекция.

С какво да почистим?

Автомобилните експерти от Kelly Blue Book предупреждават собствениците на автомобили да не използват белина или препарати с водороден прекис в интериора на автомобила. "И двата химикала могат да сложат край на коронавируса, но те също ще причинят щети на материалите, използвани в повечето съвременни превозни средства днес." Вместо това те предлагат да изберат дезинфектантни кърпички/разтвор с алкохолно съдържание, но без белина (bleach-free) или сапун и топла вода.

Можем да почистим автомобила със спиртен разтвор за повърхности, които спиртът или водата няма да повредят. Спиртът не се препоръчва за тапицериите, особено кожените.

Друг, по-евтин и ефикасен начин, е със сапунена вода в пулверизатор, с който да напръскаме, но след това трябва да минем и с влажна кърпа.

По екраните, знаем, не бива пряко да нанасяме течности. Там е най-добре със специални кърпички, които ползваме за монитори на компютри.

Всички повърхности могат да се почистят с дезинфектиращи кърпички, но това за цял автомобил ще излезе доста скъпо. Тях може да ползваме за всички места, за които се притесняваме, че може да проникне влага, разни бутони например.

Воланът е най-докосваното нещо в колата. Той може да не изглежда мръсен, но всъщност е четири пъти по-мръсен от тоалетната седалка, според проучване от 2019 г. на CarRentals.com. Ако воланът е кожен, ползвайте сапунена вода.

Ключовете също изискват специално внимание, защото тях внасяме и вкъщи. Металните можем със спиртен разтвор, но ако има електроника по тях или не можем да ги отделим от ключодържателя, налага се много внимателно да ги избършем с дезифенктираща кърпичка.

Избършете всичко, до което се докосвате обичайно вътре в колата: държачите за чаши, мигачите и бутоните по волана, таблото и бутоните по него (радио и др.) и подлакътника, скоростен лост, жабката, екрани и др. зависимост от модела.

Но не забравяйте и повърхности извън колата, които често докосваме - ние или широк кръг хора. Бравите на вратите, капачката на горивото, дръжката/копчето на багажника, основата на чистачките, предното стъкло.

Намалете микробите, които вкарвате в колата си

Понеже щателното почистване с дезинфекция особено не е обичаен навик за повечето от нас, нека се уверим, че не вкарваме бактерии в колата. Да се стремим да влизаме с чисти ръце или да ползваме ръкавици, ако нямаме под ръка дезинфектант. Ръкавиците да държим на вратата, за да е сред първите неща, до които имаме достъп, когато влезем в колата.

Не забравяйте своя велосипед

Почистете щателно обществените велосипеди, ако използвате такива.

Използвайте антибактериална кърпа, за да почистите кормилото, спирачките от всички страни, багажника и седалката, шишето за вода, ако има такова на велосипеда. Ако оставяте колелото си пред магазин, също го почистете, преди да седнете. Не знаете кой го е пипал, докато сте си вършили работата.

Мерките са важни, особено ако сте в рискова група, имате деца (които са по-небрежни към чистотата), возите други хора или на вас самите се налга да имате досег до повече хора в условията на епидемията.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Здраве
Успешна тренировъчна мисия на първия ни хеликоптер за спешна медицинска помощ
Понеделник, 18 Март 2024 17:57
За успешна тренировъчна мисия на първия хеликоптер за спешна медицинска помощ по въздуха на покрива на УМБАЛ "Света Екатерина", съобщават от Здравно министерство По план хеликоптерът излетя от авиобазата...
„България Хели Мед Сървиз“ вече има сертификат за авиационен оператор
Понеделник, 18 Март 2024 16:24
„България Хели Мед Сървиз“ ЕАД вече има сертификат за авиационен оператор за извършване на операции за спешна медицинска помощ по въздух – HEMS. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги...
Проучване показва, че нивата на глюкозата влияят по различен начин върху когнитивните резултати при хора с диабет тип 1
Понеделник, 18 Март 2024 16:05
Ново проучване, ръководено от изследователи от болница McLean (член на Mass General Brigham) и Вашингтонския държавен университет, използва напредъка в цифровото тестване, за да демонстрира, че естествените...
Лекарите вече могат да предписват е-рецепти и без интернет
Понеделник, 18 Март 2024 13:09
Лекарите вече имат възможност да предписват електронни рецепти през мобилното приложение eRx дори и да няма интернет свързаност. Новата функционалност, която беше разработена от Информационно обслужване,...
Най-висока заболяемост от ОРЗ във Варненско сред 5 до 14-годишни
Събота, 16 Март 2024 11:37
През периода 08.03.2024 г. – 14.03.2024 г броят на регистрираните чревни инфекции е 19 случая, както от предходната седмица, съобщава РЗИ-Варна. За тази седмица са регистрирани 16 лица с ентероколити...
Аджибадем Сити Клиник Варна зарадва бягащи жени от 5kmrun
Петък, 15 Март 2024 08:05
Бягащи момичета и жени ще се прегледат безплатно в Аджибадем Сити Клиник тази пролет. Акцията отбеляза 8 март – Международен ден на жената след финала в Морската градина. Варненската клиника си партнира...
От днес: 14 дни самоизолация за заразените с Covid-19
Петък, 15 Март 2024 15:13
От днес влиза в сила правилото, че заразените Covid-19 се самоизолират за период до 14 дни по преценка на лекуващия лекар. Контактните им хора ще се поставят под медицинско наблюдение за срок от 10...
Отбелязваме Световния ден на съня
Петък, 15 Март 2024 07:47
На днешния 15 март отбелязваме Световния ден на съня, той се отбелязва всяка година в петък преди пролетното равноденствие. Чества се от 2008 г. по инициатива на Световната асоциация за профилактика на...
Търси в новини:
56789101112131415

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Най-четено от Здраве 1 2 3
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.7 + 0.8
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook